Mielipide

Lehterä runkosarjan paras

LIIGA / Kolumni
Urheilumaailmaan kuuluu erilaisten palkintojen jakaminen. Jatkoaika.comin toimitus listasi päättyneen runkosarjan parhaat pelaajat. Listasta on jätetty pois SM-liigan omia kategorioita ja tuotu jotain uutta palkintojen maailmaan.

Vuoden rohmu oli KalPan Adam Andersson. Mies saalisti yhteensä kolme palkintoa. Runkosarjan paras pelaaja oli suvereenisti Tapparan Jori Lehterä. Tiukimman taiston kävivät puolustavat hyökkääjät. Juha-Pekka Hytönen sekä Tomas Plihal kamppailivat rinta rinnan aivan maaliviivoille saakka.

Runkosarjan MVP

Jori Lehterä

Lehterä teki 57 ottelussa pistepörssiin voittoon vaaditut 69 pistettä (19+50). Oli tärkein syy siihen, että Tappara taisteli loppuun saakka pääsystä kuuden parhaan joukkoon. Hallitsi äänestystä täysin ylivoimaisesti.

"Täysin suvereeni esitys, hands down. Ilman Lehterää Tappara ei pelaisi pudotuspeleissä."

"Jatkaa edelleen kehittymistään, ensi kaudella lienee jo liian hyvä liigaan."

"Ylivoimaisin pelaaja tällä kaudella."

Vuoden tulokas

Mikael Granlund

Sensaatio. Sillä sanalla voi kuvailla Mikael Granlundin tulokaskautta. Nousu ratkaisijan rooliin HIFK:n kovassa nipussa, 40 pistettä 43 ottelussa ja takuuvarma myyntivaltti ympäri Suomea jo nyt.

Äänestyksessä oli kaksi nimeä: Granlund sekä Sami Vatanen. Lähes jokaisessa vastauksessa HIFK:n hyökkääjä oli rankattu JYPin puolustajan yläpuolelle.

"Tiedettiin hyväksi, osoittautui loistavaksi."

"Koska viimeksi 18-vuotias junnu on ollut liigan kärkiporukoihin kuuluvan joukkueen paras pelaaja? Käsittämätön kausi, loistava tulevaisuus."

Runkosarjan positiivinen yllättäjä

Adam Andersson

Hankittiin pienellä profiililla Kuopioon. Laittoi koko SM-liigan polvilleen alusta saakka. 42 ottelussa pisteet 31 (16+15) on puolustajalle todella kova suoritus.

Taistelu kategoriassa oli tiukkaa. Aivan Anderssonin vanavedessä tulivat Jerry Ahtola, SaiPan lähes saavutettu pudotuspelipaikka sekä TPS:n pääseminen kuuden parhaimman joukkoon.

"Ulkomaalaisilta toki pitääkin aina odottaa tehoja, mutta tämä on ylittänyt kaikki odotukset."

"Ruotsin kakkossarjatasolta on liigan tuotu monenlaista hiihtäjää, mutta Andersson olikin pelimies."

"Tällä kertaa KalPan scouttausosasto voi läiskiä itseään olalle vielä ensi vuosikymmenelläkin."

Paras hankinta

Adam Andersson

Myös tämä kategoria meni KalPan puolustajalle. Lähimpänä niskaan hengittivät Lukon Kurtis McLean sekä Pelicansin Juhamatti Aaltonen.

"Klassinen esimerkki siitä, kuinka kysyntä ja tarjonta kohtaavat."

Runkosarjan floppi

Helsinkiläisjoukkuetta veikattiin ennen kautta aivan kärkikahinoihin. Joutui kuitenkin viimeisessä pelissä jännittämään pääsystä kymmenen parhaan joukkoon.

Aivan Jokerien kannoilla väijyi perinteikäs Ilves, jonka kausi jatkuu karsinnoissa.

"Omat pojat-kampanja, kalliit hankinnat, nimekkäät valmentajat, paperilla kova nimilista. Luulisi koneesta irtoavan noilla resursseilla enemmän, mutta tulos on kertakaikkisen surullista katsottavaa."

"Olisi ollut oikeus ja kohtuus, että kausi olisi päättynyt runkosarjaan, lyhytnäköisellä tempoilulla ei pidäkään pärjätä."

Paras valmentaja

Pekka Virta

Pekka Virta on onnistunut iskostamaan kuopiolaisten selkäytimiin toimivan pelitavan. Jotkut saattoivat odotella viime kauden jälkeen pientä taantumista, mutta turkulainen auktoriteetti on joukkoineen vain painanut kaasua.

Taistelu parhaan valmentajan tittelistä oli selvä, mutta huomattavan määrän ääniä saivat myös Kai Suikkanen, Rauli Urama sekä Ari-Pekka Selin.

"Avaimet pitkään menestykseen olemassa."

"Jämäkkä tyyppi, loisteliaan viihdyttävä pelitapa, menestyvä joukkue - tarvitseeko sitä muuta enää sanoa?"

Paras puolustava hyökkääjä

Juha-Pekka Hytönen

Juha-Pekka Hytönen on täyttänyt Jarkko Immosen saappaat hyvin. On joidenkin mielestä jopa monipuolisempi kuin Jyväskylän kuningas. 53 pistettä ja moitteetonta puolustustyöskentelyä.

Hytönen voitti äänestyksessä vain yhdellä äänellä TPS:n Tomas Plihalin. Muita paljon ääniä saaneita olivat Joni Töykkälä sekä Petteri Wirtanen.

"Hoitaa puolustusvelvoitteet nöyrästi ja tekee myös tärkeitä maaleja."

"Ihan sama vaikka taivaalta sataisi puuristejä tai vanhoja ämmiä, Hytönen johtaa illasta toiseen joukkojaan omalla esimerkillään."

Paras hyökkäävä puolustaja

Adam Andersson

Voitti myös tämän kategorian. Miehen maalit olivat alkukaudesta KalPalle kaikki kaikessa.

Miehen haastoivat Sami Vatanen, Markus Seikola sekä Lee Sweatt, joka on 21 pelaamassaan ottelussa tehnyt tehot 9+7=16.

"Laukaus kylvää kauhua niin kotona kuin vieraissakin."

Paras ulkomaalainen

Kurtis McLean

Lukon monista tämän kauden onnistuneista ulkomaalaishankinnoista se paras. Oli Petri Vehasen lisäksi suurin syy Lukon uskomattomaan voittoputkeen.

Äänestyksessä seuraavaksi pisteitä keräsivät Tomas Plihal, Adam Andersson sekä Pavel Rosa.

"Loukkaantumisen myötä todellinen merkitys Lukolle paljastui. Lukon pelin sielu."

"On ison palkkansa arvoinen."

Viihdyttävin joukkue

Pekka Virran suojatit pitivät kiekosta pitkin runkosarjaa ja näyttivät peli-ilon mallia kanssapelaajille. Iloinen, voittava jääkiekko vetoaa aina yleisöön.

Muita ääniä keränneitä joukkueita olivat Lukko sekä HIFK.

"Kiekkoa kontrolloiva pelitapa on viihdyttävä ja tuottaa tulosta."

"Kiekko liikkuu, miehet liikkuu ja yleisö tykkää. Ei rupea pakittelemaan, vaan Pekka Virran miehistö pitää vastustajasta huolimatta kiinni omasta systeemistään."

Vuoden mediapersoona

Kai Suikkanen

TPS:n uuden nousun symboli. Johtaa joukkuettaan edestä eikä kumartele tosipaikassa ketään. Antaa suoraselkäisiä ja asenteellisia lausuntoja illasta toiseen.

Suikkasen aseman haastoi ainoastaan SM-liigavalmentajaksi palannut Hannu Jortikka.

"Ei ole vajonnut valmentajakollegoidensa lässynlässyn-tasolle."

"On ollut läpi kauden kova, rehellinen ja miellyttävä yhtä aikaa. Ei ujostele, vaan sanoo asiat suoraan."

Vuoden lausunto

Kai Suikkanen

"Meitä vastaan Kärpät on pelannut, ei nyt neitimäisesti, mutta semmoista neppailua ja näppäilyä. Ei mennä, kuten muna pystyssä naisen päälle mennään!"

Mies lausui tämän jo legendaksi muodostuneen lausahduksen helmikuun alussa TPS:n voitettua Kärpät vieraissa .

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös