Alle 17-vuotiaiden turnaus päätökseen - Suomi jäi ilman voittoa, Yhdysvallat suvereeni hallitsija

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsi viimeisteli tehokkaasti.
Vaasassa käytiin neljän maan voimin alle 17-vuotiaiden maajoukkueturnaus. Hyvistä hetkistä huolimatta Suomi joutui jäämään toiseksi kaikissa otteluissaan, ja Yhdysvallat puolestaan oli jokaisessa ottelussaan niskan päällä.

Lauantai-iltapäivänä Suomi otti viimeisessä ottelussaan mittaa länsinaapuristamme Ruotsista. Edellisissä kamppailuissa nuoret Leijonat koki niukan tappion Tšekille torstaina ja perjantaina Yhdysvalloille lukemin 5−1. Ruotsi puolestaan oli ottanut kahden pisteen voiton Tšekistä ja Suomen tavoin jäi Yhdysvaltojen jalkoihin lukemin 8−2.

Suomen ja Ruotsin kohtaamisessa ei tarvinnut kauaa odotella avausmaalia, kun jo toisella peliminuutilla Jesse Kiiskinen yllätti ruotsalaisveskari Noah Erlidenin. Avausosuman jälkeen Ruotsi laittoi Suomen ahtaalle, ja Leijonien veräjänvartija Niklas Nikkilä sai isomman torjuntatyön vyölleen. Nikkilä suoriutui tappiosta huolimatta hyvin.

Ensimmäiselle erätauolle Leijonat ei päässyt johtoasemassa. Erän viimeisellä minuutilla Otto Stenberg onnistui saamaan itselleen rangaistuslaukauksen, eikä 16-vuotias Frölundan kiekkoilija erehtynyt tilaisuudestaan. Toisen erän alkaessa Junior Kronor laittoi isomman vaihteen silmään ja onnistui siirtymään kahden maalin karkumatkalle Noel Nordhin toimesta. Suomi ei kuitenkaan antautunut ja onnistui kampeamaan itsensä tasoihin Rasmus Kumpulaisen ja Tuomas Urusen osumilla. Jesse Nurmi oli alustamassa Suomen kaikkia osumia.

Päätöserässä Ruotsi jatkoi pysymistä niskan päällä, Suomen onnistuessa luomaan ainoastaan satunnaisia maalintekopaikkoja. Lopulta väistämätön tapahtui, kun Noah Dower Nilsson iski johtomaalin ja minuuttia myöhemmin Stenberg pamautti Ruotsin jälleen kahden maalin johtoasemaan.

Hyvästä viimeisten minuuttien temmosta huolimatta Suomelta loppui panokset, eikä Eriiden ollut päihitettävissä.

Oliver Moore oli yksi Yhdysvaltojen tehokkaimmista pelaajista.

Yhdysvalloilta kovaa jälkeä

Yhdysvaltojen alle 17-vuotiaiden joukkue teki itsensä nähdyksi. Avausottelussaan Ruotsia vastaan viimeistely oli hyvässä terässä, sillä joukkue onnistui maalinteossa peräti kahdeksan kertaa. Suomea vastaan tempo oli hivenen tyyntynyt, mutta varmuus ei ollut pelaamisesta kadonnut. Päätössummerin soidessa nuoret Leijonat joutui toteamaan Yhdysvaltojen juniorit paremmaksi lukemin 1−5.

Turnauksen päätösottelussa Tšekkiä vastaan oli tehokkuuden kannalta entistä rauhallisempaa, mutta hätää ei ollut yhdysvaltalaisilla missään vaiheessa. William Smithin kentällinen onnistui maalinteossa kahdesti ensimmäisessä erässä, eikä Tšekki kyennyt yhtä enempää vastaamaan. 

Joukkueiden parhaat pistemiehet:

Suomi: Jesse Kiiskinen, 1+3

Ruotsi: Theo Lindstein, 1+2

Yhdysvallat: Oliver Moore, 2+3

Tšekki: Filip Stancl, 2+2

Sekä Yhdysvalloilla että Ruotsilla oli useampi pelaaja jaetulla ykkössijalla pistepörssissä, mutta valinnat osuivat pelaajiin, jotka tekivät pisteitä kaikissa kolmessa kamppailussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle