Sidney Crosby johti Kanadan kultaan Sotšissa 2014.
Kuva © Getty Images

Aikaiset arviot Pekingin olympiaturnauksen kokoonpanoista − Leijonilla on edessään kylmäävä haaste, jos NHL-pelaajat nähdään Kiinassa

Artikkeli
McDavid, Matthews, Hedman, Panarin, Heiskanen, Pastrňák, Draisaitl, Josi. NHL-pelaajien osallistumisen toteutuessa Pekingin olympialaisten miesten kiekkoturnaus olisi todellinen tähtitykitys. Jatkoaika otti esimakua mahdollisiin huippuluokan kokoonapanoihin.

Ensi vuoden Pekingin talviolympialaiset on tämänhetkisen aikataulun mukaan tarkoitus järjestää 4.–20. helmikuuta eli noin vuoden kuluttua. Tämän kunniaksi tässä artikkelissa tarkastellaan miesten turnaukseen osallistuvien huippumaiden mahdollisia kokoonpanoja.

Tällä hetkellä yhdeksän maata on varmistanut paikkansa miesten turnauksessa eli IIHF:n maailmanrankingin perusteella Kanada, Venäjän olympiaurheilijat, Suomi, Ruotsi, Tšekki, Yhdysvallat, Saksa, Sveitsi ja isäntämaa Kiina. Loput kolme paikkaa ratkaistaan loppukesästä kolmessa eri neljän maan karsintaturnauksessa.

Mielenkiintoisen vivahteen miesten kiekkoturnaukseen luo se, että NHL-pelaajien osallistuminen näyttää todennäköiseltä kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Osallistumisesta ei ole vielä tehty virallista päätöstä, mutta NHL:n ja sen pelaajayhdistyksen viime kesänä solmitussa työehtosopimuksessa asiasta oli alustavasti sovittu.

Viimeiset kaksi NHL-pelaajien olympiaturnausta päättyi Kanadan kultajuhliin niin Vancouverissa 2010 kuin Sotšissakin 2014. Viimeksi ilman NHL-pelaajia Pyeongchangissa 2018 voiton nappasi KHL-tähdillään Venäjän olympiaurheilijat. NHL-osallistumisen lisäksi toinen mielenkiintoinen aspekti Pekingin turnauksessa on se, että pelit pelataan NHL-mittaisessa kapeassa kaukalossa normaalin leveän kansainvälisen kaukaloon sijaan.

Seuraavaksi tässä artikkelissa otetaan käsittelyyn turnauspaikkansa varmistaneet kahdeksan suurta kiekkomaata. Maat on asetettu alustavien voimasuhteiden mukaiseen järjestykseen alkaen suurimmasta ennakkosuosikista Kanadasta. Pelaajavalinnat on kokonaan artikkelin kirjoittajan tekemiä eikä pelaajia ole asetettu paremmuusjärjestykseen vaan tässä on myös hahmoteltu mahdollisimman hyviä ketjukoostumuksia. Pelaajan perässä oleva numero kertoo hänen ikänsä turnauksen loppuottelun aikaan, joka pelataan 20. helmikuuta 2022.

Kanada

VLH KH OLH
Brayden Point (25) Connor McDavid (25) Nathan MacKinnon (26)
Steven Stamkos (32) Sidney Crosby (34) Mark Stone (29)
Sean Couturier (29) John Tavares (31) Mitch Marner (24)
Brad Marchand (33) Patrice Bergeron (36) Jonathan Huberdeau (28)
Ryan O'Reilly (31) Mathew Barzal (24)
VP OP
Shea Theodore (26) Alex Pietrangelo (32)
Morgan Rielly (27) Cale Makar (23)
Thomas Chabot (25) Dougie Hamilton (28)
Samuel Girard (23) Colton Parayko (28)
MV
Carter Hart (23)
Carey Price (34)
Mackenzie Blackwood (25)

Kanada olisi luonnollisesti suurin kultasuosikki, sillä maan pelaajamateriaali on hyvin suurella todennäköisyydellä turnauksen laadukkain. Jo pelkästään hyökkäysosasto kertoo kuinka kovasta joukkueesta puhutaan – esimerkiksi Nathan MacKinnon joutuisi pelaamaan tässä koostumuksessa laitahyökkääjänä.

Hyökkäyksestä löytyisi peräti kymmenen pelaajaa, joiden luonnollinen pelipaikka olisi keskellä ja siksi puhtaitakin senttereitä on istutettava laitoihin. Merkittävimmät putoajat hyökkäyksen tähtisikermästä olisivat Taylor HallMark ScheifeleJonathan Toews ja Tyler Seguin.

Kanadan puolustus olisi muuttunut profiililtaan rajusti niistä ajoista, jolloin muun muassa luunmurskaajat Adam Foote ja Eric Brewer olivat olympiajoukkueiden runkopelaajia. Nyt kahdeksan miehen sommitelma on täynnä kiekollista taitoa ja luistelunopeutta, kiitos erityisesti Cale Makarin

Suurin kysymysmerkki olisi maalivahtiosasto, sillä Carey Pricen parhaat pelivuodet ovat jo menneet ja Carter Hart tekee vasta tuloaan terävimmälle huipulle. Toinen nuori nouseva tähtimaalivahti NHL:ssä on tällä hetkellä Mackenzie Blackwood, jolle soisi ainakin kolmosvahdin roolin tästä joukkueesta. Voi kuitenkin olla mahdollista, että todellista supertähtitorjujaa Kanada ei saa Pekingiin.

Connor McDavid olisi NHL-pelaajien osallistuessa Pekingin turnauksen kirkkain tähti.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Yhdysvallat

VLH KH OLH
Matthew Tkachuk (24) Auston Matthews (24) Patrick Kane (33)
Kyle Connor (25) Jack Eichel (25) Brock Boeser (24)
Johnny Gaudreau (28) Dylan Larkin (25) Blake Wheeler (35)
Brady Tkachuk (22) Joe Pavelski (37) Jake Guentzel (27)
J.T. Miller (28) Alex DeBrincat (24)
VP OP
Torey Krug (30) Charlie McAvoy (24)
Quinn Hughes (22) Adam Fox (24)
Jaccob Slavin (27) John Carlson (32)
Zach Werenski (24) Seth Jones (27)
MV
Connor Hellebuyck (28)
John Gibson (28)
Thatcher Demko (26)

Yhdysvalloilta löytyy historiastaan yksi mestaruus parhaiden pelaajien turnauksesta, mikä on vuoden 1996 World Cupin mestaruus. Tuolloin maan ensimmäinen todellinen huippusukupolvi Mike Modanon, Brett Hullin ja Brian Leetchin johdolla oli parhaassa peli-iässään ja kukisti isoveljensä Kanadan finaalissa.

Yli 25 vuotta tämän mestaruuden jälkeen Yhdysvallat on jälleen Kanadan ohella suurin kultasuosikki. Tässä sommitelmassa tähtipaitojen hyökkäys on hivenen köykäisempi kuin pohjoisella rajanaapurillaan. Toisaalta Auston Matthews ja Jack Eichel takaavat raudanlujan keskikaistan kärkiketjuihin.

Yhdysvaltojen puolustus ja maalivahtiosasto ovat molemmat lähellä turnauksen absoluuttista kärkeä. Maalille olisi heittää kaksi NHL:n aivan parhaimpiin kuuluvaa torjujaa ja puolustuksesta löytyy useampi supertähtikategorian pelaaja. Valinnanvaraa löytyy – tästä joukkueesta ulos jäivät muun muassa Jeff Petry, Ryan SuterNate Schmidt ja Ryan McDonagh.

Ruotsi

VLH KH OLH
Gabriel Landeskog (29) Elias Pettersson (23) William Nylander (25)
Filip Forsberg (27) Mika Zibanejad (28) Elias Lindholm (27)
William Karlsson (29) Nicklas Bäckström (34) Victor Olofsson (26)
André Burakovsky (27) Mikael Backlund (32) Viktor Arvidsson (28)
Jesper Bratt (23) Joel Eriksson Ek (25)
VP OP
Victor Hedman (31) John Klingberg (29)
Jonas Brodin (28) Rasmus Dahlin (21)
Hampus Lindholm (28) Rasmus Andersson (25)
Mattias Ekholm (31) Marcus Pettersson (25)
  MV
Jacob Markström (32)
Robin Lehner (30)
Linus Ullmark (28)

Tuttu kestomenestyjä Ruotsi häviää kärkiosaamisessa Kanadalle ja Yhdysvalloille, mutta Tre Kronorin materiaali olisi kuitenkin hyvin laadukas ja ennen kaikkea tasapainoinen. Maan pelaajatuotannon laajuus näkyy etenkin siinä, että Ruotsin alemmat ketjut ja puolustajaparit ovat hyvin laadukkaita.

Puolustuksessa suurta huomiota herättää Erik Karlssonin poissaolo, mutta entisen supertähden urakäyrä on ollut pahassa laskussa jo useamman kauden ajan. Ruotsilla on NHL:ssä niin paljon hyviä puolustajia, että Karlsson voidaan hyvällä omatunnolla jättää joukkueesta ulos. Osittain samat sanat pätevät myös Oliver Ekman-Larssoniin.

Henrik Lundqvistia ei enää nähdä Tre Kronorin tolppien välissä, joten valta on siirtynyt Jacob Markströmille ja Robin Lehnerille. Tässä hierarkiassa Markström on ykkösvahti, mutta aivan yhtä hyvin se voisi olla myös Lehner. Hyökkäykseen mielenkiintoinen jokerikortti saattaisi olla nuori Nils Höglander, jonka NHL-ura on alkanut lupaavasti.

Elias Pettersson olisi nuoresta iästään huolimatta Ruotsin hyökkäyksen kapellimestari.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Venäjän olympiaurheilijat

VLH KH OLH
Artemi Panarin (30) Jevgeni Malkin (35) Nikita Kutšerov (28)
Aleksandr Ovetškin (36) Vadim Šipatšov (34) Kirill Kaprizov (24)
Denis Gurjanov (24) Mihail Grigorenko (27) Andrei Svetšnikov (21)
Nikita Gusev (29) Vladislav Namestnikov (29) Jevgeni Dadonov (32)
Pavel Butšnevitš (26) Ivan Barbašov (26)
VP OP
Mihail Sergatšov (23) Ivan Provorov (25)
Vladislav Gavrikov (26) Aleksandr Romanov (22)
Dmitri Orlov (30) Nikita Zaitsev (30)
Nikita Zadorov (26) Artjom Zub (26)
MV
Andrei Vasilevski (27)
Igor Šestjorkin (26)
Semjon Varlamov (33)

Kuten edellisissä vuoden 2018 talviolympialaisissa, Venäjä joutuu osallistumaan myös Pekingin kisoihin ilman kansallissymboleitaan dopingrangaistusten takia. Kaukalossa nähtäneen siis jälleen Olympic Athletes from Russia -nimellä tunnettu joukkue, joka luistelee Pekingin olympiajäälle hallitsevana mestarina.

Viimeksi venäläiset saivat suuren edun NHL:n poisjäännistä, mutta nyt tuota etua ei todennäköisesti tule. Joukkueen hyökkäyskaluston kärki ja ykkösvahti Andrei Vasilevski ovat toki turnauksen eliittiä, mutta kokonaisuus jättää tukun kysymysmerkkejä.

Varsinkin joukkueen keskikaista on ohut. Tähän vaikuttaa olennaisesti tähtisentteri Jevgeni Kuznetsovin vuonna 2019 saama neljän vuoden kilpailukielto kansainvälisiin otteluihin huumekäryn seurauksena. Ikääntyvän Jevgeni Malkinin takana sentteriosasto ei kestä vertailua muihin kärkimaihin. Joukkueen puolustuskaan ei ole erityisen loistelias, vaikka Ivan Provorov ja Mihail Sergatšov lukeutuvatkin NHL:n parhaisiin nuoriin puolustajiin.

Laitahyökkääjäosastolla sen sijaan on runsasta ylitarjontaa ja esimerkiksi loukkaantumisista kärsinyt Vladimir Tarasenko sekä Aleksandr RadulovValeri Nitšuškin ja Ilja Mihejev jäivät rannalle tästä kokoonpanosta.

Suomi

VLH KH OLH
Patrik Laine (23) Aleksander Barkov (26) Mikko Rantanen (25)
Sebastian Aho (24) Roope Hintz (25) Teuvo Teräväinen (27)
Mikael Granlund (29) Jesperi Kotkaniemi (21) Joel Armia (28)
Artturi Lehkonen (26) Erik Haula (30) Kasperi Kapanen (25)
Joel Kiviranta (25) Eetu Luostarinen (23)
VP OP
Esa Lindell (27) Rasmus Ristolainen (27)
Miro Heiskanen (22) Henri Jokiharju (22)
Mikko Lehtonen (28) Jani Hakanpää (29)
Juuso Välimäki (23) Sami Vatanen (30)
MV
Tuukka Rask (34)
Joonas Korpisalo (27)
Juuse Saros (26)

Suomen nykyistä 1990-luvulla syntyneiden sukupolvea on hehkutettu vuosien ajan, mutta nyt sen pitäisi pystyä takomaan tulosta maailman parhaiden pelaajien turnauksessa. Leijonien terävin kärki kestää joissain määrin vertailua kirkkaimpiin kultasuosikkeihin, mutta materiaalin syvyydessä se antaa liikaa tasoitusta.

Ennakolta vaikeimmin ennustettava osa-alue on ehkä hieman yllättäen maalivahtiosasto. Tuukka Raskin urakäyrä osoittaa jo alaspäin, eikä 1990-luvulla syntyneistä kukaan ole vielä noussut kiistattomasti NHL:n huipulle. Ykkösvahdin tontti on toki vielä tässä vaiheessa Raskin hallussa, mutta yhtä hyvin sen voi napata haltuunsa niin Joonas KorpisaloJuuse Saros tai jopa vahvasti NHL:ään murtautunut Kevin Lankinenkin.

Nuoremmasta kaartista Kaapo Kakko ja Ville Heinola eivät vielä näytä siltä, että heitä kannattaisi ottaa olympiakoneeseen – varauksin varamiehiksi jos kehitys tulevan vuoden aikana on suotuisaa. Jos joku turnauksen joukkueista ei valitse parhaita mahdollisia pelaajiaan tähän turnaukseen, se on Suomi. Siksi voikin olla mahdollista, että Jukka Jalonen luottaa joihinkin Euroopassa pelaaviin luottoratsuihinsa kuten Marko Anttilaan

Miro Heiskasta odottaa jättimäinen rooli Leijonien puolustuksessa.
Kuva © Emil Hansson www.Hanssonsphoto.net

Tšekki

VLH KH OLH
Jakub Voráček (32) Tomáš Hertl (28) David Pastrňák (25)
Ondřej Palát (30) Filip Chytil (22) Jakub Vrána (25)
Dominik Kubalík (26) David Krejčí (35) Martin Nečas (23)
Pavel Zacha (24) Radek Faksa (28) Dmitrij Jaškin (28)
Tomáš Nosek (29) Filip Zadina (22)
VP OP
Michal Kempný (31) Filip Hronek (24)
Jakub Zbořil (24) Jan Rutta (31)
Radim Šimek (29) Radko Gudas (31)
Libor Hájek (24) Jakub Jeřábek (30)
MV
Petr Mrázek (30)
Vítek Vaněček (26)
David Rittich (29)

Tšekki teki jättiyllätyksen kaikkien aikojen ensimmäisissä NHL-pelaajien olympialaisissa Naganossa 1998 voittamalla kultaa, mutta sen jälkeen maa on ollut parhaimpien pelaajien turnauksissa selvä haastaja, niin myös Pekingissä.

Tšekin ehdoton vahvuus on hyökkäysosasto, mikä on yllättävän kilpailukykyinen supertähti David Pastrňákin johdolla. Hyökkäyksestä löytyy myös useampi nouseva nuori pelaaja, jotka saattavat olla vuoden päästä tähtitason pelaajia NHL:ssä.

Sen sijaan maalivahdit ja puolustus ovat melko heikkoja kärkimaihin verrattuna ja tämän takia Tšekin mitali olisi yllätys. Slaavimaan kannalta olisi suotavaa, jos tämän NHL-kauden vahvasti aloittanut Vítek Vaněček pystyisi vakiinnuttamaan paikkansa NHL-huippuvahtina tulevan vuoden aikana.

Saksa

VLH KH OLH
Dominik Kahun (26) Leon Draisaitl (26) Dominik Bokk (22)
Tobias Rieder (29) Tim Stützle (20) John-Jason Peterka (20)
Marc Michaelis (26) Nico Sturm (26) Tom Kühnhackl (30)
Lean Bergmann (23) Brooks Macek (29) Marcel Noebels (29)
Lukas Reichel (19) Markus Eisenschmid (27)
VP OP
Moritz Seider (20) Leon Gawanke (22)
Jonas Müller (26) Korbinian Holzer (34)
Moritz Müller (35) Simon Sezemsky (28)
Björn Krupp (30) Konrad Abeltshauser (29)
MV
Philipp Grubauer (30)
Thomas Greiss (36)
Mathias Niederberger (29)

Saksa on tehnyt viime vuosina vahvaa nousua kohti jääkiekkomaailman suurien joukkoa. Tästä erinomainen osoitus oli jo edellisten kisojen yllätyshopea. Maan menestys on jatkunut muun muassa NHL:n varaustilaisuuksissa ja esimerkiksi viime vuonna 40 parhaan joukossa varattiin peräti kolme saksalaista – he ovat kaikki mukana tässä kokoonpanossa.

Ylivoimainen ykkösnimi on kuitenkin itseoikeutetusti supertähti Leon Draisaitl. Ilman Draisaitlin panosta Saksaa tuskin voisi vielä edes laskea kahdeksan suuren joukkoon. On myös kiehtovaa nähdä se, millaisella tasolla huippulupaus Tim Stützle on vuoden päästä.

Mitalista Saksan ei kuitenkaan kannata haaveilla, sillä kokoonpanon laatu on yleisesti hyvinkin keskinkertainen. Toisaalta maalivahtiosasto on hyvissä kantimissa ja Philipp Grubauerin ansiosta Saksa on Sveitsin edellä tässä arviossa.

Leon Draisaitl on todennäköisesti arvokkain yksittäinen pelaaja joukkueelleen Pekingissä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Sveitsi

VLH KH OLH
Kevin Fiala (25) Nico Hischier (23) Timo Meier (25)
Philipp Kurashev (22) Pius Suter (25) Nino Niederreiter (29)
Sven Bärtschi (29) Denis Malgin (25) Sven Andrighetto (28)
Calvin Thürkauf (24) Gaëtan Haas (30) Damien Riat (24)
Grégory Hofmann (29) Simon Moser (32)
VP OP
Roman Josi (31) Janis Jérôme Moser (21)
Dean Kukan (28) Jonas Siegenthaler (24)
Luca Sbisa (32) Yannick Weber (33)
Mirco Müller (26) Raphael Díaz (36)
MV
Reto Berra (35)
Leonardo Genoni (34)
Gilles Senn (25)

Saksan tavoin myös Sveitsi on selvästi nostanut profiiliaan kiekkokartalla ja maa on ollut varteenotettava menestyjäehdokas viime vuosien MM-kisoissa. Maan pelaajatuotannon nousu on mahdollistanut sen, että Pekingissä alppimaalla on asettaa kaukaloon varsin yllätysvalmis joukkue.

Varsinkin joukkueen ykkösketju Kevin FialaNico HischierTimo Meier olisi todella hyvä kolmikko tähän turnaukseen ja puolustusta tähdittäisi viime kauden paras NHL-puolustaja Roman Josi.

Joukkueen selvä heikkous olisi maalivahtipeli, sillä Sveitsillä ei ole tällä hetkellä yhtäkään edes vakiokokoonpanon NHL-vahtia. Myös pelaajiston taso putoaa roimasti ykkösketjun ja Josin takana, joten puolivälieriä pidemmälle Sveitsillä ei pitäisi olla asiaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle