Mielipide

Vain JYPin finaalivastus vielä avoinna

LIIGA / Kolumni
Sarjatauon kunniaksi on SM-liigan alkukauden summauksen aika, ja mitenkäpä sen leppoisammin aloittaisi kuin seuraavalla takuulla: JYP pelaa tänä keväänä SM-liigan finaaleissa. JYP dominoi tällä hetkellä sarjaa, eikä sen pelissä ole yhtäkään heikkoa tai haavoittuvaa osa-aluetta.

Mitään kuplaa ei ole olemassa, vaan Jyväskylän joukkio jyrää läpi muiden joukkueiden myös loppukauden ajan. JYPin pelissä on erityisen ihailtavaa kuinka vastuunkantajia löytyy laajalta rintamalta, vaikka helposti penkillä voitaisiin luottaa ykkösketjun kaikkivoipaan voimaan.

Risto Dufvalla on käytössään SM-liigan paras pelaajapakka, hänen pelitaktiikkansa on ryhmälle optimaalisesti sopiva ja koko seuran henkinen tila huokuu itseluottamusta. Jokainen JYPin pistemenetys loppukauden aikana on lähtökohtaisesti yllätys.

Bluesilla on aikaa parannella vammojaan ja peliään ja ehkä Glen Hanlonkin jossain vaiheessa saa juonesta kiinni, joten viimeisiä ropojaan ei vielä kannata iskeä JYPin seurahistorian ensimmäiseen mestaruuteen kiinni. Sen sijaan Kärpät saa heittää hyvästit kuuden vuoden mittaiselle mitaliputkelleen jo tässä vaiheessa. Tosin kai nuo kepeät mullat olisi voinut viskoa jo huhtikuun 15. päivä.

Jos kärkipäässä luvassa on pirteää taistelua alkukauden merkeissä, on toisenlainen kamppailu tiedossa sarjataulukon toisessa päässä. TPS on epätoivoisesti yrittänyt kaikin keinoin tuhota itse itsensä jo vuosien ajan, ja tällä kaudella projekti Täystuho taitaa saada huipennuksensa. Seura on henkisesti ja tätä menoa hyvin pian taloudellisestikin konkurssikypsä.

Artukaisten viljasiilo jää raunioituneeksi muistomerkiksi kuten Rooman keisareiden omaa jumaluuttaan kohottamaan rakennetut palatsit ikään. Nykypäivien Caligulat ovat tehneet tehtävänsä, eikä yksi Kai Suikkanen enää riitä pelastamaan kohti Aurajoen pohjaa sukeltavaa seuraa. Tosin kovaa vauhtia TPS:ää yrittää kiriä selkä edellä hyiseen Selkämereen luisteleva Ässät.

Lokakuu ei tuottanut Isomäessä yhtään kotivoittoa eikä juuri vieraspisteitäkään, ja parempaa ei ole luvassa ennen kuin Porissa huomataan, että tappi on irronnut ja paatti hörppii vettä täyttä vauhtia. Ovatko Pentti Ahola ja Jukka Hirsimäki oikeita miehiä äyskäröimään laiva takaisin satamaan? Epäilen asiaa suuresti.

Sen sijaan Kuopiossa on tehty viime vuosina joka rintamalla hienoa työtä, ja KalPan esimerkki näyttää kuinka pohjaltakin voidaan nostaa pää jälleen pinnalle pitkäjänteisellä duunilla. Juniorityö Kuopiossa on ollut esimerkillistä ja Pekka Virta on päässyt nostamaan edustusjoukkueeseen roppakaupalla halpoja ja hyviä pelimiehiä.

KalPan nousun kaltainen kiito vaatii kuitenkin koko organisaation sitoutumista yhteiseen päämäärään. Kuopiossa niin juniorivalmennus, päävalmentaja Virta ja tehtävänsä valitettavan pikaisesti jättämään joutunut toimitusjohtaja Jukka Pennanen ovat puhaltaneet yhteen hiileen. Eikä kilpipaitojen kohdalla tietysti voi hirveästi moittia seuran omistajankaan panosta...

Tampereella taas yritetään todistaa SM-liigakiekkoilun bipolaarinen puoli. Sekä Ilves että Tappara ovat jo kokeneet maanisen vaiheen, jolloin tupsukorville ja kirvesrinnoille joutuivat nöyrtymään vastustaja kuin vastustaja. Nyt päällä taas on depressiivinen vaihe, kun mikään ei tunnu toimivan ja pelistä on hävinnyt kaikki se aiemmin jäällä ja katsomoissa nähty ilo ja nautinto.

Samaa on luvassa Hakametsään loppukaudenkin ajan, sillä kummankaan tamperelaisjoukkueen pelaajamateriaali, valmennus, pelikirja tai henkinen vire ei anna mitään viitteitä siitä, että ryhmien suoritusvarmuus parantuisi talven pimentyessä. Seurapomojen onkin syytä miettiä litiumtarjoilua sisäänkäynneille, jotta Ilveksen ja Tapparan kannattajat eivät olisi täysiä hermoraunioita kevään tullen.

Yhdenlaista kiekkomaniaa siellä, toisenlaista täällä. Seurat kantakoot vastuun faneistaan positiivisten kiekkotekojen voimalla, muiden on parempi suunnata hyväntekeväisyysroponsa esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuralle.



Kirjoittaja on Jatkoajan entinen päätoimittaja, jonka mielentilasta lukijat tekevät omia diagnoosejaan säännöllisin väliajoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle