10 suomalaista NHL-pelaajaa kovassa paikassa – Joko nyt, Kaapo Kakko?

NHL / Artikkeli
Kaapo Kakko aloittaa neljännen NHL-kautensa.
Kuva © Getty Images
Moni suomalaispelaaja on alkavan NHL-kauden osalta kovassa paikassa. Useampi ykköskierroksen varaus odottelee vielä lopullista läpimurtoaan samalla, kun muiden pelaajien on osoitettava olevansa sopimuksensa arvoisia.

Jatkoaika nostaa kausiennakossaan esiin kymmenen suomalaista, joille kausi tulee olemaan tärkeä. Osa pelaajista pelaa NHL-uransa puolesta, osalla on tulevaisuus turvattuna mutta epäonnistumisen varaakaan ei ole.

Palaako Joonas Donskoin ura raiteilleen?

Donskoin ruuti oli märkää hyökkääjän ensimmäisellä kaudella NHL:n uusimmassa joukkueessa Seattle Krakenissa. Maaleja syntyi vain kaksi, kun neljällä edellisellä kaudella maalimäärät vaihtelivat 14:n ja 17:n välillä.

Nyt Donskoilla on alkassa aikanaan Colorado Avalanchen kanssa tehdyn nelivuotisen sopimuksen viimeinen kausi. Harjoitusottelut tarjosivat jobinpostia, sillä suomalaishyökkääjä loukkaantui ja aloittaa kauden sairaslistalla ylävartalovamman takia.

Donskoin ensimmäinen kausi Seattle Krakenissa oli pettymys.
Kuva © Getty Images

Onko Ville Hussosta kannattelemaan joukkuettaan?

Viime kaudella Hussolle kertyi muutama ottelu enemmän kuin toiselle Blues-vahdille, vuoden 2019 Stanley Cup -voitossa isossa roolissa olleelle Jordan Binningtonille. Tällä oli kuitenkin iso sopimus, joten oli selvää, että palkankorotusta metsästänyt Husso siirtyisi muualle.

Edessä oli kauppa Detroit Red Wingsiin, jonka kanssa Husso myös teki sopimuksen. Kilpakumppanina on tällä kertaa Alex Nedeljkovic. Red Wingsissä Husso joutuu kovemmalle kuin Bluesissa ainakin joukkueen tason suhteen. Red Wings ei ole vielä valmis huipulle, mutta punasiivet tekevät kuitenkin orastavaa nousua vuosikymmenen vaihteessa tapahtuneen pohjakosketuksen jälkeen.

Mikäli Husso onnistuisi kannattelemaan Red Wingsin pudotuspeleihin, kautta voisi pitää superonnistumisena. Todennäköistä se ei ole, mutta viime kauden pistesaldon korottaminen on kuitenkin hyvä lähtökohta joukkueelle.

Käyttääkö Olli Juolevi viimeisen mahdollisuutensa?

Juolevi säväytti vuoden 2016 nuorten MM-kultajoukkueessa, mutta sen jälkeen ilonaiheet ovat olleet vähissä. Ensimmäinen NHL-ottelu tuli tilille vuoden 2020 pudotuspeleissä, ja runkosarjapelejä on kertynyt sen jälkeen 41, eli puolen runkosarjan verran.

Juolevi on todellakin etsinyt paikkaansa NHL-kartalla, sillä Vancouver Canucksin varaaman pelaajan tie vei viime syksynä Florida Panthersiin ja edelleen kauden aikana Detroit Red Wingsiin. Nyt edessä on neljäs seura yritykseen saada vakituinen pelipaikka NHL:stä, kun Juolevi teki sopimuksen Anaheim Ducksin kanssa.

Alku oli ainakin vaatimaton, sillä Juolevi lähetettiin siirtolistan kautta farmiin. Hyvät esitykset siellä voivat tuoda vielä nelosvaraukselle mahdollisuuden, mutta muuten edessä siintää paluu Eurooppaan tämän kauden jälkeen, ja se tuskin on pelaajan tavoitteena.

Tekeekö Kaapo Kakko viimein läpimurron?

Kakko varattiin kolme vuotta sitten NHL:ään koko varaustilaisuuden toisena pelaajana. Suomessa takana olivat vahvat pudotuspelit, vaikka TPS:n tie päättyikin puolivälieriin sekä maailmanmestaruuteen päättyneet MM-kisat, joissa Kakko viimeisteli muun muassa hattutempun Slovakiaa vastaan.

NHL-ura ei ole lähtenyt ainakaan vielä oikeille urille. Loukkaantumiset ovat toki olleet vaivana, minkä takia viime kaudellakin pelejä kertyi vain 43. Kakko on murtautunut vakiokokoonpanoon, mutta esitykset eivät ole vielä sellaisia, mitä kakkosvaraukselta voi odottaa. Kakko teki reilun kahden miljoonan dollarin arvoisen siltasopimuksen seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, mutta suurempaan ei ollut vielä aineksia.

Rangers on vahva joukkue, mutta viime vuosina monella hyökkäyspään kärkivarauksella on ollut vaikeuksia läpimurron kanssa. Kakon lisäksi sama koskee Filip Chytiliä ja Alexis Lafrenièrea.

Viime kausi päättyi Artturi Lehkoselta kannun nosteluun.
Kuva © Getty Images

Onko Artturi Lehkonen sopimuksensa arvoinen?

Viime kausi oli Lehkoselle lopulta suurmenestys. Jo NHL:n pohjasakkaan jääneessä Montreal Canadiensissa hän oli matkalla omaan piste-ennätykseensä ja siirtotakarajalla hänet nappasi yksi kauden mestarisuosikeista, Colorado Avalanche.

Lehkonen sopeutui hyvin Denveriin, teki yhden kauden piste-ennätyksekseen 38 ja oli tärkeässä osassa, kun Avalanche lopulta onnistui tavoitteessaan. Stanley Cup palasi kaupunkiin 21 vuoden tauon jälkeen, ja Lehkonen kirjautti voittomaalin niin ratkaisevassa konferenssifinaalissa kuin Stanley Cup -finaalissakin.

Lehkonen teki Avalanchen kanssa viisivuotisen jatkosopimuksen, joka tarjosi myös roiman palkankorotuksen. Nyt Lehkosen on syytä näyttää olevansa tuon sopimuksen arvoinen. Kovissa peleissä viihtyvällä pelaajalla on hyvät mahdollisuudet onnistua siinä.

Riittävätkö Sakari Mannisen kyvyt NHL:ään?

Manniselle viime kausi oli maajoukkueessa täysosuma. Tuloksena oli kultaa olympialaisista ja MM-kisoista, eivätkä henkilökohtaiset meriititkään olleet vaatimattomia. Olympialaisissa hän oli Leijonien paras pistemies ja MM-kisoissa hän teki mestaruusmaalin jatkoajalla.

30-vuotias pienikokoinen hyökkääjä oli ikänsä takia harvinaisessa tilanteessa, että pystyi tekemään ensimmäisen NHL-sopimuksensa yksisuuntaisena Vegas Golden Knightsin kanssa. Mannisen kausi alkaa kuitenkin AHL-joukkue Henderson Silver Knightsissa.

Missä kunnossa on Markus Nutivaara?

Nutivaara pelasi kahdessa vuodessa Florida Panthersissa vain 31 runkosarjaottelua ja viisi pudotuspeliottelua. Viime kaudella pelejä kertyi vain yksi, lokakuun lopulla Detroit Red Wingsiä vastaan.

Nutivaara on osoittanut pystyvänsä pelaamaan NHL:ssä, mutta pitkän poissaolon jälkeen paluu on aina haaste. Nyt hän on uudessa seurassa San Jose Sharksissa, jossa hän ei pelannut kauden avausotteluissa Prahassa Nashville Predatorsia vastaan.

NHL-ura on vedenjakajalla, sillä toisen samanlaisen kauden jälkeen ottajia Pohjois-Amerikasta tuskin löytyy. Sharksilta ei tällä kaudella odoteta juuri mitään, joten hän voi yrittää paluuta parhaalle tasolleen suhteellisen rauhassa.

Eeli Tolvaselta odotetaan lisää maaleja.
Kuva © Tiia Mahkonen

Nouseeko Eeli Tolvanen pelätyksi maaliruiskuksi?

Tolvanen oli juniorivuosinaan kova maalintekijä. Myös ammattilaisuran alku KHL:ssä oli vahva, mutta Pohjois-Amerikassa maaleja ei ole kertynyt samaan tahtiin. Tolvanen on toki pystynyt monipuolistamaan peliään ja ollut jo parin vuoden ajan vakiopelaaja maailman kovimmassa kiekkoliigassa.

Tolvanen ei ole kuitenkaan vielä noussut siihen asemaan, että ykköskierroksen varausta voisi pitää onnistuneena. Tämä kausi lähti liikkeelle hyvin, sillä Tolvanen kirjautti maalin ja syötön kahdessa Prahassa pelatussa Global Series -ottelussa.

Vakiinnuttaako Urho Vaakanainen asemansa?

Vaakanainen joutui pelinappulaksi, kun Boston Bruins vahvisti viime kauden lopussa takalinjojaan Hampus Lindholmilla. Anaheim Ducksin organisaatiossa peliaikaa on tarjolla enemmän kuin viimeistä iskua nykyrungollaan tekevällä Bruinsilla.

Vaakanainen on pelannut Pohjois-Amerikassa neljä kautta, ja viime kausi oli ensimmäinen, kun pelejä kertyi enemmän NHL:ssä kuin AHL:ssä. Vaakanainen loukkaantui dramaattisessa tilanteessa harjoitusottelussa, ja ainakin kauden alku menee sivu suun.

Ducks-puolustus ei vilise niin kovia nimiä, etteikö Vaakanaisella olisi mahdollisuutta ottaa vakiopaikkaa kuntoutuessaan. Viime kaudella hän pääsi pelaamaan hyvän määrän pelejä kaupan jälkeen. Tällä kaudella Vaakanainen saanee ainakin mahdollisuuden pelata Ducksissa.

Tuoko seuranvaihto Juuso Välimäelle puhtia?

Välimäki oli Calgary Flamesin ykköskierroksen varaus viisi vuotta sitten. Tulokaskausi oli lupauksia herättävä, mutta seuraavana kesänä sattunut loukkaantuminen ja siitä aiheutunut koko kauden menettäminen toi takapakkia. Viime kaudella suurin osa ajasta kului AHL:ssä, ja kun tälläkään kaudella paikkaa Flamesista ei ollut avautumassa kauden alkuun, Välimäki joutui siirtolistalle.

NHL:n heikoimpiin joukkueisiin kuuluva Arizona Coyotes näki käyttöä suomalaispuolustajalle, ja voi ollakin joukkue, joka tarjoaa tälle hyvää vastuuta ja kehitysmahdollisuuksia. Seurana menestystä on turha odottaa, mutta pelaajana Välimäellä on hyvä mahdollisuus vakiinnuttaa paikkansa kokoonpanossa ja tehdä taas itsestään kiinnostavan nimen.

» Lähetä palautetta toimitukselle