Ässien pelaaja-arviot 2022−23: Toivoa herättänyt kausi sisälsi myös pettymyksiä

LIIGA / Artikkeli
Maalivahti Niklas Rubin oli Ässien kantava voima läpi kauden.
Kuva © Tiia Mahkonen
Koska Ässien kausi 2021−22 oli päättynyt todelliseen pohjanoteeraukseen, eivät odotukset uuteen kauteen lähtiessä olleet korkealla. Ässät pelasi kuitenkin kelpo kauden ja eteni aina puolivälieriin asti.

Maalivahdit

7+   Rasmus Korhonen
Runkosarja: 15 ottelua, 0,88%, 2.92pmk
Pudotuspelit: 1 ottelu, 0,86%, 1.67pmk
Selkeä kakkosmaalivahti Niklas Rubinin takana. Pelatessaan väläytteli taitojaan ja oli roolinsa täyttävä pelaaja. Kehittyessään pystyy tulevaisuudessa olemaan ykkösmaalivahti liigatasolla. Siirtyy Jukureihin ensi kaudeksi.

9 1/2   Niklas Rubin
Runkosarja: 47 ottelua, 0,92%, 2.15pmk
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0,90%, 2.76pmk
Oli läpi kauden yksi Ässien tärkeimmistä pelaajista, ellei jopa tärkein. Torjuntaprosentti liigan toiseksi paras. Pääsi ensimmäisellä kaudellaan heti fanien suureen suosioon ja on myös jatkossa tärkeä palanen. Runkosarjan lopussa sattui yksi harmittava loukkaantuminen, joka saattoi hiukan rikkoa pudotuspelien suoritusta. Pudotuspeleissä taso ei nimittäin pysynyt aivan runkosarjan tasolla. Teki kesken kauden jatkosopimuksen kevääseen 2024.

Pelaajat, jotka pelasivat alle 10 ottelua ja jäivät arvostelematta.

Maalivahti Cody Porter
Puolustaja Eemeli Virtanen
Hyökkääjä Valtteri Karnaranta

Puolustajat

7+   Aleksi Heimosalmi
Runkosarja: 45 ottelua, 4+11=15, -15
Pudotuspelit: 8 ottelua, 1+2=3, +3
Pelasi jo toisen kauden lainalla Carolina Hurricanesista. Odotuksiin nähden hienoinen pettymys. Parhaillaan pystyy rakentamaan peliä ja hyökkäyspäähän on paljon potentiaalia. Puolustus on ailahtelevaa, paikoittain jopa heikkoa. Pelin taso pudotuspeleissä oli kauden parasta. Jää nähtäväksi, lähteekö harjoittelemaan pienen kaukalon peliä vai jatkaako Suomessa.

7 1/2   Verneri Hellman
Runkosarja: 9 ottelua, 0+0=0, 0
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+0=0, -1
Teki debyyttinsä liigatasolla joulukuun lopulla ja alku oli hermostunut ja varovainen. Otti kuitenkin valtavia kehitysaskeleita ja oli kokoonpanossa jokaisessa Ässien pudotuspelissä. Vaikka pääosin kausi menikin U20-sarjassa, oli etenkin keväällä odotuksiin nähden vakuuttava. Teki hiljattain kahden vuoden jatkosopimuksen.

7-   Aleksi Laakso
Runkosarja: 59 ottelua, 1+9=10, +1
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+0=0, -5
Liigakonkari rikkoi kauden aikana upean 500 ottelun merkkipaalun. Jalka alkaa kuitenkin jo painaa, joka näkyy esimerkiksi joukkueen suurimpana jäähymääränä ja virheinä paineen alla. Täytti oman roolinsa kuitenkin hyvin, ollen puolustava puolustaja kolmannessa pakkiparissa. Omien sanojen mukaan olisi halunnut jatkaa Ässissä, mutta ura jatkuu muualla.

9+   Nikolas Matinpalo
Runkosarja: 51 ottelua, 7+9=16, +2
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+4=4, -2
Yksi Ässien positiivisimmista yllättäjistä. Voidaan jopa puhua läpimurtokaudesta. Tuplasi aiemman piste-ennätyksensä ja hänet valittiin edustamaan Leijonia Ruotsin EHT-turnaukseen. Puolustuspäässä Ässien varmimpia pelaajia. On valittuna myös Leijonien MM-leiritykselle. Teki kahden vuoden jatkosopimuksen kauden jälkeen.

8 1/2   Ian McCoshen
Runkosarja: 59 ottelua, 7+21=28, -11
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+4=4, +3
Oli selkeästi Ässien ykköspuolustaja. Pelasi joukkueestaan selkeästi eniten ollen ainut kenttäpelaaja yli 20 minuutin peliajalla ottelua kohden. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä sijoittui jaetulle toiselle sijalle. Oli yksi Ässien tukipilareista ja kausi oli onnistunut. Teholukema on karu -11, mikä kielii virheistä joita puolustusalueella satunnaisesti tuli. Sopimus katkolla, ura jatkuu todennäköisesti muualla.

7   Rami Määttä
Runkosarja: 60 ottelua, 0+4=4, +6
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+0=0, -4
Nuoresta iästään huolimatta rikkoi jo sadan ottelun rajapyykin liigatasolla. Peruspakkina ja puolustuspäässä täyttää tonttinsa loistavasti. Hyökkäyspäähän heikko, yli sadan ottelun maalittomuus näkyy esimerkiksi laukausten välttämisenä. Parhaimmillaan hyökkäävän puolustajan pakkiparina kakkosparissa. Jatkaa Porissa.

5-   Markus Phillips
Runkosarja: 33 ottelua, 0+4=4, 0
Pudotuspelit: 5 ottelua, 0+0=0, -1
Ehkä jopa Ässien kauden suurin pettymys. Kanadalaiselta odotettiin sitä tasoa, mihin Ian McCoshen pystyi. Kiekollinen varmuus puuttui ja puolustuspään merkkausvirheitä oli paljon. Kärsi kauden aikana myös loukkaantumisista, mutta ei terveenäkään mahtunut kokoonpanoon nuorten puolustajien ottaessa enemmän roolia. Sopimus on katkolla ja Ässät tuskin haluaa tehdä jatkosopimusta.

6-   Roni Sevänen
Runkosarja: 57 ottelua, 3+8=11, -4
Pudotuspelit: 3 ottelua, 1+0=1, +1
Sai paljon vastuuta pelaten yli 17 minuuttia ottelua kohden. Väläytteli taitojaan etenkin pelatessa Nikolas Matinpalon kanssa. Kauden mitassa tekeminen oli kuitenkin huteraa ja virheitä tuli paljon. Tietojen mukaan siirtyy ensi kaudeksi TPS:ään.

8+   Valtteri Viirret
Runkosarja: 39 ottelua, 2+14=16, -6
Pudotuspelit: ei otteluita
Debytoi Ässien takalinjoilla tällä kaudella ja oli vakuuttava nuoresta iästä ja pienestä peliajasta huolimatta. Hyökkäyspäähän paljon annettavaa ja kauden aikana myös pelaamisen varmuus kasvoi. Pudotuspelit vietti U20-sarjassa. Sopimus jatkuu vuoteen 2025.

Hyökkääjät

7   Niklas Appelgren
Runkosarja: 46 ottelua, 4+8=12, -1
Pudotuspelit: 8 ottelua, 1+2=3, +1
Tälläkin kaudella tasaista suorittamista. Ei odoteta suuria tehoja, eikä niitä alemmista ketjuista myöskään tehnyt. Perusvarma raataja ja antoi kaikkensa läpi kauden. Siirtyy ensi kaudeksi SaiPaan.

8+   Derek Barach
Runkosarja: 58 ottelua, 15+13=28, -2
Pudotuspelit: 8 ottelua, 1+5=6, +3
Ei yltänyt tehopisteissä edelliskauden lukemiin. Peli oli ailahtelevaa, välillä kuumia jaksoja, välillä taas toistakymmentä ottelua ilman maaleja. Kokonaisvaltainen pelaaminen kuitenkin viime kaudesta parantui. Pudotuspeleissä oli Ässien yksi tärkeimmistä pelaajista. Jos pystyisi pelaamaan koko kauden samalla tasolla taistelisi pistepörssin voitosta. Sopimus katkolla eikä jatkosta tietoa.

6+   Eemil Erholtz
Runkosarja: 59 ottelua, 6+7=13, -1
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+1=1, -5
Tehopisteet vähentyivät puoleen viime kaudesta. Alempiin ketjuihin hyvä raataja, mutta tehot jäivät kaudella piippuun. Potentiaalia löytyy paljon parempaan ja väläytyksiä siitä saatiin kauden aikana. Parhaimmillaan olisi kuitenkin hyökkäyspäähän, jos saisi pelata kärkiketjuissa. Jatkaa Ässissä.

6 1/2   Will Graber
Runkosarja: 57 ottelua, 6+17=23, -10
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+0=0, -4
Kovat tehot ECHL:ssä iskenyt keskushyökkääjä ei päässyt toivotulle tasolle. Etenkin alkukausi oli todella tukkoinen. Väläytteli kauden aikana taitojaan ja sai paljon luottoa valmennukselta. Kehittyessään voi olla kärkiketjujen sentteri. Ässät käytti sopimuksessa olleen option, joten jatkaa Porissa.

9   Lenni Hämeenaho
Runkosarja: 51 ottelua, 9+12=21, -11
Pudotuspelit: 8 ottelua, 3+1=4, -1
Debyyttikausi Liigassa ja vakiinnutti välittömästi paikkansa kolmosketjun laidalla. Läpi kauden todisti osaamistaan etenkin hyökkäyssuuntaan. Sai paljon vastuuta valmennukselta ja odotuksiin nähden pelasi loistavasti. Ottaessaan tarvittavat kehitysaskeleet kesällä pelaa todennäköisesti kärkiketjuissa. NHL-draft koittaa kesällä, mutta jatkanee vielä ensi kauden Ässissä.

9+   Jesse Joensuu
Runkosarja: 60 ottelua, 9+10=19, -4
Pudotuspelit: 8 ottelua, 3+0=3, -4
Pitkään muualla viettänyt hyökkääjä palasi Ässiin ja oli juuri sitä, mitä tilattiin. Läpi kauden loistavaa johtamista ja mallin näyttämistä. Ei hankittu pistelingoksi, vaan kapteenin rooliin, jossa pitää olla fyysinen ja johtaa esimerkillä. Tämän tontin täytti loistavasti koko kauden. Pudotuspeleissä nousi esiin kun johtajaa tarvittiin niin kentällä, kuin sen ulkopuolellakin. Jatkaa Porissa ensi kaudella.

6 1/2   Jan-Mikael Järvinen
Runkosarja: 57 ottelua, 2+19=21, -3
Pudotuspelit: 8 ottelua, 0+2=2, 0
Tehopisteiden valossa pelasi liigauransa heikoimman kauden. On yhä taitoja jakaa loistopaikkoja ja avaavia syöttöjä, mutta tehokkuus on hiipunut. Ei pystynyt nostamaan tasoaan pudotuspeleihin. Taso riittää vielä alempien ketjujen sentteriksi. Jatkaa Ässissä.

6 1/2   Feetu Knihti
Runkosarja: 29 ottelua, 2+3=5, 0
Pudotuspelit: 6 ottelua, 0+0=0, 0
Sai etenkin keväällä enemmän vastuuta kuin Leevi Viitala ja Kalle Myllymaa. Ei ollut erityisen näkyvä positiivisessa eikä negatiivisessa mielessä. Taistelee myös jatkossa alempien ketjujen peliajasta. Jatkaa Porissa.

6+   Kalle Myllymaa
Runkosarja: 26 ottelua, 2+3=5, +1
Pudotuspelit: ei otteluita
Ei välttämättä ottanut aivan niitä kehitysaskelia joita ennen kautta odotettiin. Viitalan lailla suurin osa kaudesta isossa vastuussa U20-sarjassa. Liigassa pelatessaan oli menettelevä alemmissa ketjuissa. Jatkaa Porissa.

7-   Joachim Rohdin
Runkosarja: 60 ottelua, 11+15=26, -16
Pudotuspelit: 8 ottelua, 3+2=5, +1
Ruotsalaiselta odotettiin seuraavaa askelta ja maalinälkäisyyttä, mutta Will Graberin tavoin alkukausi oli erittäin tukkoinen. Ensimmäinen maali syntyi vasta marraskuun alussa. Kauden loppua kohti paransi kuitenkin peliään ja etenkin työteliäisyys ja kamppailupelaaminen oli vahvaa. Kokonaisuudessaan kausi kuitenkin pettymys. Sopimus katkolla ja jatkosta ei tietoa.

6-   Alexander Ruuttu
Runkosarja: 33 ottelua, 6+2=8, -9
Pudotuspelit: 4 ottelua, 0+2=2, +1
Vietti puolet kaudesta sairastuvalla eikä saanut pelistä kunnolla kiinni. Palatessaan pelaaminen oli vaisua. Sopimus katkolla, eikä jatkosta ole tietoa.

8 1/2   Roope Talaja
Runkosarja: 51 ottelua, 16+15=31, -4
Pudotuspelit: 8 ottelua, 1+0=1, 0
Hieman yllättäen voitti Ässien sisäisen pistepörssin. Odotettiin fyysistä ja työteliästä pelaajaa vääntämään alempiin ketjuihin, mutta vakiinnutti paikkansa kärkiketjuista. Myös fyysinen peli kauden mitassa oli hyvää, välillä puolustuspäässä löysää pelaamista. Hyytyi pudotuspeleissä. Parhaimmillaan olisi päästessään pois tulosvastuusta ja saadessaan pelata omaa fyysistä peliään. Odotuksiin nähden hyvä kausi. Jatkaa Porissa ensi kaudella.

7 1/2   Dominic Turgeon
Runkosarja: 60 ottelua, 6+12=18, -2
Pudotuspelit: 8 ottelua, 1+3=4, 0
Pisteiden valossa ei kauden aikana loistanut ja alun perin hankittiin kolmosketjun keskelle. Nousi kuitenkin kärkiketjuihin ja kahden suunnan sentterinä oli hyvä. Pudotuspeleihin nosti tasoaan entisestään ja oli vahva kamppailuissa, puolustuksessa ja aloituksissa. Sopimus katkolla ja jatko on epävarmaa.

6+   Leevi Viitala
Runkosarja: 23 ottelua, 4+2=6, -1
Pudotuspelit: ei otteluita
Suurin osa kaudesta isossa vastuussa U20-sarjassa tehden hyvät tehot. Päästessään pelaamaan alempiin ketjuihin osoitti potentiaaliaan. Kehittyessään saattaa pystyä vakiinnuttamaan paikkansa Liigasta. Jatkaa Porissa.

7   Jami Virtanen
Runkosarja: 44 ottelua, 3+5=8, +2
Pudotuspelit: 4 ottelua, 0+0=0, 0
Selkeästi kehittynyt edelliskaudesta. Saatuun vastuuseen nähden oli roolinsa täyttävä pelaaja. Pystyy tekemään myös tehoja, mutta vahvuudet löytyvät fyysisestä pelaamisesta. Tulevaisuudessa saattaa vakiinnuttaa pelipaikkansa alemmista ketjuista. Solmi kahden vuoden jatkosopimuksen kauden jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle