Kärppien Heikkilä lähtee kauteen optimistisena

LIIGA / Haastattelu
Jatkoajan toimittaja Kari Heikkinen kävi haastattelemassa elokuun lopussa melkein kokonimikaimaansa Kärppien valmentajaa Kari Heikkilää. Kärpiltä olivat treenit juuri päättyneet, ja joukkue oli lähdössä iltakoneella Helsinkiin, jossa Kärpät osallistui Ärrä-cupiin. Jatkoajan toimittaja kyseli joukkueen kuulumisia.

JA: Aamutreenit alla, miltä näytti harjoituksissa?

KH: Tämän viikon harjoittelu on ollut taas ihan hyvää, koska me ollaan hiukan vähennetty harjoitusten määrää. Aiemmin ollaan kuitenkin harjoiteltu kaksi-kolme kertaa päivässä. Me pelattiin paljon lyhyessä ajassa, joten joukkue oli hiukan väsynyt. Tämä viikko on kevennetty, lyhennetty ja terävöitetty, niin että on terävämpi ja parempi tempo jäällä.

Hyvä henki vaikutti harjoituksissa olevan, ainakin muutamista irtoheitoista päätellen…

On, joo on. Ei se ole mikään ongelma. Meillä on tosi hyvä henki, pelaajat tuntevat toisensa aikaisemmilta vuosilta eikä ole kumminkaan isoa muutosta tapahtunut joukkueessa. Kyllä henki on loistava.

Mitä asioita nyt treenasitte?

Ylivoimaa harjoiteltiin hiukan, tietysti hyökkäysalueen puolustuspeliä ja avauspeliä. Perustilanteita käytiin paljon läpi.

Millä mielellä loppuihin harjoituspeleihin? Ärrä-cup, pari muuta harjoituspeliä…

Loput harjoitusottelut ovat ihan hyvä mittari. Meillä kun otteet ovat hiukan ailahdelleet pelien sisällä, osittain väsymyksestä johtuen. Me lähdetään hakemaan tasaista hyvää suoritusta.

Saatte muutaman kovan harjoituspelin alle…

Kyllä.

Miten luonnehtisit tätä kesäharjoittelujaksoa, joka on nyt lopuillaan?

Kesäharjoittelukausi oli minun mielestä aivan loistava kaikin puolin. Kaikki asiat, joita lähdettiin hakemaan kesältä, periaatteessa saavutettiin. Joukkue meni fyysisesti eteenpäin aika reippaasti.

Miten kesäharjoittelu ajoittui?

Sarjan jälkeen pidettiin heti taukoa ja sitten aloitettiin yhdessä harjoittelu. Harjoiteltiin kuusi viikkoa ja sitten pidettiin viisi viikkoa kesälomaa, jonka aikana oli omatoimista harjoittelua. Jäälle mentiin yhdessä 23.7. ja seuraavana viikonloppuna Pitsiturnaukseen.

Entä harjoitusottelut?

Sanotaan, että meillä on ollut oikeastaan yksi hyvä kokonainen ottelu eli TPS-peli täällä Oulussa. Sen jälkeen otteet ovat ailahdelleet aika paljon. Syy miksi näin on mennyt: ehkä tässä on sellainen asia, minkä kanssa meidän pitää oppia elämään. Huipulle nouseminen on helpompaa kuin siellä pysyminen. Viime vuonna ei ollut kuitenkaan sellaisia odotuksia pelaajilla itsellään, niin nyt ehkä tälläinen toisen vuoden syndrooma on pikkuisen näkynyt näissä meidän harjoitusotteluissa. Hyvä asia, että on näkynytkin. Meille on tullut odotuksia pelaajilta itseltään, ei meillä paineita ulkoapäin, mutta odotukset ovat silleen…

Ai että paineita ei ole ollut ulkoa päin?

Se ei ole ollut syynä harjoitusotteluiden ailahteluun, ei meillä niissä ole ollut ulkopuolisia paineita. Miksi sitten näin otteluiden sisällä ja otteluiden välillä meidän otteet ovat ailahdelleet ja on tullut turhautumisia? Omien odotusten kanssa on opittava elämään ensin. Tietysti ulkopuoliset paineet tulee myöskin kuvaan, ja sehän on kaikilla sama juttu.

Joukkueurheilussa on tyypillistä, että sarjanousijalla on toinen kausi vaikea?

Niinhän se on tässä juuri, ja meidän täytyy tiedostaa se asia. Muun muassa palaveerattiin äsken ennen jäälle menoa joukkueen kanssa vielä, kun me ollaan muutenkin käyty henkilökohtaisia palavereja. Pelaajat ovat antaneet palautetta itsestään ja joukkueesta, ja kaikesta palautetta valmentajille, seurajohdolle, lääkäreille, huoltajille ja kaikille, ja ollaan katsottu missä mennään. Näiden omien odotusten kanssa meidän pitää päästä ensin sinuiksi.

Siihen nähdenkin seuraavat harjoitusottelut ovat hyvä mittari?

Niin ovat. Neljä harjoitusottelua jäljellä ennen liiga-alkua, ne kaikki ovat hyviä mittareita. Päästään vieraskentälle ja vielä kotonakin pelaamaan.

Harjoituksissa Brettin kenttä ollut koko ajan samassa koostumuksessa – mitä nyt Jussi Jokinen tuurasi välillä Brettiä. Palsolan ja Viuhkolan kentillä on takellellut. Tuleeko ennen sarja-avausta muutoksia kokoonpanoihin?

Brettin kenttä olisi ollut alusta pitäenkin tuossa koostumuksessa, mikäli Brett olisi ollut itse ehjänä. Taas Jari Laukkanen muutettiin takaisin vanhalle paikalle Saken kenttään. Siinä saattaa tietysti ehkä pakkipäässä tapahtua vielä muutosta, kun saadaan kaikki pakit ehjiksi. Ketjukoostumus on kunnossa. Jari Viuhkolan tilanne, mikä se on ja missä kunnossa hän on, on kyllä yksi juttu vielä. Kyllä tässä vielä kysymysmerkkejä jonkin verran on.

Palaako Taubert Ahon rinnalle vai Myllykoski?

Kyllä me Myllykoskea on kaavailtu siihen kenttään, että me saadaan kätisyydet kuntoon. Ollaan mietitty sitä puolta, täytyy vielä katsoa vähän, on vielä vaikea sanoa.

Niitä ei näe kuin pelien kautta…

Niin se on.

Entä Davidovin ja Laukkasen tilanne?

Minun mielestä on Davidov viihtynyt todella hyvin Kimmo Koskenkorvan kanssa…

Onko se nimenomaan Davidov-Koskenkorva se tutkapari, mikä osuus siinä on sentterillä?

Tottakai sentterin osuus siinä on iso, mutta niin kuin nyt näkee, Koskenkorvan ja Davidovin linkki toimii. He pelaavat hyvin keskenään. Koskenkorva on kuitenkin tottunut kovaan työntekoon koko ajan. Maalintekijä Davidov on sellainen, että hän ei mene sinne, mihin kiekko menee, vaan sinne, minne kiekko tulee. Se on minun mielestäni akseli, joka tuntuu toimivan.

Pyörälä onnistuu hyvin puolustamaan siinä ketjussa…

Kyllä.

Entäpä Pyörälä versus Viuhkola?

Ne on niitä kysymyksiä, mitkä tässä lähitulevaisuudessa aika näyttää.

Miten ovat nuorukaiset onnistuneet kesän ja alkusyksyn aikana?

He ovat olleet meidän paras osa tähän mennessä, ilahduttavin osa. Tämä on taas positiivista, koska meidän vanha kaarti, jonka vastuulla kuitenkin tehotkin lepäävät suuremmilta osin, ei ole vielä päässyt juonesta kiinni. Minun mielestä nuoret ovat pelanneet erittäin hyvin.

Mikä on kokeneempien vaisuuden takana, onko kova harjoittelu tehnyt tehtävänsä?

Osasyy on siinä, ja tietenkin niitä odotuksia on tullut jo sille katraalle, joka oli jo viime vuonna mukana. Taas nämä, jotka ovat tulleet A-junioreista, niillä ei ole samanlaisia odotuksia. Niillä on vaan odotukset, että pääsee pelaamaan joka pelin hyvin ja pitää päästä joukkueeseen. Sen takia heidän otteet ovat olleet luonnollisempia, ja taas vanhemmalla porukalla, jossa on kuitenkin mukana kokemattomia pelaajia joukossa, niiden odotukset ovat ehkä menneet vähän, ja keskittyminen sitä kautta, liian pitkälle. Heitä ei tarvitse olla kuin yksi tai kaksi per kentällinen, niin se koko kentällisen peli lähtee ontumaan. Se on se juttu, joka on ehkä näkynyt viime aikoina.

Mikä on harjoituksissa teema ennen liiga-avausta, muuttuuko mikään olennaisesti? Antaako Ärrä-cup kenties mitään uutta pohtimisen aihetta, johon harjoituksessa paneudutaan?

Totta kai harjoitukset ovat tavallaan niin kuin mietitty siten, että mitä me harjoitellaan koko ajan, teemoitettu on asioita. Me harjoiteltiin hyökkäyspeliä paljon alkuun, kun mentiin jäälle. Samoin kamppailu- ja pienen alueen peliä, kulmapeliä, ja näitä hiottiin. Nyt on menty sen jälkeen puolustuspeliin, enemmän panostettu puolustuspelin kautta. Mutta tottakai nyt on ollut enemmän ylivoimia mukana. Mutta kyllä se on ihan selvä asia, että meidän täytyy elää jatkuvasti kaudenkin mittaan sen mukaan vähän mikä on tilanne. Jos me nähdään pelissä, että tähän asiaan pitää puuttua, niin silloin me myös harjoitellaan sitä. Kiveen kirjoitettu meillä ei ole harjoitusohjelma.

Mitä mieltä olet otteluohjelmasta ja sarja-avauksesta?

Se on kovin mahdollinen, että ei siinä mitään.

Oletteko muuten analysoineet sarjaohjelmaa?

Ei muuta, kuin että on yhtä paljon vierasotteluita kuin on kotiotteluita. Sarjan alku on kaikkein kovin mahdollinen. Se on ihan selvä juttu.

Kiitoksia haastattelusta, Kari Heikkilä.

» Lähetä palautetta toimitukselle