Summanen pahoillaan Erikssonin lähdöstä

LIIGA / Haastattelu
Jatkoaika tavoitti Bluesin urheilutoimenjohtajan Raimo Summasen pian Bluesin tuoreimpien sopimusuutisten julkistamisen jälkeen. Summanen oli pahoillaan Joakim Erikssonin lähdöstä, mutta ymmärsi hyvin miehen ratkaisun. Lisäksi Summanen valotti Bluesin joukkueen rakennusfilosofiaa ensi kautta silmällä pitäen.

- Joakim Eriksson on tyylikäs pelaaja ja suuri menetys meille tämä hänen lähtönsä. Kuitenkin elämässä on niin, että jääkiekko ei ole aina se kaikkein tärkein asia. Rakentavassa hengessä Erikssonin kanssa keskusteltiin ja ymmärrän kyllä hyvin hänen ratkaisunsa.

Bluesin joukkueessa on viime viikkoina käynyt kuhina, kun uusia pelaajasopimuksia on julkistettu urakalla. Viimeisimmässä aallossa joukkueeseen liittyvät Ari Ahonen ja joukko paluumuuttajia. Aikaisemmin Blues kertoi, että joukkue on tehnyt sopimukset Martin Kariyan, Jari Tolsan, Ville Viitaluoman, Kimmo Pikkaraisen ja Samuli Suhosen kanssa.

Maalivahdit lähtökuopissa?

Ensi kauden joukkue alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Kapteeni Erikssonin lähtö ja auki oleva maalivahtitilanne ovat kuitenkin vielä epävarmuutta luovia tekijöitä.

- Ari Ahosen kanssa tehtiin sopimus, jossa on NHL-optio. Kesäkuun lopussa sitten ratkeaa, että lähteekö hän vielä takaisin Amerikkaan. Hänellä on paljon kokemusta ja näyttöjä siitä, että pystyy pelaamaan siellä. Samoin on toisella maalivahdillamme Bernd Brücklerillä.

- Voi olla, että toinen heistä lähtee NHL-paikkaa tavoittelemaan. Toisaalta voi olla, että molemmat pelaavat meillä ensi kaudella, Summanen pohtii maalivahtitilannetta.

Parhaassa tapauksessa Bluesilla on ensi kaudella todella vahva maalivahtiosasto. Sekä Ahosen että Brücklerin jäädessä joukkueeseen, maalivahtipeli olisi varmoissa käsissä. Suurimpana uhkakuvana on kuitenkin molempien maalivahtien poistuminen Pohjois-Amerikkaan.

Sama valmennus jatkaa

Valmennus jatkaa Summasen mukaan ennallaan. Kari Heikkilä jatkaa päävalmentajana ja Petri Matikainen toisena valmentajana, mutta pieniä muutoksiakin on luvassa.

- Sama valmennusporukka jatkaa, tilanne on tosin auki vielä maalivahtivalmentaja Jukka Ropposen osalta. Bluesilla ja Ropposella on kyllä sopimus ensi kaudesta, mutta liigajoukkueen maalivahtivalmennuksesta Heikkilä ja Ropponen vielä keskustelevat. Ainakin junnuja Ropponen valmentaa.

Bluesin uusia ”nimekkäimpiä” vahvistuksia Summanen kuvailee joukkueeseen hyvin sopiviksi.

- Martin Kariya on nuori, eteenpäin menevä ja hyvä erikoistilanteissa. Kyllä hänessä on potentiaalia.

- Jari Tolsa puolestaan on hyvä yleispelaaja. Hänellä on ollut vähän epäonnea loukkaantumisten kanssa ja hän on hakemassa uutta alkua Espoosta. Tolsa on pelityyliltään Uhlbäckin ja Rajamäen välimaastosta.

- Ville Viitaluoma tuo taitoa ja syvyyttä keskushyökkääjien joukkoon.

”Nollatoleranssi tulee liigaan”

Kun puhe kääntyy Bluesin joukkueen kasaamisen yleisiin suuntaviivoihin, Summanen valottaa taustalla olevaa strategiaa. Summaselta löytyy luottamusta nollatoleranssin tulemiseen myös kotoiseen SM-liigaan.

- Meillä on ollut kiekollisuus teemana puolustusta kasattaessa. Lisäksi on panostettu maalivahteihin. Kolmas painopistealue on ollut keskushyökkääjistö, ja tähän Joakimin lähtö tekee kyllä kieltämättä loven. Laidoille on jätetty sitten enemmän kysymysmerkkejä.

- Kyllä meillä ajatuksena on, että nollatoleranssi tulee ensi kaudeksi liigaan. Siltä pohjalta puolustus on muokattu kiekolliseksi ja näihin säätöihin sopivaksi.

Puuttuvat palaset

Vielä ei Bluesin toimistossa voida lähteä kesälomalle, sillä joukkue kaipaa lisää vahvistuksia. Myös Summanen on samaa mieltä ja suuntaa tarkkailevan katseensa pelaajamarkkinoille.

- Senttereitä meillä ei ole älyttömästi. Kyllä me ykkösketjun hyökkääjää vielä haemme.

Yksi vaihtoehto ykköskentän hyökkääjäksi on viime kaudella Bluesissa kovat tehot nakutellut Steve Kariya. Miehen tulevaisuuden suunnitelmat ovat kuitenkin vielä auki.

- Stevellä elää unelma NHL-sopimuksesta. Miehen kanssa on neuvoteltu ja neuvotteluja jatketaan vähitellen. Viimeistään training campien jälkeen tämä asia ratkeaa. Steve viihtyi hyvin Espoossa ja kyllä me hänet täällä haluaisimme pitää ensi kaudellakin.

Kokonaisuudessaan Bluesin joukkue alkaa olla valmis monilla osa-alueilla. Mikäli molemmat maalivahdit päättävät pelata Suomessa, Bluesin maalivahtiosasto on liigan parhaimmistoa. Puolustus puolestaan on pullollaan kiekollista taitoa, ja tuleva tuomarilinja tulee kertomaan onko Bluesin johdon arvio nollatoleranssin tulemisesta oikea.

Hyökkäyksen osalta Bluesin joukkue on viime kautista hieman nimettömämpi. Varsinkin keskushyökkääjäosastolla löytyy puutteita, sillä Ville Viitaluoma ei ole aivan Esa Pirneksen ja Joakim Erikssonin veroinen, ainakaan yhteen laskettuna. Myöskään maalintekijöitä joukkueessa ei ole liikaa. Joukkueella on käytettävissä enää yksi ulkomaalaispaikka, joten joko maalintekijän tai keskushyökkääjän tulisi olla kotimainen ratkaisu. Kumpiakaan ei pelaajamarkkinoilla ole tarjolla liikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle