Munamankelilla Ouluun

LIIGA / Artikkeli
JYP-hyökkääjä Tuomas Pihlman viimeisteli torstaina Kärpät-ottelussa liigakauden 32. pisteensä. Viimekesäisen vedonlyönnin mukaisesti Pihlmanin 32. piste varmisti myös Jatkoajan KalPa-toimittaja Kimmo Viitarinteen polkupyöräretken Kuopiosta Ouluun.

Perjantai-ilta, 27.7.2007, Rastilan Leirintäalue, Itä-Helsinki. Jatkoajan toimittajien ja moderaattoreiden perinteiset kesäjuhlat:

Toimittajien puheet kääntyvät kovasti vahvistuneeseen JYPiin ja keskustelupalstalla lähes mestaruutta odottaviin JYP-kannattajiin. Osa toimittajista povaa Tuomas Pihlmanin nousevan lopullisesti liigaeliittiin. Viitarinne tarttuu täkyyn ja lupaa polkea pyörällä Kuopiosta Ouluun, jos Pihlman tekee 32 pistettä tai enemmän liigakauden aikana. Toisinpäin vedossa ei ole lainkaan panosta.

– Kesäjuhlahumussa tuli tehtyä lupaus ajella fillarilla Kuopiosta Ouluun mikäli 32 pistettä rikkoutuu. Oulu muodostui kohteeksi, koska keskustelussa aktiivisimmin oli mukana sympaattinen Korhosen Jarmo Oulusta. Polkupyöräreissu vedonlyöntikohteena viittaa legendaarisen jalkapallopersoona Pasi Rautiaisen urotekoihin pyörän selässä, Kimmo Viitarinne kertoo vedon taustoista.

Hieman yli viisi kuukautta myöhemmin, torstai-ilta, 3.1.2008, Raksilan jäähalli, Oulu, Kärpät-JYP:

Toisen erän alkuhetkillä JYP siirtyy yllättäen 0-3-johtoon. Pihlman on maalin kakkossyöttäjä ja saalistaa kauden 32. pisteensä. Liigakausi on vasta ylittänyt puolivälin ja vuosi on juuri vaihtunut. Pihlmanin merkkipaalu raportoidaan välittömästi myös Kuopion Särkiniemeen, jossa Jatkoajan Pasi Rautiainen hyppää kolmannen erän ajaksi kuntopyörän selkään.

Jatkoajan toimituksessa Pihlmanin pistetahtia on seurattu tarkasti. Myös Viitarinne on pidetty asiassa tahtomattaankin ajan tasalla. Kuopiolaistoimittajalle on kuitenkin nostettava hattua. Viitarinne ei perunut vetoaan, vaikka veto alkoi kaduttaa jo seuraavana aamuna.

– Onhan tästä asiasta saanut kuulla vähän joka puolelta. Toimituksen kollegat ovat muistaneet kyllä mainita asiasta ja jokainen Pihlmanin tekemä piste on tullut nopeasti tietooni. Veikkaan, että kuittailua tulee kevään aikana vielä paljon lisää.

– Seuraavana aamunahan tämä jo alkoi vähän huolestuttaa. Jarkko Immosen siirto JYPiin vähän myöhemmin oli viimeinen naula meikäläisen arkkuun. Lieneekö Seppäsen Jukka kuullut minun lupauksesta ja päätti sitten hankkia Pihlmanille maailmanluokan keskushyökkääjän, Viitarinne kyselee.

Pihlmanin loistava alkukausi

Tuomas Pihlmanin alkukausi on ollut loistava. Jyväskylään palanneelta voimahyökkääjältä odotettiin paljon, mutta alkukausi on varmasti ylittänyt kaikkien odotukset. Vuodet rapakon takana toivat jyväskyläläisen peliin entisestään lisää röyhkeyttä ja rohkeutta. Pihlman on tällä kaudella tekemässä niin maali- kuin piste-ennätyksensä.

– Hyvin on alkukausi kieltämättä mennyt. Se auttaa, kun saa pelata "Vemmun" [Antti Virtanen] ja "Jaken" [Jarkko Immonen] kanssa. Kyllähän loistavien pelimiesten rinnalla pisteitä tulee. Lisäksi he ovat tuttuja kavereita entuudestaan, Pihlman jakoi kiitosta ketjukavereilleen Kärpät-ottelun jälkeen.

Pihlmanin pistetehtailu alkoi jo avauskierroksilla, kun mies saalisti pisteitä neljässä ensimmäisessä liigaottelussa. Pistetahti on jatkunut tasaisena. Parhaimmillaan Pihlman on saalistanut kaksi pistettä per ottelu, pisteettömiä otteluita on matkan varrelle osunut vain yhdeksän. KalPa-toimittaja Viitarinne väittää uskoneensa Pihlmanin kykyihin, vaikka harva kuopiolaistoimittajan vakuutteluihin uskoo.

– Uskoin Pihlmanin pystyvän tekemään kaudella 30-40 pistettä. Edellä mainittu 32 pistettä muodostui jotenkin rajaksi erittäin värikkäässä keskustelussa. Räikeästi liian alashan pisteraja muodostui kovan provosoinnin keskellä, mutta luvattu mikä luvattu, Viitarinne selittelee.

– Ei ollut mitään järkeä sanoa, että Pihlmanin pitäisi tehdä 50 pistettä, koska silloin todennäköisyys pyöräreissuun olisi ollut aika pieni. Kai tuo häviämisen vaara jotenkin tässä kiehtoi.

Tieto Viitarinteen lupauksesta oli tavoittanut myös Tuomas Pihlmanin.

– Olin kyllä tästä vedosta tietoinen. Aloin katsella tilannetta, kun itselläni oli 25 pistettä koossa. Sen jälkeen olen tilannetta vähän seuraillut. Toivotaan toimittajalle hyvää pyöräilykeliä. Paljon eväitä matkaan ja ennen kaikkea kaljaa maaliin, Pihlman ohjeisti.

Perästä kuuluu

Jatkoaika seuraa kevään aikana tiivisti Viitarinteen pyöräilykunnon edistymistä. Keskikesällä toteutettava pyöräilyretki raportoidaan sivustolla tarkasti ja samalla muistellaan kulunutta liigakautta. Myös Tuomas Pihlman kutsutaan mukaan Viitarinnettä seuraavaan huoltoautoon. Pihlman vastaanotti kutsun torstaina Oulussa ja mies toivoi pääsevänsä reissuun mukaan.

– Itse polkupyörämatka Ouluun on tarkoitus toteuttaa kesällä 2008, jalkapallon EM-kisojen jälkeen. Ajomatkana 300 kilometriä on sen verran pitkä reissu, että kahden päivän urakkahan tuo minulle on. Tässä on koko kevät aikaa suunnitella reissu huolella. Jatkoajan oma huoltotiimi on luvannut tulla mukaan matkalle kannustamaan ja hoitamaan tankkausta, Viitarinne kertoi.

Jatkoajan toimittajakollegat ovat huolissaan toimittajansa pyöräilykunnosta. Toimituksen saamien tietojen mukaan kuivaharjoittelua ei ole vielä aloitettu, eikä pyöräsankari omista edes kulkuvälinettä. Viitarinteellä on luvassa hikinen kevät ja tuskainen kesäreissu.

– Omistan kuntopyörän ja sitä on tullut vähän poljeskeltua. Nyt vuodenvaihteen jälkeen on alkanut todellinen treenaaminen kesää varten. Tarkoituksena on polkea miltei päivittäin vähintään tunnin verran kuntopyörää.

– Tavallista fillaria en omista, kun edellisen varkaat veivät. Keväällä siis on mentävä ostamaan uusi menopeli reissua varten. Mikäli jollain on tarjolla halvalla hyvä fillari, niin olen kiinnostunut toki ostamaan sen sopuhintaan, Jatkoajan munamankelisti kommentoi ja lähettää terveisensä myös Tuomas Pihlmanille.

– Pihlmanille onnittelut upeasta kaudesta, meno on ollut loistavaa tähän saakka. Tsemppiä loppukauden peleihin.

Jatkoaika puolestaan toivottaa toimittajalleen hyvää treenikautta.

» Lähetä palautetta toimitukselle