Sidney Crosby on jo nyt kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija

NHL / Viasat Prime Time

Sidney Crosby on jo nyt kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija

Sidney Crosby saavutti 800 NHL-tehopisteen rajan. Mihin hän asettuu vertailussa, jossa puntaroidaan kaikkien aikojen parhaita pelaajia?

Sidney Crosbyn pelaaminen on illasta toiseen uskomatonta viihdettä. Hän on tällä haavaa aivan varmasti NHL:n seuratuin ja eniten elämyksiä tuottava yksilö. Mutta kuinka hyvä hän tosiasiassa on, kun arvioidaan kaikkien aikojen parhaita NHL-pelaajia. Nyt ei punnita suurimpia, ei eniten voittaneita tai lajikulttuuria muokanneita pelaajia, vaan parhaita yksilöitä. 

Crosbyn asemaa kaikkien aikojen parhaana sekä otsikon väitettä puoltaa Jatkoajan Miika Arponen. Viasatin kolumnisti Esko Seppänen lyö puolestaan jäitä pingviinihattuun. 

Flyers
28.11.2014
20.05
Miika Arponen
Puolesta

Sidney Crosby on maailman paras jääkiekkoilija. Hän on myös maailman paras jääkiekkoilija kautta aikojen.

Väittelyä maailman parhaan pelaajan tittelistä on käyty Wayne Gretzkyn ja Mario Lemieux'n välillä viimeiset 25 vuotta. Argumentteja puoleen jos toiseenkin on ollut paljon, eikä yhtä pätevää vastausta ole saatu aikaiseksi. Tämäkin ongelma on nyt ratkaistu, kiitos 27-vuotiaan novascotialaisen.

Wayne Gretzky johtaa NHL:n kaikkien aikojen pistepörssiä pisteitä per peli -lukemaa tarkasteltaessa. Gretzkyn lukema on huima 1,92 pistettä per peli. Toisena onkin sitten Super Mario. Lemieux'n saldoksi jäi uran päättyessä 1,88 pistettä ottelua kohden.

Crosbyn ja yllämainitun kaksikon väliin mahtuu vielä kaksi nimeä. 1910- ja 20-luvun suurnimi Newsy Lalonde ja Gretzkyn ja Lemieux'n aikalainen Mike Bossy sijoittuvat sijoille kolme ja neljä. Crosbyn lukema tähän mennessä on 1,4 pistettä per ottelu - melkoisesti vähemmän kuin superkaksikollamme.

Tästä huolimatta Crosbyn puolesta parhaan pelaajan äänestyksessä liputtaa useampikin fakta. Gretzkyn ja Lemieux'n kulta-aikana 1980-luvulla maaleja iskettiin lähes tuplasti se määrä kuin nykyään. Näin ollen myös parhaiden pelaajien pistemäärät olivat luonnollisesti aivan eri kokoluokassa. Kun suhteutamme pistekeskiarvot aikakausien maalimääriin, nousee Crosby kaikkien aikojen tilaston kärkeen, jopa melko selkeästi.

Jääkiekkokulttuuri on muutenkin muuttunut. Wayne Gretzkyn ei tarvinnut pelätä puun takaa ikävästi osuvia taklauksia, koska Dave Semenko kollegoineen suojeli 1980-luvun supertähtiä hanakasti. Nykyään Crosbyakin vastaa saa pelata fyysisesti, mikä tietenkin nostaa pelin vaikeustasoa.

Gretzky sai myös pelata aikansa ylivoimaisessa superjoukkueessa. Jari Kurri, Mark Messier, Paul Coffey ja kumppanit tekivät 1980-luvun puolen välin NHL:ssä mitä tahtoivat. Penguinskin on toki hyvä joukkue, mutta ei missään nimessä dominoiva. Palkkakattoaikana dominointi on katoava luonnonvara.

On vain myönnettävä, että väite on totta. Sidney Crosby on jo nyt kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija.

Sidney Crosby on yksi urheilumaailman valovoimaisimmista supertähdistä, vaikka hän pelaakin marginaalilajia nimeltä jääkiekko. Hän on ainoa syy siihen, miksi NHL valtaa jatkuvasti uutta pinta-alaa USA:n urheilumarkkinasta. Crosby on yksilö, jonka suoritukset saavat hanurin ylös jakkarasta. Hän on kapteeni, jota rakastetaan vihata läpi urheilumaailman. Liian taitava, liian pehmeä, liian täydellinen kiekon kanssa, liian usein kyynelehtivä kakara. Mielipiteet ovatkin tekijä, joka nostaa Crosbyn jo nyt suurten joukkoon, mutta ei todellakaan suurimmaksi. 

Nyt on kuitenkin syytä olla retoriikan kanssa tarkkaavainen. Suuruus on urheilussa jotakin aivan muuta kuin absoluuttinen paremmuus. Kyllä, Sidney Crosby on (totta kai) parempi jääkiekkoilija kuin Wayne Gretzky. Aikakausivertailu on tavallaan turhaa, mutta osaltaan se on myös koko urheilun suola.

Mikäli katsot 80-luvun NHL-lätkää yli viiden ottelun verran, huomaat nopeasti, että osa pelaajista on saapunut kaukaloon harjoittelemaan luistelua. Etevimmät yksilöt, kuten Gretzky, harjoittivat jo ammattiaan. Marginaaliin mahtui koko jääkiekkomaailman osaaminen. Tulos oli sen mukaista. Fakta on se, että Crosby nakuttaisi 80-luvun NHL:ssä vähintään seitsemän (7) pistettä ottelua kohden. Ainakin siihen hetkeen saakka, kun joku kävisi hakkaamassa puumailallaan Kanadan lempilapselta kummatkin kädet poikki. 

Crosby on tällä hetkellä kiistatta paras. Mutta hän ei ole kuitenkaan dominoinut useampaa eri aikakautta NHL:ssä. Hän ei ole luonut nahkaansa pelin muuttuessa. Hän ei ole joutunut keksimään polkupyörää uudelleen. Nostan hänen edelleen parhaiden pelaajien mittelössä ainakin Peter Forsbergin, Jaromir Jagr'n ja Nicklas Lidströmin.

Erottavana tekijänä on se fakta, että Crosby on muokannut omalla läsnäolollaan NHL:n pelikulttuuria, kun taas nämä herrat ovat joutuneet tottumaan uusiin aikakausiin. He ovat dominoineet silti peliä tahtonsa mukaan. He ovat kylmää paremmuutta mitatessa NHL:n kaikkien aikojen parhaat yksilöt.

Sen voi todeta nykyään jo ääneen ilman että saa kaikenmaailman kiekkojumalagoonit peräänsä.