Helenius haluaa näyttää epäilijöille

LIIGA / Haastattelu
Sami Helenius uhkuu näyttöhaluja, kun hän palaa Jokereihin. Edellisvisiitti sujui alle odotusten, joten vakuutettavia riittää ainakin katsomon puolella. Kaksimetrinen puolustajajärkäle kertoi myös ensi kertaa julkisuudessa, kuinka lähellä hänen siirtymisensä Doug Sheddenin valmentamaan IFK:hon lopulta oli tammikuussa 2006.

Sami Helenius lähti Jokereista kolme vuotta sitten varsin huonoissa tunnelmissa. Hannu Jortikalla ei ollut tarjota joukkueessaan edelliskauden kapteenille enää minkäänlaista roolia, joten edessä oli muutto Tampereelle ja Ilvekseen.

- Silloin eivät hommat natsanneet. Oli vähän vieroitusoireita maailmalta paluun kanssa. Ei siinä auta kuin katsoa, perkele, peiliin, suurin syyllinen oli näissä kengissä, suorapuheinen Helenius myönsi, vaikka muistutti myös, että odotukset häntä kohtaan olivat ehkä joillakin tahoilla kohtuuttomat.

- Mediahässäkkäkin oli sellainen, että Heleniuksen pojan jalkoihin vähän liian isoja saappaita yritettiin istuttaa.

Samasta asiasta muistutti toimitusjohtaja Matti Virmanen.

- Silloin taustalla olivat Pohjois-Amerikan vuodet, ja ihmisillä oli aika erilaisia odotuksia hänen suhteensa. Nyt hän on pelannut täällä ja tiedetään aika tarkkaan, mitä odottaa, Virmanen kertoi.

- Olin yllättynyt siitä, että Sami oli vapaana. Luulin, että hänellä olisi ollut jo sopimus ensi kaudeksi, enkä kysynyt koko asiasta. Se tuli - voisi sanoa - vahingossa esille, ja sitten ei kauaa mennytkään, kun asia oli selvä.

Nästan IFK, aldrig IFK...

Yhden Ilves-kauden jälkeen Helenius siirtyi Pelicansiin. Siellä puolustajakolossi pelasi kaksi autta, vaikka läheltä piti, ettei pelipaikka olisi keväällä 2006 löytynyt IFK:sta. Doug Shedden valmensi tuolloin naapuriseuraa, ja olisi halunnut saada Heleniuksen joukkueeseensa.

- Yritimme pitkään saada häntä ja hänen nimensä oli esillä keskusteluissa kolme tai neljä kertaa. Yhdessä vaiheessa sitten Pelicans sanoi suoraan, etteivät he aio luopua hänestä, Shedden valotti. Myös Helenius itse kertoi avoimesti viime hetkillä kariutuneen IFK-siirron taustoista.

- Se alkukausi Pelicansissa oli mitä oli, 20 peliä ja kahdeksan pistettä. Se oli aika raskasta allekirjoittaneelle, keskimäärin on kuitenkin mukavampi voittaa kuin hävitä.

- Olin sanonut Pelicansille, että olen valmis siirtymään ja menemään IFK:hon. Seurat neuvottelivat jonkinlaista treidiä, mutta eivät päässeet sitten yhteisymmärrykseen. Askey haluttiin kai Lahteen, mutta hän ei halunnut lähteä sinne, Pelicans olisi halunnut Hirschovitsin, mutta IFK ei halunnut hänestä luopua. En usko, että se hirveän kaukanakaan oli, mutta ei sitten kuitenkaan toteutunut.

Sheddenillä on Heleniukselle tarkkaan mietitty rooli.

- On mukavaa, kun on vasara työkalupakissa. Pelaamme IFK:ta vastaan kahdeksan kertaa ja ne ovat fyysisiä mittelöitä. Niinpä on hienoa, kun kovin pelaaja on meidän joukkueessamme, Shedden hykerteli, vaikka muistuttikin, että Helenius osaa myös pelata jääkiekkoa.

- Emme hankkineet häntä tappelemaan joka ilta, se ei kuulu sopimukseen, mutta hänen läsnäolonsa antaa leinoille ja stapletoneille mahdollisuuden pelata omaa peliään.

Shedden oli ehtinyt jo kertoa puolustajalle itselleenkin lyhyesti tämän roolista joukkueessa.

- Hallille kun tultiin äsken, hän kävi jokaisen uuden pelaajan kanssa ihan äkkiä asioita läpi. Aika selvät sävelet tulivat, mitä minulta odotetaan. Eivät he minusta tänne ykkösylivoiman pyörittäjää hankkineet, se on selvä, Helenius naurahti. Pelicansissa ylivoima-aikaakin siunaantui.

- Eipä sitä sielläkään pyöritetty, oreganona olin siinä maalin edessä. Olin kyllä aika otettu. Koko urallani en ole päässyt ylivoimaa pelaamaan, se oli ihan kivaa hommaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle