Alkukauden onnistujat: HPK:lla ja Kärpillä vahva edustus

LIIGA / Artikkeli
Vauhdikas Strömwall on osannut alkukaudella hakeutua tyhjään tilaan tekemään tuhojaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liigan runkosarjaa on takana lähes kolmannes. Pelaajakohtaisiin onnistujiin mahtuu alkukauden perusteella kaksi pelaajaa sekä HPK:lta että Kärpiltä.

Liiga-kauden alkuun on mahtunut yllättäjiä sekä hyvässä että huonossa. Jatkoajan Liiga-toimituspäälliköt Jere Korkalainen, Tero Liikanen sekä Sami Iilomo paketoivat runkosarjan ensimmäisen kolmanneksen. Onnistujien joukkoon nousee vahvassa nousukiidossa olevia pelaajia. 

Malte Strömwall, KooKoo

Liikanen: Strömwall väläytteli jo viime kaudella osaamistaan, mutta aivan tälläistä ilotulitusta ei ainakaan allekirjoittanut osannut ennakoida.

Taiturimainen ruotsalaishyökkääjä on ollut koko sarjan parhaita, ellei paras, hyökkääjiä läpi alkusyksyn ja tehnyt tuhojaan Miikka Pitkäsen kanssa hyökkäyspäässä. Erityisen silmiinpistävää Strömwallin pelissä on hänen huikea laukauksensa. Se lähtee kovaa, nopeasti ja tarkasti. 24-vuotias hyökkääjä on aivan ansaitusti 10 maalilla ja 22 tehopisteellään koko sarjan tilastojen kärkinimi.

Strömwall aiheuttaa myös loistavalla liikkeellään ja pelinlukutaidollaan jatkuvan uhan hyökkäyspäässä. Täysin yksipuolinen maalintekijäkään hän ei ole, vaan syöttötaitoakin löytyy.

Nähtyjen kaltaisilla esityksillä isommat, kolmikirjaimiset kiekkosarjat kutsuvat Strömwallia viimeistään kauden päätyttyä, mahdollisesti jopa aiemminkin.

Veini Vehviläinen, Kärpät

Korkalainen: Veini Vehviläisen potentiaali oli tiedossa jo monta vuotta ennen viime kevään todellista läpimurtoa. Siirto Kärppiin ja Ari Hillin kouluun oli nuorelle vahdille erinomainen liike. Kärpissä Vehviläinen sai aiempaa laadukkaampaa maalivahtivalmennusta ja myös henkinen kasvu oli väistämätöntä uusissa ympyröissä.

Tänä syksynä Vehviläinen on jatkanut siitä, mihin viime keväänä jäi. 21-vuotias jyväskyläläinen johtaa kaikkia Liigan maalivahtitilastoja runkosarjajohtajan selvänä ykkösvahtina. Aktivoituneen ja nopeutuneen pelin kiemuroissa pyörivässä Liigassa maalimäärät ovat kasvaneet, mutta silti Vehviläisen päästettyjen maalien keskiarvo on vain 1,25 maalia ottelua kohden.

"Tänä syksynä Vehviläinen on jatkanut siitä, mihin viime keväänä jäi"

Kutsu Leijonien kaudenavaukseen oli varsin ansaittu ja debyyttiä aikuisten maajoukkueessa voidaan pitää luonnollisena seuraavana askeleena vahdin uralla. Siitä seuraava saattakin olla maaginen kolmikirjaiminen yhdistelmä NHL.

Mika Pyörälä, Kärpät

Iilomo: Hätäisimmät ehtivät kirjoittaa Pyörälän jo menneen talven lumeksi. Tehojen puolesta heikko kausi Sveitsissä ja ikää miehellä on mittarissa jo 37 vuotta, mutta niin vain konkari on edelleen oululaisten kantavia voimia.

Pisteen ottelukeskiarvolla tehoja iskevä Pyörälä kantoi loukkaantumiseensa asti kultaista kypärää, vaikka ei lukeudu eniten ylivoimaa pelaaviin kärppäpaitoihin. Kokenut pelaaja sopii loistavasti kahden nuoren pelaajan rinnalle. Aleksi Heponiem ja Rasmus Kupari saavat katsoa matkalla maineeseen läheltä ammattilaisen mallia.

Eikä Pyörälän arvoa mitata vain tehopisteissä, vaan oululainen on myös puolustussuuntaan yksi joukkueen parhaista pelaajista. Kiekonhallintaa mittaavissa tilastoissa Pyörälä ketjuineen löytyy Kärppien kärkipaikalta. Lisäksi konkari kuuluu ensimmäisiin pelaajiin, jotka luistelevat kentälle alivoimatilanteisiin tai otteluiden loppuhetkille, oli kyseessä sitten tasoitusmaalin hakeminen tai johdon turvaaminen.

Joose Antonen, Ilves

Liikanen: Antonen on ollut yksi hienoimmista Ilveksen loistavan alkukauden ilmentymistä. JYPissä ja Lukossa tuloksettomasti yrittämässä käynyt lahjakkuus palasi kasvaneena kotiin ja puhkesi kukkaan täydessä loistossaan.

23-vuotiaan hyökkääjän alku oli jo vahva, kun ensimmäisissä seitsemässä pelissä syntyi viisi tehopistettä. Lokakuussa pistetahti vain kiihtyi, kun 10 ottelussa Antonen tehtaili kuusi maalia ja yhdeksän tehopistettä. Syntyipä lokakuun aikana uran ensimmäinen kypärätemppukin, kun hyökkääjä heilutti kolmesti KalPan maaliverkkoa.

Antonen on muodostanut jo pidemmän aikaa Ilveksen kolmosketjun Teemu Lepauksen ja Juhani Tammisen kanssa. Antosen vahva vire on näkynyt myös Lepauksen pelissä, sillä hän on koko sarjan pistepörssissä kolmantena 20 tehopisteellään. Viime kaudella Lepaus kokosi koko kaudella 56 ottelussa 24 tehopistettä. Kuluvalla kaudella tuo pistemäärä rikkoutunee heti maajoukkuetauon jälkeen.

Lahjakkaaksi tiedetty Antonen on löytänyt tällä kaudella uralleen uuden vaihteen ja Raumalla sekä Jyväskylässäkin nähty potentiaali alkaa vihdoin realisoitumaan. Tälläisten kasvutarinoiden näkeminen on aina hieno asia. Nähtäväksi jää sitten kuinka pitkälle se Antosen vielä tulevaisuudessa kantaa.

Teemu Turunen, HPK

Korkalainen: HPK:n nousu on kulminoitunut hyökkäystehojen löytymiseen, ja hyökkäystehojen löytyminen on kulminoitunut pitkälti Teemu Turuseen. Toinen Antti Pennasen luottopelaaja Jukureista on hyvää tahtia rikkomassa oman viime kautisen Liigan piste-ennätyksensä, kun 59 ottelussa syntyi 32 tehopistettä. Tällä kaudella 20 ottelun jälkeen kasassa on 19 pistettä.

"HPK:n nousu on kulminoitunut hyökkäystehojen löytymiseen"

Turusen kausi alkoi kelvollisesti, kun syyskuun seitsemän ottelua tuottivat neljä syöttöpistettä. Lokakuussa vauhti kiihtyi yltiöpäiseksi, kun 11 otteluun syntyi 13 tehopistettä. 

HPK:n kannalta positiivista on se, että kuormaa pystytään jakamaan melko tasaisesti. Vaikka Turunen on selvä ykköspyssy, hän on kellottanut hämeenlinnalaisten hyökkääjistä neljänneksi korkeimman keskiarvoisen peliajan. 

Vauhti ja taitotaso varmasti riittävät Leijoniin, mutta viikonlopun aikana on mielenkiintoista seurata kamppailuvalmiuden riittävyyttä kansainvälisellä tasolla.

Petteri Nikkilä, HPK

Iilomo: Jatketaan HPK-linjalla. Petteri Nikkilä ei ole mikään nuorisomaajoukkueita kiertänyt tähtipelaaja, vaan mies on raivannut tiensä Liigaan kovalla työnteolla. Nykytahdilla 26-vuotias puolustaja hätyyttelee yhden kauden piste-ennätystään jo ennen vuodenvaihdetta.

Nikkilä on nousua tekevän Kerhon peliaikakuningas ja koko Liigan peliaikakeskiarvossa kärkiviisikossa. HPK:n sisäisissä tilastoissa Nikkilä on pelannut eniten myös sekä yli- että alivoimaa.

Uhrautuva puolustaja on löytänyt peliinsä lisää malttia, eikä viime kausilta tuttu yli-innokkuus ole leimannut enää Nikkilän pelaamista. Rauhallisuus näkyy niin kiekollisen pelin parantuneina suorituksina kuin puolustussuuntaan pelin sisällä pysymisessä.

Puolustajista olisi ollut monta muutakin vaihtoehtoa valittavana. Pelkästään Pelicansissa on kolme vahvaa ehdokasta onnistujaksi Casimir Jurgensin, Mikko Kousan ja Oliwer Kasken muodossa. Lähtökohtiin suhteutettuna Nikkilä kuitenkin ansaitsee paikkansa listalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle