Mielipide

Näytön paikka: Kapanen kapteeneista kovin

LIIGA / Kolumni
Jatkoaika seuraa kauden aikana Näytön paikka -sarjassaan liigajoukkueiden kapteeneita. Alkukauden perusteella kapteenit voi jakaa kolmeen ryhmään: onnistujat, tasaiset puurtajat ja pettymykset.

Kauden toisessa Näytön paikka -sarjan osassa keskitytään kapteenien alkukauteen. Kippareilla on takana toistakymmentä ottelua.

Kapteeneista parhaiten on onnistunut KalPan ison roolin mies Sami Kapanen. NHL:stä SM-liigaan täksi kaudeksi valittu Kapanen on ollut joukkueensa ehdoton tähti ja johtaja niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

Toinen positiivinen onnistuja on JYPin Juha-Pekka Hytönen, jonka saldot ovat komeaa luettavaa.

Pettymykseksi voi laskea liigan jumbojoukkueen kipparin Aki Bergin, jonka otteissa ei ole samanlaista varmuutta kuin aiempina kausina.

Rami Alanko, Blues

Alanko on hoitanut roolinsa varsin totutulla tavalla, ilman suurempia virheitä. Pistetilastossa hän ei yleensä juhli, joten tehoja 1+2 voi pitää varsin normaalina Blues-kipparille.

Keskimääräinen peliaika on 19 ja puolen minuutin tietämissä. Se sisältää lähinnä peliä tasakentällisin ja alivoimalla, jolloin Alanko kuuluu joukkueen ehdottomiin luottomiehiin. Lukuisien loukkaantumisten takia vain viisi pelaajaa on Bluesissa pelannut täydet 19 ottelua, ja näistä Alanko on yksi.

Kim Hirschovits, HIFK

Helsingin IFK:hon täksi kaudeksi palannen Kim Hirschovitsin kausi on sujunut pisteiden valossa odotetusti. 18 ottelussa tehoja on syntynyt 4+13=17, mikä oikeuttaa helsinkiläisten sisäisen pistepörssin kärkipaikalle. Koko liigassa Hirschovits on mukavasti pörssin kymmenes.

Kapteenin roolissa Hirschovitsin ei voi sanoa täysin onnistuneen. HIFK on kontannut koko alkukauden ja joukkue on sarjassa surkeasti kolmanneksi viimeisenä. Joukkueen kapteenina sentterin olisi pitänyt pystyä paremmin ottamaan vastuuta ja johdattamaan joukkuetta voittoihin. Hirschovitsin selkä on suoristunut turhan usein siinä missä muidenkin HIFK-pelaajien.

Tony Virta, HPK

Kerhon konkareihin kuuluva Virta aloitti kautensa vaisusti, kuten koko joukkue. Virran puolustukseksi on kerrottava, että hän pelasi koko alkukauden sitkeän selkävamman vaivaamana.

Kerhon hieno lokakuu toi paikan Ville Viitaluoman ja Joonas Vihkon vierelle kakkosketjuun, joka antoikin selvästi potkua Virran otteisiin. Taukoa edeltävää HIFK-ottelua ennen HPK-kasvatti olikin nakuttanut viimeisimmissä viidessä ottelussa yhtä monta pistettä.

Yleisilmeeltään Virta on hoitanut kapteeninroolinsa kuten pitääkin. Uhrautuva pelaaminen nuorempien pelaajien edessä tuskin on jäänyt huomaamatta ja pukukopissa Virralla on muiden kokeneiden pelaajien ohella aivan erityinen vaikutus.

Virta tuntuu nauttivan myös päävalmentaja Jukka Rautakorven luottamusta, joten vallitsevista olosuhteista on hyvä lähteä kasvattamaan niin omaa kuin joukkueenkin pistepussia.

Pasi Määttänen, Ilves

Ilveksen kapteeninnauhan Raimo Helmiseltä perinyt jo 36-vuotias Pasi Määttänen on aloittanut kautensa kohtuullisesti. Joukkueensa neljänneksi tehokkaimpana hyökkääjänä Määttäsen tehosaldo näyttää suureen rooliin vaatimattomalta. Kasassa on yhdeksäntoista ottelun jälkeen tehot 4+6=10.

Ilves jakoi johtajuusvastuuta harvinaisen paljon ennen alkavaa kautta ja Määttäsellä on varakapteenien lisäksi tukenaan pelaajaneuvosto. Kokeneena pelaajana Määttänen on kuitenkin se, johon katseet kääntyvät. Puolustusuuntaan hyökkääjän panos onkin edelliskausia paremmalla tasolla, mutta hyökkäyspelaaminen kangertelee. Varsinkin jatkuvat kiekonmenetykset aiheuttavat valmennusjohdolle pohdittavaa.

Juha-Pekka Hytönen, JYP

JYP-kipparin kausi on ollut kuin luontaista jatkoa edellisille. Pelin taso on pysynyt korkeana illasta toiseen, ja hyökkäyspäässä keskushyökkääjä on ottanut jopa ennakoitua suuremmat roolin.

Hytönen johtaa JYPin sisäistä maalipörssiä 10 tehdyllä osumalla, on joukkueen eniten peliaikaa saava hyökkääjä ja lisäksi kerännyt vielä komean tehopörssisaldon +13. Huomioitavaa on, että pelaamissaan 21 ottelussa hän ei ole ollut kentällä kuin ainoastaan kolmesti vastustajan tehdessä maalin.

Tunnollisen sentterin mainiot peliesitykset on noteerattu myös maajoukkueen valmennusportaassa, ja Hytönen saakin kunnian pukea leijonapaidan päälleen jälleen Euro Hockey Tourin Suomen turnauksessa.

Petri Varis, Jokerit

Jokerien kapteeni Petri Variksen kausi ei alkanut mukavasti. Kapteeni aloitti kauden Janne Hauhtosen ketjussa yhdessä Juha Lindin kanssa. Rannevamma katkaisi kuitenkin alkaneen kauden lyhyeen jo kolmen ottelun kohdalla. Näissä kolmessa ottelussa Varikselle merkattiin ainoastaan yksi jäähy.

Varis palaa kaukaloon vasta vuoden vaihteen jälkeen. Palatessaan kaukaloon hyökkääjä ottanee paikkansa kakkos- tai kolmosketjusta. Siihen asti Jokereissa kapteenin virkaa hoitaa puolustaja Mikko Jokela.

Sami Kapanen, KalPa

KalPan kapteeni Sami Kapasella on varmasti suurin rooli omassa joukkueessaan, vaikka laskuihin otettaisiin kaikki SM-liigaseurat. Kapasen työ näkyy positiivisesti kentällä ja pukukopissa, sekä lisäksi myös markkinoinnissa ja seuran johdossa.

Laitahyökkääjä on ollut kentän parhaimmistoa joka kerta, kun kilpirinnat ovat kaukaloon astuneet, varsinkin jos ovat sieltä voittajina poistuneet. Kapanen on joukkueensa paras pistemies, mutta lisäksi hyökkääjä tekee joukkueen eteen tärkeää likaista työtä. Kapanen ei aristele taklata ja sitä kautta nostaa joukkueen taistelutahtoa.

Kapasen suurimpiin vahvuuksiin kuuluvat nopeus ja oikea-aikaisuus. Yleensä hän on kentällä siellä missä tapahtuu, niin hyvässä kuin pahassakin. Kapanen on tällä hetkellä KalPan paras pistemies yhdessä ketjukaverinsa Kalle Sahlstedtin kanssa, toisena plusmiinus tilastossa ja pelaa eniten minuutteja. Voiko joukkue toivoa enempää kapteeniltaan?

KalPa-kapteenin hyvästä alkukaudesta kertoo se, että Kapanen valittiin Suomen maajoukkueen kapteeniksi ja SM-liigan lokakuun pelaajaksi.

Ilkka Mikkola, Kärpät

Kärppäkapteeni on alkukaudella joutunut ottamaan turhankin ison roolin. Martti Järventien loukkaantumisen myötä Mikkola on oululaisjoukkueen puolustuksen ainoita konkareita ja täten vastuuta tulee reippaasti tilanteessa kuin tilanteessa. Tappioputkessa taapertaneessa kärppälaumassa Mikkolan odotetaan ottavan vastuuta myös joukkueen henkisessä luotsaamisessa, joten pelkkä iso peliaika ei kerro kaikkea hänen panoksestaan.

Syksyn otteluissa Mikkolan otteista on paistanut epävarmuus ja kiekko on pomppinut lavassa paljon. Miehellä on iso tontti myös joukkueen ylivoimapelissä, mutta hän ei ole luontainen siniviivapommittaja tai pelintekijä. Tehopisteitä puolustajalle on kertynyt 2+5 ja jäähyjä yhden ulosajon myötä peräti 42 minuuttia. Jatkossa Mikkolan täytyy muun kärppäjoukkueen tavoin jämäköittää otteitaan.

Pasi Saarela, Lukko

Lukon kaikki 20 ottelua pelannut kapteeni Pasi Saarela on kerännyt joukkueensa kolmanneksi suurimmat tehopisteet lukemin 6+7=13. Ylivoimapelissä kaurajätin kovia pommeja on edelleenkin nähty, mutta pienestä epätarkkuudesta johtuen osumia ei ole tullut enempää. Paikkojen puutteesta ei kuitenkaan ole kysymys.

Alkuperäisen suunnitelmien vastaisesti kapteeni on siirretty pelaamaan kahteen ensimmäiseen ns. tuloksentekokenttään, ja näin peliaikaa on kertynyt aavistuksen odotettua enemmän. Viime aikaisten vaisujen esitysten seurauksena myös hänen tehotilastonsa on painunut kuitenkin miinuksen puolelle ollen nyt lukemassa -1.

Maaottelutauon jälkeen järjestyksessään ottelun nro 739 runkosarjassa pelaava Saarela ei ole saanut joukkueensa pelivirettä omalta kohdaltaan säilymään ihan kauden alun tasoisena, ja näin on Lukko luisunut sarjassa sijalle kuusi. Otteiden tasaisuus ja pelaajien keskittyminen itse otteluun ovatkin seuraavat teemat, joiden onnistumiseen tarvitaan myös kapteeniston palveluksia.

Erik Kakko, Pelicans

Keväällä tehdyt leikkaukset tekivät totisesti terää Kakolle. Viime kauden lopulla jalkavaivainen puolustaja näytti lähes kypsältä lopettamaan, mutta nyt hänellä ei ole mitään vaikeuksia pysyä liigavauhdissa mukana. Hyökkäyspäässä tehoja on tullut 3+2 pistettä, ja puolustuspäässäkin Kakko on hoitanut velvoitteensa jämäkästi, mistä kertoo tehopörssilukema +2. Hänen lisäkseen vain kolmella pelikaanilla lukema on plussan puolella.

Alkusyksyllä Kakon vastuuta ovat lisänneet puolustuskaluston loukkaantumiset. Kuorma kevenee sarjatauon jälkeen, sillä Samuli Suhonen palaa ruotuun, ja myös Kari Haakana lähestyy pelikuntoa.

Ville Koho, SaiPa

Ville Koho on hoitanut oman ruutunsa kuten kapteenin kuuluukin. Kiekollisessa pelissä Koho ei ole kuulunut joukkueen johtotähtiin, mutta hänen laidallaan Tero Koskiranta on nostanut omaa tasoaan valtavasti. Koskirannan kehittymisestä voidaan antaa kunniaa myös Koholle, jonka pyyteetön puolustuspelaaminen on mahdollistanut Koskirannan hyökkäävämmän pelityylin.

Koholle seitsemän tehopistettä ensimmäisellä kolmanneksella on hieman enemmän kuin aiemmilla kausilla. Alkukauden aikana Koho on muodostanut SaiPan yhtenäisimmän hyökkäysketjun juuri Koskirannan sekä Petri Koskisen kanssa. Koho on alkukaudella ollut SaiPan ahkerin aloittaja ja koko liigassa hän on kahminut hyökkäyspään aloituksia neljänneksi parhaiten.

Toiseksi viimeisessä ottelussa ennen maaottelutaukoa Koholta murtui kylkiluita ja hän on sivussa 2-4 viikkoa.

Janne Ojanen, Tappara

Nivusvaivat ovat jarruttaneet Tappara-ikonin tahtia ja pakottaneet huilaamaan muutaman pelin kokonaan. Ojasen vauhti on silminnähden hidastunut. Viime kaudella konkari johti Tapparan ykkösketjua kapellimestarina, mutta nyt hän tarvitsee yhä enemmän vetoapua ketjukavereiltaan.

Silti Ojanen on kerännyt 17 ottelussa kelvolliset 1+6 pistettä. Hyökkäysten käynnistäjänä, kakkosylivoiman moottorina ja nuoren joukkueen henkisenä johtajana hän on yhä elintärkeä mies kirvespaidoille. Ja SM-liigan kaikkien aikojen pistepörssissä Arto Javanaisen kärkipaikka häämöttää enää kuuden pisteen päässä.

Aki Berg, TPS

TPS:n yleistä linjaa seuraten myös joukkueen kapteenin alkusyksy on ollut vaikea. Bergillä on ollut eriasteisia vammoja, jotka ovat vaikuttaneet pelaamiseen, mutta väliin on jäänyt vain neljä ottelua. Kolhuista huolimatta mies on urakoinut yli 20 minuuttia per peli ja antanut neljä syöttöpistettä.

Vammat eivät kuitenkaan ole kuin osasyy. Tosiasia on, ettei Bergin alkukausi ei ole vastannut odotuksia. Maalitykkiä kukaan ei hänestä odotakaan, mutta yleensä Berg antaa helpon ja hyvän ensimmäisen syötön keskialueelle. Tänä vuonna avaussyötöt ovat kuitenkin usein, joukkueen yleistä käyrää seuraten, karanneet minne sattuu.

Kapteenina Berg ei ole noussut massasta esiin ainakaan kentällä. Hän hoitaa omaa ruutuaan esimerkillisesti, mutta harvoin ottaa ratkaisijan viittaa harteilleen henkilökohtaisella suorittamisella. Tosin Bergin avut ovatkin enemmän peruspuolustamisessa kuin kiekollisen pakin roolissa. TPS:ssa Berg joutuu pakon edessä pelaamaan kummassakin roolissa.

Matti Kuparinen, Ässät

Ässien vuoristoratamaisesta alkukaudesta huolimatta joukkueen kapteeni on esiintynyt tasaisen varmasti. Aiemmin puurtajana ja pyytettömänä työntekijänä tunnettu Kuparinen on ottanut roolia myös kiekollisena.

Ennen kauden alkua maajoukkueessakin piipahtanut Kuparinen pisti yhden kauden maaliennätyksensä uuteen uskoon jo kuluvan sesongin 17. ottelukierroksella. Myös ylivoima-aikaa ja paikka ykkössentterinä on tullut perusporilaiselle tutuksi ennen ensimmäistä maaottelutaukoa.

Kapteenin työsarkansa Kuparinen on hoitanut moitteettomasti. Mies ei turhia tuomareiden perässä juokse, ja hoitaa varmasti roolinsa pukukopissa, myös kentältä tutuksi tulleella jämäkällä otteellaan. Ennen kaikkea miehen kentällä antama esimerkki on varmasti tuonut lisäpontta joukkueelle sen vaikeina hetkinä.

» Lähetä palautetta toimitukselle