Pelicans hakee vielä hyökkääjää ja kahta puolustajaa

LIIGA / Artikkeli
Perjantaina kuudesta tuoreesta pelaajasopimuksesta tiedottanut Pelicans ei paljon muutu edelliskaudesta. 23 sopimuspelaajasta vain yksi on tullut viime kauden ringin ulkopuolelta, eikä tulopuolella ole enää kuin maksimissaan kolme uutta miestä, kertovat toimitusjohtaja Ilkka Kaarna ja päävalmentaja Hannu Aravirta.

Pelicansin tuoreiden sopimusten julkistaminen tarkoittaa lähes varmasti sitä, että viimekautisista ilman sopimusta jääneistä pelaajista kukaan ei jatka Lahdessa. Turkoosipaidan ovat jättämässä Sami Helenius, Jarkko Glad, Toni Sihvonen, Olli Korkeavuori, Anssi Salmela ja Patrick Yetman.

- Osalle me tarjosimme jatkoa, osalle emme. Patrick Yetmanin kausihan oli hyvä, mutta jatko ei näytä todennäköiseltä. Hinta on kivunnut niin ylös, ettemme ole edes lähellä, toimitusjohtaja Ilkka Kaarna kertoo.

- Jiri Hunkesin sopimuksessa ollutta optiota emme sellaisenaan käytä, mutta muuten neuvottelemme jatkosta. Pelicans haluaa pitää hänet, mutta kysymys on sopimuksen arvosta. Asia ratkeaa luultavasti lähiaikoina.

Seuralla on kasassa jo 23 pelaajasopimusta, mutta muutama profiilipelaaja puuttuu. Pelicans tavoittelee yhtä kovatasoista miestä sekä hyökkäys- että puolustuskalustoon, ja tilaa on lisäksi vielä yhdelle peruspuolustajalle. Muuten hankintoja ei ole luvassa.

- Meillä ei ole mikään kiire näiden hankintojen kanssa. Niinhän me teimme viime kaudellakin, että lähdimme kauteen täysin suomalaiselle miehistöllä, ja aika hyvinhän siinä kävi, Kaarna huomauttaa.

Päävalmentaja Hannu Aravirran mukaan kiikarissa on keskushyökkääjä, vaikka joukkueella on jo ennestään neljä sentteriä sekä lisäksi yksi pystyvä varamies sille tontille.

- Ykkös-kakkosketjun sentteri olisi hyvä meille vahvistamaan kiekollista osastoa, mutta se ei ole mikään must. Toinen vaihtoehto on sellainen suoraviivainen laitahyökkääjä tyyppiä Patrick Yetman, Aravirta selvittää.

Jos Hunkes ei jatka, Pelicansilla ei ole vanhastaan yhtään ulkomaalaispelaajaa riveissään. Se nostaa esiin mahdollisen ulkomaalaishankinnan sopeutumiskysymymyksen.

- Siitähän meillä on hyvä esimerkki viime kaudelta. Marcus Paulsson pelasi ihan hyvin, mutta hän ei viihtynyt täällä yksin. Mieluummin kaksi kuin vain yksi ulkomaalaispelaaja kerralla, Aravirta sanoo.

- Toisaalta minä tiedän samassa joukkueessa pelanneita ulkomaalaispelaajia, jotka eivät hallin ulkopuolella olleet missään tekemisissä keskenään. Ei se ole mikään pakko, että on joko nolla tai kaksi ulkomaalaista, Kaarna tarkentaa.

- Tietysti jos se olisi mahdollista, lähtisimme kauteen kotimaisella joukkueella, sehän olisi paljon helpompaa. Se vain tuskin onnistuu. Ulkomaalaisia pelaajia on sen verran enemmän tarjolla, että on todennäköisempää turvautua heihin, toimitusjohtaja jatkaa.

Pelicansin A-juniorit taistelevat parhaillaan Suomen mestaruudesta, ja lahjakkaille yksilöille on tiedossa peliaikaa ensi kaudella myös edustuksesta. Valmennus- ja seurajohto lupaa ainakin Joonas Jalvanti, Mikko Kousa ja Vili Sopaselle kunnon mahdollisuuden aikuisten SM-liigasta.

- Joskus on vain pakko pudottaa vanhemmasta päästä pelaajia pois, että voi saada uusia tilalle. Kousan, Jalvannin ja Sopasen lisäksi Teemu Rinkinen ja Jesse Rohtla ovat mielenkiintoisia nimiä, kun suunnitellaan kesän harjoitusrinkiä, Aravirta sanoo.

Yhä maltillisin askelin

Pelicans on hyvää vauhtia menossa kohti pitkän aikavälin tavoitettaan. Seura pyrkii nousemaan pysyvästi keskisuurten liigaorganisaatioiden joukkoon, kun huomioidaan sekä urheilulliset että taloudelliset perusteet.

Kaarnan mukaan liikevaihto kasvoi edellisvuodesta tuntuvasti, ja budjetoidun yleisötulon reipas ylittyminen enteilee toista voitollista kautta peräkkäin. Toimitusjohtaja arvelee, että pelaajabudjetti nousee nykyisestä 1,1 miljoonasta eurosta, mutta vain piirun.

- Olen erittäin tyytyväinen tämänvuotisen joukkueen panostuksen ja hinnan suhteeseen sekä siihen, kuinka se näkyi hyvinä yleisömäärinä. Se on linja, jolla jatkamme.

- Emme kuitenkaan lähde ensi kaudella budjetoimaan paljon suurempaa yleisömäärää. Ei hyvän kauden toteutuma saa olla seuraavan kauden budjetti.

Halusi Pelicans sitä tai ei, seuralla on tällä hetkellä pikkuseuran imago - tosin ei kovinkaan negatiivisessa mielessä. Kehityskelpoiset ja edulliset pelaajat kelpaavat joukkueeseen, joka menestyy resursseihin nähden hyvin jo ennestään. Paras esimerkki tästä on Lukossa epäonnistuneen Hunkesin hankinta. Optiolla varustettu sopimus oli Pelicansilta kokeilu sijoittaa tulevaisuuteen.

- Emme me voi hankkia mitään Cory Murphya tänne. Jos häntä käytetään esimerkkinä, niin palkka on noin kolminkertainen Hunkesiin verrattuna, Kaarna vertaa.

Parin viime kauden aikana Pelicans on tehnyt monesta Mestis-pelaajasta liigakelpoisia, ja siitä Kaarna on ylpeä. Kasvatustyö jatkuu ja lahtelaisseura jatkaa nuorekkaalla mutta melko leveällä pelaajaporukalla. Sitä myötä Pelicans haluaa myös jatkaa yhteistyötä Heinolan Kiekon kanssa.

- Olimme siihen toimintaan erittäin tyytyväisiä. Emme uskaltaneet odottaa siltä kauheasti, mutta tämä oli positiivinen yllätys. Saimme peluutettua pelaajiamme siellä, ja siitä oli meille paljon hyötyä, Kaarna kiittelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle