1987 Kanada-Cupissa Leijonille tappioennätys − Hasekille debyytti, Gretzkylle 21 pistettä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Neuvostoliiton Vladimir Krutov oli turnauksen parhaita hyökkääjiä.
Kuva © Getty Images

Neljäs Kanada-Cup pelattiin elo-syyskuussa 1987 Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Kanadan puolella pelipaikat olivat Calgary, Hamilton, Halifax, Regina, Sydney ja Montreal. Yhdysvallat pelasi kaksi alkusarjan otteluaan kotimaassaan Hartfordissa. Mitalipelit pelattiin Montrealissa ja Hamiltonissa.

Suomi teki paluun turnaukseen, joten osallistujat olivat jälleen samat kuin kahdessa ensimmäisessä turnauksessa - suomalaisten lisäksi Kanada, Neuvostoliitto, USA, Ruotsi ja Tšekkoslovakia. Peliohjelma pysyi samana kuin vuoden 1984 turnauksessa, eli viiden ottelun alkusarjaa seurasivat välierät ja finaalit, jotka pelattiin paras kolmesta -periaatteella.

Kanada otti toisen peräkkäisen mestaruuden voittamalla finaaleissa Neuvostoliiton. Leijonien turnaus oli murheellinen. Viiden ottelun saldo oli viisi tappiota ja vain yhdeksän tehtyä maalia. Suomi teki kyseenalaisen ennätyksen olemalla Kanada-Cupin historian ainoa joukkue, joka hävisi kaikki turnauksen ottelunsa.

Supertähdet näytillä - Hasek ensimmäistä kertaa

Kanadan supertähti Wayne Gretzky voitti kolmannen kerran peräkkäin pistepörssin ja valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Yhdeksässä pelissä Gretzky kokosi peräti 21 tehopistettä. Tähdistökentälliseen valittiin Gretzkyn lisäksi kanadalaisista maalivahti Grant Fuhr, puolustaja Ray Bourque ja hyökkääjä Mario Lemieux.

Neuvostoliiton puolustaja Vjatšeslav Fetisov ja hyökkääjä Vladimir Krutov olivat muut tähdistökentälliseen valitut. Suomen paras pistemies oli Christian Ruuttu tehoilla 2+1. Ruuttu oli myös ainoa suomalainen, joka teki turnauksessa enemmän kuin yhden maalin. Kolmeen tehopisteeseen ylsi Ruutun lisäksi vain Raimo Helminen tehoilla 0+3.

Gretzky ja Lemieux pelasivat ensimmäistä kertaa yhdessä Kanadan maajoukkueessa ja tekivät tuhoisaa jälkeä. Lemieux oli turnauksen paras maalintekijä ja pistepörssin toinen tehoilla 11+7 yhdeksässä ottelussa. Lemieux'n maaleista lisäksi neljä oli voittomaaleja.

Neuvostoliiton kokeneesta miehistöstä nousi kirkkaimmin esille hyökkääjäkaksikko Krutov-Sergei Makarov. Neuvostoliittolaistähdet valtasivat pistepörssistä kolmannen ja neljännen sijan ja olivat Gretzkyn ja Lemieux'n lisäksi ainoat, jotka pelasivat turnauksen yli piste per peli -keskiarvolla.

Tšekkoslovakian maalilla taas pelasi tuleva NHL-tähti Dominik Hasek. Kaikissa otteluissa torjunut Hasek oli torjuntaprosentilla ja päästettyjen maalien keskiarvolla mitattuna jopa aavistuksen Kanadan mestarimaalivahti Fuhria edellä.

Suomelta kaikkien aikojen pohjanoteeraus

Leijonien päävalmentaja Rauno Korpi sai Kanada-Cupiin jalkeille varsin NHL-pitoisen miehistön. Kenttäpelaajista yli puolet oli pelannut edeltävän kauden Pohjois-Amerikassa kuin myös ykkösmaalivahti Kari Takko

Lisäksi Timo Jutilalla, Hannu Virralla ja Matti Hagmanilla oli NHL-pelejä takana. Tuolloin 19-vuotiaalla Teppo Nummisella taas oli mittava NHL-ura vasta edessä.

Leijonien turnaus meni kuitenkin pahasti pieleen. Alkusarjan jokaisesta pelistä tuloksena oli tappio ja vain kahdessa ottelussa Leijonat onnistui tekemään enemmän kuin yhden maalin. Neuvostoliittoa vastaan Suomi sinnitteli 3−3-tasapelin ensimmäisessä erässä, mutta lopulta "punakone" vyöryi vakuuttavaan 7−4-voittoon.

Kanada eteni alkusarjasta tappioitta jatkoon. Ainoat pistemenetykset olivat tasapelit Neuvostoliittoa ja Tšekkoslovakiaa vastaan. Neuvostoliitto jäi pisteen päähän Kanadasta. Ruotsi onnistui ainoana voittamaan Neuvostoliiton alkulohkossa. Ruotsi ja Tšekkoslovakia raivasivat tiensä jatkoon.

Kanada ja Neuvostoliitto järjestivät unelmafinaalit

Välierissä Kanada sai vastaansa Tšekkoslovakian, jota vastaan se oli alkulohkossa pelannut tasan. Neuvostoliitto taas kohtasi Ruotsin, joka alkulohkossa oli ainoana onnistunut Neuvostoliiton kukistamaan. Alkulohkon tuloksilla ei välierissä kuitenkaan ollut mitään painoarvoa.

Kanada ei häkeltynyt Tšekkoslovakian vakuuttavasta avauserästä, vaan nousi 0−2-tappioasemasta 5−3-voittoon. Lemieux iski Kanadan maaleista kaksi. Neuvostoliitto taas karkasi kolmen maalin johtoon eikä päästänyt ruotsalaisia tasoittamaan.

Edessä oli huikeat finaalit suurmaiden Kanadan ja Neuvostoliiton välillä. Edellisen kerran näiden kahden kohdatessa Kanada-Cupin finaalissa 1981 selviytyi Neuvostoliitto voittajana.

Neuvostoliitto ottikin ensimmäisessä finaalissa Montrealissa 6−5-jatkoaikavoiton. Neuvostoliitto karkasi ottelussa jo 4−1-johtoon, mutta Kanada kiri tasoihin. Kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Gretzky vei Kanadan johtoon, mutta seuraavassa vaihdossa Neuvostoliitto tasoitti ja ratkaisi jatkoajalla.

Gretzky-Lemieux käänsi sarjan

Toinen finaali pelattiin Hamiltonissa, ja tällä kertaa esiin nousi Gretzky-Lemieux-kaksikko. Lemieux täydensi hattutemppunsa 6−5-jatkoaikamaalilla, Gretzky syötti Lemieux'n kaikki maalit ja keräsi yhteensä viisi syöttöpistettä.

Kolmas ja ratkaiseva finaali pelattiin niin ikään Hamiltonissa. Ensimmäisen erän jälkeen Neuvostoliitto johti 4−2, mutta toisen erän aikana Kanada tasoitti ja meni johtoon.

Ensimmäisessä finaalissa voittomaalin laukonut neuvostoliittolaishyökkääjä Aleksandr Semak iski vielä tasoitusmaalin, mutta puolitoista minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Gretzky-Lemieux-kaksikko rankaisi. Gretzky syötti ja Lemieux laukoi voittomaalin.

Gretzkyn omien sanojen mukaan vuoden 1987 Kanada-Cup oli parasta jääkiekkoa, jota hän on urallaan pelannut.

» Lähetä palautetta toimitukselle