Analyysi: Ässät ei voi kuin parantaa viime kaudesta

LIIGA / Artikkeli
Seisomakatsomon suosikin viittaa on jälleen tarjolla.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Porin Ässien lähtötilanne kauden 2019−20 alussa on äärimmäisen yksinkertainen: joukkue ei halua tehdä kyseenalaista liigahistoriaa toisen kerran peräkkäin.

Muissa tapauksissa suoritus on parempi kuin viime kaudella.

Patapakasta uusittiin kortit laajemmalla rintamalla kuin moneen vuoteen. Suhteellisen kiinteänä säilynyt pelaajisto uusiutui − samoin valmennus muuten kuin maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahlin osalta. Toki myös fysiikkavalmentaja Seppo Vihelä on tuttu jo aiemmilta vuosilta.

Ari-Pekka Selinin johdolla Pasi Arvonen ja Saku Martikainen pääsevät kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä uuteen pestiinsä, ja harjoituskausi onkin sujunut suurin piirtein odotetusti. Pelillinen rakennustyö on edelleen kesken, ja joukkueelta vaaditaankin malttia sen suhteen, että voitot ovat jääneet puuttumaan.

Usein toistettu lause tulosten taakse katsomisesta on ässäleirissä kunniassaan, sillä vaihtoehtoja ei ole.

Pelaajakartta Ässien pelaajakartta

VLH

Tyson Spink
Sami Lähteenmäki
Miro Mäkinen
Jouka Juhola
Lenni Killinen

KH

Tylor Spink
Peter Tiivola
Otto Kivenmäki
Roni Hirvonen
Lauri Kulmala

OLH

Niko Kivelä
Aleksi Rekonen
Mikko Salmio
Niklas Appelgren
Valtteri Pihlajamäki

P

Jyri Marttinen
Simon Åkerström
Tommi Taimi
Markus Niemeläinen
Jakob Stenqvist
Aleksi Varttinen
Saku Salmela
Teemu Vuorisalo
Niklas Peltomäki
Juuso Ketola
Aleksi Matinmikko

MV

Daniil Tarasov
Sami Aittokallio

Valmentaja

Ari-Pekka Selin

Maalivahtikaksikossa ainesta Liigan kärkikaartiin

Porilaisten maalivahtiosastolle jäi viime kauden jälkeen enää maalivahtivalmentaja, kaikki muu vaihtui.

Ässät kuitenkin onnistui maalivahtihankinnoissaan. Daniil Tarasov ja Sami Aittokallio saattavat hyvin olla Liiga-kauden 2019−20 top 5 -kaksikkoja. 20-vuotias Tarasov hyödyntää kokoaan mainiosti, ja liike tolpalta toiselle on hyvässä kunnossa. Virkaveljeään kokeneempi Aittokallio puolestaan voi saada Porista uuden nousun uralleen, sillä vastuuta ja näyttöpaikkoja ainakin on tarjolla. Kumpikaan tuskin pelaa jokaista runkosarjan 60 ottelusta.

Patapakka tarvitsee maalivahtiensa onnistumista kipeästi, sillä pitkän kauden aikana todennäköisesti tulee hetkiä, jolloin veräjänvartijoiden on kyettävä ihmepelastuksiin.

Daniil Tarasov on ollut hyvässä vireessä myös harjoituksissa.
Daniil Tarasov on ollut hyvässä vireessä myös harjoituksissa.
Kuva © Teemu Grönroos

Puolustuksen puheenvuoro − mihin asti rahkeet riittävät?

Harjoituskauden perusteella Ässien puolustus pärjää suhteellisen hyvin pienen kaukalon ahtaissa laitaväännöissä. Ongelmana on liike, mikä ei lupaa hyvää Liiga-kauden otteluihin. Suomen pääsarja muuttuu vuosi vuodelta enemmän luisteluun ja liikkeeseen painottuvaksi sarjaksi.

Jyri Marttinen on edelleen patapaitojen puolustuksen johtohahmo, mutta taustatukeakin tarvitaan. Viime kaudella Ässien kapteenina loukkaantumiseensa asti pelannut Tommi Taimi on avainasemassa, ja harjoituspeleissä onkin nähty edellisiltä ässävuosilta tuttuja piirteitä. Taimi on kuntoutunut vaivoistaan, mikä näkyy myös kentällä.

Ruotsalaispuolustajista varsinkin Simon Åkerström väläytteli peliälyään, mutta juuri hänen kohdallaan puutteellinen liikkuvuus saattaa aiheuttaa ongelmia. Taklauspelikään ei ole ollut aivan raamien edellyttämää, sillä Åkerström pyrkii hyödyntämään lähinnä ulottuvuuttaan.

Yksi mielenkiintoisimmista hankinnoista on tuore Suomen mestari Markus Niemeläinen. 21-vuotias, lähes kaksimetrinen ässäpakki saa vastuuta juuri niin paljon kuin hän pystyy sitä kantamaan.

Tehottomuuden karkoittajia kaivataan − Spinkin kaksoset ja Roni Hirvonen kannattaa laittaa muistiin

Tyson ja Tylor Spinkillä on mahdollisuus olla kauden 2019−20 ilmiö. Identtisten kaksosten suorituksissa näkyy se, että toinen osapuoli löydetään välillä sokkosyötöilläkin. Ketjun kolmas palanen on vaihdellut, mutta erityisesti kanadalaisveljeksiltä on lupa odottaa tulosta.

Seuraava huomion kohde on Ässien nuorissa lupauksissa. Liigapaikkansa jo viime kaudella varmistaneet Otto Kivenmäki, Lenni Killinen ja Lauri Kulmala lähinnä jatkavat siitä, mihin jäivät.

Uutena tuttavuutena valmentaja Martikaisen kanssa Bluesista saapunut Roni Hirvonen on väläytellyt taitojaan kauden alla. 17-vuotias kiekkoperheen jälkeläinen voi hyvin olla Ässien villi kortti ja napata odotettua suuremman roolin.

Koesopimuksella pelipaikkaa hakevasta Valtteri Pihlajamäestä voi hyvin tulla seisomakatsomon uusi suosikki. 23-vuotias, B-juniori-ikäisenä Ässiin siirtynyt Pihlajamäki ei arkaile taklauspelissään eikä vastustajan ärsyttämisessä − eikä niiden seurauksista vastaamisessakaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle