A-lohkon top 5 -mielenkiintoisimmat pelaajat: Olympialaisissa loistanut TPS-hyökkääjä ja 17. MM-turnauksensa pelaava hyökkääjä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Mathew Barzal on Kanadan parhaimpia yksilöitä.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Jatkoaika listasi jääkiekon MM-kotikisojen A-lohkon viisi mielenkiintoisinta pelaajaa. Nämä yksilöt kannattaa ottaa seurantaan, kun MM-kisat pyörähtävät käyntiin.

1. Mathew Barzal, kh, Kanada

Odotuksiin nähden vaisun NHL-kauden seurajoukkueensa New York Islandersin tavoin pelannut nuori kanadalaissentteri Mathew Barzal on kisojen sulavin luistelija, elleivät Connor McDavid tai Cale Makar jollain ihmeen kaupalla ilmaannu MM-jäille.

Islandersin supertähti pelasi kuluvalla kaudella NHL:n runkosarjassa 73 ottelua ja takoi niissä 59 tehopistettä. Edellisinä kausina Barzal ja Islanders ovat jauhaneet NHL:n pudotuspelejä pitkälle kevääseen, mutta nyt newyorkilaisjoukkue, jota pidettiin ennen kautta yhtenä mestarisuosikeista, jäi rannalle ruikuttamaan pudotuspelien alettua.

Vaikka Barzalin tähtäin oli pitkässä keväässä seurajoukkueensa kanssa, hänelle jäi kaudesta varmasti hampaankoloon ja hyökkääjä saapuu vaahteranlehtipaitaan motivoituneena ja pilke silmäkulmassaan.

Barzalin tilastot laahasivat myös edelliskausiin nähden. Barzalin viiden kauden mittaisella NHL-uralla häntä vastaan luotiin eniten maaliodottamaa tällä kaudella. Lisäksi Barzal merkkautti uransa toiseksi heikoimman pistekeskiarvon.

MM-jäillä Barzalilta on kuitenkin lupa odottaa huikeita otteita. Barzal voi helposti nousta kisojen valovoimaisimmaksi yksilöksi. Pelintekijänä pidetty sentteri voisi käyttää kisoissa laukaustaan enemmän kuin NHL:ssä. Juonikas ja vikkeläjalkainen taituri pelasi edellisen kerran MM-kaukaloissa keväällä 2018, kun hän takoi kymmenessä ottelussa tehot 0+7.

2. Moritz Seider, p, Saksa

Seider on mukana taistelemassa turnauksen parhaan puolustajan tittelistä. Heti ensimmäisellä NHL-kaudellaan läpimurron tähtipuolustajien joukkoon tehnyt saksalainen erottuu kaukalossa vahvan luistelun ja varman yleispelaamisensa ansiosta.

Seider oli tällä kaudella Detroit Red Wingsin ykköspuolustaja ja voitti punasiipien syöttöpörssin 43 syöttöpisteellä. Red Wingsin ykkösylivoiman viivapyörittäjä takoi tulokaskaudellaan komeat 50 tehopistettä. Lisäksi hän oli joukkueensa toiseksi ahkerin laukoja.

Moritz Seider pelasi upean tulokaskauden Red Wings -paidassa.
Kuva © Getty Images

Huikeasta debyyttisesongista kielii myös se, että hän kohosi välittömästi joukkueensa peliaikakuninkaaksi. Seider kellotti ottelua kohti peliaikaa hieman yli 23 minuuttia. Toiseksi suurimman lukeman kellotti Filip Hronek, joka pelasi tasan minuutin vähemmän ottelua kohden kuin Seider. 82 ottelun otannalla tämä tarkoittaisi sitä, että Seider pelasi yli neljä täyttä erää enemmän kuin toiseksi eniten pelannut Red Wings -pelaaja.

MM-kisoissa Seider kantaa erittäin suurta taakkaa Saksan joukkueen takalinjoilla. Saksan ylivoima ja kiekonliikutus hengittävät kisoissa Seiderin kautta. Saksalla on jalkeilla kilpailukykyinen joukkue, mikä voi yllättää monet katsojat.

3. Andres Ambühl, kh/lh, Sveitsi

Kokenut 38-vuotias sveitsiläinen pelaa jo uransa 17. MM-turnauksessa. Hän teki ensiesiintymisensä Sveitsin paidassa aikuisten MM-tasolla jo vuoden 2004 kisoissa. Ambühl on pelannut 115 MM-ottelua ja tehnyt niissä tehopisteet 21+30.

Sveitsiläinen on toiminut edelliset kahdeksan kautta alppimaan pääsarjatasolla pelaavan HC Davosin kapteenina. Tällä kaudella kokenut soturi pelasi Davosin paidassa 49 ottelua ja teki niissä yhteensä 31 tehopistettä.

Ambühlin kokemus on iso voimavara pienehkössä murroksessa olevalle Sveitsin maajoukkueelle. Terveenä säilyessään Ambühl nousee turnauksessa kaikkien aikojen eniten MM-otteluita pelanneeksi pelaajaksi. Sveitsiläisen edellä tilastossa on enää saksalaislegenda Udo Kiessling, joka on edustanut Saksaa 119 kamppailussa.

Sveitsiläiskonkari tuo joukkueeseen kokemusta merkityksellisistä peleistä niin maa- kuin seurajoukkuepeleistä. Sveitsin paidassa hän on voittanut yhden MM-hopean sekä aikuisissa että alle U18-joukkueessa. Sveitsin mestaruuspokaaleja Ambühlin palkintokaappiin on kertynyt kuusi kappaletta.

MM-jäillä Ambühlin rooli on todennäköisesti maltillinen, ja hän operoinee suurimman osan ajasta Sveitsin kolmosketjussa puolustavassa roolissa. Fiksu pelaaja ei hätiköi ja pitää aina huolen siitä, että ei tee tyhmiä virheitä tai leiki voitolla.

4. Juraj Slafkovský, lh, Slovakia

TPS:ssä ailahtelevan kauden pelannut nuori hyökkääjä on yksi mielenkiintoisimmista seurattavista tulevissa MM-kisoissa. Slovakki pelasi tällä kaudella TPS:n paidassa 31 Liiga-ottelua tehopistein 5+5. Nuorukainen ei mahtunut vakituisesti TPS:n kokoonpanoon alkukaudella, mutta loppukaudella ja pudotuspeleissä Slafkovský oli tärkeä palanen turkulaisjoukkuetta.

Slafkovský raivasi tiensä Slovakian olympiajoukkueeseen ja pelasi historialliset kisat. Hän pelasi olympialaisissa seitsemän ottelua ja iski seitsemän maalia. Slafkovský oli kenties suurin yksittäinen tekijä Slovakian olympiapronssin takana. Hyökkääjä iski pronssiottelussa Ruotsia vastaan kaksi maalia Slovakian 4−0-voitossa.

Juraj Slafkovsky takoi olympiajäillä seitsemän maalia yhtä moneen otteluun.

Slafkovský varataan ensi kesän NHL-varaustilaisuudessa alhaisella numerolla, eivätkä hyvät otteet MM-kisoissa ainakaan heikentäisi vahvan hyökkääjän osakkeita.
Slafkovský on vahva ja tasapainoinen luistelija, jonka liikkuminen jäällä on sulavaa. Nuori slovakki on myös kova tekemään töitä, ja hänellä on hyvä laukaus.

Slafkovský voi nousta myös MM-tasolla Slovakian tärkeimmäksi yksilöksi. Yltääkö turkulaisopit saanut hyökkääjä samaan tähtiloistoon MM-jäillä kuin Kaapo Kakko vuonna 2019?

5. Alexandre Texier, kh/lh, Ranska

Rikkonaisen kauden NHL:ssä pelanneella Texierillä on varmasti halu näyttää osaamisensa ja auttaa Ranskan maajoukkuetta.
Kuva © Getty Images

Ranskalaishyökkääjä on joukkueensa suurimpia tähtiä MM-turnauksessa. Taitava kiekonkäsittelijä pelasi kuluvalla kaudella NHL:ssä ainoastaan 36 ottelua tehopistein 11+9. Kautta häiritsivät niin sormivamma kuin koronaviruskin, minkä lisäksi Texier oli poissa Columbuksen riveistä henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Vaikka kausi jäi lyhyeksi, Texier iski uransa ennätyspisteet heikosta alkukaudesta huolimatta. Siirto keskushyökkääjän tontilta laitahyökkääjäksi aukaisi pistehanat, ja itseluottamus kasvoi.

Texier pääsi pelaamaan NHL:ssä myös alivoimaa, joten Ranskan ehdotonta ykköstähteä tullaan todennäköisesti peluuttamaan ahkerasti kaikenlaisissa pelitilanteissa. Texier oli mukana Ranskan MM-joukkueessa keväällä 2019, jolloin joukkue menetti paikkansa korkeammalla sarjatasolla. 

Nuoresta iästä huolimatta edessä siintää jo kolmas kerta aikuisten MM-kilpailuissa. Vahvojen otteiden siivittämänä meno voi olla lennokasta myös MM-tasolla, mutta Ranskan maajoukkue lepää liiaksi muutaman pelaajan harteilla. Vaikka Texier saapuu kisoihin NHL-statuksella, hän ei voi kantaa yksin joukkuetta reppuselässään.

» Lähetä palautetta toimitukselle