Ilves ajaa määrätietoisesti nuoria sisään

LIIGA / Artikkeli
Samalla kun Ilves tiedotti tulevan kauden uusista pelaajasopimuksista, seura julkaisi kolmivuotisen strategiansa, joka tähtää seuran nostamiseksi pysyvästi mitalipeleihin sekä valotti tulevan juhlakauden kuvioita.

Strategia kausille 2005–2008 kulkee nimellä ”Poika ja Ilves” ja sen yhtenä kulmakivenä ovat omat juniorit.

– Sen strategian voi ymmärtää kahdella tavalla, seuran toimitusjohtaja Honkalehto naureskeli viitaten Kanada-maljaan tai junioreiden kutsumiseen pojiksi.

Kolmiosaisen strategian pääkohdat on pitää Ilves maan suurimpana kiekkoseurana, kehittää omista nuorista mahdollisimman paljon Ilveksen liigajoukkueen runkopelaajia ja palauttaa juniorityötä kehittämällä ja taloudellista panostusta hallitusti lisäämällä Ilves mitalipeleihin.

– Meillä oli kuluvalla kaudella 25 omaa junioria eri ikäkausimaajoukkueissa, niiden voimavarojen hyödyntäminen on ykkösprioriteetti, Honkalehto linjaa.

Seuran henkilökunta käyttää mielellään nimitystä Ilves-perhe ja puhuu paljon yhteistyöstä liigajoukkuetta pyörittävän yhtiön ja ry-pohjaisen emoseuran kanssa. Juniorimäärä on tarkoitus kasvattaa 1100:sta 1300:aan.

– Osa kasvatustyötä liigajoukkueelle on myös se, että juniorit on saatava halliin. Siellä ne saavat vaikutteita, esikuvia ja oppivat kulttuuria, eivät pelaamalla videopelejä. Siksi tarjoamme omille junioreillemme juniorikausikorttia, joka sai jo viime kaudella hyvän vastaanoton ja toi lisätunnelmaa halliin, Honkalehto selvittää.

Taloudellinen kehitys mahdollistaa satsauksen

Ilveksen tavoite on taistella vuonna 2008 mitaleista ja se vaatii seuralta taloudellisia panostuksia. Isona tavoitteena on korottaa yleisökeskiarvo 6000:een ja myydä 3000 kausikorttia.

– Se on kova tavoite, mutta ei 5600 toisaalta ole mikään tavoite, Honkalehto linjaa.

– Kolmetuhatta kausikorttia on mahdollinen. Meillä oli nyt 2400 kausikorttia. Juniorikortteja ei näihin lukemiin lasketa, koska niistä saatu korvaus on nyt ja tulevaisuudessa lähinnä symbolinen.

Yleisömäärän kasvu mahdollistaa myös sen, että joukkueeseen on mahdollista satsata enemmän. Strategiaan on kirjattu, että pelaajabudjetti kasvatetaan 1,6 miljoonaan euroon.

– Sillä ei vielä hätyytellä kärkipäätä, mutta kun kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, niin menestysmahdollisuudet ovat.

Joukkueen kokoaminen hyvässä vauhdissa

Ilveksellä on nyt kasassa 13 pelaajasopimusta. Joukkuetta kasataan pitäen silmällä strategiaa, jossa on tarkoituksena nostaa joka vuosi kolmesta neljään omaa junioria liigajoukkueeseen.

– Nuoret ovat ensimmäisessä vaiheessa ainoastaan nuoria, ei vastuunkantajia. Tarkoitus on, että 2-4 vuoden päästä näiden nuorten kanssa voidaan pelata mestaruuksista, uusi päävalmentaja Kari Eloranta linjaa.

– On itsestään selvää, että kun nyt nostetaan ryhmä A-nuoria liigajoukkueeseen, ei voida taistella automaattisesti mestaruudesta.

Eloranta muistuttaa siitä, että NHL-työsulun mahdollinen päättyminen ja sen mukanaan tuoma pelaajien joukkosiirtyminen takaisin Atlantin toiselle puolelle muuttaa pelaajien voimasuhteita.

– Jo nyt on nähtävillä, että joillain joukkueilla on todella vaikeaa saada kasaan samantasoista joukkuetta kuin viime kaudella.

Kysymykseen onko ensi kauden Ilves Kari Elorannan näköinen mies vastaa aika suorasanaisesti:

– Vaikeahan sitä on omannäköiseksi saada, kun on valmiita sopimuksia ja olen ollut ulkomailla. Uskon, että vuoden päästä joukkue on jo enemmän minun näköinen.

– Kuulun siihen koulukuntaan, jotka uskovat, että kun pelaajalla ja valmentajalla on aiemmin synkannut, niin voi synkata jatkossakin ja visioni on, että ehkä jo ensi vuonna SM-liigassa voisi pelata ensimmäinen sveitsiläinen pelaaja, en sitten tiedä mitä mieltä seurajohto tästä on. Ruotsin sarjassa on kuitenkin muutamia todella hyviä sveitsiläisiäkin.

Hätäisimmät vetävät tästä johtopäätöksen, että Ilveksessä viime kaudella pelannut Elorannan entinen luottomies Tommi Turunen jatkaisi ensi kaudella seurassa. Urheilupäällikkö Juha Hautamaan mukaan se skenaario on epätodennäköinen ja Eloranta vahvistaa saman tiedon.

– Meillä on Tommin kanssa hieno yhteinen historia, mutta hänen paikalleen tulee nuorempi pelaaja. Haemme fyysisyyttä ja hyvää liikettä ja sitä Tommilta ei löydy.

Ilveksen konkariosaston jatko on myös auki. Veteraani-ikään ehtineillä Raimo Helmisellä ja Timo Peltomaalla ei ole jatkosopimuksia.

– Peltomaan tilanne on auki, hänen kunnostaan on tiedustellut pari kotimaista joukkuetta ja jotain virityksiä on kai ulkomaillekin. Raipe tuttuun tyyliin ilmoittaa myöhemmin mitä tekee, mutta veikkaan, että hänen silmissään on vielä palo jatkaa pelaamista, Hautamaa kommentoi.

– Niin suuri on kunnioitukseni Helmistä kohtaan, että hänelle löytyy koska tahansa paikka joukkueessa, Eloranta vahvistaa.

Ilves hakee tässä vaiheessa vielä kahta keskushyökkääjää ja kahta laitahyökkääjää, sekä yhtä puolustajaa. Tarkoitus on, että liigan alkaessa mukana olisi kuusi ns. valmista ja kolme nuorempaa puolustajaa.

– Pelaajamarkkinat ovat aika tukossa, erityisesti kotimaisten osalta. Varmaa on se, että ykkössentteri on ulkomaalainen. Muiden paikkojen kansallisuudet riippuvat toisistaan. Mikäli saadaan kotimainen ykköspakki, voidaan kaikki kolme jäljellä olevaa ulkomaalaispaikkaa käyttää hyökkääjiin tai toisinpäin, Hautamaa selitti.

Päättyneen kauden pelaajista Sami Helenius ei jatkane Ilveksessä. Nimeltä Hautamaa mainitsi Ville Leinon ja Juha Pitkämäen tilanteen.

– Pitkämäellä on allekirjoitusta vailla oleva paperi valmiina meille ja Leinon tilanne on auki.

Ilveksen ensi kauden pelitapaa ei uusi päävalmentaja suostunut erityisemmin kommentoimaan. Päättyneellä kaudella Ilveksellä oli liigan paras ykkösketju ja vastaavaa tuskin on ensi kaudella luvassa.

– Ilves päästi viime kaudella liikaa maaleja. Se on karu fakta. Päästettyjen maalien määrän on pudottava, koska me tuskin teemme yhtä paljoa maaleja kuin viime kaudella. Voitot kuitenkin lasketaan ja on ihan sama voitatko 1-0 tai 6-5. Joskus tulee voittoja huonolla pelillä ja joskus tappiota hyvällä, katsojat yleensä muistavat vain tuloksen, Eloranta arvioi.

– Olemme tietoisesti yrittäneet rakentaa liikkuvampaa joukkuetta kuin viime kaudella. Pudotuspeleissä nähtiin, että meidän liike Jokereita vastaan suuressa kaukalossa ei yksinkertaisesti riittänyt, Hautamaa kertoo.

– Tärkeintä on se, ettei selkä nouse pystyyn missään vaiheessa, Hautamaa lähetti terveiset tulevan kauden ryhmälle.

Elorannan mielestä SM-liigan ottelumäärä 56 tukee junioreiden kehitystä.

– Harjoitteleminen on tärkeää, mutta pelitapahtuma kehittää aina eniten. Se on kuin juhlapäivä, valmentajat ovat kravatit kaulassa ja nuoret pelaajat oppivat pelaamaan suuren yleisömäärän edessä.

A-nuoret osana strategiaa

Osa Ilveksen uutta strategiaa ovat myös uudet A-nuorten valmentajat Timo Tuomi ja Sami Hirvonen. Ilveksen 25 ikäkausimaajoukkuepelaajaa on huima lukema ja näitä kultaisia ikäluokkia läheltä seuranneella Hirvosella on selkeä käsitys siitä, miksi tällaisia ikäluokkia on päässyt syntymään.

– On tehty asioita nuoresta asti oikein, on ollut hyviä valmentajia ja motivoituneita pelaajia. On panostettu nimenomaan henkilökohtaisen taidon kehittämiseen ja tässä nähdään pitkäaikaisen työn tulos.

Ilves aikoo jatkossakin ylläpitää pari vuotta käynnissä ollutta seurantajärjestelmää, jossa omia nuoria seurataan kaukalossa ja sen ulkopuolella niin pelillisin kuin fyysisin testein. Seuran linja on myös viedä mahdollisimman iso ryhmä pelaajia tasaisiin joukkueisiin jaettuna aivan C-nuorien SM-sarjan porteille asti.

– Sen työn hedelmät näkyvät vasta myöhemmissä ikäluokissa, arvioi Hirvonen.

Timo Tuomen mukaan A-nuorilla ja heidän valmentajillaan on kaksi tavoitetta.

– Ensimmäinen tavoite on kasvattaa liigatason pelaajia Ilvekseen ja vasta sen jälkeen tulee A-nuorten joukkueen menestyminen, Tuomi linjaa.

Juhlakausi tuo uutta ilmettä

Ilves täyttää huhtikuussa 2006 75 vuotta ja tuleva kausi on myös seuran juhlakausi. Sen kunniaksi mm. pelipaita menee uuteen uskoon. Paita on mustavihreä ja kypärä musta. Vieraissa Ilves esiintyy valkoisessa peliasussa.

– Vihreä palasi viime kaudella jo junioripuolen toppapukuihin ja nyt myös liigajoukkue ottaa sen omakseen. Tarkoitus olisi, että myös ulkoasu olisi mahdollisimman yhtenäinen junioreilla ja liigajoukkueella, kommentoi Honkalehto.

Juhlakauteen sisältyy juhlaottelu, sekä –gaala. Ottelutapahtumiin Honkalehto lupaa tuoda elementtejä vanhoilta ajoilta. Joukkue aloittaa harjoittelun 26.4.

– Ensin harjoitellaan seitsemän viikkoa, sen jälkeen on neljän viikon omatoimijakso, jonka jälkeen harjoitellaan viikko kuivaharjoittelua yhdessä. Jäälle mennään 1.8, jolloin lähdetään leirille ja samalla viikolla pelataan jo ensimmäinen harjoitusottelu. Tarkoitus olisi päästä pelaamaan muutama peli myös ulkomailla, se helpottaa minun tutustumista joukkueeseen ja joukkueen tutustumista minuun. Harjoituspelejä tulee varmasti olemaan 10-12, Elorantaa kertoo Ilveksen kesän ohjelmasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle