NHL:n varaustilaisuus 2008: Stamkos odotetusti ensimmäinen varaus

NHL / Uutinen
Suomessa vietetään keskikesän juhlaa, mutta Pohjois-Amerikassa jääkiekkoväen katseet ovat suuntautuneet Kanadan pääkaupunkiin. Tänä vuonna Ottawassa järjestettävä NHL:n vuotuinen varaustilaisuus alkoi Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 02:00.

Ensimmäisenä varausvuorossa oli runkosarjassa viimeiseksi sijoittunut Tampa Bay Lightning, joka varasi odotetusti tämän vuosikerran ykköspelaajan, kanadalaisen Steven Stamkosin. Tämän vuoden draftia on pidetty vahvana erityisesti puolustajien osalta, joten yllätys ei ollut, että Stamkosin jälkeen varatuiksi tulivat Drew Doughty, Zach Bogosian ja Alex Pietrangelo.

Nikita Filatov varattiin ensimmäisenä eurooppalaisena vuorolla viisi, ja vain kolme vuoroa myöhemmin Phoenix Coyotes varasi tanskalaisen Mikkel Bødkerin. Suomalaisia sen sijaan ei ensimmäisellä kierroksella varattu yhtään.

Lauantain vastaisena yönä huudettiin vain varausviikonlopun ensimmäinen kierros. Jäljelle jäävien kuuden kierroksen tiivistahtinen läpivienti alkaa Suomen aikaa lauantaina kello 17:00.

1. kierros

1. Tampa Bay Lightning


Steven Stamkos, keskushyökkääjä (CAN)

183 cm, 80 kg, R, s. 7.2.1990

Sarnia Sting, OHL, 61, 58+47=105, 88 min.

CSS-ranking: #1 (Pohjois-Amerikka)

Kaikki merkittävät draft-julkaisut ovat povanneet kanadalaisesta Steven Stamkosista vuoden 2008 ykkösvarausta. Kuluneen vuoden aikana nuorukaisesta onkin sanottu lähes kaikki. Stamkosia pidetään varmana ja turvallisena valintana, jonka monet odottavat näkevän jo ensi kaudella NHL-jäillä.

Stamkosta on kuvattu kliseisesti täydelliseksi paketiksi, jolla ei ole heikkouksia. Hän on erittäin lahjakas pelaaja hyökkäyspäässä, mikä jättää harmillisesti varjoon nuorukaisen tunnollisen puolustustyöskentelyn. Hän on älykäs pelaaja, jolla on hyvä pelikäsitys ja joka näkee kentän hyvin. Hänellä on yhtäläiset taidot niin maalintekoon kuin pelinluontiin. Hän on mainio kiekonkäsittelijä, jolla on lisäksi väkevä laukaus. Luistelijana Stamkos on yksi vahvimmista pelaajista tämän vuoden varaustilaisuudessa.

Kun Stamkosia lisäksi kuvaillaan hyvätapaiseksi, vaatimattomaksi, tunnolliseksi ja omistautuneeksi joukkuepelaajaksi, ei ole ihme, että hänestä pidetään ja kohistaan. Tämän kaiken perusteella vertaukset pelaajatyyppinä Steve Yzermaniin eivät ole täysin tuulesta temmattuja.

2. Los Angeles Kings


Drew Doughty, puolustaja (CAN)

183 cm, 99 kg, R, s. 8.12.1989

Guelph Storm, OHL, 58, 13+37=50, 68 min.

CSS-ranking: #3 (P-A)

Kanadalainen Drew Doughty on ehdottomasti tämän vuoden varaustilaisuuden kiinnostavampia puolustajia. Jotkut näkevät Doughtyssa valtaisan potentiaalin, sillä hän on vasta äskettäin osoittanut kiinnostusta harjoitteluun. Doughtyn kuntoa onkin pidetty kysymysmerkkinä, vaikka nuorukaisella on ollut suuri rooli joukkueessaan.

Doughtyn pelikäsitys on huippuluokkaa. Älykkäänä pelaajana Doughty osaa katsoa, milloin on aika nousta tukemaan hyökkäystä ja milloin on tarpeen jäädä alas omalle tontille. Hän on erittäin taitava pelaaja, jonka kiekonkäsittelytaidot ovat puolustajien parasta tämän vuoden varaustilaisuudessa. Hän on hyvä kiekollisena, mutta osaa yhtälailla laittaa kiekon liikkeelle. Ei varsinaisesti pelaa fyysisesti, mutta kykenee tarvittaessa aggressiivisempaankin peliin. Aliarvostettu puolustavana pelaajana.

3. Atlanta Thrashers


Zach Bogosian, puolustaja (USA)

188 cm, 89 kg, R, s. 15.7.1990

Peterborough Petes, OHL, 60, 11+50=61, 72 min.

CSS-ranking: #2 (P-A)

Synnynnäiseksi johtajaksi kuvattu Zach Bogosian on isokokoinen, mutta erinomaisesti luisteleva puolustaja. Hän on fyysisesti vahva ja hyväkuntoinen pelaaja, joka osaa hyödyntää voimaansa ja kokoaan. Bogosian nauttii aggressiivisesta pelistä eikä kaihda kontaktia. Bogosianilla on tulinen laukaus ja hyvät syöttötaidot, minkä vuoksi hän paljon käytetty puolustaja ylivoimapelissä. Kilpailuhenkinen tsemppari, joka johtaa omalla esimerkillään.

Hiomisen varaa Bogosianilla on työskentelyssä omassa puolustuspäässä, vaikka ei hän sielläkään ole mikään hasardipakki. Oikea sijoittuminen on ajoittain hakusessa ja siihen Bogosianin on kiinnitettävä huomiota.

4. St. Louis Blues


Alex Pietrangelo, puolustaja (CAN)

191 cm, 93 kg, R, s. 18.1.1990

Niagara IceDogs, OHL, 60, 13+40=53, 94 min.

CSS-ranking: #6 (P-A)

Alex Pietrangelo on hyvin liikkuva puolustaja, jolla on erittäin hyvät kiekolliset taidot. Pietrangelo lukee peliä oivallisesti, näkee kentän hyvin ja hyvänä syöttäjänä osaa laittaa kiekon liikkeelle. Hänellä on laadukas ja luja laukaus. Sopii hyvin ylivoimapelin pyörittäjäksi. Rauhallinen pelaaja, joka tekee järkeviä ratkaisuja jäällä eikä hätäile paineenkaan alla. Vahva pelaaja, joka kokonsa puolesta on erittäin ulottuva.

Monet näkevät Pietrangelossa suurta potentiaalia kasvaa dominoivaksi NHL-pelaajaksi. Vielä kasvavana teininä hän on vasta mukautumassa kookkaaseen ruumiinrakenteeseensa. Sopeuduttuaan kokoonsa hänestä voi kasvaa arvioiden mukaan jopa tämän vuosikerran pakkien priimus. Ennen kuin Pietrangelo tähän yltää, on hänen saatava lisää jämäkkyyttä otteisiinsa. Myös suoritusten tasaisuudessa on parantamisen varaa. Tähän mennessä Pietrangelo on suhtautunut ylimalkaisesti kiekottomaan pelaamiseen.

5. Toronto Maple Leafs (alunperin New York Islanders)


Luke Schenn, puolustaja (CAN)

186 cm, 98 kg, R, s. 2.11.1989

Kelowna Rockets, (WHL), 57, 7+21=28, 100 min.

CSS-ranking: #5 (P-A)

Kelownan johtajaa ja varakapteenia, lähes 190 senttistä ja noin 100 kiloista saskatoonilaista järkälettä Luke Schenniä verrataan pelaajatyyppinä Adam Footeen: iso, vahva, fyysinen ja ilkeä alakerran isäntä. Pelaa välillä itsensä ulos tilanteista hakemalla liiankin kovaa taklausta.

Schenn edusti kotimaataan nuorten kansainvälisissä peleissä kauden aikana edukseen. Lisäksi fanit äänestivät Schenn'in CHL:n tähdistöottelun parhaaksi pelaajaksi. Schenn äänestettiin kauden jälkeen WHL:n Läntisen konferenssin toiseen tähdistökentälliseen.

6. Columbus Blue Jackets


Nikita Filatov, laitahyökkääjä (RUS)

183 cm, 75 kg, R, s. 25.5.1990

Moskovan TsSKA (2-joukkue), 34, 32+34=66, 90 min.

CSS-ranking: #1 (Eurooppa)

Vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Nikita Filatov näytti mallia monille kaksi vuotta vanhemmille pelaajille ja oli kiistatta yksi turnauksen kirkkaimmista tähdistä. Hän on osoittanut olevansa pisteahne hyökkääjä, mutta kaikkein eniten tarkkailijat ovat ylistäneet Filatovin kokonaisvaltaista pelin osaamista ja asennetta. Filatov on kova tekemään töitä.

Huipputason aikuisten sarjoissa Filatovilla on vielä näytöt antamatta, sillä päättyneellä kaudella hän pelasi Venäjän kolmossarjaa. Hän on uitenkin ilmaissut olevansa valmis muuttamaan Pohjois-Amerikkaan jo ensi kaudeksi. Filatov puhuu hyvää englantia.

7. Nashville Predators (Toronto Maple Leafs, New York Islanders)


Colin Wilson, keskushyökkääjä (USA)

185 cm, 98 kg, L, s. 2.10.1989

Boston University (NCAA), 37, 12+23=35, 22 min.

CSS-ranking: #10 (P-A)

Colin Wilson ei ole puhtaasti taito- eikä voimahyökkääjä, vaan tasapainoinen yhdistelmä näistä kahdesta. Hänen pelissään loiston hetket ovat harvassa, sen sijaan keskushyökkääjä on tasaisen varma suorittaja. Wilson on nuoreksi pelaajaksi fyysisesti erittäin kehittynyt. Hänellä on hyvä pelikäsitys, ja hän käyttää kykyjään ahkerasti molemmissa kenttäpäädyissä.

Wilsonin isä Carey oli aikoinaan itsekin NHL-pelaaja. Isä-Wilson pelasi 80-luvulla kaksi kautta myös Helsingin IFK:ssa ja teki Suomessa varsin hulppeat tehot molemmilla kausilla.

8. Phoenix Coyotes


Mikkel Bødker, oikea laitahyökkääjä (DEN)

180 cm, 91 kg, L, s. 16.12.1989

Kitchener Rangers, OHL, 62, 29+44=73, 14 min.

CSS-ranking: #11 (P-A)

Tanskalainen Mikkel Bødkerin ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikassa oli onnistunut. Runkosarjassa Bødker oli 73 pisteellään OHL-tulokkaiden kolmanneksi tehokkain, ja pudotuspeleissä tahti vain kiihtyi. Hän nakutti komeat 35 pistettä 20 playoff-kamppailussa ja oli koko liigan toiseksi pisteahnein pelaaja.

Bødkerin liike ja nopeus ovat huippuluokkaa. Hän on erinomainen ja tasapainoinen luistelija, jota on vaikea horjuttaa. Hän on myös fyysisesti vahva, erityisesti alavartalon osalta. Hän on ensiluokkainen pelintekijä, jolla on hyvät kiekolliset taidot. Laukaus on kova, mutta epätarkka. Kitchener Rangersissa Bødker pyöritti usein ylivoimapeliä viivalla.

9. New York Islanders (Florida Panthers, Nashville Predators)


Joshua Bailey, keskushyökkääjä (CAN)

183 cm, 85 kg, L, s. 2.10.1989

Windsor Spitfires, OHL, 67, 29+67=96, 32 min.

CSS-ranking: #14 (P-A)

Joshua Bailey on monipuolinen hyökkääjä, jonka voi laittaa jäälle tilanteessa kuin tilanteessa. Hän on tasokas pelaaja molemmissa kenttäpäädyissä. Parhaimmillaan pelinrakentajana. Nokkela syöttäjä, joka osaa löytää ketjukaverinsa. Tämän vuoksi Bailey on saanut paljon vastuuta ylivoimapelissä. Hän suojaa hyvin kiekkoa ja on varma aloittaja. Hänellä on erinomainen asenne ja kehuttu työmoraali. Arvostettu pelaaja joukkuetovereiden keskuudessa. Baileyn toivotaan hiovan luisteluaan paremmaksi ja lisäävän särmää peliinsä.

10. Vancouver Canucks


Cody Hodgson, keskushyökkääjä (CAN)

183 cm, 84 kg, L, s. 18.2.1990

Brampton Battalion, OHL, 68, 40+45=85, 36 min.

CSS-ranking: #9 (P-A)

Cory Hodgsonista on povattu yhtä tämän vuoden mahdollisista yllättäjistä. Kymmenen hujakoille rankattu Hodgson on taitojensa puolesta sijoitustaan parempi, mutta luistelu ja nopeus laskivat hienokseltaan osakkeita. Lisäksi, hieman kookkaampana pelaajana Hodgson houkuttelisi enemmän.

Hodgson on kokonaisvaltainen keskushyökkääjä, joka ei millään osa-alueella oli huipputasoa, mutta joka osaa hyödyntää kaikki taitonsa erinomaisesti. Hän osaa tehdä maaleja ja syöttää niitä. On fiksu pelaaja, joka lukee peliä mallikelpoisesti. Hänestä on kehittynyt hyvä kahden suunnan hyökkääjä, joka on luotettava aloittaja. Hän on arvostettu joukkuepelaaja ja johtaja, jolla on ammattilaisen asenne ja kypsyys.

11. Chicago Blackhawks


Kyle Beach, keskushyökkääjä (CAN)

189 cm, 90 kg, R, s. 13.1.1990

Everett Silvertips, (WHL), 60, 27+33=60, 222 min.

CSS-ranking: #7 (P-A)

Kyle Beach erottuu ikäluokkansa sisällä edukseen monipuolisilla lahjoillaan. Beach on harvinainen yhdistelmä kokoa, fyysistä pelaamista, ilkeyttä, maalintekotaitoa ja kamppailuhalukkuutta. Kaiken tämän johdosta Beach on ikäluokkansa lahjakkain voimahyökkääjä.

Toisessa ääripäässä on kuitenkin Beachin ongelmallinen persoonallisuus ja aivotärähdysongelmat. Beachilla kerrotaan olevan asenneongelmia. Hän ottaa paljon tyhmiä, joukkuetta rokottavia jäähyjä kostaakseen häneen kohdistuneet ilkeydet. Viime kauden aikana hän kärsi lisäksi kahdesta aivotärähdyksestä.

Kaiken kaikkiaan Beach on kuitenkin monipuolisuudellaan ja hienoilla lahjoillaan korkean tason lupaus. Mikäli Beach pystyy tulevaisuudessa keskittymään enemmän kiekolliseen peliinsä, hänestä saattaa kasvaa erittäin arvokas voimahyökkääjä hänet varanneelle joukkueelle.

12. Buffalo Sabres (Los Angeles, Anaheim, Edmonton)


Tyler Myers, puolustaja (CAN)

201 cm, 93 kg, R, s. 1.2.1990

Kelowna Rockets, (WHL), 65, 6+13=19, 97 min.

CSS-ranking: #4 (P-A)

Kaksimetrinen Tyler Myers erottuu ikäluokkansa muista kärkipelaajista kokonsa puolesta. Erittäin isoksi nuoreksi mieheksi Myers on kuitenkin samalla hyvä luistelemaan ja ulottuvaa puolustajaa on erittäin vaikea voittaa 1-1-tilanteissa. Hyökkäyspäähän Myersilla on tarjota lähinnä hyvät avaukset ja kova laukaus.

Vaikka Myers on erittäin iso, hän pelaa oman pään kaksinkamppailutilanteet enemmän mailansa ja sijoittumisen kautta, kuin puhtaalla voimalla. Tämä fyysisen pelin puute on tuonut Myersia kohtaan pientä kriittisyyttä, sillä hänellä olisi avut nousta Zdeno Charan kaltaiseksi alakerran johtajaksi, jos hän alkaisi käyttää kokoaan myös fyysisesti hyödyksi.

13. Los Angeles Kings (Buffalo Sabres)


Colten Teubert, puolustaja (CAN)

191 cm, 84 kg, R, s. 8.3.1990

Regina Pats, (WHL), 66, 7+16=23, 135 min.

CSS-ranking: #18 (P-A)

Harva vastustaja haluaa pelata Colten Teubertia vastaan. Isokokoinen, vahva ja ilkeä Teubert tunnetaan kovista taklauksista ja ilkeästä kulmapelistä. Teubert on klassinen ja täysverinen puolustava puolustaja.

Teubertin luistelu on hyvää luokkaa. Hän ei häviä liikkeensä vuoksi tilanteita ja hän pystyy nostamaan tarvittaessa peliä. Suurin kritiikki Teubertin suuntaan lähtee nuorukaisen pelisilmästä. Hän hakee aika ajoin liikaa kovia taklauksia ja jää pelin ulkopuolelle pelaamaan fyysistä peliään.

Teubert oli vuoden 2005 WHL:n Bantam draftin ykkösvaraus. Menneen kauden aikana Teubert edusti Kanadaa 18-vuotiaiden MM-turnauksessa.

14. Carolina Hurricanes


Zach Boychuk, keskushyökkääjä (CAN)

175 cm, 79 kg, s. 4.11.1989

Lethbridge Hurricanes, (WHL), 61, 33+39=72, 80 min.

CSS-ranking: #8 (P-A)

Zach Boychuk on taitava ja hienosti pelin näkevä keskushyökkääjä. Räjähtävän lähtönopeuden ansiosta Boychuk karkaa puolustajilta helposti ja etenee tämän jälkeen pienestä koostaan huolimatta määrätietoisesti kohti maalia. Boychuk ei pakene fyysisenkään pelin alla.

Boychuk pelaa isolla sydämellä ja hän on erikoistunut tärkeiden maalien tekemisessä. Tästä viimeisimpänä osoituksena Boychuk voitti menneellä kaudella WHL:n pudotuspelien maalikuninkuuden. Pieni koko rajoittaa Boychukin tulevaisuuden NHL-mahdollisuuksia kuitenkin jonkin verran.

15. Ottawa Senators (alunperin Nashville Predators)


Erik Karlsson, puolustaja (SWE)

178 cm, 75 kg, R, s. 31.5.1990

Västra Frölunda Jr. (SWE), 38, 13+24=37, 68 min

CSS-ranking: #4 (Eurooppa)

Erik Karlsson on erinomainen kiekollinen puolustaja. Taitava syöttäjä ja hieno pelinäkemys leimaavat nuorta Frölundan puolustajaa. Hän liikkuu hienosti kentällä ja osaa ajoittaa nousunsa oikein.

Karlsson voitti Ruotsin joukkueen sisäisen pistepörssin keväällä pidetyissä 18-vuotisten MM-turnauksessa. Lisäksi Karssonilla oli turnauksessa Ruotsin paras tehosaldo (+8) ja hänet palkittiin hienoista peleistä turnauksen parhaaksi puolustajaksi.

Karlsson on kiekollisena puolustajana hyvässä kehitysvauhdissa. Tulevaisuudessa hänen pitää saada kuitenkin lisää voimaa noustakseen NHL-maailmaan.

16. Boston Bruins


Joe Colborne, keskushyökkääjä (CAN)

196 cm, 86 kg, L, s. 30.1.1990

Camrose (AJHL), 55, 33+57=90, 48 min.

CSS-ranking: #28 (P-A)

Pitkänhuiskean pelintekijätyypin sanotaan muistuttavan Joe Thorntonia niin jäällä kuin sen ulkopuolella. Joe Colbornella on edellytyksiä pitkälle, mutta toistaiseksi häntä pidetään raakileena huipputason pelejä ajatellen. Hoikka ja ulottuva hyökkääjä kaipaa peliinsä lisää kovuutta ja luisteluunsa energisyyttä.

Colborne pelasi viime kaudella AJHL-liigan Camrosessa ja johdatti joukkueensa sarjan mestariksi. Hän voitti pudotuspelien pistepörssin ja sijoittui runkosarjan pistepörssissä toiseksi.

17. Calgary Flames


Jake Gardiner, puolustaja (USA)

186 cm, 77 kg, L, s. 7.4.1990

Minnetonka High-MN, 21, 20+28=48, 14 min.

CSS-ranking: #23 (P-A)

Jake Gardinerin pelissä pistää silmään kirkkaimmin nuorukaisen luistelutaito. Ensi kaudeksi Wisconsinin yliopistoon siirtyvä Gardiner pelasi vielä kaksi kautta sitten hyökkääjänä. Gardinerilla on erittäin hyvä rannelaukaus.

Noustakseen NHL-ympyröihin, Gardinerin pitää saada tulevaisuudessa lisää voimaa. Kokonaisuutena Gardiner on hyvinkin lupaavan oloinen puolustaja, mutta vasta ensi kausi Wisconsinin yliopistossa näyttää hänen taitonsa paremmin.

18. Ottawa Senators


Chet Pickard, maalivahti (CAN)

184 cm, 94 kg, R, s. 29.11.1989

Tri-City Americans, (WHL), 54, 46-12-4, 2 np, 2.32, 91.8 % %.

CSS-ranking: #2 (P-A maalivahdit)

Suurella itseluottamuksella varustettu Chet Pickard lukee peliä hyvin ja peittää maalinsa hienosti. Hän ei anna helppojen maalien hajottaa peliä, vaan pystyy niiden jälkeen vain nostamaan tasoaan. Voimakas maalivahti muistuttaa torjuntatyyliltään paljon pitkäaikaista Washingtonin maalivahtia Olaf Kolzigia.

Menneellä kaudella Vancouverin maalivahtia Roberto Luongoa ihannoiva Pickard torjui WHL:n eniten voittoja. Lisäksi hänellä on WHL:n neljänneksi paras torjuntaprosentti ja sarjan toiseksi paras prosentti rangaistuslaukauksissa.

19. Columbus Blue Jackets (Colorado)


Luca Sbisa, puolustaja (CAN)

185 cm, 86 kg, L, s. 30.1.1990

Lethbridge Hurricanes, (WHL), 62, 6+27=31, 63 min.

CSS-ranking: #12 (P-A)

Erittäin rauhallisesti puolustuspäätä pelaava Luca Sbisa pelasi WHL:ssä vahvan kauden. Sbisa on älykäs pelaaja ja hän tekee paljon hyviä asioita kiekollisena. Myös luistelijana Sbisa erottuu kentällä edukseen. Kovan karvauksen alla Sbisa luopuu kiekosta joskus turhankin helposti.

Toronton luottopuolustajaa Tomas Kaberlea muistuttava Sbisa nosti kauden aikana tasaisesti itseään esiin. Kausi huipentui hienoihin pudotuspeleihin, joissa Sbisa oli WHL:n tehokkain puolustaja ensimmäisten kahden kierroksen aikana. Sbisa palkittiin hyvästä pelistä kauden jälkeen Lethbridge Hurricanesin vuoden tulokkaana.

20. New York Rangers


Michael Del Zotto, puolustaja (CAN)

180 cm, 96 kg, L, s. 24.6.1990

Oshawa Generals, OHL, 64, 16+47=63, 82 min.

CSS-ranking: #15 (P-A)

Michael Del Zottossa on potentiaalia, mutta nuorukainen ei ole vielä kyennyt pistämään kaikkea osaamistaan likoon. Del Zotto on hyökkäävä puolustaja, joka liittyy rohkeasti mukaan hyökkäyksiin – joko niitä johtaen tai liittyen mukaan toiseen aaltoon. Peliäly ei aina riitä hillitsemään hyökkäämisintoa, minkä vuoksi puolustuspeli kärsii. Kykyjenetsijät vieroksuvat Del Zotton pelissä keskenkasvuisuutta, minkä vuoksi Del Zotton osakkeet ovat heikommassa kurssissa kuin Zach Bogosianin, Drew Doughtyn ja Alex Pietrangelon.

21. Washington Capitals (New Jersey)


Anton Gustafsson, keskushyökkääjä (SWE)

186 cm, 88 kg, L, s. 25.2.1990

Västra Frölunda Jr. (SWE), 23, 10+13=23, 43 min.

CSS-ranking: #5 (Eurooppa)

Ruotsin maajoukkuevalmentajan Bengt-Åke Gustafssonin poika Anton on isokokoinen ja taitava, peliä menestyksellä rakentava keskushyökkääjä. Anton Gustafsson näkee kentän hienosti ja laukoo hyvin. Hän pelaa hyvin kumpaankin päähän kenttää.

Gustafsson menetti menneen kauden aikana tärkeitä nuorten kansainvälisiä pelejä loukkaantumisten vuoksi. Hän oli Ruotsin juniorisarjassa vahva, mutta ei päässyt kokeilemaan vielä veteraanipitoisessa Frölundan Elitserien-joukkueessa.

22. Edmonton Oilers (Anaheim)


Jordan Eberle, keskushyökkääjä (CAN)

177 cm, 79 kg, s. 15.5.1990

Regina Pats, (WHL), 70, 42+33=75, 20 min.

CSS-ranking: #33 (P-A)

Jonathan Eberle on yksi ikäluokkansa älykkäimmistä pelaajista. Eberlella on taitavat kädet ja hän on erittäin tehokas maalintekijä. Eberle teki menneellä kaudella Regina Pats'ille 42 maalia, kun joukkueen seuraavaksi paras maalintekijä pääsi 20 osumaan.

Oikealta puolelta laukovan Eberlen kohdalla miinuksiksi nousevat peliesitysten epätasaisuus, hieman hidas luistelu ja melko pieni koko. Eberle valittiin menneellä kaudella WHL:n Itäisen konferenssin ensimmäiseen tähdistökentälliseen.

23. Minnesota Wild (Washington, New Jersey Devil)


Tyler Cuma, puolustaja (CAN)

188 cm, 82 kg, L, 19.1.1990

Ottawa 67’s, OHL, 59, 4+28=32, 69 min.

CSS-ranking: #19 (P-A)

Tyler Cuma on kahteen suuntaan pelaava puolustaja, jolla on napakka laukaus. Hän näkee kentän hyvin ja pystyy lukemaan peliä kelvollisesti. Tilanteesta riippuen Cuma osaa antaa joko oivan avaussyötön tai nousta itse hyökkäykseen. Pelasi menneellä kaudella ylivoimaa pointilla. Hyökkäyspeliin osallistuminen ei haittaa Cuman puolustustyöskentelyä, vaan hän on luotettava pelaaja myös omassa kenttäpäädyssä. Hyvä luistelija. Osoittanut johtajan elkeitä.

24. New Jersey Devils (Minnesota Wild)


Mattias Tedenby, laitahyökkääjä (SWE)

175 cm, 75 kg, L, s. 15.7.1990

HV-71 (Elitserien), 23, 3+3=6, 6 min.

CSS-ranking: #3 (E)

Mattias Tedenby on yksi tämän vuoden varaustilaisuuden taitavimmista pelaajista, mutta pieni koko ja vaisut puolustuspään taidot varjostavat hänen lähitulevaisuuden NHL-haaveitaan. Pientä kokoa kompensoi kuitenkin peloton asenne. Tedenbyllä erinomaiset lahjat etenkin mailan- ja kiekonkäsittelyyn.

Heinäkuussa 18 vuotta täyttävä Tedenby debytoi jo viime kaudella Elitserien-mestari HV-71:n edustusjoukkueessa. Keväällä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hän teki kuudessa ottelussa 4+4 pistettä ja jakoi sillä joukkueen sisäisen pistepörssin voiton.

25. Calgary Flames (Montreal)


Greg Nemisz, keskushyökkääjä (CAN)

193 cm, 91 kg, R, s. 6.6.1990

Windsor Spitfires, OHL, 68, 34+33=67, 52 min.

CSS-ranking: #22 (P-A)

Greg Nemisz on kookas ja väkevä voimahyökkääjä, jota on vaikea horjuttaa. Maalinedustalla lähes pitelemätön tasapainonsa ja voimakkuutensa vuoksi. Hän käyttää kokoaan tehokkaasti hyödykseen ja suojaa mallikkaasti kiekkoa. Hänellä on voimakas laukaus, joka on arvioiden mukaan NHL-tasoa. Isokokoiseksi pelaajaksi Nemiszin luistelu on kelvollista, mutta ketteryyttä on syytä parantaa. Puolustuspeli kaipaa myös hiomista.

26. Buffalo Sabres (San Jose)


Tyler Ennis, keskushyökkääjä (CAN)

175 cm, 66 kg, s. 6.10.1989

Medicine Hat Tigers, (WHL), 70, 43+48=91, 42 min.

CSS-ranking: #31 (P-A)

Tyler Ennis on yksi varaustilaisuuden ehdottomasti nopeimmista pelaajista. Näyttävästi pelaava Ennis on erittäin vaarallinen hyökkäyspäässä hienojen vaistojensa ja taitojensa ansiosta. Ennisin suurimpana heikkoutena on pieni koko.

Ennis saa tehdä muutaman vuoden tosissaan töitä voimapuolella ennen mahdollista NHL-uraa. Menneellä kaudella Ennis teki WHL:n toiseksi eniten maaleja ja neljänneksi eniten pisteitä. Kauden jälkeen hänet valittiin WHL:n Itäisen konferenssin ensimmäiseen tähdistökentälliseen.

27. Washington Capitals (Philadelphia)


John Carlson, puolustaja (USA)

186 cm, 97 kg, R, s. 10.1.1990

Indiana Ice, (USHL), 53, 9+28=37, 62 min.

CSS-ranking: #17 (P-A)

John Carlson on isokokoinen, voimakas ja hyvin luisteleva puolustaja. Carlson osaa pyörittää hyvin ylivoimaa ja hänellä on erittäin kova laukaus. Carlsonia pidetään vielä vähän kehittymättömänä, mutta hänellä on paljon lahjoja nousta tulevaisuuden monipuoliseksi NHL-puolustajaksi.

Carlson pelasi menneellä kaudella USHL-liigassa, joten hänen kykynsä kovassa paikassa ovat moneen muuhun varattavaan pelaajaan nähden vielä pieni arvoitus. Ensi kaudeksi Carlson siirtyy OHL-joukkue London Knight'siin.

28. Phoenix Coyotes (Los Angeles Kings,Dallas)


Viktor Tihonov, keskushyökkääjä (RUS)

188cm, 85 kg, R, s. 12.5.1988

CSS-ranking: #7 (Eurooppa)

Yllätysvalinta. Valmentajalegendan pojanpoika on jopa kaksi vuotta vanhempi kuin osa muista tänä vuonna varattavista, ja häntä veikkailtiin varattavaksi lähinnä kolmannella kierroksella. Viktor Tihonovilla on kelvolliset kiekolliset taidot. Pyrkii aggressiivisesti maalintekoon, mutta pystyy myös rakentamaan peliä. Puolustuspelissä puutteita.

29. Atlanta Thrashers (Pittsburgh)


Daultan Leveille, keskushyökkääjä (CAN)

179 cm, 74 kg, L, s. 10.8.1990

St. Catharines, (GHL), 45, 29+27=56, 38 min.

CSS-ranking: #47 (P-A)

Tuntemattomasta Golden Horseshoe –liigasta ponnistava Daultan Leveille on koko varaustilaisuuden parhaita luistelijoita. Leveille on pienikokoinen, peliä tekevä keskushyökkääjä, joka siirtyy ensi kaudeksi Michigan Staten yliopistoon.

30. Detroit Red Wings


Thomas McCollum, maalivahti (USA)

188 cm, 93 kg, L, s. 7.12.1989

Guelph Storm, OHL, 51, 25-17, 2,50, 91,4%, 4 np.

CSS-ranking: #1 (P-A maalivahdit)

Thomas McCollumin kausi oli vuoristorataa, mutta silti hän on tämän vuoden kärkinimiä maalivahtien saralla. Perhostyylillä torjuvan McCollumin sijoittumista on kehuttu lähes täydelliseksi. Häntä kuvataan atleettiseksi ja itsevarmaksi torjujaksi, jonka rebound-kontrolli ja kakkoskiekkojen pelaaminen on vahvaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle