"Paroalhon Chelios" luottavaisena kauteen

LIIGA / Haastattelu
Toni Porkka kuuluu tulevalla kaudella jälleen Lukon kapteenistoon. Hän aloittaa Lukossa neljännen kautensa Saksassa mestaruuteen päättyneen visiittinsä jälkeen. Vaikka hän on edustanut Suomessa vain Lukkoa, hän on edustanut seuraa nyt pisimpään yhtäjaksoisesti aikuisten tasolla.

Viime kausi oli lukkolaisittain katkera. Loistava HIFK-sarja nostatti fanien toiveet mitalista, mutta vastaan asettui Kärpät, jonka kausi päättyi mestaruuteen. Näin jälkikäteen neljättä sijaa pitää kuitenkin osata arvostaa.

- Viime kaudesta jäi ihan hyvä maku suuhun. Ei kuitenkaan oltu Kärppiä vastaan niin paljon jäljessä. Siinä olisi tosiaan voinut käydä miten tahansa. Ehkä kun siinä oli sitä kohua ja HIFK-sarja, niin ei löydetty oikein sitä parasta latausta siihen Kärppä-sarjaan. Mutta mun mielestäni
ihan positiivinen kausi.

Kesän Toni vietti jälleen vaimonsa kotimaisemissa, Hersheyssä. Omatoimisen jakson Toni on hoitanut kohta viisitoista vuotta rapakon takana, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Hersheyn jäähallista.

- Kesä on sujunut hienosti. Tein omaa treeniä vaimon kotikaupungissa ja tulin takaisin tuossa Pitsiturnauksen alla. Kävin Hersheyssä jonkin verran jäällä ja pidän sitä osana oma-aloitteista harjoittelua.

Uusi valmentaja

Toni on tottunut näkemään valmentajien tulevan ja menevän. Aloittaessaan uraansa hänen valmentajanaan Lukossa oli Matti ”Mölli” Keinonen, sittemmin Erkka Westerlund, joka sai potkut ja Keinonen palasi peräsimeen. Kauden 1990-91 päätteeksi Toni suuntasi kohti ammattilaisjäitä
ja pelasi kolme kautta Hershey Bearsissä. Palattuaan Lukkoon kaudeksi 1994-95 valmentaja oli Vaclav Sykora, mutta seuraavalla kaudella Sykora päätti luopua leikistä ja tilalle tuli Pentti Matikainen.

Tämän jälkeen Toni suuntasi Saksan sarjoihin ja valmentajien kasvoihin ei ehtinyt kunnolla edes tottua.

- Saksassa valmentajien vaihtuvuus oli ihan älytöntä, siellä ei valmentaja pysynyt puolta vuotta.

Viimeisen kolmen kauden aikana valmentajat ovat olleet Ismo Lehkonen ja Jukka Rautakorpi, ensi kaudella komennossa on Jarmo Tolvanen.

- Kaikilla valmentajilla on tietysti uudet kujeet, mutta eihän niillä mitään joystickiä ole, mistä ne jätkiä ohjailisi. Kaikilla valmentajilla on aika paljon jääharjoittelua ja oheisharjoittelu on nykypäivänä
pitkälti samanlaista, ehkä hienoisia vivahde-eroja. Kun päästään liigaan niin sitten vaikeina aikoina näkee, miten eri valmentajat ja pelaajat reagoivat.

Rautakorven aikana nähtiin kamppaileva ja kamppailuja voittava Lukko. Tolvasen pelityylistä sen sijaan suomalaisilla ei ole kovinkaan selvää kuvaa. Asiaa valottaa pieni vivahde-ero harjoittelussa.

- Jäätreeneissä on ollut puhdasta luistelua enemmän. Tuntuu, että jätkillä luistaa nyt luistin paremmin. Ennen oli enemmän sellaista kamppailun oloista, mutta nyt on ehkä enemmän tasapainoa siinä, kun tulee luistelu kamppailun lisäksi, musta se voi auttaa meitä.

Uusi puolustus

Tulevaksi kaudeksi koko puolustuksen ilme on muuttunut. Kolmen pelaavan puolustajan (Gill, Niskala, Pettinen) lähdettyä ja uusien puolustajien liityttyä seuraan.

- Onhan meillä kokeneitakin jätkiä, mutta tuntuu, että nyt on nuoria, kehittyviä kavereita. Parilla kaverilla on ensi kaudella läpimurtomahdollisuus. Uskon, että meillä tulee puolustus olemaan ihan hyvä. Meiltä lähti viime kauden jälkeen pelaavasta kuudesta pakista kolme pois niin onhan se iso homma saada ne saappaat täytettyä.

Hal Gill liittyi Lukkoon torppaamaan pelaajia maalin edessä jäänpintaan, Tuukka Mäkelän on ajateltu korvaavan hänet. Tomi Pettinen kuului viime kaudella Lukon parhaimmistoon, mutta kuitenkin Janne Niskalan kaltainen hyvin luisteleva, kiekollinen pakki on ollut haussa. Toni nostaa esiin yhden nimen, joka voisi koettaa korvata Niskalassa menetettyä liikettä.

- Paukkunen luistelee hyvin. Aika näyttää.

Neljäs kausi Lukossa

Äijänsuon jäähallin ollessa remontissa Lukko on kiertänyt muilla mailla. Ulkomaan reissuissa on kuitenkin omat puolensa.

- Mä olen aina tykännyt ulkomaanreissuista. Se vähän kuin pakottaa joukkueen hitsautumaan yhteen, että kun sieltä tullaan ollaan yhtenäisempi ryhmä. Kotimaassa jätkät vaan katoaa omiin juttuihinsa ja taas palataan hallille ajallaan.

Tuleva kausi tulee olemaan Tonin neljäs peräkkäinen Lukko-paidassa. Aiempina vuosina häntä ei olekaan näin pitkään nähty seurassa yhtäjaksoisesti.

- Ei tunnu, että tässä olisi jo kolme vuotta tullut oltua. Mä olen nauttinut taas Raumalla pelaamisesta. Valmentajia tuntuu tulleen ja menneen. Musta aika yhtenäinen joukkue on aina ollut, ja hyvä fiilis pelata. Mitä valmentajiin tulee, niin mulla ei ole ollut kenenkään kanssa mitään ongelmia, että ihan sama olisiko Lehkonen tai Rautakorpi ollut koko 3-4 vuotta tässä.

Tonilla on oma sanansa sanottavana myös Rauman pienuuteen.

- Kun on tuolla pyörinyt ja tottunut hoitamaan itse asiansa, niin Raumalla pysäköit auton keskustaan ja käyt neljässä, viidessä eri paikassa ja hoidat kaikki asiat puolessa tunnissa. Elämä ja kaikki on helpompaa, kun on kaksi lasta. Ei tarvitse seisoa missään liikenneruuhkissa.

Tonin viime kaudet eivät ole seuranneet aivan Lukon mallia. Lukon koneen yskähdellessä pisteiden valossa, Toni oli heti Saksasta paluunsa jälkeen mukana maajoukkuekuvioissa.

- Oli hienoa päästä maajoukkueeseen kokeilemaan silloin heti kun tuli Saksasta takaisin. Näki hieman sitäkin, mitä se oli ennen kuin eläkkeelle lähdetään. Silloin 2-3 vuotta sitten se oli hieno juttu.

Maajoukkuevisiitti jäi lopulta lyhyeksi, kun Toni loukkaantui keväällä. Se on ollut miehen pitkän uran pahin loukkaantuminen. Nyt hän on kuitenkin hyvässä kunnossa ja valmiina seuraavaan kauteen.

Kannattajilla vaikutusta peliin

Viime kauden Lukko toi Raumalle jälleen muistutuksen menestyksen ajoista. Valmentajanvaihdos ja runkopelaajien lähtö ovat saaneet kannattajat kananlihalle. Osa kannattajista on ehtinyt jo teilata Lukon mahdollisuudet pärjätä tulevan kauden liigassa, kun osa taas odottaa
mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää.

- Tämä on nyt ihan uusi joukkue ja sillä on oma identiteetti, mutta en tiedä, miten yleisö siihen sitten reagoi. Yleisö voi reagoida negatiivisesti, ihan sama millainen nippu on kasassa. En mä kuitenkaan usko, että se joukkueen valmistautumiseen vaikuttaa.

Toni muistuttaa kannattajia, että heillä on oma roolinsa joukkueen menestyksessä. Viime vuosina kannattajien usko omiin on ollut hiipuvaa sorttia, mutta taas menestyksen aikoina joukkue on lähtenyt liitoon ja erityisesti Äijänsuolla se on ollut lähes voittamaton.

- Kyllä faneilla on iso vaikutus pelaamiseen, erityisesti nuorempien kavereiden pelaamiseen. Fanit voivat auttaa joukkuetta, mutta pystyvät kyllä myös negatiivisesti vaikuttamaan joukkueen suoritukseen.

- Silloin kun homma kulkee, ei ole mitään parempaa kuin, että yleisö hurraa ja hallissa on kauhea hurmos. Se on ihan älytön fiilis. Mutta sitten kun taas hommat ei mene ihan putkeen, niin kyllähän sen sitten kanssa kuulee. Sitähän tämä on: me ollaan tuolla niin kuin näyttelijöitä
periaatteessa, jos joku ei pidä elokuvasta niin silloin vihellellään. Tämähän on viihdettä.

Tulevan kauden Lukko

Skeptikot ovat jo ehtineet ennustaa Lukon vajoavan aivan sarjataulukon pohjalle. Yksi syy tähän on nimenomaan puolustuksessa tapahtuneet muutokset ja toisaalta uuden valmentajan tulo joukkueeseen. Joukkue ja kannattajat asettavat luonnollisesti tavoitteita Lukolle, mutta Toni
haluaa muistuttaa, että pelit ovat kuitenkin vasta edessä ja Toni näkee tulevan kauden mahdollisuudet.

- Meillä on ihan hyvä, nuori nippu kasassa. Meillä on
yllätysmahdollisuudet, mutta mä en ole ikinä ollut sellainen, joka lähtisi tavoitteita asettamaan, vaikka pitäisi olla tavoite. Jokaiseen otteluun lähdetään voittamaan ja katsotaan sitten, mihin se riittää.

Kokenut pelimies jatkaa aiheesta ja muistuttaa Lukon resursseista.

- Mulla menee asetetut tavoitteet yhdestä korvasta sisään, toisesta ulos. Kyllähän se pitkän aikavälin tavoitteiden asettelu hieman hämää sitä koko valmistautumista seuraavaan peliin. Osa valmentajistakin on sitä mieltä, että joukkueella on ehdottomasti oltava tavoite. Ehkä se on
eri asia, jos sulla on joukkueessa miljoonamiehet ja kaikki parhaat jätkät, mutta Lukko on kuitenkin pienestä kaupungista ja taistellaan isompia vastaan, kyllä silloin lähdetään vaan peli kerrallaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle