Liigan alumniottelu
Kuva © Tomi Natri/Liiga

Ajatusleikki: Kaikkien aikojen tähdistökentälliset maakunnittain – Ahvenanmaalta on ylletty Mestikseen, Uudeltamaalta Hockey Hall of Fameen

Artikkeli
Oletko miettinyt, että millaisia alueellisia eroja on jääkiekkoilijoiden tuotannossa ympäri Suomea? Luonnollisesti väkiluku on merkittävä tekijä, mutta osansa on myös perinteillä.

Jatkoaika valitsi jokaiselle Suomen 19 maakunnalle oman kaikkien aikojen parhaan kentällisen ja asetti ne paremmuusjärjestyksen. Valintakriteereissä on painotettu menestymistä järjestyksessä NHL, maajoukkue ja eurooppalaiset sarjat.

On myös huomioitava, että esimerkiksi ennen 1970-lukua pelaajat eivät lähteneet Pohjois-Amerikkaan, joten vanhempien sukupolvien menestystä on huomioitu tältä osin esimerkiksi Matti Keinosen ja Juhani Wahlstenin kohdalla.

Lisäksi pelkkä syntymäpaikka ei ratkaise tiettyyn maakuntaan kuulumista, vaan pelaajan on täytynyt saada kiekkokasvatuksensa kyseisessä maakunnassa. Esimerkiksi Christian Ruuttu on syntynyt Lappeenrannassa, mutta sai kiekko-oppinsa Porissa ja kuuluu täten Satakuntaan tässä listauksessa.

19) Ahvenanmaa

Tiesitkö, että myös Ahvenanmaalla pelataan jääkiekkoa? Ei tosin kovin menestyksekkäästi, sillä ruotsinkielisestä saaristomaakunnasta ei ole kasvanut yhtään ainutta liigapelaajaa.

Yksi Mestis-pelaaja Ahvenmaalta on tosin lähtöisin eli hyökkääjä Robin Englund, joka pelasi vuosina 2004–08 yhteensä 51 ottelua Mestiksessä. Tässä kentällisessä olevat nimet eivät sano sinulle juuri yhtään mitään, sillä hyvin pienestä pelaajamassasta piti poimia pääasiassa jollain tavalla joskus Ahvenanmaan ulkopuolellakin pelanneita nimiä.

Oliver Mattsson – Axel Ekstrand – Robin Englund
             Jonathan Mörn – Niklas Manselin
                            Christian Aakula

18) Keski-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaan kentälliseen löytyi neljä liigataustaista pelaajaa, joista selvästi kovimmat meriitit ovat Teemu Aallolla. Lisäksi maalivahti Joni Puurulalta muistetaan ajoittaisia huippuotteita 2000-luvun alkuvuosilta.

Pienestä maakunnasta oli kuitenkin hyvin vaikeaa löytyy kovan luokan pelaajia, joten historiaa täytyi penkoa. Hyökkäykseen löytyi vuoden 1958 MM-kisoissa pelannut veteliläissyntyinen Eino Pollari sekä pääasiassa 1970-luvulla Liigassa nähty Hannu Vierimaa.

Hannu Vierimaa – Valtteri Hotakainen – Eino Pollari
                   Toni Utunen – Teemu Aalto
                               Joni Puurula

Teemu Aalto muistetaan etenkin hurjasta laukauksestaan.
Kuva © Aapo Mannelin

17) Kymenlaakso

Kymenlaakson kentällistä tähdittävät NHL:ssäkin nähty puolustaja Jarno Kultanen sekä 1980-luvun liigatähti Timo Susi. Mielenkiintoinen nimi on ketjun keskellä on Suomen kiekkohistorian ensimmäinen ammattilaispelaaja Jorma Salmi, joka vietti lapsuutensa Kotkassa. Varsinkin maalivahtiosastolle piti penkoa nimi historian kätköistä, ja valinta osui KooKoon 1980-luvun ykkösvahtiin Jukka Haajaan.

Timo Susi – Jorma Salmi – Ossi Louhivaara
  Ossi-Petteri Grönholm – Jarno Kultanen
                      Jukka Haaja

16) Kainuu

Pesäpallosta tunnetusta Kainuusta ei ole lähtöisin juurikaan nimekkäitä pelaajia, mutta kohtuullisen kentällisen tähän vertailuun kylläkin Janne Pesosen ja Joonas Kemppaisen tähdittäminä.

Oikeastaan vain Antti Halosen pakkiparin löytämisessä oli mietittävää, mutta valinta osui HPK:ssa mestaruudeen keväällä 2006 voittaneeseen Risto Korhoseen. Maalille puolestaan löytyi muun muassa TPS:stä tuttu Tuomo Karjalainen.

Janne Pesonen – Joonas Kemppainen – Joonas Komulainen
                      Antti Halonen – Risto Korhonen
                               Tuomo Karjalainen

Janne Pesonen komea ura päättyi viime kauteen.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

15) Lappi

Lappi alkaa nykyisessä ilmastollisessa tilanteessa olla viimeisiä paikkoja Suomessa, jossa pääsee pelaamaan luonnonjäillä marraskuusta huhtikuulle. Kylmyydestään huolimatta maakunnan kiekkoperinteet ovat ohuet.

Huomionarvoinen asia tässä koostumuksessa on se, että siitä löytyy kolmen varsin kovina lupauksina pidettyä pelaajaa (Jesse Puljujärvi, Ville Pokka ja Vili Saarijärvi), joiden NHL-urat eivät odotuksista huolimatta ole lähteneet lentoon. Ainoa vanhemman sukupolven pelaaja tässä kentällisessä on 1990-luvun liigatähti Juha Riihijärvi.

Jesse Puljujärvi – Toni Koivisto – Juha Riihijärvi
               Ville Pokka – Vili Saarijärvi
                        Joni Myllykoski

14) Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaa kuuluu niihin harvoihin maakuntiin Suomessa, jossa jääkiekko on jäänyt selvästi muiden lajien, etunenässä pesäpallon jalkoihin. Perinteitä ei ole edes toiseksi korkeimmalta sarjatasolta, mikä näkyy heikkona pelaajatuotantona. Alla olevan kentällisen kaikki pelaajat siirtyivätkin jo nuorena lakeuksilta isompiin ympyröihin.

Jukka Alkula – Petri Kontiola – Kristian Kuusela
          Aleksi Laakso – Ville Mäntymaa
                      Pekka Tuokkola

Petri Kontiola säväytti keväällä 2013 voittamalla MM-kisojen pistepörssin.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

13) Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalan kentällisessä yhdistyvät menneisyys ja nykyisyys varsin sopusuhtaisella tavalla. 1970-luvun tutkapari Seppo RepoLauri "Leuka" Mononen oli selvä valinta, kuten lopulta myös NHL:ssäkin pelannut Markku Kyllönen.

Alakerran pelaajia ei todennäköisesti heti muistaisi pohjoiskarjalaisiksi, sillä kukin kolmesta pelaajasta on luonut ammattilaisuraansa pääosin muualla Suomessa.

Markku Kyllönen – Seppo Repo – Lauri Mononen
            Urho Vaakanainen – Juuso Riikola
                           Tomi Karhunen

12) Pohjanmaa

Etelä- ja Keski-Pohjanmaahan verrattuna rannikon Pohjanmaa on tuottanut selvästi kovempia nimiä kiekkokaukaloihin, mutta siltikään ei erityisiä tähtipelaajia. Hyökkäykseen ehdolla Sport-legenda Håkan Hjerpen paikalle oli Jukka Seppo, puolustukseen Robin Salon tontille hänen isänsä Robert Salo.

Oskar Osala – Håkan Hjerpe – Leo Komarov
             Robin Salo – Miika Koivisto
                       Fredrik Norrena

11) Keski-Suomi

Väkimääräänsä nähden Keski-Suomesta ei ole kehittynyt samanlaista määrää tähtipelaajia kuin useimmista muista maakunnista. Puolustuksesta tosin löytyy kaksi NHL:ssä paikkansa vakiinnuttanutta pelaajaa ja hyökkäyksestä aikansa tähti Raimo Summanen, jonka omat pelit Jyväskylässä jäivät vähäisiksi.

Raimo Summanen – Juha-Pekka Hytönen – Harri Pesonen
                         Olli Määttä – Sami Vatanen
                               Ari-Pekka Siekkinen

Raimo Summanen taidetaan muistaa nykyään paremmin penkin takaa kuin kaukalosta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

10) Etelä-Karjala

Lappeenranta–Imatra-akseli on vahvaa kiekkoseutua, vaikka viime vuosina pelaajia on noussut huipputasolle varsin vähän. Tämänkin kentällisen kaikki pelaajat ovat jo uransa päättäneitä.

Isoin tähti tässä kokoonpanossa lienee 1980-luvulla tehoja Vancouver Canucksissa takonut Petri Skriko, joka on luultavasti yksi vähiten tunnettuja tähtipelaajia suomalaisen jääkiekon historiassa.

Petri Skriko – Antti Aalto – Seppo Ahokainen
           Lalli Partinen – Harri Tikkanen
                     Jussi Markkanen

9) Päijät-Häme

Lahdesta on moni persoonallinen urheilija kotoisin, eikä jääkiekko tee poikkeusta. Vai miten on, Marko Jantunen ja Pasi Nurminen? Päijät-Hämeen kentällisen vahvin osasto on puolustus, sillä esimerkiksi Janne Laukkanen jäi valitsematta.

Jantunen ja edesmennyt Erkki Laine olivat selviä valintoja hyökkäykseen ja kolmanneksi nimeksi nousi kevään 2019 maailmanmestaruuden myötä Juhani Tyrväinen.

Marko Jantunen – Juhani Tyrväinen – Erkki Laine
                Toni Lydman – Kari Eloranta
                          Pasi Nurminen

Marko Jantusen ura ja elämä ovat olleet värikkäitä.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

8) Etelä-Savo

Väkiluvultaan pieni Etelä-Savo on tuottanut varsin kovan määrän huippupelaajia vuosien varrella. Yllättävästi Savonlinnasta on ponnistanut useampi NHL:ään ja maajoukkueeseen asti yltänyt pelaaja, kirkkaimpana tähtenä tietysti Tuukka Rask.

Vezina-voittaja Raskin mukanaolon ansiosta esimerkiksi MM95-sankarivahti Jarmo Myllys tipahti tästä kentällisestä ulos. Yllättäen yksikään Mikkelistä lähtöisin oleva pelaaja ei mahtunut tähän kuusikkoon, lähimpänä puolustaja Marko Kauppinen.

Ville Leino – Jarkko Immonen – Jukka Hentunen
    Jukka-Pekka Laamanen – Raimo Hirvonen
                            Tuukka Rask

7) Kanta-Häme

Kanta-Hämeen kentällisessä on useampia Leijonista tuttuja nimiä viimeisten vuosikymmenien ajalta. Hämeenlinnasta kuten Forssastakin löytyy kiekon osalta pitkää historiaa, mutta viime vuosien vahva pelaajatuotanto käänsi kentällisen muihin maakuntiin verrattuna varsin nuorekkaaksi.

Ainoa vanhemman sukupolven pelaaja tässä koostumuksessa on Janakkalassa syntynyt puolustaja Ilpo Koskela, joka valittiin ensimmäisenä suomalaisena MM-kisojen tähdistökentälliseen vuonna 1971. Vaihtoehtona puolustukseen oli myös Marko Tuulola.

Antti Laaksonen – Niko Kapanen – Antti Miettinen
              Ilpo Koskela – Juuso Hietanen
                            Juuse Saros

6) Pohjois-Savo

Pohjois-Savossa on yllättävän pitkät jääkiekkoperinteet, sillä tämän ketjun keskelle valittu suomalaiskiekon merkittävimpiin kehittäjiin kuuluva Juhani Wahlsten tähditti KalPaa legendaarisessa pyörremyrskyketjussa jo 1950-luvulla.

Pelaajatuotannon laadusta kertoo hyvin se, että tästä kentällisestä löytyy peräti kolme NHL:ssä tähtitasolle yltänyttä pelaajaa, eikä esimerkiksi Kasperi Kapasen meriitit vielä riittäneet tähän sommitelmaan. Kentällisen heikoin kohta on maalivahti, mutta löytyypä Pasi Kuivalaisen numero Niiralan montun katosta.

Sami Kapanen – Juhani Wahlsten – Olli Jokinen
            Kimmo Timonen – Mikko Jokela
                         Pasi Kuivalainen

Kimmo Timonen päätti uransa ikimuistoisimmalla tavalla.
Kuva © Getty Images

5) Satakunta

Kiekkoperinteet ovat kukoistaneet vuosikymmenien ajan Satakunnassa, jossa Pori ja Rauma ovat mitelleet kiivaasti keskinäisestä paremmuudeestaan. Tämä kentällinen meni tällä kertaa nimien osalta Porille 5–1, vaikkakin Matti "Mölli" Keinoselta löytyykin historiaa myös karhukaupungista.

Lähellä oli kuitenkin, että koko kentällinen olisi mennyt porilaisten nimiin, sillä Keinonen päihitti vain niukasti Arto Javanaisen ja Erik Haulan. Toisaalta Antti Raanta oli vahva vaihtoehto maalille Kari Takon paikalle.

Matti Keinonen – Veli-Pekka Ketola – Christian Ruuttu
                 Tapio Levo – Pekka Rautakallio
                                  Kari Takko

4) Pirkanmaa

Suomalaisen jääkiekon juuret ovat Tampereella, joten alueelta on kehittynyt huippupelaajia jo lähes sadan vuoden ajan. Hyökkäyksen osalta huomio kiinnittyy Lasse OksasenRaimo Helmisen ja Janne Ojasen poissaoloon, mutta valitun kolmikon NHL-tilastot puhuvat puolestaan.

Puolustuksen tasosta kertoo se, että esimerkiksi Jyrki Lumme ja Pekka Marjamäki jäivät tästä ryhmästä pois. Vesa Toskalan sijaan maalille olisi voinut valita esimerkiksi vuosikymmenten takaiset tähdet Antti LeppäsenJuhani Lahtisen tai Markus Mattssonin.

Patrik Laine – Aleksander Barkov – Mikko Mäkelä
           Risto Siltanen – Teppo Numminen
                           Vesa Toskala

3) Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomen joukkueen maalivahti- ja hyökkäysosastojen nimet ovat selviä, vaikka kummastakin kategoriasta jää rannalle varsin nimekkäitä pelimiehiä. Puolustukseen olisi ollut tarjolla useita laatunimiä, kuten isä-poika-pari Timo ja Petteri Nummelin sekä Rasmus Ristolainen. Tällä kertaa valinnat osuivat kuitenkin Hannu Virtaan ja Sami Saloon.

Mikko Koivu – Saku Koivu – Mikko Rantanen
                Hannu Virta – Sami Salo
                      Miikka Kiprusoff

Suomalaisen jääkiekon kovin veljespari – Mikko ja Saku Koivu.
Kuva © Getty Images

2) Pohjois-Pohjanmaa

Oulun seutu on asemoinut paikkansa todellisena pelaajatehtaana viime vuosina, mikä näkyy myös tässä kentällisessä. Vanhempaa sukupolvea edustaa tietenkin Reijo Ruotsalainen, jonka paikka tässä kuusikossa on täysin selvä.

Toisen puolustajan ruudun ottaa Joni Pitkänen, vaikka tarjolla olisi ollut muun muassa myös Janne Niinimaa. Kentällisen loput neljä pelaaja ovat yhä aktiiveja, joista varsinkin Sebastian Ahoa odottaa hyvin kirkas tulevaisuus.

Jussi Jokinen – Sebastian Aho – Mikael Granlund
           Joni Pitkänen – Reijo Ruotsalainen
                              Pekka Rinne

1) Uusimaa

Väkimäärältään ylivoimaisesti isoimmasta maakunnasta saisi kasatuksi monta joukkueellista aikansa tähtipelaajia.

Hyökkäyksestä luonnollisesti paikat ansaitsevat Suomen ainoat Hockey Hall of Fameen yltäneet pelaajat eli Teemu Selänne ja Jari Kurri. Kolminkertainen Selke-voittaja Jere Lehtinen puolestaan nappasi hyökkäyksen kolmannen paikan ennen Matti Hagmania ja Esa Tikkasta.

Puolustukseen nousee tulevaisuuden supertähtenä Miro Heiskanen ja vanhempia aikoja edustaa WHA-pioneeri Heikki Riihiranta. Lähimpänä valintaa puolustukseen olivat Ossi Väänänen ja Esa Lindell. Maalille päädyin valitsemaan Kari Lehtosen niukasti ennen Niklas Bäckströmiä.

Teemu Selänne – Jari Kurri – Jere Lehtinen
       Heikki Riihiranta – Miro Heiskanen
                        Kari Lehtonen

Lähteet: Jääkiekkomuseo, EliteProspects

Artikkelia korjattu kello 21.05: Lapin kentälliseen vaihdettu Antti Erkinjuntin tilalle Toni Koivisto ja Pohjois-Karjalaan Janne Juvosen tilalle Tomi Karhunen.

» Lähetä palautetta toimitukselle