Järjen käyttö sallittu

LIIGA / Haastattelu
Tapparan puolustuksessa ei aivottomia nyrkinheiluttajia ole. "Poliiseja" ei Marko Kauppisen mukaan SM-liigaan kaivatakaan. Sen sijaan tiukempi tuomarilinja koukkimisen ja huitomisen vähentämiseksi saa häneltä kannatusta.

Mitä yhteistä on SaiPan Kristian Kudrockilla, Ässien Matt Nickersonilla, Jokereiden Brad Nortonilla, HIFK:n Robert Schnabelilla sekä viime kaudella SM-liigassa pelanneilla Hal Gillillä ja Jody Shelleyllä? He kaikki ovat tai ovat olleet joukkueisiin ulkomailta hankittuja isokokoisia pelaajia, joiden roolina on paitsi fyysisyyden ja kovuuden lisääminen omassa puolustuspäässä, myös toimiminen pelotteena vastustajan pelaajille.

Vaikka Tapparan puolustuskalusto uusiutui radikaalisti viime kauden jälkeen, joukkue ei ole ollut hankkimassa kovanluokan nyrkinheiluttajia joukkueeseen. Sen sijaan ulkomaalaisvahvistusten pääpaino on ollut hyvin liikkuvien ja kiekonhallinnan osaavien pakkien etsimisessä, parhaana esimerkkinä noin 500 NHL-ottelun kokemuksen omaava Greg Hawgood.

Marko Kauppisen mukaan linja on ollut järkevä:

- Pelaaja, jonka ainoana tehtävänä on toimia joukkueensa pelotteena ei kuulu SM-liigaan. Täällä ei ole tarvetta sellaiselle roolitukselle, Kauppinen toteaa ja jatkaa:

- Vaikka Tapparan puolustuksen vahvuus on liikkuvuudessa, niin kyllä meiltä löytyy myös isoja pelaajia, kuten esimerkiksi Grönvall ja White, jotka pystyvät pelaamaan fyysisesti tarvittaessa ja hoitamaan tilanteet.

Kauppinen itse on aloittanut kauden rauhallisesti keräten ainoastaan 12 jäähyminuuttia 20 pelissä, mikä osoittaa hermokontrollin olevan kunnossa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on kuitenkin miehen oma voimainkoitos HPK:n Jyrki Louhen kanssa kesän harjoitusottelussa Hämeenlinnassa.

- Kyllä se oli täysin spontaani reaktio, jolloin en ollut kontrollissa. Siinä pimeni vintti hetkeksi. Näitä sattuu, kun on tunnetta pelissä. Henkilökohtaisesti en pysty menemään tuonne laatikkoon ja aloittamaan tappelua ilman mitään syytä.

NHL:n sääntöuudistusten myötä tuomarit puhaltavat nykyään surutta kakkosen kahvaamisesta ja kiekottoman pelaajan estämisestä. Tämän säännön käyttöön ottaminen SM-liigaan saa Kauppiselta vankan kannatuksen.

- Kyllä sääntöä pitäisi soveltaa täälläkin, esimerkiksi SaiPa-pelissämme (27.10.). En lähde tuomaria arvostelemaan, mutta turha hakkaaminen, sitominen ja kärkikarvaajan blokkaaminen oli täysin järjetöntä. En ole koskaan nähnyt vastaavaa missään, Kauppinen sanoo päätään pudistellen.

» Lähetä palautetta toimitukselle