Mielipide

Näytön paikka: Veteraanit tarkkailussa

LIIGA / Kolumni
Parilta edelliseltä kaudelta tuttu Jatkoajan Näytön paikka –pelaajaseuranta jatkuu tänäkin vuonna. Aiemmin toimituksen tarkkailussa ovat olleet joukkueen nuoret pelaajat, mutta nyt valvovan silmän alle pääsevät veteraanit. Tarkkailu alkaa pienellä ennakkoanalyysilla ja sitä jatketaan maajoukkuetauoille sekä runkosarjan lopussa julkaistavilla raporteilla.

SM-liigajoukkueissa pelaa paljon nuoria kavereita, mutta jokaiseen joukkueeseen mahtuu myös kokeneempia pelaajia. Näiden miesten odotetaan näyttävän nuorille esimerkkiä ja johdattavan joukkuetta vaikeina aikoina.

Jatkoaika ottaa tällä kaudella tehotarkkailuun jokaisen joukkueen vanhimman pelaajan. Tässä porukassa on pelaajia moneen lähtöön. Osa miehistä on joukkueelleen elintärkeitä pelaajia, joilla on suuri rooli niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Esimerkiksi JYP olisi varsin eri kastin joukkue ilman luottovahti Sinuhe Wallinheimoa.

Joukosta löytyy jo peliuransa aikana legendoiksi luettavia herroja. Raimo Helminen, Erik Hämäläinen ja Janne Ojanen ovat takuulla erittäin tuttuja ja arvostettuja herroja koko Suomen kiekkokansan keskuudessa. Nämä herrat eivät todennäköisesti pelaa enää montaa kautta, joten heidän suorituksistaan on syytä nauttia, kun siihen on vielä mahdollisuus.

Kaikkien rooli omassa joukkueissaan ei välttämättä ole pelillisellä puolella niin suuri kuin toisten, mutta henkisellä puolella suurin osa heistä on erittäin tärkeitä. Merkityksestä kertoo myös se, että moni heistä kuuluu joukkueensa kapteenistoon. Joukkueiden vanhimpien joukosta löytyy monenlaista persoonaa, joita ilman kiekkokausi olisi paljon värittömämpi.

Ismo Kuoppala, Blues

Ismo Kuoppala on espoolaisen kiekkokoulun kasvatti, joka on ehtinyt uransa aikana edustaa yhteensä kuutta seuraa SM-liigassa. Tutuksi ovat tulleet lisäksi Mestis kotimaassa sekä Ruotsin ja Tanskan liigat. Toissa kaudella Mestiksessä tahkonnut Kuoppala palasi takasin Espooseen, kun Bluesin loukkaantumistilanne edellytti puolustajahankintaa. Espoolaiset eivät joutuneet pettymään, vaan Kuoppala yllätti iloisesti olemalla yksi joukkueen parhaista puolustajista.

Viime kaudella Kuoppala oli jälleen Bluesin puolustuksen luottomiehiä. Ilman loukkaantumisia pelannut Kuoppala esiintyi ainoana pelaajana kaikissa Bluesin otteluissa kauden aikana. Pistesaalis runkosarjassa oli puolustajalle hyvä 6+11=17, ja pudotuspelissä syntyi kaksi osumaa.

Jo 32-vuotiaan teräsmiehen suurimpana vahvuutena on oivallinen kiekonkäsittelytaito. Myös syötöt löytävät pelikavereiden lavat kiitettävällä tarkkuudella. Pieniä ongelmia Kuoppalalla on isokokoisten vastustajien kanssa maalinedustalla.

Kuoppala on edellisten puolentoista kauden aikana Bluesissa osoittanut pystyvänsä pelaamaan tasaisen varmasti ja luotettavasti ottelusta toiseen. Sama tahti jatkunee myös nyt alkavalla kaudella.

Rem Murray,
HIFK

HIFK:n ikänestori on vuonna 1972 syntynyt kanadalainen Rem Murray. Murrayn ensimmäinen kausi HIFK:ssa sujui mainiosti, varsinkin pudotuspeleissä hän osoitti arvonsa ja oli koko joukkueen paras pelaaja.

Murray on monipuolinen hyökkääjä, joka pystyy pelaamaan niin sentterinä kuin laidassakin, ja hän on vahva molemmissa päissä kaukaloa. Viime kausi sujui pitkälti keskushyökkääjän tontilla, mutta nyt on luvassa enemmän vastuuta myös laidassa.

Kapteeniuden Kimmo Kuhdan kanssa jakava Murray on valmennuksen luottopelaajia, joukkueen johtohahmo, jonka voi heittää kaukaloon koska tahansa. Murrayltä on lupa odottaa sekä pisteitä että laadukasta oman pään peliä.

Kai Nurminen,
HPK

Viimeksi kaudella 1994-95 HPK:ssa maaleja sylkenyt Nurminen tekee paluunsa Hämeenlinnaan paikassa, jossa miestä todella tarvitaan. Kerhon ryhmästä ei helposti löydy miestä, joka kykenisi maalintekoon yhtä luotettavasti kuin legendaarinen "Kultaranne".

Hieman yllättäenkin TPS:sta Rinkelinmäelle siirtyneeltä Nurmiselta odotetaan paljon, muttei kuitenkaan mitään, mihin mies ei tasonsa pitäessään pystyisi toteuttamaan. Viime kaudella flopanneen TPS:n paidassa Nurminen paukutti 20 täysosumaa. Vähintään samaa mieheltä odotetaan alkavallakin kaudella mikäli Kerho mielii taistella pääsystä mitalipeleihin.

Harjoituspeleissä Nurmista on istutettu älykkäänä pelintekijänä tunnetun Aki Uusikartanon rinnalle, joten maalipaikkoja miehelle pitäisi ainakin siunaantua.

Raimo Helminen, Ilves

Raimo Helminen,43, lähtee pitkän uransa todennäköisesti viimeiseen kauteen oudosta asetelmasta. Ilves on pitkän tauon jälkeen lähdössä kauteen valmiilla joukkueella. Jo vuosia ovat herrat XXX ja YYY olleet tulossa tiputtamaan Helmistä alaspäin Ilveksen sentterihierarkiassa, mutta ”Raipe” on kestänyt ja pelannut suuressa roolissa kaudesta toiseen.

Ilmaiseksi ei numero 41 tälläkään kaudella tule luopumaan kärkiroolista Ilveksen sentteristössä. Mike Bishai ja Mikko Peltola saavat Helmisestä vähintäänkin kirittäjän, niin erikoistilanteisiin kuin myös tasaviisikoin pelatessa. Nyt jo voitaneen sanoa, että kun Ilves pelaa voitosta loppuhetkillä, niin Raimo Helminen on jäällä.

Petri Varis, Jokerit

Petri Varis on kiistatta yksi kaikkien aikojen Jokereista, onhan 1969 syntynyt Varis sekä Jokereiden kaikkien aikojen paras pistemies että maalintekijä. Ensimmäisen jokerikautensa todella hyvin kiekkoa suojaava ja älykkäästi pelaava Varis pelasi jo 1993-94. Kapteenin nauhaa viime kaudella kantaneella konkarilla on alkamassa neljäs peräkkäinen kausi narripaidassa.

Variksen liikkuminen ei ole liigan sulavinta, mutta peliäly on kärkipäätä. Usein puhtaana maalintekijänä pidetty Varis on myös hyvä tilanteiden järjestelijä: etenkin kulmissa ja maalin takana hän pystyy suojaamaan kiekkoa ja toimittamaan sen joukkuekavereilleen pelattavaksi.

Viime kaudella Varis pelasi Jokerien ykkösketjussa Kim Hirschovitsin ja Jani Ridan kanssa summaten tehot 17+28. Vastuun ottamista ja pisteitä odotetaan Varikselta tulevallakin kaudella.

Sinuhe Wallinheimo, JYP

JYPin fyysisesti vanhimman pelaajan titteliä kantaa tulevalla kaudella 35-vuotias Sinuhe Wallinheimo. Räväkkä ja kovaääninen maalivahti on tulevallakin kaudella joukkueen tukipilareita.

Joukkueen oma kasvatti on kiertänyt erilaisia sarjoja vuosikausia. Taustalta löytyy kokemusta Pohjois-Amerikasta AHL:stä, ECHL:stä sekä yliopistosarja NCAA:sta. Lisäksi hän on pelannut Saksan kahdella ylimmällä sarjatasolla, Ruotsin Elitserienissä ja SM-liigassa JYPin lisäksi edustanut Rauman Lukkoa ja HIFK:ta. Atlantin takaa suurimpana saavutuksena on AHL-mestaruus Hershey Bearsissa, sekä Euroopasta kaksi Elitserienin hopeaa Färjestadissa. Lisäksi hän oli kauden 2005-06 päätteeksi Suomen kolmosvahti Moskovan MM-kisoissa.

Kokenut vahti on liigan eliittiä lähitorjujana ja henkisesti vahva, kokemuksen myötä pää kestää vaikeammatkin hetket ja sopivan paikan tullen hän osaa myös hämmentää vastustajan pelaajien ajatuksia. Pienen kysymysmerkin aiheuttavat parina viime kautena oikutelleet nivuset, mutta kunnossa ollessaan menee liigan huippuvahtien joukkoon.

Viimeiset kolme kautta omalaatuisia tempauksia kaukalossa esittävä Wallinheimo on ollut JYPin kantavia voimia ja jatkaa joukkueen ykkösvahtina keräten lisää ihailijoita ja vihaajia alkavallakin kaudella.

Mikko Laine,
KalPa

Espoon juniorikoulun kasvatti Mikko Laine tuli Kuopioon hakemaan uralleen uutta nostetta. Konkaripuolustaja Jermu Piston siirryttyä myyntitehtäviin Laine on KalPan vanhin ja myös selvästi kokenein pelaaja. Laineella on suuri rooli myös kuopiolaisten pukukopissa.

Laineelta odotetaan paljon myös kaukalossa. Häneltä kaivataan Kuopiossa suoraviivaista ja yksinkertaista pelaamista sekä paljon maaleja. Kovaa laukova laituri on kuitenkin ollut harjoituspelikaudella näkymätön ja yksi KalPan joukkueen harvoista pettymyksistä. Kahdeksi vuodeksi KalPaan sitoutuneelta Laineelta odotetaan selvästi vahvempaa panosta liigakauden alkaessa.

Kalle Sahlstedt, Kärpät

Kalle Sahlstedtin viime kausi meni pilalle siviilielämän murheiden takia. Mies on kuitenkin tällä kaudella osa kärppähyökkäystä. Useita mestaruuksia urallaan voittanut 34-vuotias keskushyökkääjä tuo joukkueeseen kokemusta ja hän pystyy rauhoittamaan peliä, kun siihen on tarvetta.

Sahlstedt pystyy monenlaiseen rooliin ja hän on käyttökelpoinen pelaaja sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Alkavalla kaudella hänelle lohjennee entistäkin puolustavampi rooli ja vastuuta on varmasti luvassa myös alivoimapelissä. Sahlstedt on ollut toistuvasti Kari Jalosen luottomies ylivoimapelissä ja hän on pelannut myös viivamiehen tontilla.

Oululaisjoukkue hakee riveihinsä vielä yhtä keskushyökkääjää, joten uuden pelaajan saapumiseen saakka entisten luottosenttereiden rooli on normaaliakin isompi.

Erik Hämäläinen, Lukko

Lukon monivuotinen kapteeni Erik Hämäläinen ei vieläkään malttanut ripustaa hokkareita naulaan, vaan kettupaitojen tyylikäs ikäpresidentti jatkaa puolta nuorempien hyökkääjien kiusaamista. Ja miksei jatkaisi, sillä 42-vuotias konkaripakki oli vielä viime kaudellakin joukkueensa puolustuksen johtohahmoja.

SM-liigan kaikkien aikojen otteluennätys parantuu joka kerta, kun Hämäläinen polkaisee kaukaloon. Mikäli säntillisenä harjoittelijana ja huolellisena kroppansa huoltajana tunnettu Lukko-ikoni pysyy terveenä, hän siirtää ennätyksen uudelle tuhatluvulle.

Hämäläisen ei oletusarvoisesti oleteta nousevan kettupakiston kenraaliksi enää vanhoilla päivillään, mutta vielä viime kaudella hän joutui muiden epäonnistumisten ja loukkaantumisten vuoksi ottamaan myös pelillisen johtajan roolin. Kokemus, osaaminen ja peliäly paikkaavat aavistuksen verran hidastuneita jalkoja, joten "Eepi" on edelleen valmis pelaamaan huipputasolla.

Marko Jantunen, Pelicans

Pelicansin kolmesta -71 syntyneestä pelaajasta laitahyökkääjä Marko Jantunen on vanhin. Suuren yleisön silmissä Jantusella on myös enemmän vastuuta kuin ikätovereilla Erik Kakolla ja Toni Koivusella, sillä häneltä odotetaan paljon pisteitä. Peliaikaa on runsaasti luvassa myös tänä vuonna.

Viime kaudella Jantunen saalisti mukavat 41 tehopistettä runkosarjassa. Kokenut kettu toi joukkueeseen tärkeää maalinteon rutiinia, mutta takavuosilta tutut taidonnäytteet ovat auttamatta jäämässä historiaan. Jantusen taito on tullut näkyvimmin esiin rankkarikisoissa, kun ympärillä ei ole ollut roikkuvia vastustajia.

Jantunen tehnee myös alkavalla kaudella paljon tärkeitä pisteitä. Hän osaa haistaa paikat ja tehdä oikeita ratkaisuja. Mutta mitä tulee hänen taiteiluyrityksiinsä, Jantusen on joko löydettävä niihin uutta potkua tai hyväksyttävä rajansa ja keskityttävä yksinkertaisempiin ratkaisuihin.

Jaska Vilen, SaiPa

Vasta kolmatta kauttaan SM-liigassa ja SaiPassa aloitteleva Jaska Vilen kuuluu jo nyt joukkueen kokeneempaan kaartiin. Tehokkaasta divarijyrästä on tullut todellista vakiokalustoa sputnikkien hyökkäysosastolle. Vaikka pistetehtailu ei yllä samaan, johon viimeinen kausi Mestiksessä maalikuninkuuksineen päättyi, on Vilen osoittanut pystyvänsä liigavauhtiin muiden avujensa puolesta.

Jaska Vilenistä on profiloitunut pelaaja, joka painaa jokaisen vaihdon täysillä, eikä anna mitään ilmaiseksi. Vilen on todella tärkeä palanen SaiPan nuoressa kokoonpanossa näyttäen esimerkkiä niin kaukalossa kuin pukukopissakin.

Tulevalla kaudella Vilenin rooli korostuu entisestään. Paikka löytyy totuttuun tapaan kolmos-neloskentän laidasta, mutta takuulla mies tullaan näkemään myös alivoimakentällisessä. Tehojakin on odotettavissa. Viime kaudella Vilen tuplasi edelliskauden pistesaldonsa.

Janne Ojanen, Tappara

Kun puhutaan seurauskollisuudesta, on Suomessa vaikea ohittaa Janne Ojasta. Valtaosan urastaan Tampereella ja nimenomaan Tapparassa pelannut Ojanen ei ole SM-liigassa edustanut mitään muuta seuraa - ja otteluita on takana jo yli 700.

Pelillisesti Ojanen on Tapparalle edelleen tärkeä hahmo. Janne voittaa aloituksia, pyörittää peliä ylivoimalla, uurastaa alivoimalla ja tekee kaikkea mitä kapteenin kuuluukin tehdä. Liike on parhaista vuosista hidastunut, mutta siitä huolimatta Ojanen pystyy pelinlukutaitonsa ansiosta vielä tehoille myös hyökkäyspäässä. Tapparan nuoren joukkueen ehdoton isähahmo ja tärkeä johtaja.

Marko Kiprusoff, TPS

Aikaisempien vuosien tapaan Marko Kiprusoffilla on iso rooli TPS-puolustuksessa myös alkavalla sesongilla. Miehen vastuu ja kokemus korostuvat nuoressa joukkueessa entisestään syyskaudella, kun pakiston toinen tukipilari Aki Berg on pitkällä sairaslomalla.

Isompien ja pienempien vammojen kanssa viime vuosina paininut Kiprusoff ei ole enää nuoruutensa iskussa, mutta hän on edelleen liigan kärkipään puolustajia. Vielä kaudella 2004-05 meriittilistalle kolahti puolustajien pistepörssin voitto ja viime kaudellakin hän oli tehokkain TPS-puolustaja. Kompensoi iän mukanaan tuomaa hitautta sekä näennäistä pehmeyttä erinomaisella pelinluvulla ja sijoittumisella.

Jo yli 400 peliä TPS-paidassa pelannut Kiprusoff tulee saamaan paljon vastuuta sekä tasakentällisin että erikoistilanteissa. Ylivoimassa hän on kiekollisen pakin roolissa todella tärkeä mies turkulaisille. Hyvä esimerkki TPS:n nuorelle kaartille, vaikka ei turhaan rasitakaan äänihuuliaan.

Pasi Peltonen, Ässät

Pasi Peltosesta, 35, on vuosien saatossa muodostunut peruspadan nykyinen käsite. Peltonen on pelannut koko, vuonna 1993 alkaneen, uransa Ässien paidassa. Viime keväänä miehen meriitteihin lisättiin 700. ottelu patapaidassa. Määrä lähenee kovaa vauhtia seuraavaa satalukua, sillä miehen sopimus jatkuu ainakin vuoteen 2009.

Peltonen on ollut koko uransa perinteinen peruspuolustaja, mutta pelannut silti viime vuosina 20 tehopisteen kausia. Viime vuonna mies merkkautti uran komeimmat saldot, 7 maalia, 19 syöttöä ja peräti 179 jäähyminuuttia.

Viime vuonna käyttöön otetut uudet sääntötulkinnat eivät ainakaan helpottaneet Peltosen tyylisiä puolustajia, mutta mies näytti pysyvänsä vauhdissa vielä mukana, vaikkei vastustajaa voikaan enää pysäyttää vanhoin keinoin. Peltonen kokemuksella löytää uusia keinoja ja tietää missä vaiheessa kannattaa kaukalossa hieman oikaista.

Tulevalla kaudella Peltonen pelannee isoja minuutteja jälleen ykköskentän takana. Pistesaldo todennäköisesti hieman pienenee, sillä ässäpuolustuksessa on nyt ylivoimaan tarjolla muitakin viivavaihtoehtoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle