Kotikontujen tienoita tervehtien

LIIGA / Artikkeli
Nuori poika Mustonen lähti neljä kautta sitten hakemaan vastuuta Oulun ulkopuolelta. Aikajaksoon mahtui matka Jyväskylään, josta Kajaanin kautta Kuopioon. Junioriajoilta tutun valmentajan Mika Pieniniemen opissa Mustosesta hioutui Mestis-tasolle kova pelimies.

Oulun Kärpät, kuten moni muukin suomalaisseura, tunnetaan ennen kaikkea 1983-syntyneistä pelureista. Varsinkin tuosta ikäryhmästä näki jo hyvin varhaisessa vaiheessa, että se tuottaa hedelmää tulevaisuudessa. Kärppien juniorijoukkueiden pelaajista moni taitava pelimies lopetti kiekkoilun ja kokoonpanossa jatkoivat ne, joilla oli kovin halu menestyä – niin kuin nuorten jääkiekossa yleensäkin. Yksi heistä oli Tomi Mustonen, joka valitsi aikoinaan pesäpallon sijasta jääkiekon.

Viime kaudella Mustonen teki läpimurtonsa kiekkokartalla voittaen Mestiksen pistepörssin. Ketjukaverit Sami Kapanen ja Adam Hall auttoivat nuorukaista myös henkisellä puolella, joka sinetöi onnistuneen kauden.

- Kausi KalPassa kasvatti minua ennen kaikkea ihmisenä. Sain pelata isoja peliminuutteja ja kiekollinen taitoni kehittyi. Oli minun onneni, että pääsin pelaamaan noin loistavien pelimiehien kanssa. Kiitos siitä kuuluu Pieniniemelle. En missään nimessä olisi kauden alussa uskonut, että pelaisin tämän tason pelaajien rinnalla. Pelaaminen heidän kanssaan auttoi minua tulevaan kauteen valmistautumisessa, ja olen valmis hyppäämään isompaan rooliin. Kokonaisuutena hieno kausi ja hienoja ihmisiä. Kapasen Sami esimerkiksi auttoi ja neuvoi minua todella paljon, Mustonen kiittelee.

Paluu Ouluun oli luonnollinen jatkumo Mustosen uralle, ja nyt on aika ottaa jälleen askelia eteenpäin.

- Kiva on kyllä palata kotiin ja ottaa haaste vastaan. Täällä on kaikki lapsuuden kaveritkin. Hommaa ja tekemistä kyllä riittää, vaikka Mestis kovatasoinen sarja olikin, Mustonen myötäilee muita pelaajia Kärppien hikisiä harjoituksia kommentoitaessa.

Mustonen on tuttu pelaaja myös valmentaja Kari Jaloselle nuorten maajoukkueesta. Jalonen kyseli Mustosen perään jo viime kesänä, mutta vasta nyt laitahyökkääjä koki olevansa valmis palaamaan liigaympyröihin.

- Mustonen on valmis ottamaan haasteen liigajäillä. Hän on lahjakas, taitava ja maaliherkkä. Meidän tehtävämme on vahvistaa näitä ominaisuuksia ja opettaa häntä ymmärtämään liigapelaamista. Hän on ollut harjoituksissa hyvin vauhdissa mukana. Suorituksiakin syntyy, kun on harjoittelun paloa ja valmiutta työntekoon, Jalonen toteaa.

Intoa ja motivaatiota kehittyä paremmaksi pelaajaksi siis löytyy. Loppukädessä ratkaisut tulevat työnteon kautta.

- On täysin itsestä kiinni, missä roolissa tulen Kärpissä pelaamaan. Jos haluaa jotain, niin sen kyllä saa. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan, Mustonen sanoo.

Kehitystä täytyy tapahtua etenkin puolustuspelaamisessa ja pelikäsityksessä. Liigan tempo on myös toista Mestikseen verrattuna, jonka myös Mustonen myöntää.

- Mestiksessä pystyy hieman odottelemaan, kun taas liigassa täytyy painaa kokoajan 110 lasissa. Kiekollinen pelini ja luistelu riittää liigatasolle, mutta kokonaisvaltaista peliä täytyy parantaa, hän lopettaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle