Doug Shedden vastaa kritiikkiin

LIIGA / Haastattelu
Tuskin kukaan sai menneen liigakauden aikana yhtä paljon kritiikkiä osakseen kuin valmentaja Doug Shedden. Jatkoaika haastatteli kanadalaista heti tämän jokeripestin julkistustilaisuudessa ja antoi samalla mahdollisuuden vastata esitettyyn kritiikkiin.

Kanadalaisvalmentaja Doug Shedden vaihtaa Helsingin jäähallin ja HIFK:n Areenaan ja Jokereihin. Uutta joukkuettaan harmaantunut herrasmies ei halua kutsua tähdistöjoukkueeksi, mutta myöntää, että se on IFK:n viimekautista ryhmää kovempi - ainakin paperilla.

- IFK oli nuori joukkue viime vuonna, eikä kukaan odottanut meiltä mitään. Täytyi tapahtua paljon hienoja asioita, että pärjäsimme niinkin hyvin kuin pärjäsimme, Shedden kertaa.

- Mestaruuksia ei voiteta paperilla, mutta kun katsoo tätä joukkuetta... En halua kutsua tätä tähdistöjoukkueeksi, mutta melko mukava ryhmä pelaajia tämä on.

Shedden painotti jo viime syksynä, että valmentajan tehtäviin kuuluu peluuttaa kutakin joukkuetta sen vahvuuksilla.

- Kun joukkueessa on vinttikoiria, heitä täytyy peluuttaa vinttikoirina. Kun joukkueessa on elefantteja, heidän täytyy saada pelata niinkuin elefanteille sopii. Meillä taitaa olla vähän enemmän vinttikoiria kuin elefantteja.

Mr. Fiasko?

Sheddeniä kritisoitiin kauden mittaan tietyistä taktisista valinnoistaan runsaastikin. Vaikka suomenkielentaito ei vuodessa juurikaan päässyt harjaantumaan, kritiikki kantautui myös valmentajan korviin.

- Kyllä minä kuulen kritiikistä. Esimerkiksi (Urheilulehden, toim. huom.) Mr. Fiasko 1 ja 2 -juttuja pidin melko perusteettomina, mutta journalistit tekevät työtään aivan niinkuin minäkin. Niin kauan kuin pysyttäydytään totuudessa ja faktat ovat kunnossa, minulla ei ole mitään kritiikkiä vastaan.

Yksi kritiikin pääpointeista oli IFK:n yltiöpäinen karvaussysteemi, jossa kaksi hyökkääjää lähti pitkältäkin takamatkalta kulmiin puolustajien ja kiekon perään. Sheddenin mukaan sama järjestelmä säilyy Jokereissakin.

- En pidä 1-2-2-systeemistä, jossa pelaajat odottavat keskialueella, vaan peluutan pohjoisamerikkalaista kiekkoa, jossa puolustajat pakotetaan tekemään virheitä.

- Tämä joukkue karvaa aivan samalla tavalla. Meillä on paljon taitavia pelaajia ja jos pystymme painostamaan ylhäältä asti ja pääsemme puolustajiin kiinni, teemme varmasti maaleja.

- Kukapa olisi odottanut, että IFK olisi tehnyt sarjassa eniten maaleja Kärppien jälkeen. Se oli uskomatonta.

Toinen kritiikin kärki suuntautui IFK:n esittämään avauspeliin. Pitkät kuljetukset ja syötöt johtivat usein siihin, että karvaajat joutuivat lähtemään hyökkäysalueelle seisovilta jaloilta.

- Emme me minusta pelanneet pitkillä syötöillä. Harjoittelimme hyökkäyksiinlähtöjä kaksi-kolme kertaa viikossa, että pystyisimme murtamaan 1-2-2 träpin, Shedden kertoo.

- Avainasia on, että pelaajilla on vaihtoehtoja kiekon kanssa. Jos pelaajat valitsevat väärin, tulee kamalia virheitä, valmentaja sälyttää vastuuta alaisilleen.

IFK sai erityisesti kauden alussa pyyhkeitä myös fyysisestä pelityylistään ja tappeluistaan. Syytettiinpä Sheddeniä siitäkin, että hän olisi käskyttänyt pelaajiaan noutamaan vastustajia pois pelistä.

- IFK:ssa meidän täytyi joinain iltoina tehdä tiettyjä asioita, että saimme tilaa pelata. Sitä voi kutsua uhkailuksi, sitä voi kutsua miksi haluaa, mutta se toimi, Shedden kuittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle