“The Crazy Game”: Clint Malarchukin rehellinen ja koskettava tarina

NHL / Artikkeli
Malarchukin elämäkerta on toistaiseksi tarjolla vain englanninkielisenä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Clint Malarchukin NHL-ura muistetaan ehkä parhaiten hurjasta loukkaantumisesta, jossa vastustajan luistin viilsi Malarchukin kaulasta verisuonen auki. Kuoleman porteilla käynyt maalivahti kertoo omaelämäkerrassaan avoimesti myös mielenterveysongelmistaan ja alkoholismistaan.

Saatuani luettavaksi Clint Malarchukin englanninkielisen omaelämäkerran "The Crazy Game: How I survived in the crease and beyond" halusin ottaa selvää, kenestä on kyse. Hakutuloksissa kolmantena oli video St. Louis Bluesin ja Buffalo Sabresin kohtaamisesta vuodelta 1989, jossa Malarchuk loukkaantuu vakavasti.

Malarchukin NHL-uralla onnettomuus oli keskeinen tapahtuma, mutta hän pelasi yli 300 ottelun uran Quebec Nordiquesissa, Washington Capitalsissa ja Buffalo Sabresissa.

Pelaajauransa päätyttyä Malarchuk on ollut maalivahtivalmentaja Florida Panthersissa, Columbus Blue Jacketsissa, Atlanta Thrashersissa ja Calgary Flamesissa.

Nopealla tiedonhaulla selviää myös, että Malarchuk kärsii mielenterveysongelmista ja käsittelee aihetta myös omaelämäkerrassaan. Kirja oli kuitenkin aivan erilainen, mitä alkuun odotin.

Rehellinen henkilökuva

Malarchuk kertoo elämäntarinansa mitään salaamatta. Ja kerrottavaa riittää. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, lähes kuiviin vuotaminen kesken NHL-ottelun on Malarchukin tarinassa vain jäävuoren huippu.

En halua pilata ennakkoon kenenkään lukuelämystä paljastamalla yksityiskohtia, mutta sen sanon, että tarina on mielenkiintoinen, poikkeuksellinen ja tutustumisen arvoinen.

Traumaattisen lapsuuden kokenut ja muun muassa pakko-oireisen häiriön kanssa paininut Malarchuk raivasi sinnikkäästi ja kovalla työllä itsensä NHL:ään ja kolmen eri joukkueen ykkösmaalivahdiksi. Onnettomuuden jälkeen Malarchuk ei enää pystynyt pelaamaan samalla tasolla, ja myös mielenterveysongelmat pahenivat.

Malarchuk ei todellakaan kaunistele tai yritä pehmentää kerrontaansa. Hän latoo tiskiin kokemuksensa mielenterveysongelmista, epäonnistuneista ihmissuhteista ja muista vaikeuksista juuri niin kuin on ne itse kokenut.

Kirja on harvinaisen ja tinkimättömän sisältönsä lisäksi myös todella hyvin kirjoitettu. Malarchukin apuna kirjoittamisessa on ollut Sportsnetin toimittaja Dan Robson. Kerronta etenee kronologisesti, ja ajoittain Malarchuk myös kertaa lukijalle aiempia tapahtumia.

Malarchukin lupaava NHL-ura tyssäsi Sabres-paidassa kärsittyyn vakavaan onnettomuuteen.
Malarchukin lupaava NHL-ura tyssäsi Sabres-paidassa kärsittyyn vakavaan onnettomuuteen.
Kuva © Getty Images

Suoraa puhetta

Malarchuk kohtelee perhettään ja ystäviään samalla rehellisyydellä kuin itseään eikä säästele sanojaan. Myös pitkän uransa aikana tapaamiaan kiekkovaikuttajia Malarchuk esittelee kirjassa useita, niin pelaajia kuin valmentajia.

Erityisessä osassa tarinan kannalta on nykyisin Montreal Canadiensin hallinnossa työskentelevä Rick Dudley, joka vaikutti Malarchukin uraan niin pelaajan, valmentajan kuin GM:n roolissa ja on sittemmin ollut tärkeä ystävä.

Vaikka mielenterveysongelmaisen Malarchukin sanomiset ja tekemiset ovatkin ajoittain hurjia, niin hänen tarinastaan välittyy kuitenkin suuri sydän. Yksi syy kirjan kirjoittamiseen olikin juuri muiden auttaminen.

Mielenterveysongelmat ovat jääkiekossa tabu, mutta se ei tarkoita, etteikö niitä olisi olemassa. Malarchuk haluaa rehellisyydellään auttaa muita pärjäämään paremmin kuin hän itse aikoinaan. Kirjassa Malarchuk myös esittelee hyväntekeväisyysprojekteja, joihin on osallistunut eri asuinpaikoillaan.

Tämä on paljon sanottu, mutta jos voisin lukea vain yhden jääkiekkoilijan elämäkerran, lukisin Clint Malarchukin. En siksi, että hän ansaitsisi sen kovan kohtalonsa tai jalon pyrkimyksensä vuoksi − vaikka ei niissäkään perusteluissa mitään vikaa ole.

"The Crazy Game" on kaikessa rajuudessaan kuitenkin äärimmäisen mielenkiintoinen, mukaansatempaava ja laadukkaasti kirjoitettu tarina, että sitä on helppo suositella kaikille jääkiekosta ja ihmisistä kiinnostuneille.

Kirjasta ei toistaiseksi ole suomenkielistä käännöstä, mutta kirjaa on saatavilla kotimaisista verkkokaupoista − tosin nimellä "A Matter of Inches".

Clint Malarchuk & Dan Robson (2014): The Crazy Game. HarperCollins Publishers Ltd. 256 s.

» Lähetä palautetta toimitukselle