Ajatusleikki: Euroopan paras puolustaja ja entinen NHL-maalivahti − TPS:n ulkopuolisista turkulaispelaajista saa koottua pätevän liigamiehistön

LIIGA / Artikkeli
Turusta lähdettyään Mikko Lehtonen on voittanut muun muassa MM-kultaa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
TPS-taustaiset puolustajat haastavat minkä tahansa liigajoukkueen, ja ykkösmaalivahtikin on todella laadukas. Hyökkäys ei yllä aivan samalle tasolle, mutta valmiita tähtiä on enemmän kuin TPS:n nykymiehistössä.

Saku ja Mikko Koivu, Timo ja Petteri Nummelin, Hannu Virta, Miikka Kiprusoff − TPS on vuosikymmenten ajan tuottanut suomalaisen kiekkoilun kirkkaimpia tähtiä. Listaa TPS-tähdistä voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään, mikä hieman vihjaakin jutun aiheeseen.

Turusta on lähtöisin niin paljon huippukiekkoilijoita, että osa on joutunut tekemään nousunsa liigakartalle jossain toisessa joukkueessa. Näin kesäisen keveänä ajatusleikkinä kootaankin kokoonpano parhaista TPS-taustaisista pelaajista, jotka eivät tulevalla kaudella pelaa TPS:ssä.

NHL-pelaajat rajataan pois. Päästäkseen kokoonpanoon pelaajan pitää olla syntynyt Turussa tai pelannut TPS:n junioreissa. Lähdetään kasaamaan täyttä miehistöä ja aloitetaan ykkösmaalivahdista.

Joni Ortio on TPS-kasvatti, mutta ei ole pelannut Turussa yhtään kokonaista liigakautta. NHL-kokemusta on kolmelta kaudelta, minkä jälkeen turkulaisveskari on pelannut SHL:ssä, NLA:ssa ja KHL:ssä, missä hän onnistui myös maalinteossa. MM-miehistöön Ortio on mahtunut kahdesti.

Ortio aloittaa syksyllä toisen KHL-kautensa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Toiseksi maalivahdiksi olisi luonteva valinta Julius Pohjanoksa, joka viime kaudella pelasi TPS:ssä 16 peliä, mutta siirtyy alkavaksi kaudeksi Allsvenskaniin. Valitsen kuitenkin Pohjanoksaa kaksi vuotta nuoremman Karolus Kaarlehdon, joka siirtyi 15-vuotiaana TPS-junioreihin. SaiPassa viime kaudella pelannut isokokoinen maalivahti on kertaalleen ollut mukana myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Kaarlehto on siinä mielessä hyvä pari Ortiolle, että myös Kaarlehto on onnistunut maalinteossa − Mestiksessä kaudella 2018−19.

TPS-taustaisia puolustajia kun miettii, nousee yksi nimi ylitse muiden. Tässä kohtaa myös itse määrittelemäni säännöt alkavat tuntua ongelmallisilta. Mikko Lehtonen on Toronto Maple Leafsin sopimuspelaaja, mutta ei ole vielä pelannut NHL-pelejä. Lasketaanko Lehtonen NHL-pelaajaksi?

Sovitaan, ettei lasketa, koska Lehtonen on kuta kuinkin täydellinen esimerkki tähän juttuun haettavasta pelaajasta. Lupaava puolustaja lähti 21-vuotiaana TPS:stä isomman vastuun perässä tuoreen liigaseuran KooKoon riveihin. Sen jälkeen Lehtonen on voittanut SHL:n mestaruuden, liigahopeaa, MM-kullan ja oli viime kaudella KHL:n kuudenneksi paras pistemies.

Sama lyhyemmin eli Lehtonen oli Euroopan paras puolustaja.

Friman kehittyi HPK:ssa maajoukkuepuolustajaksi.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Vähän samankaltainen kehityskaari − ei tosin vielä läheskään yhtä loistelias − on Niklas Frimanilla, joka lähti neljän TPS-kauden jälkeen hakemaan pelipaikkaa muualta. HPK:ssä isokokoinen puolustaja voitti mestaruuden, kehittyi EHT-tasolle ja pelaa tulevalla kaudella Jokereissa.

Myös Veli-Matti Vittasmäki lähti TPS:stä hakemaan isompaa vastuuta ja on sittemmin pelannut KalPassa, Ilveksessä ja Tapparassa − kierrokselta on tarttunut matkaan hopea ja pronssi sekä muutama kutsu EHT-turnauksiin. Ensi kaudeksi tämä luotettava peruspuolustaja siirtyy KHL:ään.

Tarmo Reunanen on syntynyt Äänekoskella ja pelannut Liigassa eniten Lukossa, mutta hyökkäysorientoituneelle puolustajalle tulivat TPS:n ikäkausijoukkueet tutuiksi ennen aikuisten peleihin siirtymistä. Reunanenkin on New York Rangersin sopimuspelaaja, mutta pelasi viime kauden lainalla Lukossa.

Joonas Järvinen oli Vittasmäen tavoin mukana TPS:n viimeisimmissä kultajuhlissa keväällä 2010 ja pelasi kasvattajaseurassaan vielä seuraavankin kauden, mutta sen jälkeen isokokoinen peruspuolustaja on pelannut Liigaa Pelicansissa, HIFK:ssa ja Tapparassa. Lisäksi Järvinen on pelannut AHL:ssä sekä KHL:ssä ja ollut kahtena keväänä myös MM-kisoissa.

HIFK on Järvisen viimeisin liigaseura.

Toisen polven kiekkoilija Elmeri Eronen jäi TPS:ssä pieneen rooliin, mutta siirryttyään viime kaudeksi mestari-HPK:n riveihin hän tehoilikin itsensä puolustajien pistepörssin viidenneksi. Eronen teki viime kaudella myös ensiesiintymisensä Leijonissa.

Kuusi puolustajaa on kasassa, mutta koska kokoonpanoa rakentaessani tulen huomaamaan, liigatason hyökkääjiä on vähemmän tarjolla. Siispä otetaan seiskapakiksi Martin Berger, joka Lehtosen tavoin lähti KooKoosta hakemaan lisää peliaikaa. Viime kaudella Liigan jäähypörssin voittanut Berger sai kenties jopa enemmän huomiota kuin KHL:ssä tehoillut Lehtonen.

Hyökkäyksen rakentamisessa jatkuu KooKoo-teema. Anrei Hakulinen on pelannut TPS-organisaatiossa viimeksi juniorijoukkueessa kymmenen vuotta sitten. Taitavan hyökkääjän läpimurtoa huipulle hidastivat useat loukkaantumiset, mutta nyt alla on kaksi ehjää ja tehokasta kautta sekä ensimmäiset EHT-ottelut. Ensi kaudeksi Hakulinen suuntaa Lukkoon.

Mestiksessä alkanut kausi päättyi Suomen mestaruuteen.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Hakulisen laidalle poimitaan Matias Maccelli, joka lähti TPS:n junioreista Pohjois-Amerikkaan kaudella 2017−18 ja palasi viime kaudeksi Suomeen ja Ilvekseen. Parhaaksi tulokkaaksi valittu Arizona Coyotesin sopimuspelaaja jatkaa lainalla Ilveksessä myös ensi kauden.

Ketjun kolmanneksi lenkiksi valitsen Jasper Lindstenin, joka on pelannut tehokkaimmat kautensa juuri TPS:ssä, mutta kärppäkausilta tarttui mukaan lisäksi hopeamitali. Kaudella 2016−17 Lindsten voitti plus/miinus-tilaston. Näin ajatusleikissä voidaan sopia, että Lindsten on pelikuntoinen.

Turussa syntynyt Niclas Lucenius nousi Liigaan Tapparan junioreista, mutta TPS-paita on tullut tutuksi aikuisiälläkin. Taiturimainen hyökkääjä pelasi muutama vuosi sitten Mestiksessä, kunnes sai kutsun HPK:hon. Lucenius paitsi pelasi kaudella 2018−19 uransa tehokkainta pääsi myös kauden päätteeksi nostamaan Kanada-maljaa. Ensi kaudeksi Lucenius siirtyy Sportiin, joka on kiekkokaukaloiden kiertolaiselle ennestäänkin tuttu paikka.

Laidalleen Lucenius saa 25-vuotiaan Julius Vähätalon, joka nousi nuorena TPS:n liigamiehistöön, mutta on löytänyt pelillisen kotinsa vasta Jukureissa. Ketjun täydentää Oskari Siiki, joka pelasi viimeksi toissa kaudella TPS:ssä − viime kauden hän pelasi Mestistä TUTOssa.

Jussi Makkonen voitti Liigan maalikuninkuuden 27 osumallaan kaudella 2008-09. Isokokoinen sentteri on liigaurallaan vain toisenkin kerran tehnyt vähintään kymmenen maalia kaudessa. Viime kauden Makkonen pelasi Puolan pääsarjassa.

Konkarin laidoille löytyy Mikko Lehtosen pikkuveli Matias Lehtonen, joka on neljän liigakautensa aikana tehnyt 59 pelissä tehot 3+8. Toiseksi laituriksi valikoituu Joonas Larinmaa, joka ei ole pystynyt nousemaan TPS:n junioreista liigatasolle, mutta Mestiksessä hän on ollut kahdesti pistepörssin kärkikymmenikössä.

Nelosketjun sentteriksi poimin TPS:n kanssa sopimuskiistoihin ajautuneen Jonne Virtasen. Liigakokemusta on kuitenkin yli 500 ottelua, ja ensi kaudella hän pelaa Sportissa. Ajatusleikissäkin reunaehtona Virtasen paluulle olisi, että seuran toimitusjohtaja olisi vaihtunut.

Jonne Virtanen käväisi viime kaudella Mestiksessä.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Nelosketju rakentuu todelliseksi santapaperikolmikoksi. Patrik Moisio on pelannut Liigassa viimeksi kaudella 2015−16, mutta sen jälkeisissä kausissa on melkoisesti kiekkoeksotiikkaa.

Tšekin kakkosliigassa Moisio pelasi kolme peliä, mistä hän siirtyi loppukaudeksi Mestikseen.Seuraavalla kaudella kertyi kokemusta Japanissa Nikko Icebucksissa Ari-Pekka Siekkisen valmennuksessa ja EIHL:ssä sekä Englannin että Skotlannin puolella. Toissa kaudella Moisio pelasi Ukrainan ja Puolan pääsarjoissa ja viime kaudella Hollannissa.

Nelosketjun kokenein liigapelaaja on 124 ottelun saldollaan Mikko Laine, joka on TPS:ssä pelannut yhteensä 31 peliä − viimeksi viime kaudella yhden pelin. Tällaista nelosketjua vastaan ei kenenkään olisi helppo pelata.

Tässä on kokoonpano, jonka jokaisella pelaajalla on kytkös Turkuun ja TPS:ään, mutta kukaan ei pelaa ensi kaudella TPS:ssä. Hyökkäys on kapea, mutta puolustus on todella laadukas – samoin ykkösmaalivahti. NHL:ssä pelaa vajaa viisikko TPS-taustaisia pelaajia, ja Liigaankin saa kelpo ”kakkosjoukkueen”.

Muutamakin näistä ex-turkulaisista vahvistaisi TPS:n ensi kauden joukkuetta valtavasti.

Matias Maccelli-Anrei Hakulinen-Jasper Lindsten
Julius Vähätalo-Niclas Lucenius-Oskari Siiki
Matias Lehtonen-Jussi Makkonen-Joonas Larinmaa
Patrik Moisio-Jonne Virtanen-Mikko Laine

Mikko Lehtonen-Niklas Friman
Veli-Matti Vittasmäki-Tarmo Reunanen
Joonas Järvinen-Elmeri Eronen
Martin Berger

Joni Ortio
Karolus Kaarlehto

» Lähetä palautetta toimitukselle