CHICAGO, IL - JUNE 23: General manager Peter Chiarelli of the Edmonton Oilers speaks onstage during Round One of the 2017 NHL Draft at United Center on June 23, 2017 in Chicago, Illinois. (Photo by Dave Sandford/NHLI via Getty Images)
Kuva © Getty Images

Aikajana: Chiarellin valtakausi Oilersissa eteni katastrofista toiseen

Artikkeli
Peter Chiarellin alle neljä vuotta pitkä aikakausi Edmonton Oilersin GM:nä tuli päätökseen keskiviikkoaamuna. Jatkoaika käsittelee NHL:n huonoimmaksi GM:ksi tituleeratun Chiarellin virheet vaihe vaiheelta.

Edmonton Oilers tiedotti varhain keskiviikkoaamuna joukkueen GM:nä vajaan neljän kauden ajan toimineen Peter Chiarellin saaneen potkut. Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen käy läpi vaihe vaiheelta, kuinka Chiarelli muutti potentiaalia tihkuvan ja nuoria lupauksia täynnä olevan Oilersin yhdeksi NHL:n suurimmista vitseistä.

26.6.2015: Oilers kauppaa kesän 2015 varaustilaisuuden 16. ja 33. varausvuoron New York Islandersiin vaihdossa Griffin Reinhartiin

Oilers tiedotti valinneensa Chiarellin joukkueen uudeksi GM:ksi huhtikuun 24. päivä vuonna 2015, ainoastaan yhdeksän päivää sen jälkeen, kun hän oli saanut potkut Boston Bruinsin GM:n paikalta.

Chiarelli lähti uuteen pestiinsä erittäin lupaavista lähtökohdista siitä huolimatta, että Oilers oli kaudella 2014-15 kerännyt kaikista joukkueista kolmanneksi vähiten pisteitä. Edmontonilaisjoukkue oli huhtikuun 18. päivä järjestetyssä arvontatilaisuudessa voittanut kesän 2015 varaustilaisuuden ensimmäisen varausvuoron, mikä käytännössä tarkoitti seuralle tilaisuutta varata Connor McDavidin, lupaavimman 17-vuotiaan jääkiekkoilijan sitten Sidney Crosbyn

Arvotun ykkösvuoron lisäksi Oilers omisti myös koko varaustilaisuuden 16. vuoron, joka alunperin kuului Pittsburgh Penguinsille. Chiarelli käytti kyseistä vuoroa tehdessään ensimmäisen ison peliliikkeensä Oilersin peräsimessä, kun hän lähetti kyseisen varausvuoron yhdessä 33. vuoron kanssa New York Islandersiin vaihdossa puolustaja Griffin Reinhartiin

Islanders oli varannut kaupantekohetkellä 21-vuotiaan Reinhartin koko kesän 2012 varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana. Korkeasta varausnumerostaan huolimatta isokokoinen puolustaja oli pelannut kesään 2015 mennessä vain kahdeksan NHL-ottelua. Oilersin paidassa Reinhart ehti pelata kausina 2015-17 yhteensä vain 30 ottelua tehoin 0+2, ennen kuin Vegas Golden Knights varasi hänet kesän 2017 laajennusvaraustilaisuudessa.

Islanders varasi Oilersilta saamallaan varausvuorolla WHL:ssä kovaa tulosta takoneen ja sittemmin kaudella 2017-18 parhaan tulokkaan Calder Trophyn voittaneen Mathew Barzalin varaustilaisuuden 16. pelaajana. Mikäli Oilers olisi pitänyt kyseisen vuoron, sillä olisi Barzalin lisäksi ollut vaihtoehtoina Kyle Connorin, Thomas Chabotin ja Brock Boeserin kaltaisia, sittemmin NHL:ssä vakuuttavaa jälkeä tehneitä pelaajia. 

27.2.2016: Oilers kauppaa Justin Schultzin Pittsburgh Penguinsiin vaihdossa kolmannen kierroksen varausvuoroon kesän 2016 varaustilaisuuteen

Oilers oli jälleen kerran myyjän roolissa kauden 2015-16 siirtotakarajalla, kun Chiarelli kauppasi puolustaja Justin Schultzin Penguinsiin vaihdossa kolmannen kierroksen vuoroon kesän 2016 varaustilaisuuteen. Vaikka kaudella 2015-16 Schultz ei ollut enää Oilers-pakiston ykkösnimi, monet olivat silti ihmeissään, kuinka halvalla kesällä Stanley Cupia nostellut Penguins hänet sai. 

Tällä hetkellä loukkaantuneena oleva Schultz on viimeisen kolmen kauden aikana ollut merkittävä palanen Penguinsin takalinjoilla. Hän on tehnyt joukkueen puolustajista vuosina 2016-19 toiseksi eniten sekä maaleja että pisteitä heti Kris Letangin jälkeen. 

Oilers käytti Penguinsilta saamansa kolmannen kierroksen varausvuoron ruotsalaispuolustaja Filip Berglundiin. Varausta edeltäneellä kaudella kovaa tulosta SuperElitissä, Ruotsin alle 20-vuotiaiden sarjassa takonut Berglund pelaa tällä hetkellä Skellefteån SHL-joukkueessa eikä ole ainakaan toistaiseksi kirjoittanut NHL-sopimusta Oilersin kanssa. 

Jesse Puljujärvi ei ainakaan vielä ole pystynyt vastaamaan korkean varausvuoron langettamiin odotuksiin.
Jesse Puljujärvi ei ainakaan vielä ole pystynyt vastaamaan korkean varausvuoron langettamiin odotuksiin.
Kuva © Getty Images

24.6.2016: Oilers varaa Jesse Puljujärven koko NHL:n varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana

Suomalaislaituri Jesse Puljujärven varaaminen koko kesän 2016 varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana on Chiarellin tekemistä päätöksistä parhaimmasta, tai ainakin vähiten huonoimmasta päästä. Puljujärvi oli ennen varaustilaisuutta listattu kolmen lupaavimman pelaajan joukkoon jokaisella 13:sta MyNHLDraft-sivustolla tallessa olevasta listauksesta. Tästä huolimatta suomalaislaiturilla on ollut paikoitellen merkittäviäkin vaikeuksia sopeutua pohjoisamerikkalaiseen pelityyliin viimeisen kolmen vuoden ajan. Puljujärvi on kuitenkin vasta 20-vuotias, joten hänellä on vielä runsaasti aikaa kehittyä ja nousta erittäin hyväksi pelaajaksi. 

Chiarellin ja hänen henkilöstönsä ei voida kuitenkaan sanoa osuneen täysin nappiin yhdenkään varauksen kanssa, jos itsestäänselvää McDavidin valitsemista ei oteta huomioon. Chiarellin ollessa puikoissa Oilers ehti varata yhteensä 27 pelaajaa vuosina 2015-18. Heistä ainoastaan McDavid ja Puljujärvi ovat tätä kirjoittaessa ehtineet pelata vähintään 100 NHL-ottelua. Toki erityisesti vuosien 2017 ja 2018 varaustilaisuuksista ei voi vielä vähään aikaan tehdä varmoja johtopäätöksiä. 

Tutkiessa Oilersin tekemiä varauksia Chiarellin aikakaudella yksi pelaajatyyppi on erityisesti myöhempien kierroksien varauksissa yliedustettu. Oilers varasi vuosina vuosina 2015-18 yhteensä 12 puolustajaa. Heistä peräti kymmenen on vähintään 188-senttisiä.

Esimerkiksi vuoden 2016 varaustilaisuudessa Oilers varasi yhteensä neljä yli 190-senttistä puolustajaa, joista yksikään ei tällä hetkellä näytä todennäköiseltä NHL-pelaajalta. Ironisesti kaksi Chiarellin varaamaa alle 185-senttisestä puolustajaa, Ethan Bear ja Caleb Jones, ovat Oilersin valitsemista puolustajista ainoat viime kesänä ykköskierroksella varatun Evan Bouchardin lisäksi, jotka ovat pelanneet tähän päivään mennessä edes yhden NHL-ottelun.

29.6.2016: Oilers kauppaa Taylor Hallin New Jersey Devilsiin vaihdossa Adam Larssoniin

Vuonna 2016 nähtiin NHL:ssä useampikin iso kauppa, kun esimerkiksi Montreal Canadiens kauppasi nuoren tähtipuolustaja P.K. Subbanin Nashville Predatorsiin vaihdossa vanhempaan Shea Weberiin. Myös Chiarelli teki tuona kesänä Oilers-uransa merkittävimmän yksittäisen pelaajakaupan, kun hän siirsi tähtilaituri Taylor Hallin New Jersey Devilsiin vaihdossa puolustaja Adam Larssoniin

Oilers oli varannut koko edeltäneen vuosikymmenen hyökkääjiä todella korkeilla varausnumeroilla, ja joukkueen puolustus oli etenkin nimellisesti hyökkäystä heikompi. Chiarellin ratkaisu tilanteen tasapainottamiseksi oli Larsson, jonka Devils oli varannut koko kesän 2011 varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana. Ruotsalaispuolustaja oli ehtinyt nuoresta iästään huolimatta pelata Devilsin paidassa jo viiden kauden ajan, muttei ollut onnistunut lunastamaan korkean varauksen asettamia odotuksia.

Hall oli jo kaupantekohetkellä Larssonia selvästi meritoituneempi pelaaja. Hän oli jokaisella kuudella Oilers-kaudellaan ollut joukkueen sisäisen pistepörssin kärkikolmikossa ja oli kauppaa edeltäneellä kaudella tehnyt 26 maalia ja 65 tehopistettä 82 ottelussa. Tästä syystä monelle tuli todellisena yllätyksenä, että Chiarelli vaihtoi Hallin tasoisen pelaajan pelkkään Larssoniin, vaikka joukkue saikin kaupan myötä vahvistettua heikointa osa-aluettaan. 

Kauppa näyttää vuonna 2019 vielä huonommalta Chiarellin ja Oilersin kannalta mitä se näytti kesällä 2016. Larsson on jäänyt molemmilla kokonaisilla Oilers-kausillaan alle 20 tehopisteeseen eikä ole ollut myöskään puolustussuuntaan erityisen hyvä.

Hall sen sijaan iski viime kaudella tauluun 39 maalia ja yhteensä 93 tehopistettä 76 otteluun sekä nappasi ansaitusti kauden arvokkaammalle pelaajalle jaettavan Hart Trophyn. Hall kuuluu tällä hetkellä kiistattomasti NHL:n laitahyökkääjien kirkkaimpaan kärkeen, kun taas Larsson ei monissa joukkueissa mahtuisi edes kahteen ensimmäiseen puolustajapariin. 

Milan Lucicilla on kasassa ainoastaan 15 maalia edellisessä 132 ottelussa.
Kuva © Getty Images

1.7.2017: Oilers tekee seitsemän vuoden ja 42 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen Milan Lucicin kanssa

Chiarelli teki Oilers-vuosiensa suurimman hankinnan vapailta markkinoilta heinäkuun ensimmäinen päivä vuonna 2017, kun voimahyökkääjä Milan Lucic allekirjoitti seitsemän vuoden ja 42 miljoonan dollarin sopimuksen organisaation kanssa. Edellisellä kaudella Los Angeles Kingsia edustaneesta ja sitä ennen kahdeksan kauden mittaisen pätkän Boston Bruinsin paidassa pelanneesta Lucicista Oilers odotti käänteentekevää laituria, joka auttaisi joukkuetta menestymään heti seuraavalla kaudella. 

Lucic kirjauttikin ensimmäisellä Oilers-kaudella mukiinmenevät 23 maalia ja yhteensä 50 tehopistettä, joista tosin hälyyttävästi vain puolet syntyi tasaviisikoin. Kaudella 2017-18 kanadalaishyökkääjä teki 82 ottelussa vain 34 tehopistettä ja tällä kaudella Lucicilla on 50 ottelussa kasassa vaatimattomat viisi maalia ja 12 tehopistettä. Tämä siitä huolimatta, että Lucic on Oilers-vuosiensa aikana ollut kolmasosan jääajastaan kentällä yhdessä McDavidin kanssa.

30-vuotias laituri sopisi pelaajatyyppinä paremmin kymmenen vuoden takaiseen NHL:ään. Hän on isokokoinen, vahva ja ilkeä, mutta aivan liian hidas olemaan osa tulosta tekeviä kärkiketjuja vuonna 2019. Moni NHL-joukkue olisi varmasti kiinnostunut lisäämään Lucicin alempiin ketjuihinsa, mutta nykyisellä, kuuden miljoonan dollarin verran palkkakattoon vaikuttavalla sopimuksella Oilersilla ei juuri ole mahdollisuuksia kaupata häntä eteenpäin ottamatta vastaan yhtä hirveää sopimusta.

22.6.2017: Oilers kauppaa Jordan Eberlen New York Islandersiin vaihdossa Ryan Stromeen. Reilu vuosi myöhemmin Oilers kauppaa Stromen New York Rangersiin vaihdossa Ryan Spooneriin. Vain kaksi kuukautta myöhemmin Oilers asettaa Spoonerin siirtolistalle.

Jordan Eberleä voidaan hyvin perustein pitää 2010-luvulla Oilersin toiseksi parhaana puhtaana laiturina heti Hallin jälkeen. Niinpä monet joukkueen kannattajista pyörittelivät silmiään, kun Chiarelli kauppasi kesäkuussa 2017 Eberlen New York Islandersiin vaihdossa kesän 2011 varaustilaisuuden viidentenä pelaajana varattuun Ryan Stromeen.

Kauppaa voidaan perustella taloudellisesta näkökulmasta, sillä vaihtaessaan Eberlen Stromeen Chiarelli hankki 3,5 miljoonaa dollaria lisää tilaa Oilersin palkkakattoon McDavidin ja Leon Draisaitlin jättisopimuksia varten. Ebelerlellä oli kuitenkin takana kuusi vähintään 20 maalin kautta, ja Strome oli parhaimmillaan yltänyt 17 täysosumaan kaudella 2014-2015.

Tämäkään kauppa ei ole ikääntynyt Oilersin näkökulmasta kovin mairittelevasti. Eberle iski ensimmäisellä Islanders-kaudellaan 81 ottelussa tehot 25+34 ja on tällä kaudella kirjauttanut 45 ottelussa 23 tehopistettä. Hän on vakiinnuttanut myös Barry Trotzin aikakaudella itselleen paikan joukkueen kärkiketjuista.

Strome sen sijaan teki ensimmäisellä Oilers-kaudellaan 82 otteluun tehot 13+21 ja allekirjoitti kesällä seuran kanssa kahden vuoden mittaisen ja 3,1 miljoonan dollarin verran palkkakattoon vaikuttavan jatkosopimuksen.

Kuluvan kauden Strome kuitenkin aloitti kirjauttamalla 18 otteluun ainoastaan kaksi tehopistettä. Tämän johdosta Oilers päätti kaupata hänet marraskuun puolessa välissä New York Rangersiin vaihdossa hyökkääjä Ryan Spooneriin. 26-vuotias Spooner oli Stromen tavoin aloittanut kauden hitaasti tekemällä 16 otteluun vaatimattomat tehot 1+1.

Toisin kuin 11 tehopistettä 29 otteluun kaupan jälkeen tehneen Stromen kohdalla, Spoonerin uralle siirto Oilersiin ei ole ollut menestyksekäs. Oilers laittoi ainostaan kolme tehopistettä 24 otteluun tehneen hyökkääjän siirtolistalle tammikuun 21. päivä, mikä kertoo kanadalaishyökkääjän tämänhetkisestä olemattomasta arvosta muiden organisaatioiden silmissä.

Chris Widemanin Oilers-ura jäi ainoastaan viiden ottelun mittaiseksi.
Kuva © Getty Images

22.11.2018: Oilers hankkii Chris Widemanin Ottawa Senatorsista vaihdossa kuudennen kierroksen varausvuoroon kesän 2020 varaustilaisuuteen. Kuukausi myöhemmin Oilers kauppaa Widemanin ja kolmannen kierroksen varausvuoron kesän 2019 varaustilaisuuteen Florida Panthersiin vaihdossa Alex Petroviciin

Viime vuoden marraskuun lopussa ainoastaan kaksi ottelua edellisestä kahdeksasta voittanut Oilers hankki jälleen vahvistusta takalinjoilleen, kun se kauppasi kuudennen kierroksen ehdollisen varausvuoron kesän 2020 varaustilaisuuteen Ottawa Senatorsiin vaihdossa puolustaja Chris Widemaniin.

Kyseistä kauppaa voidaan pitää Oilersin kannalta järkevänä, sillä Wideman oli heikosta syksystään huolimatta tehnyt kahdella edelliskaudella vakuuttavaa tulosta pienessä roolissa. Ehdollinen kuudennen kierroksen varausvuoro on pieni hinta pelaajasta, joka on osoittanut olevansa vähintään kohtuullinen vaihtoehto täydentämään jo ennestään heikkoa puolustuskuusikkoa.

Widemanin aika Edmontonissa jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Oilers kauppasi hänet vain reilu kuukausi myöhemmin Florida Panthersiin vaihdossa puolustaja Alex Petroviciin. Erityisen oudon kaupasta tekee se, että Oilers maksoi monilla mittareilla erittäin heikkoa kautta pelaavasta ja noin miljoona dollaria enemmän palkkakatosta vievästä Petrovicista Widemanin lisäksi peräti kolmannen kierroksen varausvuoron. 

Vaikka Wideman ei vakuuttanut viiden Oilers-ottelunsa aikana, vielä huonommin on pelannut Petrovic, jonka tilastot ovat kuuden ottelun jälkeen suorastaan katastrofaaliset. Hänen ollessa jäällä Oilers on kyseisessä, joskin lyhyessä otoskoossa, kontrolloinut laukaisuyrityksistä ainoastaan 37,95 prosenttia ja maalipaikoista 36 prosenttia. Petrovic on tällä hetkellä lähempänä AHL- kuin NHL-tason puolustajaa, ja hänestä Chiarelli oli valmis maksamaan Widemanin lisäksi jopa kolmannen kierroksen varausvuoron. 

30.12.2018: Oilers kauppaa Drake Caggiulan ja Jason Garrisonin Chicago Blackhawksiin vaihdossa Brandon Manningiin ja Robin Norelliin

Koska Chicago Blackhawks ehti jo purkaa Jason Garrisonin NHL-sopimuksen ja Robin Norell palasi täksi kaudeksi AHL:stä takaisin kotimaahansa Ruotsiin, Oilersin ja Blackhawksin välisen joulukuisen kaupan kohdalla puhutaan käytännössä hyökkääjä Drake Caggiulan, 24, ja puolustaja Brandon Manningin, 28, päikseen vaihtamisesta.

Oilersin kanssa vapaana agenttina sopimuksen tehokkaan yliopistokauden jälkeen kesällä 2016 tehnyt Caggiula ei todennäköisesti tule koskaan NHL-urallaan yltämään suuriin pistelukemiin, mutta hän on pätevä ja kohtuullisen luisteluvoimainen alempien ketjujen hyökkääjä. Neljä vuotta vanhempi Manning on Petrovicin ja Widemanin tavoin hädintuskin NHL-tason puolustaja, mutta silti hän vie 750 000 dollaria enemmän palkkakattotilaa Caggiulaan verrattuna.

21.1.2019: Oilers tekee kolmen vuoden ja 13,5 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen Mikko Koskisen kanssa

Mikko Koskinen siirtyi vuoden sopimuksella Oilersiin kesällä 2018 takanaan kolme erittäin hyvää kautta SKA Pietarin tolppien välissä KHL:ssä. Cam Talbot oli kausina 2016-18 pelannut yhteensä peräti 140 ottelua, ja Koskisesta Chiarelli toivoi Oilersille pätevää kakkosvahtia, joka pystyisi antamaan Talbotille mahdollisimman paljon lepopäiviä.

Kanadalaisvahti on kuitenkin viime kauden tapaan pelannut kauden ensimmäisen puolikkaan heikosti, ja 200-senttinen suomalaisvahti on käyttänyt tilaisuuden hyväksi napaten ainakin toistaiseksi ykkösvahdin tontin itselleen. Chiarelli osoitti luottamuksensa tekemällä Koskisen kanssa kolmen vuoden mittaisen ja 13,5 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen vain päivää ennen saamiaan potkuja. 

Vaikka Koskinen on tällä kaudella ollut selvästi Talbotia parempi, on valtava riski tehdä 4,5 miljoonan dollarin verran palkkakattoon vaikuttava sopimus 30-vuotiaan maalivahdin kanssa ainoastaan 28 ottelun mittaisen otoskoon perusteella. Esimerkiksi Pittsburgh Penguins onnistui tekemään kolmen vuoden mittaisen ja vain 1,25 miljoonaa dollaria joukkueen palkkakattoon vaikuttavan sopimuksen lupaavia otteita esittäneen, mutta vasta 42 NHL-ottelua pelanneen 27-vuotiaan Casey DeSmithin kanssa. 

4,5 miljoonan dollarin keskimääräisiä kausiansioita ei makseta kakkosvahdeille, joten Oilers tai ainakin Chiarelli luotti sopimusta tehdessään Koskisen olevan oikea nimi pudotuspelimenestystä tavoittelevan Oilersin ykkösvahdiksi. Vain aika näyttää, onko suomalaisvahdista vastaamaan kyseisiin odotuksiin pitkällä aikavälillä, mutta pelkästään 28 pelatun ottelun perusteella tehtyä sopimusta voi hyvästä syystä pitää todella riskialttiina, etenkin ottaen huomioon maalivahtien keskimääräisen ikääntymiskäyrän.

» Lähetä palautetta toimitukselle