“Connor McDavid: Kaikki pelissä” tarjoaa onnistuneesti rajatun näkökulman maailman parhaan jääkiekkoilijan erityisluonteeseen

NHL / Artikkeli
45 minuuttia kestävä dokumentti on katsottavissa Yle Areenasta.
Kuva © Yle
Yle Areenan dokumentti tiivistää näkökulman Connor McDavidista muutaman kuukauden jaksoon, jonka aikana supertähti kuntoutti itsensä vakavan loukkaantumisen jälkeen odotettua nopeammin takaisin pelikuntoon.

Dokumentti maailman parhaasta jääkiekkoilijasta? Kyllä kiitos!

Kun huomasin, että Yle Areenaan oli tullut dokumentti Connor McDavidista, odotin syväluotaavaa teosta, jossa tämän ilmiömäisen supertähden poikkeuksellisia kykyjä analysoitaisiin. Olin pettynyt, kun luin 45 minuutin mittaisen dokumentin keskittyvän keväällä 2019 sattuneeseen vakavaan polvivammaan ja siitä toipumiseen.

Kunnes katsoin dokumentin ja sain todeta sen olleen aika lähellä, mitä alunperin odotinkin.

Connorin valinta – leikkaus vai kuntoutus?

McDavid loukkasi vasemman polvensa kauden 2018–19 runkosarjan viimeisessä ottelussa törmättyään maalitolppaan. Törmäyksen seurauksena muun muassa takaristiside repesi kokonaan, nivelkierukassa oli repeämiä ja sääriluussa murtuma. 22-vuotiaalle McDavidille suositeltiin leikkausta, josta toipumisen arvioitiin kestävän vähintään vuoden.

Dokumentissa käsitellään lyhyesti, mutta intensiivisesti prosessia, jonka McDavid kävi läpi miettiessään vaihtoehtoja: vaikea ja riskialtis leikkaus vai kuntoutus ilman leikkausta, joka oli lääketieteen ammattilaisillekin harvinainen kokemus?

Edmonton Oilersin seurajohto oli myös taustalla vaikuttamassa päätökseen, joka olisi pahimmillaan voinut vaikuttaa McDavidin koko loppuelämään.

Itse kuntoutusprosessi kuvataan perusteellisesti ja monesta eri näkökulmasta, mutta jonkinlaisena punaisena lankana on se, kuinka suuren työmäärän McDavid oli valmis tekemään päästäkseen takaisin pelikuntoon seuraavalle kaudelle.

Dokumentin suomenkielinen nimi “Connor McDavid: Kaikki pelissä” kuvaa hyvin sitä ajatustyötä, jonka nuori supertähti joutui tekemään miettiessään vaihtoehtoja niin itsensä kuin seurankin kannalta. Alkuperäinen nimi (“Whatever it takes”) puolestaan alleviivaa Oilers-kapteenin valmiuksia kamppailla uransa eteen.

Huikeinta dokumentin sisällössä on se, että McDavid toipui loukkaantumisesta ennakoitua nopeammin ja on kuntoutuksen jälkeen pelannut uransa tehokkainta jääkiekkoa.

Inhimillinen tekijä

Ilmiömäinen luistelutaito on kenties silmiinpistävin ominaisuus McDavidin pelaamisessa. Näin vaikean vamman jälkeen motoriikkaa ja kehon käyttöä oli opeteltava uudelleen – näiden harjoitteiden myötä McDavid oppi muun muassa entistä parempaa terän käyttöä.

Mikä tahansa loukkaantuminen on ammattiurheilijalle aina takaisku ja vakava tilanne, mutta tämä dokumentti tuo ansiokkaasti esiin, kuinka vastoinkäymisen voi kääntää voimavaraksi.

McDavid on kiistatta pelillisesti ainutlaatuinen jääkiekkoilija, mutta dokumentissa kuvatut sinnikkyys ja sitoutuminen ovat epäilemättä osasyitä, miksi hän on maailman paras jääkiekkoilija.

Haluaisin ilman muuta edelleen nähdä tai lukea myös sen asiantuntija-analyysin McDavidin ylivertaisuudesta jääkiekkoilijana, mutta inhimillisestä näkökulmasta “Connor McDavid: Kaikki pelissä” antoi jo paljon vastauksia.

Tiivistämisen mestariteos

Alkuperäisestä pettymysreaktiostani huolimatta on lopulta ihailtava häpeilemätöntä ratkaisua valita näin spesifi dokumentin aihe ja ottaa käsittelyyn vain muutaman kuukauden ajanjakso supertähden uralta.

Toisaalta tiukka rajaus antaa mahdollisuuden keskittyä olennaiseen – ja siinä dokumentti onnistuu erinomaisesti.

Vaikka mukana on pelaajia, seurajohtajia, useita lääketieteen ammattilaisia ja McDavidin omaisia, ei kerronta tunnu laahaavalta tai syrjähtelevältä. Jokaisella repliikillä on paikkansa kokonaisuudessa ja kuvakerronta niin urheilun kuin lääketieteen maailmasta täydentää puhetta saumattomasti.

45 minuutin kesto tuntui ennakkoon pintaraapaisulta, mutta dokumentin päätyttyä jäi tunne, että kaikki oleellinen on sanottu.

» Lähetä palautetta toimitukselle