83-84 – Kosto on suloinen

MESTIS / Artikkeli
Lukko pääsi kuittaamaan edellisen kevään katkerat muistonsa kohdatessaan liigassa totaalisesti rämpineen HPK:n revanssihengessä. KooVeen luopuminen divarista toi sarjapaikan TuTolle ja lähetti tamperelaispelaajia ympäri Suomea. Pistepörssin voitto meni Palloseuran surkeasta kaudesta huolimatta jälleen kerran Forssaan Jouni Rinteelle.

Joukkueet (1.-10.): Lukko, JYP, JoKP, TuTo, KalPa, KooKoo, Ketterä, Peliitat, Sport, FoPS

Ottelumäärä: 36

SaPKon putoamisen ja HPK:n nousun myötä divarin ainoiksi yhtäjaksoisesti alusta asti mukana olleiksi joukkueiksi jäivät vain JYP ja KooKoo. JYP:n lisäksi korkeimmista sijoista tällä kaudella taistelivat hivenen tuoreemmat divarijoukkueet: liigasta pudonnut Lukko, neljättä kautta mukana ollut JoKP, toisen kautensa pelannut KalPa sekä sarjanousija TuTo.

Sarjan terävimmän kärjen muodostivat läpi kauden Lukko, JYP ja JoKP. Ensimmäisen neljänneksen jälkeen Rauman torikeskustelut alkoivat saada jo huolestuneita sävyjä. JYP oli aloittanut oman urakkansa kahdellatoista peräkkäisellä tappiottomalla ottelulla, joensuulaisetkin yhdeksällä. Ei Lukkokaan jäljessä ollut kuin muutaman pisteen verran, mutta paniikkikytkintä oli jo painettu. Avausmatsissa JoKP oli ollut parempi kotonaan lukemin 8-4, ja Esko Mäkelä sai jättää paikkansa Lukon peräsimessä raumalaiselle mestarimaalivahti Risto Kaitalalle. Kaitalan – ja myöhemmin keväällä hänen jättäydyttyä syrjään Esko Sahlstedtin – komennossa sarjassa pelaajamateriaaliltaan omaa luokkaansa ollut Lukko paransi peliään koko ajan ja otti lopulta tililleen runkosarjan voiton 56 pisteellä.

Lukon maaliero oli kohtalaisen hyvä, vaikkei kuitenkaan lähellekään sarjan paras. Lukko teki 187 maalia ja päästi 117. Se onnistui kääntämään tiukkoja pelejä edukseen kovalla prosentilla, mistä todisteena mm. kolmentoista tappiottoman ottelun putki ennen joulukuuta. Tiukoissa paikoissa nuorehkosta ja lupaavasta joukkueesta löytyi muutama vankka peruskallio: legendaarinen Matti Forss palasi Lukkoon HIFK:n kultajoukkueesta ja kokenut maalivahti Kari Kaupinsalo jatkoi joukkueessa liigaseurojen kosiskeluista huolimatta. Kaupinsalo vaikutti päätöksellään merkittävästi raumalaiskiekkoilun tulevaisuuteen, näyttäen esimerkkiä liigaseurojen kiikareissa olleille lahjakkaille nuorille, jotka sitten suurilta osin jäivät Raumalle divarikaudeksikin. Joukkueen hankintoihin kuului myös Ässissä yli 350 peliä pelannut kokenut Jaakko Niemi.

JYP ja JoKP Lukon kintereillä

Kakkoseksi sijoittui JYP, joka oli varsinkin kotihallissaan erittäin vaarallinen; jyväskyläläiset eivät nimittäin hävinneet runkosarjan aikana yhtään kotipeliään. Seura olikin satsannut joukkueeseen melkoisesti: hyökkäykseensä se hankki HIFK:n kultajoukkueesta Arto Jokisen sekä Jari Hirsimäen ja Raino Heikkilän KooVeesta. Lisäksi Risto Kankaanperä palasi Reippaasta ja Todd Johnson lennätettiin Keski-Suomeen rapakon takaa. Puolustajista uusia miehiä olivat KooVeen Tero Peura sekä neljä kautta liigaa Lahdessa pelannut Pekka Lumela. Joukkueen menetyksiin lukeutui vain SaiPan riveihinsä kaappaama hyökkääjälupaus Matti Kautto.

Sarjan piikkipaikka lipesi JYP:n käsistä vasta Raumalla, runkosarjan kolmanneksi viimeisessä pelissä. Kyseisessä pelissä oli molemminpuolinen vahva tunnelataus, olihan kyseessä kiistaton kärkikamppailu. Pelityylinsä johdosta "Sika" -liikanimen saanut Jokinen sai matsissa raumalaisyleisön riemuksi aikaiseksi kunnollisen mylläkän maalivahti Kaupinsalon kanssa. Lukko voitti tuon pelin maalein 4-3 ja jäi lopulta pisteen jyväskyläläisten edelle sarjatulukossa. JYP teki kuitenkin sarjassa eniten (213) ja päästi vähiten (94) maaleja.

JoKP jäi niukasti kolmanneksi saatuaan kasaan 52 pistettä. Joukkue oli koko tammikuun ykkössijalla, mutta hävisi viimeisistä kymmenestä pelistään viisi. Joensuussa jatkaneen kanadalaissentteri Jon Fontasin johdolla joukkue pelasi sekin reipasta hyökkäyspeliä ja teki sarjassa vain yhden maalin vähemmän kuin JYP. Omiin tosin meni selvästi kärkikaksikkoa enemmän maaleja, 135. JoKP:n joukkueessa muutokset olivat olleet hyvin vähäiset. Kokenut Tapani Hämäläinen laittoi peliuransa pakettiin, mutta muutamat muut lähteneet olivat pienemmän roolin pelureita. Vahvistukseksi Joensuuhun hankittiin tulivoimaa Fontaksenkin nyrkin lisäksi. Ilveksestä siirtyi yli 550 liigapelin hyökkääjäpari Auvo Väänänen ja Kari Järvinen. Puolustukseen liittyi FoPS:n Lasse Lindberg.

Iloinen peli kiinnosti yleisöä edelleen Joensuussa. Katsojamäärissä oli vain kosmeettista pudotusta edellistalveen ja väkeä kävi vieläkin sarjan eniten, noin 2900 per peli. Jyväskylässä ja Kuopiossa pelit vetivät yleisöä katsomoon keskimäärin vajaat kaksi ja puoli tuhatta – saman verran kuin vuotta aiemminkin. Raumalla kahdentuhannen keskiarvo ylittyi niukasti, vain parin katsojan turvin. Kouvolassa oli pelätty katoa hallin menetettyä uutuusarvonsa, mutta lähes 2000 silmäparia oli katsomossa tälläkin kaudella, joten pudotusta ei tullut kuin muutama kymmenen silmäparia. Nousijajoukkue TuTo veti reilut tuhatkunta katsojaa pelihinsä. Saman teki myös Sport, joka vielä edellisellä kaudella oli kerännyt puolet muhkeammat lipputulot. Heinolassa ja Forssassa katsojakeskiarvot alkoivat vaivaisella vitosella.

Perästä kuuluu

Kolmesta muusta pudotuspelipaikasta kamppaili loppuun asti tosissaan 4-5 joukkuetta. Peräpään kaksikon muodostaneet Sport ja FoPS sen sijaan eivät saaneet peliään kulkemaan missään vaiheessa runkosarjan aikana. Forssassa kaiken piti olla kunnossa; palasihan Sakari Pehu Ruotsista vahvistamaan joukkueen jo ennestään vahvaa hyökkäyskalustoa. Joukkue oli saanut pidettyä riveissään divarin kiistattomaan eliittiin kuuluneet Jouni Rinteen ja Timo Sutisen. Lähtijöihin puolestaan kuuluivat hyökkääjistä TPS:n nappaaman Esa Keskinen ohella TuToon siirtyneet Esa Tutti ja Pasi Virta. Kokeneemmasta päästä Forssan jättivät Pekka Orimus, Jukka Raittinen ja Kari Kauppila, joiden tehot olivat tosin laskeneet vuosien myötä. Myös Juha Naukkarinen, Jari Rautio ja Hannu Saarentaa poistuivat miesvahvuudesta.

Pehun lisäksi joukkueeseen hankittiin seuran ulkopuolelta ulkomaalaisvahvistukset Tom Adams ja Robert Schwartz, jonka pelit tosin jäivät yhteentoista. SaPKossa viime kauden pelannut Simo Ketolakaan ei pelannut Palloseuran paidassa kuin viisi ottelua. Omista junnuista tulikasteensa sai peräti toistakymmentä nuorukaista. Junnuista suurimman huomion varasti teini-ikäinen Mikko Laaksonen, joka debytoi 11 maalilla. Kaikkiaan forssalaisjoukkue sai kuitenkin odotettua vaisummin tehdyksi 148 maalia. Hyökkäyspelin tasoltaan FoPS kuului sarjan keskikastiin, vaan eipä se vielä riitä vaikka maalinteko onnistuisikin. Joukkue aloitti sarjan kymmenellä peräkkäisellä tappiolla ja päästi kaiken kaikkiaan 246 maalia. Loppujen lopuksi Forssassakin saatiin nauttia muutamasta voitosta, mutta 18 pistettä riittivät vain ja ainoastaan jumbosijaan, jota joukkue piti hallussaan lokakuun puolesta välistä asti.

Toinen karsija, Vaasan Sport, oli uudistunut melkoisesti ja voittikin kymmenestä ensimmäisestä pelistään vain kaksi. Syksyn edetessä sekin sai napattua tililleen voittoja, mutta kun runkosarjan jälkimmäiseltä puoliskolta voittoja kertyi vain kolme, jäi sekin armotta alle viivan. Sport sai kasaan 31 pistettä maalierolla 138-179.

Yli puolet vaasalaisjoukkueen paidan kauden aikana päällensä pukeneista pelureista olivat uusia miehiä – vaikka joukkueeseen kolmen kentällisen verran edelliskauden puurtajiakin jäi. Joukkue menetti sekä parhaan hyökkääjänsä että ykköspakkinsa. Pistekärki Timo Salomaa matkasi Ruotsiin ja Timo Hytti palasi TPS:n miesvahvuuteen. Joukkueen jättivät myös ulkomaalaiset Richard Little ja hyvän kauden pelannut hyökkääjä Blair Hopfner, keskushyökkääjä Staffan Nykvist ja neljä muuta pelaajaa. Seuran hankinnoista nimekkäin oli jokusen ottelun Kärpissä pelannut parikymppinen Jari Rättyä. Kaikkiaan joukkueessa kokeiltiin kuuttatoista pelimiestä, mutta ratkaisijaksi ei ollut heistä kenestäkään. Uusista tehokkain oli Jari Kiviniemi (12+4).

Heinolalaiset panevat haisemaan

Ennen viimeistä neljännestä muut joukkueet olivat kahden pisteen sisällä toisistaan, parhaimmissa asemissa TuTo (24p.), mutta KooKoo ja KalPakin vielä täysin tuntumassa (22p.). Ensimmäisenä leikistä pullahti ulos sarjatulokas Heinolan Peliitat. Joukkue oli kesän aikana tekemillään hankinnoilla herättänyt rutkasti keskustelua; olihan Heinolaan matkannut erittäin kovia – ja arvattavasti myös kalliita – nimimiehiä. Hallin sinne saamista tosin jouduttiin odottelemaan vielä seuraavan vuoden puolelle, joten Peliittojen ensimmäisen kauden kotiottelut pelattiin poikkeuksellisesti Lahdessa.

Kovimmat meriitit sarjatulokkaan hankinnoista omasivat TPS:n ja maajoukkueen Seppo Repo sekä Lauri "Leuka" Mononen. Mononen oli joutunut jättämään kaukalon vuodeksi pahan silmävamman, mutta palannut edellisenä talvena kaukaloon Reippaan paidassa. Esittelyä ei juurikaan kaivannut myöskään HPK:sta tuttu maaliahne laitahyökkääjä Mauno Koivisto. Steve MacDonaldkin jatkoi joukkueessa ja sai seurakseen John Donnellyn. Uusi mies oli myös toistasataa liigapeliä Ilveksessä pelannut Jouko Urvikko. Maalivahti Arto Koiviston korvasi liigakaksikko: Jukka Airaksinen Ilveksestä ja Kari Hänninen Reippaasta. Kenttäpelaajista merkittäviin menetyksiin lukeutui vain uransa lopettanut kokenut Hannu Auvinen sekä tällä kaudella vain yhden pelin pelannut hannu Raittinen.

Hyökkäyspää Heinolassa toimikin odotetun iloisesti, mutta peräpää ei niinkään. Joukkue teki 150 ja päästi 209 maalia. Surkea loppukausi (vain yksi voitto ja kaksi pistettä kymmenestä viimeisestä pelistä) jätti joukkueen lopulta kahteenkymmeneenviiteen pisteeseen.

Toinen loppumetreillä ratkaisevasti hiipunut seura oli Ketterä. Viime kaudella pisteet 22+20 iskenyt Pekka Mönkkönen oli jättänyt joukkueen, eikä uudet hankinnat pystyneet jäänyttä aukkoa täyttämään. KooKoosta siirtynyt Harri Pöyhiä sekä SaiPasta tulleet Jouni Mykkänen ja Esa Takala eivät edes yhteensä laskettuna päässeet Mönkkösen tehoihin. Maalinteko kaatuikin jälleen lähinnä Jose Pekkalan niskaan – eikä yksi mies kesää tee. Ketterä teki sarjassa vähiten maaleja, 134 ja päästi 175.

Omassa päässä Ketterän peli kulki yllättävänkin hyvin, vaikka maalilta ei enää Jim Bedardia löytynytkään. Ykkösmolarin paikan otti joukkueessa jatkanut Timo Vartiainen, ja puolustuksen vahvistukseksi hankittiin Petri Hämäläinen hankittiin Raumalta. Viimeinen neljännes lisäsi imatralaisten pistepussia vain seitsemällä pisteellä, joten yhteissaldoksi jäi 30 pistettä ja seitsemäs sija. Ketterä pelasi yhtä tehokkaasti kotona ja vieraissa ja keräsi runkosarjassa sekä koti- että vieraspeleistään 15 pistettä molemmista.

Turun hyvät tulokkaat

Playoff-viivan päälle sijoille neljä-kuusi jäivät TuTo, KalPa ja KooKoo. 36 pistettä kerännyt TuTo sai divaripaikan luovuttaneelta KooVeelta, mutta sai aikataulullisista kiireistä huolimatta kasatuksi kelpo joukkueen. TPS:n viemää Raimo Ruususta lukuunottamatta edelliskauden runko jatkoi joukkueessa. Hankinnatkin olivat pelimiehiä: Bedard tuli Imatralta, Pekka Helander ja Reijo Kuusisto KooVeesta sekä Pasi Virta ja Esa Tutti FoPS:sta. Tutin veljeksistä nuorempi, eli Keijo, tuli divariin TPS:stä, josta messissä käväisi seitsemän pelin ajan Mauri Eivolakin (6+4).

Turkulaisjoukkue voitti runkosarjan aikana vain kolme vieraspeliä – mutta haki matkapeleistään tasurin peräti seitsemän kertaa. Muutamasta rumasta häviöstä huolimatta joukkue pelasi tasaisen sekä hyvän tulokaskauden, ja oli käytännössä koko ajan taulukossa joko neljäntenä tai viidentenä. Maaleja sitä vastaan tehtiin 154.

KalPa valmistautui toiseen divarikauteensa uusin opein. Sportista tullut Esko Nokelainen tunnettiin nuorten pelaajien kehittäjänä. Täksi kaudeksi KalPan edustusporukkaan nousivatkin mm. Jarmo Kekäläinen ja Jari Pulliainen. Tulokaskautensa pelannut Kekäläinen oli tosin koko kuopiolaisjoukkueen ainoa kenttäpelaaja, joka ei onnistunut maalia tekemään, vaikka saikin kokemusta 23 ottelussa. Pelaajapuolella joukkueen merkittävimmät hankinnat olivat P-Amerikasta palannut maalivahti Jari Paavola sekä Lahdesta muuttanut hyökkääjä Jukka Holtari. Joukkueeseen liittyivät myös sarjasta pudonneen SaPKon Ossi Ruohoaho sekä aikoinaan Valteissa divarivauhtia kokeillut Ari Tuhkanen.

KalPan ilme nuoreni täksi kaudeksi huomattavasti, sillä kokenut maalivahti Keijo Kopra ja ikämieshyökkääjä Sakari Ahlberg jättivät joukkueen. Lähtijöihin kuuluivat myös Veli-Matti Perhomaa, Jukka Oksanen ja vain kolmasosan viime kaudesta pelanneet Jarmo Lilius ja Jari Neuvonen. KalPa päästi keskikastista vähiten maaleja, 134. Pisteitä joukkue sai kasaan 34. Maaleja se teki TuTon tavoin 140.

Kuudennen sijan ja viimeisen pudotuspelipaikan vei nimiinsä heikosta alkukaudesta petrannut KooKoo. Uudesta hallistaan innostuneena pelaajat olivat treenanneet itsensä puhki, ja vielä runkosarjan puolivälissä täysin tukossa ollut kouvolalaisjoukkue olikin sarjassa toiseksi viimeisenä 12 pisteellään. Herkkyys alkoi kuitenkin tauolla palautua, sillä jälkimmäisen puolikkaan aikana joukkue teki tuplamäärän maaleja ja lihotti pistetiliään 21 pisteellä. Lopulta 33 pistettä saalistanut KooKoo oli kärkeä lukuunottamatta maaliahnein (155) joukkue – mutta päästikin (174) niitä reilusti kilpakumppaneitaan enemmän.

KooKookin oli kesällä auttanut KooVeen pelaajien uudelleensijoittamisessa; kuusi kautta liigaa Tampereella pelannut laitahyökkääjä Reijo Mansikka olikin heti suuressa roolissa kouvolalaishyökkäyksessä. Puolustukseensa KooKoo hankki Ari Jokisen SaPKosta ja Isto Partanen palasi Kouvolaan entistä tehokkaampana kiekkoiltuaan vuoden Mikkelissä. Kouvolalaisten menetyksiin kuului Kanadaan palannut puolustaja Theran Welsh, Imatralle siirtynyt laituri Pöyhiä sekä Jarmo Mänttäri. Junioreista edustukseen nostettiin kokeilemaan monta mielenkiintoista nimeä.

Pörssikunkku sarjajumbosta

Tuttuun tapaan divarissa maaliverkot soivat tiheään; jokaisessa pelissä tehtiin keskimäärin yhdeksän maalia. FoPS oli tietysti jälleen kerran oma lukunsa: mainittakoon tässä vaikkapa kotipelit JYP:iä (4-15) ja Ketterää (7-10) vastaan. Kaikesta huolimatta pistepörssin voitto meni jälleen selvästi Palloseuran nutussa kiekkoilleelle Jouni Rinteelle. Rinne iski 32 pelissä 28 maalia ja antoi 42 maaliin johtanutta syöttöä. Rinteen kintereillä tulivat neljä peliä enemmän pelanneet Lukon nuori Jari Torkki (41+25) sekä toista kauttaan JoKP:ia vahvistanut Jon Fontas (27+36). Sijat neljä, viisi ja kuusi miehitettiin jyväskyläläisvoimin. Jari Hirsimäelle tehot 35+26, Risto Kurkiselle 33+21 ja Risto Kankaanperälle 29+25. Sijalle seitsemän ylsi KooKoon paras pistemies, Aki Räisänen (24+29). Kymmenen sakkiin mahtuivat myös FoPS:n Pehu (20+30), JoKP:n Pekka Räisänen (23+26) ja Peliittojen Repo (22+26).

Lukolta ei Torkin jälkeen aivan saman tasoisia tehomiehiä löytynyt. Kokenut Forss toki nakutti yli piste/peli –tahdilla (17+26) itsensä pörssin sijalle viisitoista ja Jari Laiho iski kaksikymmentäseitsemän maalia. Vähintään kymmenen tehopistettä keräsi kuitenkin viisitoista eri raumalaispelaajaa. Puolustajat Jarmo Kuusisto ja Erik Hämäläinen iskivät kumpainenkin kahdeksan maalia. Myös JYP:ssä tehot jakaantuivat laajalle rintamalle, vaikka porukassa selvä ykkösnyrkki olikin. Ameriikanapu Todd Johnson iski 17 maalia, Pentti Rastela, Arto Jokinen, Raino Heikkilä ja Ari Taskinenkin yli kymmenen. Sarjan maaliahnein joukkue pisti vielä paremmaksi. Fontas, Räsänen ja Jari Hämäläinen iskivät kaikki JoKP:lle yli kaksikymmentä maalia ja sijoittuivat pistepörssissä Hannu Kapasen edelle. Vähintään kymmenen maalin tekijöitä joukkueesta löytyi edellämainitun trion lisäksi peräti seitsemän.

TuTosta ei varsinaisia tehomiehiä löytynyt. Paras pistemies ja maalintekijä Markku Haapaniemi (23+11) löytyi tilastossa vasta sijalta 25. Vaan jos vain yhden ottelun pelannut Kari Numminen jätetään laskuista pois, teki jokainen turkulaisjoukkueen 23 kenttäpelaajasta vähintään yhden maalin ja keräsi kolme tehopistettä. Myös KalPan maalit jakaantuivat tasan koko joukkueelle. Muutama muita huomattavasti tehokkaampi pelimies KalPasta kylläkin löytyi: Juha Laine (20+23) sekä Jukka Holtari (19+20). Puolustaja Esa Välioja iski KalPalle peräti neljätoista maalia, Jari Järvinenkin yhdeksän. KooKoolla Räisästä seurasi tehoissa pari-kolmekymmentä pistettä tehneiden pelaajien lauma, kärjessä Harri Haapaniemi (14+19), Mansikka (17+15), Ari Kotro (15+16) ja Risto Reivilä (14+17). Insinööripuolustaja Martti Narinen laukoi kiekon vastustajan verkkoon kymmenen kertaa.

Plussat Raumalle ja Jyväskylään

Ketterän Jose Pekkala sai kasaan tehot 19+23. Kukaan muu joukkueesta ei saanut kasaan kolmeakymmentäkään pistettä. Imatralaisten takalinjoilta löytyi kuitenkin tulivoimaa. Kolmetoista maalia lämänneen Jari "Lipari" Lippojoen johdolla Ketterän pakit iskivät lähes kolmasosan joukkueen koko maalimäärästä. Peliitoista sarjan kahdenkymmenen parhaan pistemiehen sakkiin mahtuivat Revon lisäksi odotetusti MacDonald (22+20) sekä Mononen (15+24). Mauno Koivisto teki 19 maalia, Juha Ovaska 21 ja John Donnelly 14. Rauno Suokko oli suoraan osallisena kaikkiaan 47 Sportin 138 maalista, tehtyään itse 29 kassia ja syötettyään 18. Kaj-Ove Ahlmark (14+23) ja Kent Westerlund (17+18) mahtuivat juuri ja juuri listalla kahdenkymmenenviiden joukkoon. Forssalaishyökkääjistä Rinteen, joka oli mukana noin joka toisessa joukkueen tekemässä maalissa, sekä Pehun lisäksi puhtaat paperit sai vain syöttöpörssissä kakkoseksi sijoittunut Timo Sutinen (9+37).

Maalipörssin voitti Lukon Torkki 41 osumallaan. Pistepörssin kakkosijan ohella saman miehen saavutuksiin kuuluu myös jäähypörssin kakkossija 70 kerätyllä minuutilla. Kovempi istuja oli vain Peliittojen Jouko Vuorio, jolla minuutteja kertyi yksi enemmän. Tiukasti kannoilla olivat myös Ketterän Olli Saalasti (69), FoPS:n Tom Adams (65) ja JYP:n Tero Lehikoinen (64).

Tehopörssin kärkeen ei Jyväskylän tai Rauman ulkopuolelta miehiä mahtunut. Kovimmat lukemat keräsivät Lukosta Torkki (+57), Forss (+56), Jaakko Niemi (+54) sekä Heikki Saarinen (+46). Lukon Jari Laiho puolestaan onnistui jäämään viisi maalia miinukselle. JYP:istä useampi pelaaja saalisti päälle neljänkymmenen plussan lukemat: Kurkinen (+48), Hirsimäki ja Markku Heikkinen (+46), Jarmo Jokilahti (+44), Kankaanperä (+43), Tero Peura (+41) ja Rastela (+40). Miinuspuolella juhlivat forssalaiset: Pehu (-39), Juha Laaksonen (-38), Adams (-37) ja Veli Merta sekä Samu Jalonen (-35). Jouni Rinne jäi miinukselle kolmetoista maalia. Pahimmat lukemat ei-forssalaisista keräsi Sportin Pasi Torsti (-26).

Parhaat maalivahdit löytyivät kärkiseuroilta. Harri Tammiruusu (90,7%) ja Kari Viljanen (90,1%) muodostivat JYP:lle erittäin tasapainoisen ja divaritasolle erinomaisen maalivahtikaksikon. Lukon itseoikeutettu ykkönen oli maajoukkuetason Kaupinsalo (90,2%), mutta suurempaa huolta ei tarvinnut kantaa niissäkään muutamissa peleissä joissa miestä tuurasi Hannu Roos (89,7%). Selvimmät ykkösveskarit joukkueissaan olivat KalPan Paavola ja TuTon Bedard, jotka kumpainenkin pelasivat yhtä vailla kaikki ottelut. Paavola torjui vedoista 89,3%, Ketterästä Turkuun palannut Bedard 88,9%. Siinä sivussa kanadalaisvahti otti myös 32 jäähyminuuttia. Yli 88% varmuudella kiekot torjiuvat myös Sportin Iiro Hollmen sekä KooKoon Jukka Haaja. Vaikka miehet lasketuttivatkin aisaparejaan (Jari Keski-Hakuni ja Veli-Pekka Reijasalo) selvästi paremmat tilastot, peluuttivat valmantejat näissä joukkueissa molareitaan tasaisesti. Joensuun vahtien Juha Jääskeläisen ja Tapio Pohtisen tilastoimat lukemat jäivät kahdeksankymmenenseitsemän prosentin paikkeille.

Suosikit pitivät pintansa

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kohtasivat TuTo kohtasi KalPan ja JoKP KooKoon. Varsinkin TuTon ja KalPan väännöstä odoteltiin tiukkaa – olivathan joukkueet pelanneet hyvin tasaväkisen runkosarjan. KalPalla oli puolellaan pieni etu, jos ei sitten muu kuin psykologinen, sillä TuTo ei ollut voittanut yhtään joukkueiden neljästä kohtaamisesta runkosarjassa. KalPa oli hakenut kahdesti täydet pisteet Turusta, Kuopiossa oli ollut tyytyminen pistejakoon molemmilla kerroilla. Enää TuTo ei kuitenkaan ollut yllätettävissä kotonaan, vaan kuopiolaiset saivat palata bussilla koti-Savoon niukka 4-3-tappio niskassaan. Nokelainen sai kuitenkin luotua joukkueeseen oikeanlaisen taisteluhengen, sillä seuraavassa pelissä KalPa raateli TuTon lukemin 8-0. Rökäletappio painoi vielä ratkaisupelissäkin, jonka KalPa kuittasi loppujen lopuksi aika helposti maalein 3-6.

Toisessa otteluparissa JoKP:n uskottiin selviävän jatkoon kahdessa ottelussa, vaikka KooKoo olikin onnistunut runkosarjan viimeisessä kohtaamisessa voiton joukkueesta nappaamaan. Ensimmäinen peli sujuikin käsikirjoituksen mukaan, ja JoKP otti hallitun kotivoiton luvuin 5-2. Vaan eipä suostunut KooKookaan lannistumaan ja tasoitti otteluvoitot sytyttämällä Kouvolan jäähallin tulostaululle numerot kuusi ja kolme. Ratkaiseva kolmas peli oli erittäin tiukka. Joensuulaisyleisön harmiksi thrillerin voittajaksi selviytyi lopulta pohjoiskymenlaaksolaisjoukkue – maalein 3-4. JoKP:n Jon Fontas keräsi kolmesta pelistä tehot 1+4 sekä 12 rangaistusminuuttia.

Seuraavaksi KalPa sai vastaansa levänneen ja tosissaan paluuta liigaan janonneen Lukon. Ero näiden kahden joukkueen välillä ei ollut suuri – mutta kuitenkin riittävä. Runkosarjassa KalPa oli onnistunut nappaamaan Lukolta vain yhden pisteen, eikä voittoa herunut nytkään. Lukko meni liigakarsintaan voitoin 3-0 (5-4, 4-8 ja 2-1). Raumalalaisjoukkue oli parempi pienissä tärkeissä asiossa: viisi maalia iskenyt Torkki oli hivenen vastustajan hyökkääjiä terävämpi maalipaikoissa ja Kaupinsalo torjui astetta Paavolaa varmemmin.

Myös toisessa otteluparissa ennakkoasetelmat olivat suhteellisen selvät: kaiken järjen mukaan runkosarjassa häviöt lukemin 4-1, 9-2, 1-8 ja 5-6 pokannut KooKoo tulisi olemaan JYP:lle vain suupala. Ja suurin piirtein niin homma etenikin. Yllättäen JoKP:n pudottanut kouvolalaisjoukkue ei pystynyt kahdessa ensimmäisessä pelissä vastaamaan ollenkaan vastustajansa vyörytykselle. JYP haki ensin pisteet Kouvolasta maalein 3-8 ja otti sen jälkeen kotonaan puhtaan 10-0-voiton. Kolmannessa pelissä KooKoo heräsi vielä taistelemaan ja kaatoi vastustajansa Martti Nenosen ladattua hirmuisalla lämärillään jatkoajalla taululle lukemat 7-6. Neljännessä pelissä JYP meni taas menojaan ja selvitti tiensä Lukon seuraksi 13-3-tuloksen turvin yhteisvoitoin 3-1.

JYP:n tehokolmikkona pudotuspeleissä hääri sama trio kuin runkosarjassakin. Hirsimäki keräsi neljästä pelistä tehot 4+5, Kankaanperä 5+3 ja Kurkinen 3+5. Koko runkosarjassa vain neljä maalia JYP:lle tehnyt Tero Peurakin innostui KooKoon kohtaamisesta niin, että iski peräti viisi maalia. Pudotuspelien pistepörssin kärkisijoille marssivat myös KalPan Holtari (4+5) sekä Pentti Perhomaa (3+6). Eniten maaleja iski KooKoon lujakutinen keskushyökkääjä Nenonen, joka teki seitsemässä pelissään kuusi maalia.

Lukon divarihistoria jäi vuoteen

Liigakarsinnoissa Lukko sai vastaansa sen edellisenä keväänä tiputtaneen HPK:n, jonka liigadebyyttiä ei voi juurikaan kehua. HPK oli voittanut runkosarjassa vain kolme ottelua, hävinnyt kaikki vieraspelinsä ja saalistanut kokonaiset kuusi pistettä. Pahasti yli varojensa divarissa elänyt Kerho oli talousvaikeuksissa, eikä sen joukkue ollut lähellekään liigatasoinen. Seuralla ei ollut varaa jatkaa edes hyvää työtä tehneen Raimo Määttäsen valmentajasopimusta, joten täksi kaudeksi penkin päähän suostuteltiin väkipakolla Hannu Savolainen, joka olisi ennemmin mielinyt vielä jatkoa pelaajauralleen.

Toisessa parissa JYP sai vastaansa 19 pistettä liigasta saalistaneen Kiekkoreippaan. JYP yllätti lahtelaiset avauspelissä luvuin 4-7, mutta sen jälkeen Kiekkoreipas punnersi tililleen vaaditut kolme voittoa; ensin 4-3, sitten jatkoajalla 4-5 ja lopulta 3-5. Lahtelaisten tehomiehinä kunnostautuivat Timo Härkönen (4+2), Erkki Laine (3+3), Hannu Koskinen (2+4) sekä Harri Nyman (2+4). Kurkinen ja Lehikoinen saivat jypiläisistä kasaan viisi tehopistettä ja Hirsimäki iski kolme maalia.

Lukko aloitti ottelusarjan HPK:ta vastaan Raumalla hurjalla tempolla. Liigajumbo joutui nöyrtymään ensin lukemin 8-2 ja sitten 7-2, mutta Pallokerho ei suostunut vielä heittämään kirvestään kaivoon. Hämeenlinnalaiset tasoittivat ottelusarjan voitettuaan ensin 6-4 ja sitten niukkaakin niukemmin jatkoajalla 5-4. Kotietu oli Lukolla - ja se piti myös viidennessä ja ratkaisevassa kamppailussa. Lukko voitti 3-1, palasi liigaan otteluvoitoin 3-2 ja maksoi ohi mennen kalavelkansa HPK:lle pudottaen sen takaisin divariin.

Raumalaisten suurimmaksi sankariksi nousi viidessä pelissä kuusi maalia iskenyt Jari Laiho. Pisteitä keräsivät myös Olli Tuominen (4+2), Matti Forss (2+4), Esa Tommila (1+5) sekä Jari Torkki (4+1). HPK:n tehoista vastasi Markku Hakulinen, joka oli osallisena melkein kaikissa joukkueensa maaleista. HPK teki yhteensä kuusitoista maalia – Hakulinen 7+3. Perusforssalainen Mika Helkearo saalisti HPK:n paidassa pisteet 1+4.

Raumalaisia mitaleille

Vaikka divaria oltiin päätettykin laajentaa kahdella joukkueella ensi kaudeksi, joutuivat Sport ja FoPS karsimaan kakkosen pyrkyreitä vastaan. Vain vuoden kakkosessa viihtynyt SaPKo ja Karhu-Kissat olivat varmistaneet suorat nousut kakkosen jatkosarjan menestyksellä, mutta karsintojen kautta mahdollisuutensa saivat vielä oululainen Polar-Kiekko sekä Tampereen Weikot. Kummastakaan ei juuri vastusta divariseuroille ollut. FoPS otti voitot oululaisesta taisteluparistaan luvuin 4-9 ja 11-3. Sportin voittolukemat TaWesta olivat vähintäänkin yhtä selvät: 8-2 ja 3-8.

Lukko-maalivahti Kari Kaupinsalo mahtui A-maajoukkueeseen divaristakin. "Kauppari" puki Suomi-paidan päälleen neljään harjoitusotteluun. Liigaseurat kohdanneeseen olympiajoukkueeseen ei sen sijaan miehiä Raumalta mahtunut. Erityisesti Torkin sivuuttamista puitiin monessakin toriparlamentissa. JoKP:n Erkki Huttunen ja JYP:n Arto Jokinen pääsivät kumpikin kokeilemaan yhteen peliin. Vuoden tauon jälkeen mitalikantaan palanneessa nuorten maajoukkueessa Torkilla sen sijaan oli iso rooli. Hopeisten mitalien kera Ruotsista palasivat myös raumalaispuolustajat Vesa Salo sekä Erik Hämäläinen. Lisäksi joukkueessa pelasi TuTon Janne Karelius. Sportin Kent Westerlund sekä JYP-molari Tammiruusu jäivät niukasti kisajoukkueen ulkopuolelle. Kaksikymppisten luotsina toimi Pentti Matikainen.

Poikien EM-kisoissa suomalaiset jäivät neljänsiksi. Kauden aikana pariin FoPS:n peliin pukenut Kari Rosenberg oli joukkueen kakkosveskarina. Rosenberg pääsi pelaamaan Ranskaa vastaan, päästi vain yhden maalin ja tilastoi tililleen turnauksen parhaat torjuntalukemat. Ketteräpakki Vesa Ruotsalaisen ainoat tilastomerkinnät tulivat jäähyistä, joita nuorukainen keräsi yhteensä 20 minuutin verran. JYP:n kokoonpanoon talven aikana kertaalleen mahtunut Lasse Nieminen oli yhdessä Jari Levosen kanssa Suomen paras maalintekijä kolmella osumallaan. Vertailun vuoksi kerrottakoon pistepörssin voittaneen Neuvostoliiton Igor Vjazmikinin saldo: 12+4.

Suomen 17-vuotiaiden maajoukkue-edustajista FoPS-lupaus Mikko Laaksonen onnistui hyvin myös divarissa. Nuori hyökkääjä iski 30 pelissä 11 maalia. Ikätoveri Timo Kulonen puolusti saman seuran vihreässä värissä. NHL:ään varattiin peräti 11 suomalaispelaajaa, muttei yhtään divarista.

» Lähetä palautetta toimitukselle