Mielipide

Painajaisunesta tuli totta

LIIGA / Kolumni
Jo ennen pudotuspelejä oli selvää, että Tapparan akilleen kantapää on kapea puolustus. Siis: puolustus oli kapea jo silloin. Painajaismaisen vierasreissun jälkeen näyttää siltä, että menestyshaaveet ovat enää haaveita.

Tiedossa oli, että Tapparalla on kolme kovaa pakkia ja kolme muuten vakituisesti pelannutta puolustajaa. Loukkaantumisia tämä osasto ei kestä, sanottiin.

Sitten tuli Tuukka Mäntylän kahden matsin pelikielto. Yhden miehen poissaolo ei vielä ollut ratkaiseva Ässiä vastaan. Pasi Puistolalta jäi kuitenkin leikki maanantaina kesken, eikä hänen tilanteestaan ollut ennen tiistain ottelua varmaa tietoa.

Porin pelin lopputulos oli Tapparan kannalta lähes pahin mahdollinen. Tällä en lainkaan tarkoita loppunumeroita: Ässien kotivoitto millä numeroilla tahansa ei sinänsä olisi merkinnyt vielä mitään järin lopullista.

Ensin saatiin kuulla, että Puistola ei pelaa. Kahden avainmiehen poissaolo näkyi heti alkuminuuteilla, kun Mäntymaa toimi keilana ja Ässät iski 1-0-osuman. Sen jälkeen Tappara sinnitteli vielä mukana, kunnes Tapparan tämän kevään menestyshaaveet saivat todennäköisesti lopullisen kolauksen.

Patrik Forsbacka taklasi Janne Grönvallia, joka poistui saman tien pukukoppiin katsomon mylviessä ihastustaan. Tämä oli selvästi paha henkinen isku Tapparalle kyseisessä ottelussa, mutta ei sekään nyt niin ratkaiseva asia ole. Sen sijaan ratkaisevista asioista saatiin esimakua jatkossa.

Ei kulunut montaa minuuttia, kun jäljelle jääneistä pakeista selvä ykkönen Marko Kauppinen oli kahvitusvuorossa. Marko Kivenmäki vei miestä 100-0, tilanne oli 2-0 ja peli selvä.

Nyt on sitten saatu vahvistukset sille, mitä on Grönvallin poistumisen jälkeen osattu pelätä. Kolmesta ykköspakista kaksi ei enää tällä kaudella pelaa.

Syyt jatkon kannalta samantekeviä

Loukkaantumisten syistä voi tietysti puhua vaikka miten paljon, ja varmasti videoklipit Forsbackan taklauksesta ja parista muustakin tilanteesta ovat kuumaa tavaraa keskustelupalstoilla. Mutta mitä sitten? Siis: tietysti syyt pitääkin selvittää ja niin edelleen, mutta jatkon kannalta se on täysin epäoleellista.

Tosiasiahan on se, että vahinko on Tapparan osalta jo tapahtunut. On aivan yksi lysti, vaikka Muukkonen langettaisi Forsbackalle elinikäisen pelikiellon - se ei Tapparaa auta pätkääkään.

Jälkiviisas on helppo olla, mutta sanotaan nyt tämäkin ääneen. Käsi ylös, Tapparan pojat ja tytöt: kenellä ei ole ikävä Anssi Salmelaa? Kuka ei kaipaa jopa Greg Hawgoodia?

Uhkapeli pakiston suhteen kostautuu nyt. Yhdellä huippupakilla ei näissä pudotuspeleissä pitkälle mennä, etenkään kun täytemiehiäkään ei tahdo löytyä. Kauppisen esitykset ovat olleet ajoittain hyviä, mutta päävastuun kantaminen puolustuksesta taitaa olla liikaa - se nähtiin tiistainakin.

En tietenkään tarkoita sitä, että Tapparan pitäisi nostaa kädet pystyyn ja luovuttaa. Ei todellakaan: ennenkin on nähty joukkueiden peluuttavan hyökkääjiä pakkeina, ja siihen Tapparankin on ehkä pakko mennä. Pelkkä puolustaminen kun ei riitä, vaan peliä pitäisi pystyä myös avaamaan.

Silti ikävä tosiasia on tämä: Tappara pelaa tänä keväänä enää siitä, pystyykö se pudottamaan Ässät. Sekin näyttää tällä hetkellä todella hankalalta tehtävältä, joka vaatii Rautakorvelta melkoisia taktiikkakeitoksia ja kaikilta terveiltä pakeilta tason nostoa. Mutta jos Tappara sen tekee, nousee tie täysin väistämättä välierissä pystyyn. Sen asian voi muuttaa vain ihme.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös