Mielipide

”Leksa” vastaan ”Leksa”

LIIGA / Kolumni
Porin Ässien ja Hämeenlinnan Pallokerhon välinen taisto tiistaina tarjosi myös osansa jääkiekon varjopuolista, kun Ässien nuori Leo ”Leksa” Komarov jäi makaamaan verissäpäin jäähän. Ässien Leksan jäähän toimitti Kerhon Mikko Jokela, jonka lempinimi myös sattuu olemaan ”Leksa”. Jälki oli rumaa, mutta teko ei.

Ihmiset pyysivät jännitettä Ässien ja HPK:n väliseen sarjaan ensimmäisen ottelun ”hohhoijaa”-kiekon jälkeen. Toisessa ottelussa jännitettä tulikin kertarysäyksellä, kun Mikko Jokela ajoi Leo Komarovin pystyyn HPK:n b-pisteen kaarella. Jokela näki Komarovin lyövän kiekon päätyyn ja samalla oivan paikan avojääpommiin, kun oma mies oli menossa hakemaan kiekkoa.

Jokelan taklaus Komaroviin rysähti kovalla voimalla ja puun takaa, kun Komarov jäi ihailemaan omaa päätykiekkoaan. HPK-puolustajan taklaus oli kuitenkin puhdas, vaikka jälki olikin rujoa.

Jokela tuli tilanteeseen normaalilla taklausvauhdilla, kädet pysyivät kropassa kiinni taklaustilanteessa, eivätkä Jokelan luistimet nousseet jäästä. Komea taklaus, joita varten ihmiset käyvät jääkiekkoa katsomassa. Toki lopputulos pelästytti, sillä jääkiekossa välillä sattuu ja tapahtuu, vaikka kyse olisikin puhtaasta taklauksesta. Kiekko on kuitenkin kontaktipeli.

Loukkaantumiseen johti Komarovin pituusero Jokelaan nähden sekä vastaanottajaan tiedottomuus siitä, että kohta tulee pommi. Tilannetta ei auttanut myöskään se, että ässähyökkääjän kypärä lensi taklauksen osuttua. Puun takaa taklatessa voidaan myös nostaa esille keskustelu näiden taklausten eettisyydestä, mutta normaalitilanteessa pelaaja osaa varoa vielä kiekollisena ollessaan, jota Komarov kiistatta vielä oli. Nyt Komarov maksoi kovan hinnan siitä, että ei ollut valmis taklaukseen.

Erotuomari Markku Kruusin vaihtoehdot olivat sen jälkeen vähissä, kun hän nosti kätensä samantien kun Komarovin kypärä irtosi. Komarovin jäätyä verissäpäin jäähän makaamaan, Kruus oli pakotettu ulosajoon ja hän näyttikin Jokelalle päätyovea. Sen sijaan Kruusin antama ottelurangaistus oli valtavasti ylimitoitettu näin isoissa peleissä. Kun pelataan finaaleja, pitää päätäntävalta jatkorangaistuksista antaa kurinpitäjälle, joka näkee taklauksen useammankin kerran kuin vain yhdesti. Nyt Jokela huilaa puhtaasta taklauksestaan vielä torstainakin.

Eniten itseäni asiassa ihmetytti niinkin kokeneen kaverin kuin Juhani Tammisen kommentit suorassa lähetyksessä. ”Tami” kertoi Jokelan käsien nousseen, jota ei taklauksen osuessa tapahdu. Tällä viedään Pertti Peruskatsojaa kuin pässiä narussa, ja seuraavana päivänä yleinen mielipide päiväkahvikeskusteluissa on jo se, että Jokelan paikka on Kellokoskella. Onneksi kuitenkin Tamminen muistutti siitäkin – edes sivulauseessa – että Komarov ”ei katso päätään kentälle ja pidä päätään ylhäällä”.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös