Lappeenrannan jäähalli-investointi etenee ─ valmistuminen kuitenkin viivästyy vajaalla vuodella

LIIGA / Uutinen
Eteläkarjalaiset kiekkokuluttajat saavat odotella uutta urheilupyhättöään vielä tovin.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
Lappeenrantaan valmisteltavan monitoimijäähallin suunnittelussa pöydällä olevat vaihtoehdot hinta-arvioineen ovat täsmentyneet. Suunniteltu valmistumisaikataulu ei tule pitämään.

Lappeenrannan kaupungin asettama ohjaus- ja asiantuntijaryhmä esitteli valmistellun jäähallihankkeen tiimoilta valmistuneita hankesuunnitelmia kaupunginvaltuustolle ja yleisölle maanantaina. Aiemmin uutisoidun mukaisesti uuden jäähallin sijaintivaihtoehdot ovat Lappeenkadun kansi ja Kisapuisto. 

Valtuustolle esitellyissä laskelmissa Lappeenkadun vaihtoehdon kokonaishinta olisi 57,3 miljoonaa euroa ja Kisapuiston 43,2 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksena on laskettu saatavaksi molemmissa suunnitelmissa 750 000 euroa. Lisäksi Lappeenkadun tapauksessa hallihankkeeseen liittyvän rakennusoikeuden myynnistä on budjetoitu saatavan 6,75 miljoonaa euroa.

Jäljelle jäävät kustannukset, käytännössä eri vaihtoehtojen hintalaput, ovat siis tällä hetkellä Lappeenkadun tapauksessa 49,8 miljoonaa euroa ja Kisapuiston tapauksessa 42,4 miljoonaa euroa. Siinä missä Kisapuiston lukuun on budjetoitu pysäköintialueen asvaltointiin 860 000 euroa, Lappeenkadun työluvussa ei ole mukana areenan yhteyteen mahdollisesti rakennettavan pysäköintilaitoksen kustannuksia.

Kaupungin ulkopuolisella toimijalla teetetyn kokonaisvaikutusten arvioinnin mukaan investoinnin hyödyn ja sen kustannusten suhde on Kisapuiston tapauksessa oleellisesti heikompi (0,62) kuin Lappeenkadun tapauksessa (1,12).

Kummassakin tapauksessa itse areenarakennuksen esitelty hinta-arvio rakentamis- ynnä muine kustannuksineen on 36,8 miljoonaa euroa. Ero vaihtoehtojen hintalapuissa syntyy pitkälti kannen rakentamisesta Lappeenkadun ylle, johon on varattu 6,8 miljoonaa euroa. Kisapuiston tapauksessa suurin yksittäinen lisäkulu syntyy uuden ratasillan ja tieyhteyden rakentamisesta, sillä autoliikenne alueelle ohjattaisiin suunnitelmissa Harapaisentien kautta, Karjalan radan eteläpuolelta. Tämän hinnaksi on laskettu 3,2 miljoonaa euroa.

Halli-investoinnin kerrottiin myös myöhästyvän alkuperäisestä aikataulusta, jossa tavoitteena on pidetty vuotta 2021. Seuraavien 6-9 kuukauden aikana kaupunki esittelee nyt valmistuneita selvityksiä mahdollisille investoijille. Hanke siis viivästyy alkuperäisestä aikataulusta vähintään tämän verran. Esittelijänä toiminut kaupunginsihteeri Juha Willberg kuitenkin lisäsi, että kilpailutustyö on valmis viimeistään vuoden kuluttua.

» Lähetä palautetta toimitukselle