Mielipide

Tähti Jokereissa, tusina Detroitissa

NHL / Kolumni
Jääkiekkoilija Ville Leinon kohtalo Detroitissa oli ennalta arvattavissa. Hyökkääjän kilpi on viime aikoina hieman kiillottunut, mutta paluu farmiin odottaa lähitulevaisuudessa.

Harppaus Ilmalan palvotusta sankarista puolustavan Stanley Cup-mestarin riveihin on todella kova, jopa liian kova. Ville Leino ei pelännyt ottaa kovaa haastetta vastaan Detroit Red Wingsin riveissä ja taitohyökkääjän ura on sen vuoksi melkoisella vedenjakajalla.

Monen suomalaisen pikkupojan haaveena on pelata NHL:ssa. Myös Savonlinnassa jääkiekko-oppinsa saanut Leino halusi toteuttaa unelmansa rapakon takana. Joukkueekseen hyökkääjä valitsi koko NHL:n ehkä vaativimman ja tiiveimmän ryhmän Detroit Red Wingsin.

Detroitin organisaatiossa pelitapa opetellaan farmijoukkue Grand Rapids Griffinsissä. Nykyisestä edustusmiehistöstä Valtteri Filppula, Jiri Hudler ja Niklas Kronwall olisivat monessa muussa joukkueessa murtautuneet nopeasti edustusmiehistöön, mutta kaikki kävivät läpi kovan farmikoulun. Samasta koulusta Leinolla on vielä päättötodistus saamatta.

''

Suurten tähtien joukossa hyökkääjä on tusinatavaraa.

Leino on koko uransa ajan ollut todella kiistelty persoona. Toiset tykkäävät, toiset taas inhoavat koko sydämestään. Taiturimainen hyökkääjä saattaa kentällä vaikuttaa erittäin ylimieliseltä primadonnalta, mutta tarvittaessa Leino ei epäröi ratkaista otteluja.

HPK:ssa ja Jokereissa Leino nousi koko kansan tietouteen. Toistaiseksi viimeisellä SM-liigakaudellaan hyökkääjä pystyi dominoimaan peliä mielin määrin. Vapaa rooli antoi Leinolle mahdollisuuden käyttää luovuuttaan kentällä ja tuloksen kaikki näkivät pistepörssissä.

Hyökkääjän tilanne Detroitissa on aivan toinen. Joukkue on tiukkaan roolitettu ja pelipaikka kahdessa ensimmäisessä kentässä on kiven takana. Leino on päässyt haistelemaan NHL-ympyröitä, kun Detroitin riveissä on muutamia loukkaantumisia. Tomas Holmströmin ollessa vielä sairauslomalla on Leinolla tie auki tähtiin. Ruotsalaisen päästyä pelikuntoon on kaksisuuntaisen NHL-sopimuksen omaavan suomalaisen suuntana jälleen farmi.

Joukkueessa, jonka hyökkäyksessä pelaavat Pavel Datsjuk, Henrik Zetterberg ja Marian Hossa, ei Leinolla ole mahdollisuutta saada samanlaista roolia, johon hyökkääjä tottui SM-liigassa. Puolustavassa roolissa miehestä ei ole mitään hyötyä. Sen on myöntänyt myös Detroitin päävalmentaja Mike Babcock. Samasta syystä Leino jäi ulos viime kevään Suomen maajoukkuemiehistöstä, kun suurten tähtien joukossa hyökkääjä on tusinatavaraa.

Leino on kaikesta huolimatta mielenkiintoisessa asemassa, kun hyvien otteiden myötä hyökkääjä on ensimmäisenä pelaajana, joka nostetaan pelaavaan kokoonpanoon loukkaantumisien myötä. Suomalaisen täytyy uskoa paikkaan auringossa, vaikka edessä on kivinen tie. Kivikovassa NHL:ssa mitään ei saa ilmaiseksi.

Taiteilijaluontoisella Leinolla on tällä kaudella mahdollisuus saada nimi Stanley Cup -pokaalin kylkeen, jos hyökkääjä pääsee pelaamaan tarpeeksi pudotuspeleissä. Runkosarjan osalta hyökkääjän juna on jo mennyt, mutta jonkun avainhyökkääjän loukkaantuminen loppukaudesta saattaa muuttaa koko tilanteen.

Kauden päätteeksi Leino on joka tapauksessa vaikean valinnan edessä, kun suomalaisen sopimus Detroitiin loppuu. Jatkaako taistelua kovassa organisaatiossa, vai lähteäkö seuraavaan osoitteeseen rapakon takana? Hockeytownissa tuskin on suurta roolia tarjolla tulevaisuudessakaan.

Leinon koko ura on suurella vedenjakajalla. Väärä päätös jatkosta saattaa tuhota hienon uran, mutta oikea ratkaisu voi avata tien tähtiin.




Kirjoittaja on Jatkoaika.comin päätoimittaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös