Pietilä palasi Suomeen

LIIGA / Haastattelu
Kokenut maalivahti Mika Pietilä laittoi reissaamiselle sinetin. Viime vuodet Ranskassa, Englannissa, Saksassa ja viimeksi Venäjän ykkösdivisioonassa pelannut maalivahti siirtyi vuoden sopimuksella hallitsevan Suomen mestarin Oulun Kärppien riveihin. Oululaisten tarjoamaan haasteeseen oli helppo tarttua, vaikka toisena maalivahtina pelaakin maajoukkueen veräjänvartija Niklas Bäckström.

Liigassa noin 150 ottelua pelannut Pietilä on edustanut urallaan mielenkiintoisia seuroja. Viimeksi maalivahti pelasi Suomessa kaudella 2001-02 HPK:n paidassa. Nyt mies on kuitenkin päättänyt pistää sinetin kiertelylle – ainakin toistaiseksi.

- Perheen kannalta Ouluun siirtyminen oli paras ratkaisu. Ei tarvitse enää lähteä reissaamaan sen pidemmälle ja perhe saa olla täällä. Mukava juttu, että pääsi tällaiseen joukkueeseen, Pietilä kertoo.

Jatkaminen Venäjän ykkösdivisioonaseurassa Nizhni-Novgorod Torpedossa ei tullut enää viime kauden jälkeen kysymykseen, vaikka venäläiset kyselivät miehen perään pitkälle kesään. Ratkaisu oli kuitenkin jo tehty.

- Välillä on ollut huonoa tuuriakin, kun on joutunut vaihtamaan seuraa. Nyt kuitenkin päätin heti, että emme enää palaa sinne, hän kommentoi.

Torpedo pelasi edellisen kauden Venäjän Superliigassa, mutta tipahti divisioonaan kevään päätteeksi. Joukkueen viime kauden tavoitteena oli nousta takaisin pääsarjaan, mutta toisin kävi. Seinä tuli vastaan ratkaisevalla hetkellä.

- Kauden aikana emme hävinneet montaakaan peliä. Ratkaisevissa pudotuspeleissä hävisimme kuitenkin viimeisessä vaiheessa viimeiseen rangaistuslaukaukseen. Vaikka olimme parempia runkosarjassa, niin jouduimme pelaamaan kaksi ensimmäistä peliä vieraissa ja loput kotona, Pietilä pyörittelee.

Nousun kariutuminen jäi maalivahtia harmittamaan, sillä joukkueella olisi ollut mahdollisuudet pelata Superliigaa.

- Pelasimme harjoituspelejä Superliigan joukkueita vastaan, ja mielestäni sillä joukkueella olisimme voineet pelata pääsarjaa. Hankala sarjojen eroja on kuitenkaan verrata harjoituspelien perusteella. Taitavia pelaajia molemmissa sarjoissa, maalivahti toteaa.

Kokonaisuutena kokemus Venäjältä oli opettavainen, vaikka itänaapurista saakin kuulla välillä kaikenlaista tarinaa. Pietilä ei Novgorodin aikana käynyt kuin kahdesti kaupungilla, muu aika meni hallilla ja venäläiseen tyyliin basa-keskuksessa.

- Ihmeen hyvin sinne sopeutuu venäläiseen kiekkoiluun, kun asenne on kohdallaan. Kaikki asiat tehdään siellä täysin erilailla ja toiminta on jämähtänyt johonkin Neuvostoliiton huippuvuosiin. Taitavia pelaajiahan siellä on pilvin pimein, hän sanoo.

Asetelma selvä

Vuoden sopimuksen Kärppien kanssa tehnyt Pietilä tiedostaa asemansa joukkueessa. Ykkösvahti Niklas Bäckström on sekä yleisön että myös Pietilän kaavailuissa niin sanottu ykkösmaalivahti.

- Kun maajoukkueen maalivahti on kaverina, niin asetelman pitääkin olla tämä. Tilanne oli täysin selkeä jo siinä vaiheessa, kun tulin tänne. Kun tilanne on tiedossa, niin siihen on hyvä asennoitua oikein, eikä se ole minulle mikään ongelma. Hoidan tehtäväni ja pyrin auttamaan joukkuetta mahdollisimman paljon. Tässä vaiheessa uraa en edes havittele enää mitään itselle, vaan joukkue on kaikki kaikessa. Oman panoksen pitää olla kuitenkin mahdollisimman hyvä, jotta se auttaa joukkuetta. Olen täysin sitoutunut tekemiseen, oli rooli sitten mikä tahansa, maalivahti toteaa kokeneen pelaajan sanoin.

Päävalmentaja Kari Jalonen näkee tilanteen tasaisena maalivahtiparina, joka on Kärpille vahvuus.

- Tarkkailimme markkinoita, löytäisimmekö pelaajan, joka tekisi tavallaan hyvän parin Bäckströmin kanssa. Yksi vaihtoehto oli Pietilä, jonka taustat tarkistettiin ja hänen kanssaan keskusteltiin tilanteesta. Näen tämän asetelman hyvänä maalivahtiparina. Sarjaohjelma on ruuhkainen ja molemmille löytyy varmasti töitä. Mikan kanssa pitää olla kuitenkin kärsivällinen, että hän pääsee pelisysteemiimme ja kuvioihin mukaan, Jalonen painottaa.

Kärppien harjoitusottelut jatkuvat perjantaina, kun Raksilaan vieraaksi saapuu viime kauden finalisti Helsingin Jokerit. Tuossa ottelussa Pietilän on tarkoitus jo pelata, samoin kuin harjoituskauden kenraalissa Helsingin turnauksessa.

- Peli tulee aika nopeasti, koska en ole päässyt harjoittelemaan liigatason joukkueen mukana. Treenasin jäätä Suomi-sarjassa pelaavan HC Montrealin kanssa, jossa mukana oli myös NHL-pelaajia. Toisaalta hyvä jatkoa ajatellen, että saan yhden pelin jo alle. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, Pietilä itse toteaa.

Mestareiden veräjälle olisi ollut tarjolla myös ulkomaalaisia vahteja, mutta seura- ja valmennusjohto päätti säästää paikan tulevaisuutta varten.

- Olisihan ulkomaalaisiakin ollut tarjolla, mutta emme halunneet käyttää paikkaa siihen. Ajattelimme vahvasti heti kotimaista vahtia. Ulkomaalaispaikan kanssa ei lähdetä kiirehtimään, päävalmentaja kertoo.

Jalonen on kokonaisuudessaan tyytyväinen Pietilän ratkaisuun tulla Ouluun.

- Hän oli paras vaihtoehto, mikä oli tarjolla. Mika on hyvin motivoitunut ja uskon, että saamme ennen kaikkea urheilullisen ja ilmeeltään kärppätyylisen kaverin. Positiivista on myös hänen kokemus liigasta voittavana maalivahtina. Nyt hän nähnyt myös vähän maailmaakin, Jalonen analysoi.

Pietilän ratkaisu Ouluun tulemisesta syntyi muutamassa päivässä. Mestarijoukkueeseen ei ole varmasti helppo tulla, mutta valmennuksen ja joukkueen taso sai päätöksen aikaan nopeasti.

- Saman tien oli selvää, että tänne tullaan. Siitä on kolme vuotta, kun olen pelannut Kärppiä vastaan ja joukkue on muuttunut siitä paljon. Olen katsonut joitain pelejä viime vuonna ja näin Venäjällä pelatut pelit. Liikkuva ryhmä ja vahva porukka tähän sarjaan, Pietilä silmäilee kahden jääharjoituksen jälkeen.

Kirkkaana tulevaisuudessa loistaa myös mahdollisuus nostatella kauden päätteeksi himottua Kanada-maljaa. Kokeneen maalivahdin uran huippukohta on vielä edessä.

- Pari henkilökohtaista tunnustusta olen saanut esimerkiksi liigan kuukauden pelaajana. Ei niitä kuitenkaan sillä tavalla arvosta. Kolme pronssimitalia liigasta ovat mielessä päällimmäisenä. Pelaamiseni on muuttunut uran aikana, ikää ja kokemusta on tullut lisää ja olen oppinut tiettyjä asioita jääkiekosta. Koitan tehdä kaikkeni joukkueen eteen, hän kertoo.

Kokeneen Pietilän tulevan kauden missio on siis selvä: auttaa Kärppiä kohti menestystä.

» Lähetä palautetta toimitukselle