Mielipide

Dufva käänsi JYPin kurssin

LIIGA / Kolumni
Mestaruuskrapula tai ei, JYPin kausi lähti surkeasti käyntiin. Mestarivalmentaja Risto Dufva käänsi kuitenkin tuuliajolla olleen joukkueensa kurssin kohti menestystä.

Kanada-maljan matkaaminen Jyväskylään keväällä 2009 oli vuosiin yksi raikkaimpia tuulahduksia SM-liigassa. Risto Dufvan ja Jukka Seppäsen yhteinen strategia jyväskyläläisen kiekkoilun nostamiseksi huipulle toimi nopeasti ja tehokkaasti. Mestaruuskannu päätyi täysin ansaitusti JYPin pelaajien hellään huomaan.

"RD" rakensi nopeasti Jyväskylään samanlaisen dynastian, kuten oli jo aiemmin tehnyt Mestiksen puolella Jukureissa. JYPillä on toimiva pelitapa, kunnossa oleva taustaorganisaatio ja fanien vankkumaton tuki takana. Mestaruus tuli organisaatiolle nopeammin kuin edes villeimmät optimistit odottivat.

Kuluvan kauden alku näytti kuitenkin, että paratiisissa kaikki ei ollut kunnossa. Jarkko Immosen ja Ville Mäntymaan menetyksillä tai sillä, että kaikki haluavat voittaa puolustavan mestarin, ei voi selittää sitä miksi joukkue taapersi tappiosta toiseen. Jotain oli pielessä.

''

Mestaruuskrapula iski ja kovaa, mutta nyt kankkunen näyttää olevan ohi.

Mestaruuskrapula iski ja kovaa, mutta nyt kankkunen näyttää olevan ohi. Joukkue on palannut jälleen haalarihommiin, jonka avulla menestys nykyisessä SM-liigassa ansaitaan. Viilipyttymäinen Dufva voi olla jälleen tyytyväinen armeijansa otteisiin, kun joukkue on matkalla menestykseen.

Dufvan valmentajan kykyjä on paha kyseenalaistaa, koska miehellä on ollut miltei "Midaksen kosketus" urallaan. Silti Dufvan päällä oli pieni kysymysmerkki vielä viime päiviin saakka, kun kukaan ei tiennyt kuinka valmentaja pystyy kääntämään kriisin partaalle ajautuneen mestarijoukkueen suunnan.

Pitkällä valmennusurallaan Dufva on päässyt valmentamaan voittavia joukkueita. Valmentajan todelliset taidothan punnitaan vasta tukalassa paikassa ja siitä Dufva näyttää selviytyvän puhtain paperein. Toki apua ammennettiin valmentajan mukaan jopa suuren tulkitsijan Vesa-Matti Loirin konsertista.

Tapansa kullakin. Pääasia, että suunta muuttuu.

Kahdessa viimeisessä ottelussa JYP on palannut perusasioiden pariin: joukkue puolustaa tarkasti, karvaa aktiivisesti ja maalivahtipeli on reilassa. Kovassa vireessä oleva TPS oli täysin tuuliajolla Jyväskylässä ja Kuopiossa kova kotijoukkue KalPa oli suurissa vaikeuksissa, kunnes pieni väsymys ja kuopiolaisten tasonnosto käänsivät kamppailun isännille.

Dufva on kyntensä näyttänyt. Mies ei turhaan ole itkenyt, vaikka voittoja ei kauden alussa tullut aivan odotettuun malliin. Valmentaja etsi syyt, mistä homma kiikasti, ja teki niihin tarvittavat muutokset. JYPin peli muistuttaa jälleen samanlaiselta inhottavalta "Dufva-kiekolta", jossa maalintekosektoriin pääseminen on erittäin vaikeaa. Voittamisen avaimet puolustuksen kautta on jälleen käytössä.

Sarjan aivan kärkivauhdista JYP on jo jäänyt, mutta keväällä joukkue on varmasti vähiten vastaan toivottu vastustaja. Joukkue tietää, mitä mestaruuden voittamiseen vaaditaan. Jyväskyläläisten päänahkaa metsästävät illasta toiseen monet joukkueet, mutta keväällä vielä vuodatetaan monia kyyneleitä, kun Dufvan joukot marssivat mitalipeleihin.



Kirjoittaja on Jatkoaika.comin päätoimittaja, jonka mietteet vetävät vertoja Nostradamuksen ennustuksille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös