Mielipide

Jokerien katastrofin anatomia

LIIGA / Kolumni
Faktoja: 20 peliä, 5 voittoa varsinaisella peliajalla, sarjasijoitus 12. Mikä joukkue on kyseessä? Aivan, Helsingin Jokerit.

Katastrofi sai alkunsa kevättalvella 2005. Hannu Jortikan seuraajaksi Jokerien peräsimeen valittiin Waltteri Immonen. Joukkueen hankintalinja oli keväällä hyvin niukka. Ja syksyllä paska lävähti päin näköä. Kolme hyökkääjää ja joukkueen ehdoton selkäranka, maalivahti Tim Thomas, pakkasivat kamansa ja lähtivät Pohjois-Amerikkaan.

Pikahälytyksellä joukkueeseen liittyi useampikin pelaaja. Heistä ei ollut edes lähtökohtaisesti korvaamaan menetyksiä. Todellisuus kentällä oli vielä odotuksiakin surkeampi.

Kaikkea tätä kaaosta paimentamassa oli tulokasvalmentaja Waltteri Immonen. Joukkue ei ollut enää sitoutunut, se alisuoritti ja teki karmean määrän virheitä. Startti kauteen oli uskomattoman huono. Ja tätä kaaosta paimensi tulokasvalmentaja.

Waltteri Immonen ei välttämättä ole kelvoton valmentaja. Nyt aika ja paikka olivat täysin väärät Immoselle. Paineettomampi tilanne, alempi sarjataso, ehyempi joukkue. Nämä olisivat olleet oikeampi lähtökohta Immosen päävalmentajauralle.

Kahden tason syyllisiä

Kenen syy tämä katastrofi nyt oikein on? Lausutaan ensin ääneen, mistä tässä katastrofissa on kysymys: Jokerit on pelillisessä kriisissä. On Immosen ja hänen valmennustiiminsä tehtävä valmentaa joukkue urheilullisesti tuloskelpoiseksi. Tässä Immonen ja hänen tiiminsä epäonnistuivat.

Katsotaan syvemmälle. Jos oikea lähtökohta Immosen päävalmentajauralle olisi ollut paineettomampi tilanne, alempi sarjataso ja ehyempi joukkue, miksi ihmeessä johtomiehet Hjallis Harkimo ja Matti Virmanen valitsivat Immosen päävalmentajaksi? Vastuun kantaminen ei voi päättyä Immoseen. Sen on jatkuttava hänet valinneisiin johtajiin.

On turha kuvitella, että johtajat eroaisivat. He kantavat vastuuta lompakollaan. Jokerien valmentajaseikkailu maksaa – ja paljon. Entä kuka uskoo, että pelaajahankinnatkaan jäävät nyt nähtyihin? Ei kukaan.

Tilanne on surullinen. Jokerien ikoni Waltteri Immonen oli varmasti viimeinen henkilö, jonka fanit ja johto olisivat halunneet epäonnistuvan. Kaiken lisäksi Jortikan aikana organisaatiossa viimein omaksuttu pitkäjänteinen ja sitoutunut työ on muisto vain. Ei pidä käsittää, että se heitettiin likakaivoon nyt, kun Immonen sai väistyä. Se meni jo paljon aiemmin.

Kaikki tämä muistuttaa 90-luvun lopun "hulluja vuosia". Historian ja nykyhetken valossa voi kysyä: Onko Jokerit enää valmennettavissa oleva joukkue? Onko se lainkaan johdettu organisaatio? Onko se enää kenelläkään hanskassa?

Toivottavasti vastaus edes johonkin noista kysymyksistä on "kyllä".

» Lähetä palautetta toimitukselle