10 keinoa tehdä NHL:stä parempi – nykyinen pudotuspelijärjestelmä on nähnyt parasta ennen -päiväyksensä

NHL / Artikkeli
Pittsburgh Penguins on päässyt nauttimaan menestyksestä 2010-luvulla.
Kuva © Getty Images
NHL on maailman kovatasoisin jääkiekkoliiga, mutta jokaisessa liigassa on aina parannettavaa. NHL:n olisi jo korkea aika uudistaa pistejärjestelmänsä tai palata takaisin vanhaan pudotuspelimalliin.

1) NHL:n nykyinen pudotuspelijärjestelmä on nähnyt parasta ennen -päivänsä

NHL siirtyi kaudella 2013-14 uuteen neljän divisioonan järjestelmään, jossa pudotuspelien ensimmäiset kaksi kierrosta pelataan oman divisioonan sisällä. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että paikallisvastustajat kohtaavat toisensa suurella varmuudella, ja kuumia pudotuspelisarjoja on täten helppo markkinoida. Muutaman vuoden jälkeen kyseinen uudistus on kuitenkin nähnyt parasta ennen -päivänsä ja on aika palata vanhaan 1. vs. 8. -järjestelmään.

Viime kaudella Toronto Maple Leafs oli Itäisen konferenssin neljänneksi paras joukkue 105 pisteellä, mutta joukkue kohtasi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Boston Bruinsin, koko konferenssin toiseksi parhaan joukkueen.

Koripalloliiga NBA on väläytellyt mahdollisuutta siirtyä tulevaisuudessa 1. vs 16. -järjestelmään, jossa koko liigan 16 parasta joukkuetta selviäisivät pudotuspeleihin − huolimatta missä divisioonassa tai konferenssissa joukkue pelaa. NBA:ssa, kuten NHL:ssäkin, maantieteelliset välimatkat ovat suuria ja matkustamisaikataulut ovatkin tämän järjestelmän suurin ongelma.

Nykyinen järjestelmä (suluissa joukkueen sijoitus konferenssissaan):

Tampa Bay Lightning (1) − Columbus Blue Jackets (8)
Boston Bruins (2) − Toronto Maple Leafs (5)
Washington Capitals (3) − Carolina Hurricanes (7)
New York Islanders (4) − Pittsburgh Penguins (6)

Nashville Predators (3) − Dallas Stars (6)
Winnipeg Jets (4) − St. Louis Blues (5)
Calgary Flames (1) − Colorado Avalanche (8)
San Jose Sharks (2) − Vegas Golden Knights (7)

1. vs 8. -järjestelmä:

Lightning − Blue Jackets 
Bruins − Hurricanes 
Capitals − Penguins
Islanders − Maple Leafs

Flames − Avalanche
Sharks − Golden Knights
Predators − Stars 
Jets − Blues 

1. vs 16. -järjestelmä:

Lightning − Golden Knights
Flames − Stars
Bruins − Canadiens 
Capitals − Blue Jackets 
Islanders − Blues 
Sharks − Hurricanes 
Maple Leafs − Jets 
Predators − Penguins

Kuten näkyy, niin nykyistä järjestelmää muuttamalla saataisiin isoja muutoksia pudotuspelien asetelmiin. Jos 16 eniten sarjapisteitä kerännyttä joukkuetta pääsisi pudotuspeleihin, olisi Canadiens tämän kauden saldollaan pudottanut Avalanchen jatkopelien ulkopuolelle. 16 parhaan järjestelmässä myös nähtäisiin kiinnostavia konferenssien välisiä yhteenottoja.

2) Varauslotto

NHL:n tämänhetkisessä varauslotossa ovat mukana kaikki pudotuspelien ulkopuolelle jääneet 15 joukkuetta. Runkosarjan huonoimmalla joukkueella on paras mahdollisuus (noin 20%) ensimmäiseen varaukseen. Prosentit laskevat joukkueen sijoituksen mukaan ja viimeisenä pudotuspelien ulkopuolelle jääneellä joukkueella on vajaan prosentin mahdollisuus ensimmäisen varaukseen.

Varauslotto tasoittaa liigan tasoeroja, sillä huonoimmat joukkueet pääsevät käsiksi lupaaviimpiin nuoriin pelaajiin. Nykyisessä järjestelmässä on kuitenkin huonot puolensa. Liigan heikoimmat joukkueet ovat usein selvillä jo joulun jälkeen ja tämän takia moni joukkue lähtee "taisteluun" ensimmäisestä varauksesta jo hyvissä ajoin. Tässä tapauksessa vain tappiot parantavat joukkueen tilannetta. 

NHL voisi harkita järjestelmää, joka palkitsisi pudotuspelien ulkopuolelle jääneitä joukkueita voittojen perusteella. Ongelmaksi muodostuu se, milloin voittojen laskeminen aloitetaan; silloin kun joukkue menettää mahdollisuutensa pudotuspeleihin vai vaikkapa liigan siirtorajalla?

3) 3-2-1 -pistejärjestelmä

Nykyinen pistejärjestelmä pitää liigan tasaisena suhteellisen pitkään, mikä on hyvä asia. Samalla se kuitenkin suosii heikompia joukkueita ja tasoittaa, oikeasti melko isoja, tasoeroja. Varsinkin keväisin, niin sanottujen "kolmen pisteen" pelien määrä vaikuttaa olevan kasvussa.

Tasapeli tuo molemmille joukkueille varman pisteen ja mahdollisuuden lisäpisteeseen. 3-2-1 -pistejärjestelmä kasvattaisi eroja sarjataulukossa ja tekisi liigasta ensikatseella epätasaisemman. Mahdollisuus kolmeen pisteeseen voisi kuitenkin lisätä joukkueiden hyökkäysintoa ottelun kolmansissa erissä.

4) Olympialaiset neljän vuoden välein, ei tähdistöottelua 

NHL-pelaajien kuuluu osallistua olympialaisiin. Liigan päättäjien ja pelaajayhdistyksen on onnistuttava neuvottelemaan sopimus, joka sisältää olympiapykälän. Kerran neljässä vuodessa järjestettävä turnaus, joka vie pahimmillaaan kaksi viikkoa runkosarjasta, on paras mahdollinen markkinointialusta koko lajille. Kansainvälisen olympiakomitean on pakko tarjota NHL:lle jotain, joka saa liigan kiinnostumaan turnauksesta.

NHL:n tähdistöottelu puolestaan on nähnyt parhaat päivänsä. Pelaajat yrittävät vältellä tapahtumaa, TV-luvut ovat huonoja, eikä tapahtumassa ole enää 1990-luvun hohtoa. Komissaari Gary Bettman ja kumppanit haluavat takoa tapahtumalla rahaa, mutta kaikella on rajansa. Tähdistöottelun yhteydessä järjestettävä taitokilpailu on koko viikonlopun kiinnostavin osa, mutta pelkän taitokisan järjestäminen ei vaikuta kannattavalta ratkaisulta. 

Ulkoilmaottelut ovat olleet taloudellisia menestyksiä.
Kuva © Getty Images

5) Kausi alkaa syyskuussa ja loppuu toukokuussa

NHL-jääkiekkoa ei kuuluisi pelata kesäkuussa. Ratkaisevat finaaliottelut pitäisi pelata toukokuun lopussa, mikä onnistuisi siirtämällä kauden alkua syyskuun puoliväliin. Pudotuspelit alkaisivat huhtikuun alussa, siirtoikkuna pysyisi edelleen maaliskuun alussa. Täten ensimmäinen pudotuspelikierros saataisiin käyntiin ennen baseball-liiga MLB:n alkua ja laji saisi mahdollisesti lisänäkyvyyttä Pohjois-Amerikassa.

Nykyisellä aikataululla pudotuspelikiekko häviää baseballin ja muiden kevätlajien alle. Syksyn harjoitusleirit voisivat alkaa syyskuun puolivälissä, muutamaa viikkoa ennen runkosarjan alkua. Harjoitusotteluiden määrän voisi vähentää korkeintaan neljään otteluun.

6) Ei paitsiohaastoa

NHL-kiekkoa pelattiin lähes sata vuotta ilman mahdollisuutta haastaa paitsiotuomioita. Kaudella 2015-16 tilanne kuitenkin muuttui, ja valmentajille annettiin mahdollisuus haastaa läheltä piti -tilanteet videotarkistuksen avulla.

Tämä on johtanut siihen että maalia edeltäviä tilanteita pyöritellään nyt edestakaisin useiden minuuttien ajan, eivätkä kaikki tuomiot siltikään mene aina oikein päin. Päivänselvät paitsiomaalit on hyvä ottaa pois, mutta muutaman millimetrin tarkistelu videolta on pelin hengen vastaista. 

7) Itä-Länsi otteluita vain 1 / kausi

Lauantai-illan Islanders-Flames ei kasvata liigan katsojalukuja. Tähän asti konferenssin välisiä otteluita on ollut kaudessa kaksi; kotona ja vieraissa. Jos liiga haluaa lisätä mielenkiintoisia ottelupareja, eivät itä-länsi kamppailut ole ratkaisu tähän. Tällä hetkellä samassa divisioonassa pelaavat joukkueet kohtaavat toisensa neljä kertaa runkosarjan aikana. 

8) 10 minuutin kolmella kolmea vastaan -jatkoaika runkosarjassa

Viiden minuutin jatkoaika kolmella kolmea vastaan on suurella todennäköisyydellä viihdyttävä. Kymmenen minuutin kolmella kolmea vastaan -jatkoaika on suurella todennäköisyydellä entistä viihdyttävämpi. Voittomaalikilpailut tuntuvat irralliselta pelistä.

65 minuutin kova vääntö ratkeaa muutaman laukojan ja maalivahtien väliseen paremmuuteen. Blue Jackets -valmentaja John Tortorella ehdotti jo kuluvan kauden aikana siirtymistä jatkuvaan jatkoaikaan. 

− Minun mielestäni voisimme hyvin pelata jatkoaikaa siihen asti, että jompikumpi joukkue tekee maalin, Tortorella kertoi lehdistötilaisuudessa. 

9) Tuomarilinja poikittaisen mailan suhteen 

Nykyisten NHL-tuomareiden linja poikittaisen mailan suhteen on huolestuttava. Poikittaista mailaa saa käyttää huomattavan paljon, sekä kulmaväännöissä että maalin edessä. Kamppailutilanteisiin kuuluu joskus rajukin mailankäyttö, mutta poikittaisen mailan jatkuvaan käyttöön olisi silti hyvä puuttua ajoissa. Viime kausina tuomarit ovat keskittyneet koukkaamis- ja huitomisjäähyihin, jotka otetaan pois hyvinkin tarkasti. 

10) Vain yksi ulkoilmaottelu kautta kohden 

Ulkoilmaottelut ovat hauskoja tapahtumia ja liiga kerää näistä hyvät rahat. Alkuperäinen "Winter Classic" on tapahtumista paras ja NHL:n pitäisi keskittyä sen markkinoimiseen ja kehittämiseen. Tämä tarkoittaisi kuitenkin sitä, että muut tapahtumat, "Stadium Series" ja "Heritage Classic", jäisivät historiaan. Yksi ulkoilmaottelu kaudessa säilyttää tapahtuman uniikin idean.

Samalla NHL:n pitää pystyä tarjoamaan ulkoilmaottelu elämys mahdollisimman monelle joukkueelle, ja sen faneille. Chicago Blackhawks, Boston Bruins ja New York Rangers keräävät hyvät katsojaluvut, mutta liigan pitää pystyä hyödyntämään jääkiekkobuumi myös Carolina Hurricanesin ja Tampa Bay Lightningin ympärillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle