Alkoholismista kärsivä ex-Stars-luotsi Jim Montgomery löysi suunnan – “Se päivä muutti elämäni”

NHL / Artikkeli
Jim Montgomery toimi vielä joulukuussa Dallas Starsin päävalmentajana.
Kuva © Getty Images
Entinen Dallas Stars -valmentaja Jim Montgomery elää uutta elämää, joka sisältää jääkiekko-otteluiden sijaan meditaatiota ja perheterapiaa. 50-vuotias Montgomery avautui nykytilanteestaan The Athletic -verkkolehden haastattelussa.

Entisen Dallas Stars -valmentaja Jim Montgomeryn elämä oli reilut puoli vuotta sitten hyvin erilaista kuin tänä päivänä. 50-vuotias Montgomery, joka oli raivannut tiensä yliopistotasolta NHL-päävalmentajaksi, johti joukkuettaan kohti keväällä odottavia pudotuspelejä. Starsin kanssa voimassa ollutta sopimusta oli jäljellä vielä kaksi kautta.

Vaikka Montgomeryn työskentely Starsin peräsimessä näytti päälle päin onnistuneelta, miehen yksityiselämän ongelmat ujuttautuivat salakavalasti työn lomaan. Montgomery nähtiin viimeisen kerran tositoimissa Starsin penkin takana joulukuun 7. päivänä, kotivoitossa New York Islandersia vastaan.

Dallas Stars antoi Montgomerylle potkut kolme päivää myöhemmin. Seuran GM Jim Nill kertoi medialle potkujen syyksi "epäammattimaisen käytöksen". Jääkiekkoa seuraava maailma ihmetteli päätöstä, ja kysymykset Montgomeryn käytöksestä nousivat jokaisen kiekkomedian etusivulle.

Montgomery avautui potkuistaan ja nykyisestä tilanteestaan The Athleticin haastattelussa.

– Se päivä muutti elämäni. Uskon, että ansaitsin potkuni. Pyysin jatkuvasti pelaajiani tekemään "oikeita asioita", mutta en itse pystynyt tekemään niitä, Montgomery kertoo.

Miehen omien sanojen mukaan potkut päävalmentajan paikalta olivat vuosia jatkuneen päihdeongelman kanssa taistelemisen lopputulos, ja varoitusmerkkejä oli ilmassa jo aiemmin. Esimerkiksi vuonna 2008 silloinen Denverin yliopiston päävalmentaja jäi kiinni rattijuoppoudesta. Montgomeryn ongelmista oltiin Starsin organisaatiossa tietoisia, mutta mies itse kuittasi huolestuneet äänenpainot läpi vuosien olankohautuksella.

– Jim Nill on hieno mies, ja me kävimme muutamia keskusteluita asian tiimoilta vuosien aikana. Hänen mielestään minulla oli ongelma, mutta en suostunut itse hyväksymään tuota tosiasiaa, kertoo Montgomery.

− Kun heräsin krapulaisena aamulla, ajattelin aina, etten enää koskaan tee tätä uudestaan. En uskonut, että minulla oli ongelma asian suhteen.

NHL-valmentajan asema ei ainakaan helpottanut Montgomeryn ongelmaa. Mies oli pitkiä aikoja pois kotoa ja matkusti paljon lennoilla, joilla alkoholia oli saatavilla – liiankin helposti. Montgomery painottaakin ongelman myöntämisen tärkeyttä.

Potkut saivat minut tajuamaan, kuinka syvälle olin vajonnut.

– Jim [Nill] ei ollut toki ainoa, joka yritti varoittaa minua. Myös oma vaimoni ja lähimmät ystäväni yrittivät puhua minulle asiasta. Ei riitä, että ymmärrät tekeväsi vääriä päätöksiä ja et osaa lopettaa ajoissa – sinun pitää pystyä myöntämään ongelmasi, jotta pystyt hallitsemaan sitä, sanoo Montgomery.

Montgomery haluaa myös kiittää Nilliä ja Stars-organisaatiota saamastaan tuesta ja siitä, että he osasivat päästä irti oikealla hetkellä.

– Olen kiitollinen koko organisaatiolle. Heidän päätöksensä pelasti oman terveyteni, ja sen takia sain myös pitää perheeni ja läheisimmät ystäväni lähelläni. Potkut saivat minut tajuamaan, kuinka syvälle olin vajonnut, Montgomery tunnustaa.

Potkujensa jälkeen Montgomery vietti kolme viikkoa vieroitushoidossa ja jatkoi hoitojaksoa vielä toiset kolme viikkoa kotonaan. Tällä hetkellä entinen NHL-valmentaja noudattaa päivittäistä hoito-ohjelmaansa ja käy samalla myös perheterapiassa. Myös meditaatio ja päiväkirjan kirjoittaminen kuuluvat miehen päivittäiseen arkeen. Kuivilla hän on ollut nyt yhteensä viisi ja puoli kuukautta.

– Jos totta puhutaan, tämä on ollut uskomaton matka. Matka kohti raitistumista alkoi pelon ja syyllisyyden tunteista. Tänään, ystävieni ja lähimmäisteni tukemana, koen olevani kiitollinen ja toiveikas tulevaisuuden suhteen.

Voisiko Montgomery vielä jonain päivänä palata NHL-penkin taakse? Mikään ei ole mahdotonta, mutta jääkiekkovalmentajana työskenteleminen ei ole 50-vuotiaan Montgomeryn päätavoite tällä hetkellä.

– Uskon, että voin edelleen kehittyä valmentajana. Käytin arvokasta työaikaa aivan vääriin asioihin, joten nyt voisin käyttää tuon ajan parempaan tarkoitukseen.

– Olen toiveikas mahdollisuuden suhteen, mutta juuri nyt keskittymiseni on täysin omassa ja perheeni hyvinvoinnissa, Montgomery päättää.

Muokattu 30.5.2020 kello 18.15: Otsikkoa muokattu.

» Lähetä palautetta toimitukselle