Mikko Kousa ei hermoillut liigadebyytissään

LIIGA / Artikkeli
Eipä tainnut kovin suuri osa Ilves−Pelicans-ottelun yleisöstä tajuta, että kentällä oli yksi liigadebytantti. 19-vuotias Mikko Kousa pelasi ensimmäisessä liigaottelussaan eleettömän varmaa peliä ja sai saaliiksi yhden syöttöpisteen.

Kun Samuli Suhonen teloi kätensä juoksulenkillä perjantaina, Pelicans-valmennus kutsui Mikko Kousan hätiin. Päävalmentaja Hannu Aravirta ei epäröinyt suoda luottamusta nuorukaiselle, joka viime keväänä valittiin A-nuorten SM-pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kousa pelasi Ilvestä vastaan kiitettävän määrän minuutteja Jan Latvalan puolustajaparina ja sai runsaasti ylivoimavastuuta. Pelicansin avausmaalissa hänellä oli vahva rooli. Maali syntyi, kun Marko Jantunen ohjasi Kousan rannelaukauksen sisään.

− Nostan Kousalle hattua. Viileä viivapeli siinä meidän ensimmäisessä maalissa. Mies meni suoraan ykkösylivoimaan ja osoitti, että hänessä on pelimiehen geenejä, Aravirta kehaisi.

Puhe pelimiehen geeneistä oli osuva ilmaus, sillä Mikko Kousan isä Keijo oli aikanaan maajoukkuetason jalkapalloilija. Vaikka poika valitsi eri lajin kuin isänsä, menestyksekäs tie on avoinna edessä. Aravirran mielestä Kousa esiintyi debyytissään juuri niin hyvin kuin hän odotti.

− Hän kerkesi pelata meillä viisi harjoituspeliä olkapäävammansa jälkeen. Sanoin sitten, että nyt menet pelaamaan A-junnuihin ja olet sitten valmis auttamaan meitä kun tarvitaan. Poika teki juuri sen minkä pitikin.

Kousa itse arvioi Ilves-ottelun suorituksensa kasin tai ysin arvoiseksi.

− Helppo oli pelata Latvalan kanssa, hänhän on vanha konkari, Kousa tuumi.

Jännitys ei kangistanut Kousaa Hakametsässä, vaikka aamulla oli ollut perhosia vatsassa. Puolustaja myönsi, että jännitys olisi ollut kovempi, jos debyytti olisi pitänyt tehdä kotiyleisön edessä. Nyt hermoilua ei liiemmin näkynyt.

− Kiekollisessa pelissä on aina vähän parannettavaa. Pari menetystä sattui pahoissa paikoissa. Puolustuspeliä ja kiekkovarmuutta pitäisi parantaa, hän luetteli vaatimattomana.

Kousalle lauantai oli juhlapäivä siinäkin mielessä, että hänen varusmiespalveluksensa ylitti juuri puolivälin. Kotiutuminen odottaa ensi vuoden alkupäivinä.

Siihen mennessä Kousa ehtinee saada tililleen lisää liigaotteluita. Samuli Suhonen palaa todennäköisesti kokoonpanoon jo seuraavassa pelissä ensi torstaina, mutta jos joku muu puolustaja loukkaantuu, valmennusjohto tuskin epäröi ottaa Kousaa uudestaan mukaan kokoonpanoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle