Ässät: Kenelle jatkoa, kenelle ei?

LIIGA / Artikkeli
Ässien pakka on tulevan kauden osalta vielä varsin avoin. Uusi valmentaja on jo epävirallisesti varma, mutta pelaajasopimuksia ei ole valmiina kuin muutama. Tällä saralla työsarkaa toimistolla siis riittää.

Neljättä kautta porilaisia luotsaava Mika Toivola suuntaa ensi kaudeksi muihin maisemiin. Porilaisten tulevaa valmentajaa pidetään asiantuntijapiireissä jo varmana. Ilveksen kakkosvalmentaja Juha Pajuoja on vankasti yhdistetty Ässiin. Kenet Ässät sitten päättääkään valmentajaksi palkata, olisi hänen hyvä noudattaa pääpiirteittäin pelaajien päähän iskostunutta pelitapaa, omin maustein höystettynä.

Kausi on mennyt yli odotusten ja sopimuksettomien pelaajien hintalappu tulee varmasti nousemaan. Vaihtuvuus on tällä hetkellä Porissa sana, jota tulisi välttää kuin ruttoa. Ässien ja uuden valmentajan kannalta olisikin todella tärkeää, että joukkueen perusrunko pidettäisiin Porissa. Tärkeimpinä pelaajina näistä mainittakoon Aki Uusikartano, Juuso Riksman, Rob Hisey ja Matt Nickerson.

Maalivahdit

Juuso Riksman: jatkoa

Astui täksi kaudeksi Scott Langkow'n suuriin saappaisiin, mutta on täyttänyt ne paremmin kuin hyvin. Riksman on ollut Ässien menestyksen kulmakivi upeilla torjunnoillaan ja tasaisella suoritusvarmuudellaan. Huippukausi ja liigamaalivahtien eliittiin nouseminen eivät paranna Ässien osakkeita jatkosopimuksen suhteen, optiosta huolimatta. Ässät tekee varmasti kaikkensa pitääkseen kultakimpaleen joukkueessa, mutta helppoa se ei tule olemaan.

Tuomas Nissinen: rajatapaus

Nissinen on päässyt kahdella Porin kaudellaan tolppien väliin vain satunnaisesti. Loukkaantuminen on sotkenut tätä kautta oleellisesti. Potentiaalinen maalivahti ei ole antanut koko kuvaa osaamisestaan. Hermeksessä lainalla oleva maalivahti Eero Kilpeläinen on varma jatkaja, joten Nissisen kannalta paljon riippuu siitä, jatkaako Riksman vai ei.

Puolustajat

Justin Forrest: jatkoa

Pienikokoinen ja hyvin liikkuva Forrest on ollut tärkeä lisä kankeaan Ässä-puolustukseen. Alkukangertelujen jälkeen Forrest on ollut porilaisten takalinjojen kiekollinen liideri. Taitava mailatekniikka yhdistettynä hyvään pelisilmään, tuo varsinkin ylivoiman pyörittämiseen oveluutta.

Kärsii aika-ajoin huolimattomuudesta. Aivotärähdyksen takia joutunut olemaan kuukauden pelikentiltä pois. Potentiaalia on vielä kaivamatta, joten Forrest on erittäin hyvä valinta puolustuksen kiekolliseksi vahvistukseksi myös ensi kaudeksi. Tai miksei jopa pidemmäksikin ajaksi...

Pasi Peltonen: jatkoa

Iki-Ässä luuttuaa puolustuspäätä illasta toiseen tasaisen varmasti. Puolustuksen tärkeä tukipilari, jolla on sopimuksessaan optio ensi kaudesta. Ässät tulee sopimusta varmasti tarjoamaan ja on ihme, mikäli Pele siitä jostain syystä kieltäytyisi. Todennäköinen jatkaja ensi kaudeksi.

Marko Toivonen: jatkoa

"HC" Toivonen on pelannut koko kauden perusvarmasti, ihmeitä esittämättä. Puolustuspelaaminen hyvällä tasolla. Kehitettävää liikkeessä ja kiekollisessa pelissä. Kärsinyt selkävammasta. Runkopakki, joka voisi jatkaa Ässissä pidempäänkin kuin vuoden.

Mika Rontti: rajatapaus

Ikuisen puolustajalupauksen läpimurto jäi tälläkin kaudella tekemättä. Kehitys on jostain syystä junnannut parina viime kautena paikallaan. Rontti on peruspuolustaja, jolla on myös ripaus kiekollistakin lahjakkuutta. Ei ole nauttinut Mika Toivolan suosiota. Ehkäpä uusi valmentaja tekisi Rontille hyvää Porissa tai jossain muualla?

Juhamatti Hietamäki: jatkoa

Tällä kaudella A-junioreissa enimmäkseen viihtynyt Hietamäki on liigatasolla kääntämätön kortti. 20-vuotias seinäjokelainen on ollut A-junioreiden kantavia voimia, mutta SM-liigaan rahkeet eivät ole vielä riittäneet. Hietamäki liikkuu sulavasti ja näkee kentän hyvin. Potentiaalia liigatason kiekolliseksi puolustajaksi on, joten parivuotinen jatkosopimus olisi paikallaan. Ensimmäinen vuosi voisi mennä vaikkapa Mestiksessä.

Atte Pentikäinen: ei jatkoa

Peruspakki on osoittanut, ettei tarvittavaa kehitystä Porin vuosilta ole karttunut. Isokokoinen, mutta auttamattomasti liian heiveröinen Pentikäinen ei ole Ässien tarvitsema puolustaja ensi kaudella. Liike alempaa keskitasoa, pelinäkemys ja kiekollinen osaaminen heikkoa. Peruspakkeja porilaisilla on tarpeeksi, joten maisemanvaihdos tekisi molemmille osapuolille hyvää.

Eetu Heikkinen: jatkoa

Puolustajalupaus on pelannut tällä kaudella A-junioreissa, muutamaa hajavaihtoa edustuksessa lukuunottamatta. Nuorten maajoukkueetkin ovat käyneet tutuksi. Pitkä sopimus Ässien kanssa toivottavasti luvassa.

Matt Nickerson: jatkoa

Porilaisyleisön suursuosikki on nuoresta iästään huolimatta ollut Ässien ylivoimaisesti paras puolustaja. Nickerson on isoksi mieheksi hyvä liikkumaan. Hän lukee peliä hyvin ja pysäyttää hyökkäykset kerta toisensa jälkeen. Ryminälätkän lisäksi tehnyt pelillisellä osaamisellaan lähtemättömän vaikutuksen porilaisyleisöön.

Ollut myös vahvistus hyökkäyssuunnassa, josta kielivät 13 tehopistettä 29 ottelussa. Suurin heikkous on hermokontrolli, sillä nuoren miehen päreet palavat liian helposti. Alkukauden varmasti Dallasin ringissä mukana, mutta jos pelipaikka NHL:ssä ei aukene, voi Dallas lähettää Matin kehittymään Poriin vielä kaudeksi.

Jesse Saarinen: jatkoa

Oli alkukauden pimennossa, mutta loppukautta kohden lisääntynyt peliaika on nostanut Saarisen profiilia. Osoittanut olevansa hyvän mailatekniikkansa, peliälynsä ja laukauksensa ansioista kelpo valinta ylivoimaan. Parannettavaa liikkuvuudessa. Hyvä kakkos-kolmosparin puolustaja.

Hyökkääjät

Mikko Rautee: jatkoa

Pelannut tasaisen kauden. Rautee on ollut tärkeä lenkki varsinkin puolustavamassa sentterin roolissaan. Oli alkukaudesta tehoton, mutta kauden edetessä piristynyt myös tällä saralla. Hyviä otteita esittänyt Rautee tulee olemaan tärkeä pelaaja pudotuspeleissä. Oli kesän loukkaantuneena, se valitettavasti näkyy niin luistelussa kuin ulkomuodossakin. Parin vuoden jatkosopimus olisi paikallaan. Kesäharjoittelu voisi tehdä ihmeitä Rauteen verkkaiselle liikkeelle.

Tuomas Huhtanen: jatkoa

Pelannut muutamia hajavaihtoja lukuun ottamatta A-junioreissa. Kuuluu 87-syntyneiden lupaavaan joukkoon. Ollut mukana myös nuorten maajoukkuepeleissä. Monivuotinen jatkosopimus.

Michael Ramsay: rajatapaus

Tammikuun alussa porilaisrinkiin liittynyt 21-vuotias kanadalainen vakuutti seurajohdon kuukauden mittaisella koeajalla. Jatkaa siis Porissa kauden loppuun. Tehnyt viisi (4+1) pistettä 12 pelissä. Tyydyttävästä pistesaldosta huolimatta ei ole kyennyt vakuuttamaan pelitaidoillaan toistaiseksi. Omaa hyvän liikkeen, mutta pieni koko näkyy heiveröisinä otteina jäällä. Loppukausi näyttää suunnan, mutta todennäköistä on, ettei mies jatka Porissa.

Jesse Joensuu: jatkoa

18-vuotias superlupaus ei ehkä ole yltänyt aivan toivotulle tasolle, sillä odotukset olivat kauden alkaessa jopa epärealistisen korkeita. Viimeistellyt 11 (3+8) tehopistettä 43 ottelussa. Joensuun maalinteko on ontunut. Paremmalla tuurilla ja kylmäpäisemmällä viimeistelyllä maalisarakkeessa voisi komeilla kaksinumeroinen luku.

Pelannut kuitenkin hyvän kauden, vaikka pelitaso onkin ailahdellut otteluiden välillä. Tullaan varaamaan kahden ensimmäisen kierroksen aikana, joten NHL voi hyvinkin olla nuorukaisen suuntana ensi kaudella. Pyrittävä kuitenkin pitämään Porissa monivuotisella sopimuksella.

Tuomas Takala: rajatapaus

Vähäiselle peliajalle jäänyt Takala on parantanut loppua kohti. Ollut alivoimalla käyttökelpoinen mies. Takala pelaa vaihdosta toiseen hyvällä asenteella. Perusduunari, jolla on kykyä myös maalintekoon. Loppukausi näyttää suunnan.

Rob Hisey: jatkoa

Hisey saapui Poriin kesken kauden. Ensimmäiset pelit olivat hakemista, mutta jo debyyttipelissä oli havaittavissa potentiaalia. Itseluottamuksen kasvaessa peli-ilo on löytynyt ja pisteitä on ropissut tasaiseen tahtiin. Juonikas ja taitava sentteri olisi tärkeä pala ensi vuoden joukkueeseen, pidempi sopimus on harkinnan arvoinen. Dallas saattaa viedä.

Aki Uusikartano: jatkoa

Pelannut upean ja uransa parhaimman kauden. Toiminut ykköskentän hyökkäyspesialistien (Kuusela-Kivenmäki) tasapainottajana puolustavammassa roolissa. Hyvä joka suunnan sentteri, joka olisi pidettävä Porissa pidemmällä sopimuksella.

Petteri Tasku: rajatapaus

Ei ole kyennyt nousemaan pelaavaan kokoonpanoon pitkään aikaan. Väläytteli muutamaan otteseen, mutta peliaika on ollut erittäin kortilla. Mestis voisi tehdä hyvää.

Joonas Kemppainen: jatkoa

Pelannut pari hajavaihtoa liigassa. A-junnuissa tahti ollut hyvä. Pelannut myös nuorten maajoukkueessa. Kuulunee varattavien joukkoon. Monivuotinen jatkosopimus.

Juha Kiilholma: jatkoa

Neloskentän kaksi muuta osapuolta (Forsbacka ja Kuparinen) jatkavat Porissa seuraavat kaksi vuotta. Kolmas osapuoli, Juha Kiilholma, saa luvan jatkaa Porissa SM-liigan yhdessä parhaimmista neloskentistä.

Jussi Peltomaa: jatkoa

Hajavaihtoja liigassa, tehoja A-junnuissa. Maajoukkuekin katsastettu. Varattaneen kesällä NHL:äänkin. Monivuotinen jatkosopimus.

Leo Komarov: jatkoa

Komarov taisteli kesän harjoituksissa itselleen paikan liigaryhmästä. Viime kausi sujui A-junioreissa pienikokoiselta Komarovilta vaihtelevasti. Kehittynyt kauden aikana huomattavasti. Monivuotinen jatkopaperi käteen.

Matti Kaipainen: rajatapaus

Veteraani-irvistäjä oli alkukaudella kohmeessa, mutta on parantanut otteitaan loppua kohden. Tekee pyytteetöntä työtä illasta toiseen, mutta pysyy usein turhan näkymättömissä. Jatko riippuu loppukaudesta.

Mitä vielä?

Paljon on kiinni tulevasta valmentajasta ja sitä kautta jatkosopimuksista. Mikäli nykyinen runko pysyy kasassa, ei suurempia tarpeita ole millekään paikalle. Pelaajabudjetti tulee pysymään suunnilleen samana, joten huippuhankinnat ovat jälleen kortilla. Suurin osa uusista hankinnoista tulee koostumaan nuorista nälkäisistä pelaajista, jotka eivät ole yltäneet urallaan kunnolliseen läpimurtoon. Ulkomaaneläviä Ässät saattaa jatkossakin saada Dallasin organisaatiosta Ässä-ystävälliseen hintaan. Uhkakuvana on kuitenkin se, että useammille avainpelaajille joudutaan etsimään korvaajia.

» Lähetä palautetta toimitukselle