Mielipide

Luisteleva aikapommi?

LIIGA / Kolumni
Kun Tuukka Mäntylä laittaa putket jalkaan, vastustajan on syytä laittaa valot päälle ja nollata GPS-paikantimet, sillä kohta tulee..

Fakta. Tuukka Mäntylä polvitaklasi Mikael Granlundia harjoitusottelussa HIFK:ta vastaan Lempäälässä 13. elokuuta. Seurauksena tilanteesta tukku erittäin kuumana käyneitä helsinkiläispelaajia ja Mäntylälle kahden minuutin jäähy.

Fakta. Tuukka Mäntylä taklasi etuviistosta nuorta Jokerit-hyökkääjää Ilmari Pitkästä. Tuloksena Pitkäselle poistuminen kaukalosta vaakatasossa ja aivotärähdys. Mäntylälle puolestaan napsahti SM-liigan kurinpitolautakunnan päätöksellä kahden ottelun pelikielto.

Fakta. Tuukka Mäntylä törmäsi seuraavassa pelaamassaan SM-liigaottelussa jäässä mahallaan liukuvaan Lukon kultakypärä Justin Morrisoniin. Kurinpitolautakunta katsoi tilanteen tahalliseksi vahingoittamisyritykseksi, seurauksena Mäntylälle kolmen ottelun panna.

Mäntylä, Mäntylä ja vielä kerran Mäntylä.

Lajiin vihkiytymättömät eivät aina sisäistä sitä, että monen pelaajan sisällä asuu ikään kuin kaksi persoonaa, Jekyll ja Hyde. Siinä missä vapaapäiväänsä viettävä Jekyll työntää lastenrattaita puistossa tai pelaa pihalätkää naapurin lasten kanssa, Hyde hieroo hanskalla naamoja vihellysten jälkeen ja huutelee rivouksia vastustajien vaimoista ja tyttöystävistä. Tällaisessa asetelmassa ei aina voi välttyä ylilyönneiltä, joskin valtaosa pelaajista pystyy kontrolloimaan sisällään kuohuvia, pelitilanteiden aiheuttamia hulluudenhetkiä.

Ottamatta kantaa siihen vaikuttiko Mäntylän oikean luistimen kolmannen reiän nauhan kireysaste hänen mahdollisuuteensa väistää Morrisonia tai ajatteliko Mäntylä hetkeä ennen Pitkäsen taklaamista seuraavan päivän kauppareissun ostoslistaa, on kuitenkin syytä korostaa kuinka yhdelle pelaajalle näyttää sattuvan ja tapahtuman huomattavasti keskimääräistä useammin tilanteita, jotka johtavat kurinpidollisiin toimenpiteisiin.

Totuus on kuitenkin se, että tällä hetkellä vain yksi henkilö tietää pomminvarmasti taustat, syyt ja totuuden tapahtumille, ja hän on Mäntylä itse. Kukaan jääkiekkoa seuraavasta yleisöstä ei pääse Mäntylän pään sisälle saamaan lopullista varmuutta siitä, miksi tapahtui mitä tapahtui. Ja onko asialla loppujen lopuksi suurtakaan merkitystä? Tilanne on joka tapauksessa jälleen se, että pelaaja, jonka ainakin piti olla Tapparan yksi tämän kauden valovoimaisimmista yksilöistä istuu jälleen kolme seuraavaa peliä katsomossa mussuttamassa popcornia.

Kovaa pelaamisen ja koohottamisen raja on hiuksenhieno, eikä kukaan voi pakottaa Mäntylää pelaamaan tietyllä tyylillä. Mutta niin kauan kuin SM-liigassa toimii kurinpitoelin, Mäntylän esittämistä otteista tullaan antamaan sanktioita, jotka puolestaan eivät edesauta joukkueen menestymistä millään tavalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös