Karkasiko Jori Lehterä -hype hanskasta Suomessa?

NHL / Viasat Prime Time

Karkasiko Jori Lehterä -hype hanskasta Suomessa?

KHL-tähtiin noussut Jori Lehterä oli NHL-kauden alla kuumin suomalaispuheenaihe. On aika lopettaa hassuttelu, ja palata aikuisuuden tilaan.

Jori Lehterä on säveltänyt viimeiseen sataan otteluunsa 90 tehopaunaa. Mutta. Hän kirjasi ne tulosliuskaan KHL:ssä. MM-turnauksen osakekurssikiitos, sosiaalisen median turbulenssi ja NHL-harjoituskausi ovat nyt lämmintä lähihistoriaa.

On syytä käydä seikkaperäisesti läpi, mistä Lehterä-hypessä oikeastaan olikaan kyse. Viasatin kaunokirjallisuusdatsjuk Esko Seppänen arvottiin vastaamaan otsikon kysymykseen kieltävästi. Jatkoajan Miika Arponen puolestaan heitettiin myötätuulipuvun puolelle. Muistakaa: Kirjoittajilla ei ole merkitystä. Vain argumentaatiolla ja asiafaktalla on sijaa tällä palstalla.

Miika Arponen
Puolesta

Kyllä karkasi, ja pahasti. Optimistisimmat arvioivat huusivat Lehterälle jopa 60-70 pisteen kausia, olihan hän tehnyt vastaavalla tahdilla tehoja niin KHL:ssä kuin maajoukkueessakin. Ainoa mutta asiassa on, että NHL on sekä KHL:ään että MM-kisoihin ja jopa olympialaisiinkin verrattuna aivan eri luokan luokkaretki.

Lehterä on hyvä jääkiekkoilija, monilta osin jopa loistava. Hänen suurin ongelmansa on kuitenkin nopeus, ja nopeus nimenomaan jalkojen osalta. Ja nopeus on nimenomaan se seikka, joka erottaa NHL:n muista maailman kiekkoareenoista. Kapeassa kaukalossa maailman nopeimpia pelaajia vastaan ei riitä, että peliäly on maailmanluokka ja maila taipuu käsissä mitä ihmeellisimpiin temppuihin. Kaiken tämän pitää tapahtua nopeasti, ahtaassa tilassa ja mielellään vielä kovassa luisteluvauhdissa.

Lehterällä on kyllä kaikki edellytykset olla NHL-tason pelaaja ja pärjätä nimenomaan tulosketjujen roolissa NHL:ssä, talentista ja perusominaisuuksista se ei jää kiinni. Hyppäys eurokaukaloista NHL:ään vaatii kuitenkin totuttelua. KHL:ssä tilaa ja aikaa on aina enemmän kuin NHL:ssä, joten Lehterän ei ole tarvinnut käyttää kaikkea nopeuspotentiaaliaan. Nyt se pitäisi kaivaa esiin.

Kun tieto Lehterän NHL-sopimuksesta saavutti Suomen, osasivat monet nostaa framille nimenomaan kysymyksen hänen nopeudestaan, mutta se hautautui hyvin pian suomalaisittain jopa hämmentävän optimisiin toteamuksiin kokemuksesta kovista peleissä, loistavasta pelikäsityksestä ja taitavista käsistä.

Lehterän kanssa samat keskustelut ja argumentit pätevät oikeastaan myös Petri Kontiolaan, jonka tilanne on hyvin samankaltainen Lehterän kanssa.

Vastauksena otsikon kysymykseen voi siis todeta, että kyllä, hype ja odotukset lähtivät pahasti lapasesta, mutta kirvestä ei silti kannata heittää vielä kaivoon. Hyvät harjoituspelit osoittivat Lehterän pystyvän pelaamaan hyvällä tasolla myös NHL:ssä, se vain ottaa oman aikansa. Hiljaa hyvä tulee, ja varmasti ainakin ennen joulua.

Oikeastaan häpeän jo nyt sitä päivää, kun päätin, etten lähde Lehterän hype-aallonharjannostajaisiin mukaan. Tämähän oli tuoreinta ja virkistävintä ylitsehuutamista suomalaisessa jääkiekossa sitten Porin Ässien kultakevään. Mikäli Lehterän tarinan tiimoilta noussut hehkutusaalto on saanut edes yhden pihapelipikkupojan unelmoimaan elämän suurista asioista, on tämä ollut jotakin muuta kuin hukkaan nakattua palstatilaa.

Vaikka Lehterä on elämänsä parhaassa kunnossa ja vaikka hän istuu Bluesin kokoonpanoon kuin Cartman joulupöytään, povaa asetelma kaikkea muuta kuin kunniajuoksua pitkin maalikimaroita ja pistepörssejä. Lehterällä on aivan jumalaton työ pysyä NHL:n perustason pelinopeudessa mukana. Se on tällä hetkellä suurin ongelma 26-vuotiaan tulokkaan pelaamisessa.

Lehterä on laajan aikaikkunan supertähti. Hän osaa purkittaa tilaa ajaksi, mikä muuntuu peliälyn ja maagisen kiekonhallinnan kautta taiaksi. NHL:ssä tilaa ei ole. Lehterä ei voi voittaa tilaa itselleen, sillä sitä ei ole olemassakaan. 100-kiloinen lihatiski on virittänyt itsensä paalupaikkakuntoon. Mikään suoritus ei jää siitä vajaaksi. Nyt puhutaankin siitä yksinkertaisesta puntarista, että riittävätkö Lehterän ominaisuudet NHL-tasolle vai eivät.

Uskon tämänkin jälkeen jossain selkäydintason luottamushuoneessani, että suomalaiset ymmärsivät tilanteen edes osittain. Että hype luotiin ikään kuin samasta syystä, miksi saunanlämmitys kestää kesämökillä vähintään kolme tuntia. Koska se on niin hauskaa. NHL-kansa tarvitsi bensaa, ja Lehterän harjoituskausi tarjosikin jo tulta. Siinä livahtikin jo hitusen verran puuroa ja velliä samalle lautaselle, ja keskustelu itsessään karkasi lähimpään ojaan.

Joten totean lopuksi, että mikään ei karannut hanskasta, koska hassuttelun, vitsailun ja sadan paunan vaatimusten takana olen kuullut vain maltillisia ja älykkäitä puheenvuoroja Lehterän ensiaskelista maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Mikään ei ole karannut hansikkaasta, kun taas Lehterän tulee ottaa oma NHL-läpimurtonsa haltuun. Tässä ja nyt.