“The save of my life” kuvaa intensiivisesti Corey Hirschin kamppailua mielenterveysongelmien kanssa ja ennen kaikkea haasteista selviytymistä

MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Hirsch pelasi suurimman osan NHL-urastaan Vancouver Canucksissa.
Kuva © Getty Images
Varsinkin äänikirjana Corey Hirschin elämäkerta valottaa pakko-oireista häiriötä sairastavan ihmisen kokemusmaailmaa erinomaisesti.

"Onko teillä hetki aikaa puhua...", näin useimmiten aloittavat myyntipuheensa julkisissa tiloissa toimivat rahankerääjät.

Kuunnellessani entisen NHL-maalivahdin Corey Hirschin tuoretta elämäkertaa "The save of my life" äänikirjana ei kriittisintä ollutkaan aika, vaan riittävä henkinen kantti – pakko-oireisesta häiriöstä ja itsetuhoisista ajatuksista jo peliurallaan kärsinyt Hirsch nimittäin kiskaisee kuulijansa tehokkaasti oman mielensä synkimpiin syövereihin.

Kun elämäkertakirjan kohdehenkilö pelasi 14 vuotta ammattilaisena jääkiekkoa ja yli 100 ottelua NHL:ssä, on jääkiekko ilman muuta isossa osassa elämäntarinaa. Hirschin tapauksessa keskiöön nousee kuitenkin kamppailu mielenterveysongelmien kanssa.

Vaikka Hirsch tunnetaan jääkiekkoilijana, keskittyy hänen elämäkertansa psyykkisen sairauden kanssa elämiseen.
Vaikka Hirsch tunnetaan jääkiekkoilijana, keskittyy hänen elämäkertansa psyykkisen sairauden kanssa elämiseen.
Kuva © HarperCollins

Yhtä aikaa huipulla ja pohjalla

Hirsch torjui Kanadan olympiahopealle Lillehammerissa vuonna 1994 ja samana keväänä hän oli New York Rangersin mukana Stanley Cup -juhlinnassa, vaikka pelejä NHL:ssä ei tuolla kaudella tullutkaan.

Juuri noihin aikoihin Hirsch kertoo myös ensimmäisten oireidensa alkaneen – nuorta kanadalaista alkoivat piinata synkät ja ahdistavat ajatukset, kuinka hänelle itselleen tapahtuisi jotain pahaa tai hän aiheuttaisi jotain pahaa esimerkiksi joukkuekavereilleen.

Stanley Cupin nostaminen on luultavasti jokaisen jääkiekkoilijan unelma, mutta Hirsch toivoi pitkin pudotuspelejä joukkueensa häviötä, että hän pääsisi kotiin. Lopulta Hirsch pääsi pakenemaan ahdistustaan jättäen jopa mestaruusparaatin väliin, mikä herätti suurta ihmetystä tuoreiden mestareiden joukossa.

Hirsch oli ennen Rangersin mestaruuskautta päässyt pelaamaan neljä NHL-ottelua, mutta lisääntyvät ja vaikeutuvat psyykkiset oireet alkoivat näkyä nuoren maalivahdin käytöksessä muun muassa myöhästelynä ja laihtumisena, niin hänet kaupattiin Vancouver Canucksiin.

NHL-kokemusta alkoi kotimaassa karttua, mutta psyykkiset vaivat eivät jättäneet Hirschiä rauhaan. Lopulta paniikkikohtaukset äityivät niin pahoiksi, että hän uskaltautui hakemaan apua.

kirja on ennen kaikkea selviytymistarina, ja Hirsch muistaa mainita, mitä kaikkea hän saavutti, koska itsemurhayritykset jäivät kesken.

Tärkeä puheenvuoro mielenterveyden puolesta

Hirsch kärsi pitkään hiljaa ja yksin, sillä mielenterveysongelmien sanominen ääneen olisi saatettu tulkita heikkoudeksi. Ensimmäinen itsenäinen avunhakuyritys oli täysin epäonnistunut, mutta kun Hirsch lopulta uskaltautui kertomaan vaikeuksistaan yhdelle Canucks-valmentajista, hän pääsi myös asiantuntevan hoidon piiriin.

Lääkityksen ja terapian avulla Hirsch pystyi muun muassa perustamaan perheen ja jatkamaan pelaamista, vaikka neljän Canucks-organisaatiossa vietetyn kauden jälkeen ura jatkui NHL:ää alemmissa sarjoissa. Kolme viimeistä vuottaan Hirsch pelasi Euroopassa – Ruotsissa ja Saksassa.

Varsinaisen avoimuuden aika koitti kuitenkin vasta vuonna 2017 peli- ja valmennusurien jo päätyttyä, kun Hirsch julkaisi Players' Tribune -verkkomediassa artikkelin mielenterveysongelmistaan. Avauduttuaan julkisesti psyykkisestä sairaudestaan Hirsch on jatkanut mielenterveystyötä muun muassa luennoitsijana.

Myös elämäkertakirja "The save of my life" keskittyy mielenterveyteen, Hirschin omien sanojen mukaan kamppailuun. Ulkopuolelta arvioituna kirja on ennen kaikkea selviytymistarina, ja kyllä Hirschkin muistaa mainita, mitä kaikkea hän saavutti, koska itsemurhayritykset jäivät kesken.

Avun hakemisen tärkeyttä Hirsch erityisesti korostaa, ja kirjan lopussa on lisäksi hänen omiin kokemuksiinsa nojaavia vinkkejä mielenterveyden ylläpidosta – ilahduttavan vastuullisesti Hirsch myös painottaa, etteivät hänen ohjeensa sovellu psyykkisten sairauksien hoitoon.

Hirsch herätti peliurallaan huomiota maskillaan, jossa oli kuvattu Psyko-elokuvan maisema.
Hirsch herätti peliurallaan huomiota maskillaan, jossa oli kuvattu Psyko-elokuvan maisema.
Kuva © Getty Images

Synkkää, synkkää, synkkää – ja intensiivistä

Pakko-oireiseen häiriöön liittyy häiritseviä ja ahdistavia ajatuksia, kuten pelkoa esimerkiksi vaarallisen taudin tarttumisesta ovenkahvaa koskettaessa, sekä pakkotoimintoja, joilla ahdistusta yritetään lievittää – tartuntaesimerkissä yleinen pakkotoiminto on käsien jatkuva peseminen, joka aiheuttaa ihorikkoa ja itse asiassa altistaa tehokkaammin tartunnoille.

Yksi Hirschin pakkoajatuksista oli HIV-tartunnan saaminen ja taudin levittäminen esimerkiksi joukkuekavereihin. Hänellä ei kuitenkaan ollut minkäänlaisia pakkotoimintoja, vaan kaikki pakko-oireisuus tapahtui ajatuksissa. Synkkiin ajatuksiin keskittyminen antoi hänestä poissaolevan, eristäytyneen ja jopa ylimielisen vaikutelman.

Nimenomaan äänikirjana "The save of my life" tarjoaa hyvin autenttisen kurkistuksen pakko-oireista häiriötä sairastavan ihmisen kokemusmaailmaan: erinomaisen lukijan, yhdysvaltalaisen ääninäyttelijän, Rex Andersonin maanisesti toistamat sanat ja lauseet vyöryvät päälle kuin ahdistuksen tsunami.

Kirjassa toki painotetaan, että lukijan tai kuuntelijan mahdollisesti kokema ahdistus on hetkellistä, mutta Hirschiä synkät ajatukset piinasivat joka hetki vuorokauden ja vuoden ympäri.

En tietenkään voi kiistää tai mitätöidä toisen ihmisen kokemuksia, mutta äkkiseltään ahdistavien ajatusten määrän korostaminen tuntuu liioittelevalta tehokeinolta – varsinkin kun Hirsch itsekin mainitsee pystyneensä jäällä keskittymään täysin ottelutapahtumiin.

Oleellisinta kuitenkin on kirjan taito käsitellä aihettaan.

Kirjaa lukevalle tai kuuntelevalle tulee epäilemättä selväksi, millaisia vaikeuksia Hirsch joutui käymään läpi ja kuinka hän niistä selvisi. Hirsch voitti pelaajana kaksi WHL-mestaruutta, olympiahopean ja MM-pronssin sekä valmentajana kahdesti alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ja kertaalleen alle 18-vuotiaiden MM-kullan.

"The save of my life" tiivistää erinomaisesti, että Hirschin elämän tärkein pelastus ei tapahtunut kaukalossa, vaan pään sisällä.

"The save of my life" on äänikirjana Bookbeat-palvelussa ja fyysisenä kirjana Adlibriksellä.

"The Save of my life" (2022). Corey Hirsch & Sean Patrick Conboy. HarperCollins. 304s.

» Lähetä palautetta toimitukselle