Mielipide

Ilmalassa ajatukset seuraavaan kauteen

LIIGA / Kolumni
Jokerit voi heittää haaveet menestyksestä tämän kauden osalta jo nyt. Tiistainen tappio toi hirvittävällä tavalla esiin, ties monettako kertaa tällä kaudella, ne puutteet, mitkä joukkueen peliä leimaavat.

Pelirumba tämän päivän SM-liigassa on sitä luokkaa, että Jokerien on mahdotonta oikaista kurssiaan tämän sesongin puitteissa. Pelitavalliset ongelmat ovat Ilmalassa sillä tasolla, että sarjasijoitus on helsinkiläisseuran kohdalla enemmän kuin paikallaan. Jokerit on tällä hetkellä ylivoimaisesti SM-liigan huonoin joukkue. Pelillisesti jopa SaiPaa selkeästi heikompi – muista nyt puhumattakaan.

Tiistain ottelu Pelicansia vastaan toi jälleen kerran esiin Jokerien ongelmat kiekollisessa pelissä. Ei liiku kiekko, ei liiku mies. Syöttöketjuja on turha Jokerien hyökkäyspelistä hakea. Ilman Pelicansin karmivia virheitä ja tyhmiä jäähyjä Jokerit olisi jäänyt tiistaina nollille. Tasakentällisin maalintekopaikkojen luominen on täysin yksittäisten suoritusten ja vastustajien lahjojen varassa.

Edes viimeisessä erässä Jokerit ei saanut minkäänlaista takaa-ajoa aikaiseksi, vaikka Pelicans passivoitui täysin ja sekoitti oman pelinsä virheillä ja turhalla roiskimisella. Ei syntynyt maalipaikkoja, kun laiturit seisoivat punaisella tai hyökkäyssinisellä seisovin jaloin, josta kiekkoa roiskitaan päätyyn.

Päävalmentaja Hannu Aravirta on kehumasta päästyään kehunut joukkueen peli-ilmettä ja ties mitä ilmettä. Peli-ilmeellä kun ei saa tässä meidän kotoisessa liigassamme yhtään sarjapistettä, kun joukkueen pelissä ei ole alkeellistakaan punaista lankaa.

Loukkaantumiset ja junioreiden suuren määrän Aravirta on nostanut esiin lähes jokaisen ottelun jälkeen. Hannu voisi soittaa vaikka Petri Matikaiselle ja kysyä, että millainen määrä Bluesilla on ollut äijää sivussa kolmen viime vuoden aikana. Tai kuinka monta junnua Bluesiin on nostettu tänä aikana. Silti Blues vain porskuttaa menemään, koska pelaajat tietävät pelitavan ja ennen kaikkea haluavat taistella joukkueelle.

Muutenkin Aravirta voi katsoa peiliin. Ainoa alkukaudesta oikeasti onnistunut jokerijunnu Teemu Eronen heitettiin A-junnuihin loukkaantumisen jälkeen. Aravirran kokoonpanoon nostama isokokoinen ja huonoliikkeinen Jere Ölander on sen sijaan jo usean pelin ajan ollut heikon liikkeensä kanssa vaikeuksissa. Pelicans-ottelu oli Ölanderille edellisten tapaan karkeiden virheiden ja tyhmien jäähyjen sävyttämä.

Vaikka valmentajanvaihdos harvemmin tuottaa merkittävää tulosta, on sitäkin alettava harkitsemaan Jokereissa vakavasti. Alkukauden perusteella herää väistämättä kysymys, onko modernin jääkiekon juna jättänyt Aravirran laiturille. Jos uusi ja oikeasti laadukas valmentaja löytyisi, voisi vaihtoa ajatella ensi kautta ajatellen. Laadukkaan valmentajan löytyminen on asia erikseen.

Jos Jokerit on pelillisesti SM-liigan huonoin seura, sitä se on ennen kaikkea myös organisaationa, kuten on moneen kertaan tullut todettua. Parasta, tai jokerifanien kannalta surullisinta, tilanteessa on johtoportaan sokeus tälle totaaliselle farssille, jota Ilmalassa pyöritetään.

Missä muussa liigaseurassa on yhtä vähän jääkiekko-osaamista kuin Jokereissa? Hyväveli-toiminta on täysin kestämätöntä. Television viihdeohjelmassa Hjallis Harkimo on antanut itsestään kuvan vaativana, suorasanaisena sekä rehellisenä miehenä. Jokerien kannalta on sääli, että samoja piirteitä ei näytä Harkimosta löytyvän, kun kyse on hänelle rakkaasta jääkiekkoseurasta.

Hjallis on selkeästi tehnyt linjauksen, jossa ystävyyssuhteet merkitsevät Jokerien etua enemmän. Jokereissa kaikki muut ovat vastuussa teoistaan ja tuloksistaan paitsi UTJ Matti Virmanen sekä Harkimo itse.

Pelilliset ongelmat ovat Jokerien katastrofaalisessa tilanteessa pienessä osassa. Home, joka myrkyttää koko organisaatiota löytyy seuran toimistolta.

Kuinka syvälle tarvitsee perinteisen helsinkiläisseuran syöksyä, ennen kuin seurajohtoon saadaan vaihdoksia?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös