Ässät-Lukko, ottelusarjaraportti: Ässät vei tiukan ensimmäisen kohtaamisen kovaäänisen yleisön edessä

LIIGA / Artikkeli
Lukon taktiikkapalaverit tulevat tarpeeseen sarjassa Ässiä vastaan.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Liigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kohtaavat Ässät ja Lukko. Viimeksi pudotuspeleissä vuonna 1992 kohdannut kaksikko pääsee taistelemaan Satakunnan herruudesta. Tässä artikkelissa seurataan sarjan etenemistä aina ensimmäisestä ottelusta loppusummerin kautta jälkipeleihin.

13.3. 1. ottelu Ässät-Lukko 2-1 (2-0, 0-0, 0-1)

EnnakkoasetelmatÄssät-Lukko: Ennakkosuosikin paineet tyhjää puhetta, Lukko ei lähde nöyristelemään

Pitkän tauon jälkeen Satakunnan mahdit pääsevät mittelemään paremmuudesta pudotuspelisarjassa. Ässien vahvoille otteille odotetaan jatkoa, kun taas Lukko haluaa aloittaa surkean runkosarjan lopun jälkeen puhtaalta pöydältä.

Raumalaisia koettelevat avainpelaajien loukkaantumiset. Chris VandeVelden, Janne Niskalan ja Ville Vahalahden kaudet ovat ohi ja suosta on noustava taistelemaan kunniasta vajaamiehisenä. Ottelusarjassa edetään ennen kaikkea tunnelma ja yleisön tuki edellä.

Raportti: 26 vuotta satakuntalaiset saivat odottaa suosikkiensa pudotuspelisarjaa. Tiistai-iltana iskivät yhteen Porin Ässät ja Rauman Lukko. Ja kuten arvata saattoi, oli taistelu sen mukaista. Tasaisen ensimmäisen kamppailun jälkeen voittoa juhli Ässät, mutta ottelu oli äärimmäisen tasainen. Lukko ei pystynyt tokenemaan Ässien salama-alusta, vaikka sai kirivaihteen silmään kolmannessa erässä.

Hehkutettu kamppailu sai erikoisen alun, sillä vain 26 sekunnin pelin jälkeen kotijoukkue joutui alivoimalle. Patapaidat eivät tästä lannistuneet, vaan Matti Kuparisen alivoimamaalin myötä kotiyleisö sai huutaa jo vajaa minuutti ottelun alusta. Kuparisen lämäri meni suorastaan läpi Lukko-vahti Kaapo Kähkösen.

Ässät lisäsi johtoaan Lukko-pakkien unohtaessa Jarno Kärjen maalin eteen vapaasti, ja näin Kärjellä oli helppo työ nostaa Ässät kahden maalin karkumatkalle. Tunnetta ottelusta ei puuttunut. Joka katkolla nähtiin pientä hanskaamista ja kaiken kruunasi Johan Motinin ottelun jälkeen saama käytösrangaistus. Kaikki se kuuluu satakuntalaisten kohtaamiseen, etenkin kun pelataan jatkopaikasta.

Shokkialun jälkeen Lukko sai kerättyä itsensä ja ottelu jatkui tasaisena aina päätössummeriin saakka. Tiukka taistelu ei antanut kummallekaan joukkueelle kunnon maalipaikkoja oikeastaan ollenkaan ja kaikki tila otettiin puolustaessa pois. Lukon tehottomuus hyökkäyspäässä jatkui, mutta valoa tunnelin päässä näkyi Janne Keräsen sivaltaessa kiekon kolmannen erän puolivälissä Andreas Bernardin jalkojen välistä maaliin. 

Ässät onnistui hyödyntämään Lukon heikoksi kohdaksi muodostuneen ottelun alun. Alle kymmenen minuutin pelin jälkeen ottelun voittomaalikin oli jo syntynyt, joten patanutut pystyivät keskittymään tiukkaan puolustupeliin lopun ottelua. Mikael Kotkaniemen kehuma alivoima sai tapettua kotijoukkueelle määrätyt rangaistukset Lukon tehotonta ylivoimaa vastaan. Ässät iski nopeasti vastaan, mikä aiheutti Lukko-puolustukselle harmaita hiuksia aika ajoin. Puolustuspäässä patapakeille sattui kourallinen pahoja kiekonmenetyksiä, mutta he saivat korjattua tilanteet väljemmille vesille.

Ässät oli karata jo kolmen maalin johtoasemaan toisen erän lopussa, kun Ben Blood sai sutaistua kiekon verkkoon. Tarkastelun jälkeen hiekka oli ehtinyt valua tiimalasista jo nollaan, joten Ässät pysyi kahden maalin karkumatkalla.

Raumalaisjoukkuetta sen sijaan vaivasi tehottomuus. Ylivoimalla ei löytynyt selkeää säveltä. Arttu Ilomäen pitäessä kiekkoa muilla oli vaikeuksia löytää avointa paikkaa syötölle, joten ylivoima seisoi pahasti jopa ratkaisuhetkillä. Lukon ongelmaa ei auta se, että usea ykkösylivoiman pelaaja on sivussa kokoonpanosta. Lukko onnistui pitämään myös tiukkaa kuria puolustuspäässä, mutta ainoasta merkkausvirheestä Ässät pääsi tekemään ottelun voittomaalin. Lukko sai ajoittain pidettyä kiekkoa Ässien päädyssä pitkiäkin pätkiä, mutta kiekko pysyi pois vaarallisilta paikoilta.

Yllättävää ottelussa oli se, että ottelun yleisömäärä jäi kauas loppuunmyydystä areenasta. 5 047 ihmistä löysi tiensä Isomäen lehtereille, kun halliin mahtuisi reilu puolitoista tuhatta enemmän.

Muut jutut ottelusta

Kuvakooste: Ässät voittoon Satakunnan pudotuspelisarjan avauksessa
Haastattelu: Ässien ja Lukon kannattajat odottivat pudotuspelisarjaa innolla: "Lukko on pahin vihollinen, mitä löytyy"
Haastattelu: Virta harmitteli tehotonta ylivoimaa, Kotkaniemi vaati omiltaan parempaa
Haastattelu: Jere Seppälä Ässät-Lukko-sarjasta: "Kovaa vääntöä, myllyttäminen jatkuu"

» Lähetä palautetta toimitukselle