Aivotärähdyksistä kärsinyt Hall of Fame -hyökkääjä Eric Lindros ehdottaa NHL:n kieltävän taklaamisen

NHL / Uutinen
Eric Lindros toivoo uuden sukupolven pelaajille turvallisempaa tulevaisuutta.
Kuva © Getty Images

Eric Lindros pelasi 13-vuotisella NHL-urallaan 760 ottelua. Hän osasi yhdistää voiman ja taidon tavalla, joka teki hänestä pelätyn vastustajan kaukalossa. Uransa viimeisinä vuosina Lindros kärsi useasta päävammasta, jotka lopulta päättivät hänen uransa − ja nyt hänellä on erilainen näkökulma siihen, miten lajia tulisi pelata.

Lindrosin näkemyksen mukaan NHL:n on aika ruveta tosissaan miettimään kontaktien kitkemistä pois lajista.

− Rakastan jääkiekkoa ja jatkan sen pelaamista. Se jääkiekko, jota pelasin vuosikaudet oli todella fyysistä, mutta nykyään pelatessamme emme enää käy toistemme päälle ja nautin pelaamisesta aivan yhtä paljon, Lindros lausui National Postin mukaan See The Light -nimeä kantavassa aivotärähdyksiä käsittelevässä konferenssissa.

"Paremmat kypärät eivät kitke aivotärähdyksiä pois"

Kyseessä on järisyttävä ehdotus, mutta toteutuessaan uusi sääntö voisi säästää uuden sukupolven Lindrosin sekä monen muun kokemista loukkaantumisista ja pitäisi silti lajin parhaat puolet edelleen pelissä.

Lindros ei ole ehdotuksensa kanssa yksin. Kuusinkertainen Stanley Cup -mestari ja viidesti NHL:n parhaaksi maalivahdiksi valittu Ken Dryden on kehottanut NHL-komissaari Gary Bettmania omaksumaan roolinsa päätösten tekijänä ja toteuttamaan suurta muutosta aiheuttavan säännön.

− Aivotärähdyksiä tapahtuu, mutta kyse on siitä, kuinka niitä voidaan vähentää merkittävästi?, 1970-luvulla pelannut maalivahti kysyi samaisessa konferenssissa.

− Tahdomme epätoivoisesti vastauksen löytyvän paremmista varusteista, mutta paremmat kypärät eivät kitke aivotärähdyksiä pois, hän jatkoi.

NHL:n pelaajayhdistys NHLPA lahjoitti hiljattain kolme miljoonaa dollaria yliopiston aivotärähdysten tutkimusosastolle. Dryden ei näe ratkaisun löytyvän tutkimalla, koska tiede vie aikaa ja jääkiekkoa pelataan nyt.

"Jääkiekko on pohjimmiltaan kamppailu- ja maalintekopeli"

NHL on toki ottanut harppauksia yrittäessään vähentää päähän kohdistuneita sekä sokeasta kulmasta tulevia taklauksia. Samaan aikaan jääkiekosta on kuitenkin tullut yhä nopeampaa ja ottelutahti on kasvanut, ja tämän seurauksena laji on edelleen yhtä fyysinen kuin aina ennenkin.

Jääkiekon fyysisestä puolesta on käyty kiivasta keskustelua viime vuosina ja entinen suomalaiskiekkoilija Jere Karalahti kritisoi vuonna 2016 Helsingin Uutisille lajin suuntaa.

− Minua oksettaa se suunta, mihin minulle rakas jääkiekko on menossa. Tuntuu, että pelistä yritetään väkisin viedä pois siihen keskeisesti kuuluva elementti, kovat taklaukset, Karalahti sanoi.

− Ympäröivä yhteiskunta on monelta osin pehmentynyt ja hyvä niin. Jääkiekko on kuitenkin pohjimmiltaan kamppailu- ja maalintekopeli, johon kuuluu aina tietty riski, kun sinne laatikkoon hyppää. Kyseessä on kovien jätkien peli, tai ainakin oli, Karalahti tilitti.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto päivitti heinäkuussa sääntöjään, joissa vakavien loukkaantumisten vähentämiseksi sääntökirjaan lisättiin uusi sääntö, jonka mukaan myöhästynyt taklaus on kielletty. "Kun kiekko on selkeästi syötetty tai ammuttu pois, pelaajaa ei saa enää taklata, etenkin jos pelaaja on haavoittuvassa asemassa ja taklaajalla on mahdollisuus jättää taklaamatta", kuuluu uuden säännön määritelmä.

» Lähetä palautetta toimitukselle