Tähän on tultu – tästä lähdetään seuraavaan jokerikauteen

LIIGA / Artikkeli
Helsingin Jokerit on maanantaisten sopimusten jälkeen likipitäen valmis kiekkokautta 2004-2005 varten. Puheet olivat kovat, rahaa satsattiin. Miltä näyttää valmis paketti? Yli-ikäisiä duunareita vai potentiaalinen tähtisikermä? Ei varmasti kumpikaan, mutta mestarisuosikin asemaa ei kysymysmerkkejä täynnä oleva Jokerit millään saa. Tähdet jäivät lopulta vähiin siirtorumbassa.

Jokereiden sopimuspelaajat 17.05.2004

Jokereilla on nyt siis toukokuun puolivälin paikkeilla kasassa 24 pelaajaa sekä juniorireservit. Pelaajabudjetin lukema on kova: virallinen luku ensi kaudeksi on 2,3 miljoonaa euroa. Tähän päälle on lisättävä ensi kaudeksi sivuun siirrettyjen Sami Heleniuksen ja Tommi Turusen sopimuksien arvo, josta Jokerit saanee vain murto-osan, vaikka miehet muualla pelaisivatkin.

- Tosissaan on panostettu tähän kauteen. Meillä ei ole mitään vaihtoehtoa, kertoi toimitusjohtaja Matti Virmanen tiedotustilaisuudessa.

Aivan valmis ei Jokereiden kokoonpano vielä ole. Laituriosastolle on tulossa vielä ainakin yksi mies, kun NHL-paluumuuttajien kuviot selviävät. Jatkoajan saamien tietojen mukaan Eero Somervuoren sopimus Jokereiden kanssa on julkistamista vaille valmis. Tampa Bay Lightningin kausi NHL:ssä jatkuu kuitenkin vielä, ja tästä syystä jokerijohto ei vielä voinut myöntää sopimusta tehdyn.

Metro meni?

Soutaminen ja huopaaminen viime kauden kirkkaimpiin liigatähtiin lukeutuvan Glen Metropolitin kanssa on edelleen kesken. Huhut ovat vieneet Areenan suursuosikkia suuntaa jos toiseenkin, mutta iltapäivälehdistöä myöten Jokerit on vakuutellut Metropolitin lojaaliutta Jokereita kohtaan. Toimitusjohtaja Virmanen pitää edelleen sitkeästi kiinni ”100% varmasta suullisesta herrasmiessopimuksesta,” joka on jo käsitteenä kaikkea muuta kuin varma.

Miksi Metropolitin kanssa ei sitten ole tehty normaaliin tapaan NHL-pykälällistä sopimusta? Miksi nimeä ei ole saatu paperiin? Tilanne on kaikille seuraajille enemmän kuin hämmentävä, eikä jatkuva epävarmuus varmasti palvele ketään. Vai onko kuitenkin käynyt niin, että tilanne ei todellakaan ole kuten jokerijohto väittää? Metropolit voi vielä hyvinkin olla Jokereiden mies ensi kaudella, mutta satavarma ei ole satavarma, kun mitään kirjallista dokumenttia ei ole.

Maalivahtiosasto hyvää tasoa

Tim Thomasin saapuminen maalin suulle on uusien pelaajien hankinnoista paras korjausliike viime kauteen verrattuna. Pasi Häkkinen pelasi ainakin odotuksiin nähden erinomaisen kauden jokerimaalilla, mutta Thomasin tulo takaa nyt sen, että Jokereilla on Hannu Jortikan toivomuslistalle kuulunut huippuvahti ja vielä erinomainen kakkonenkin kisaamassa peliajasta. Häkkinen ei varmasti luovu paikastaan helpolla, ja näin kilpailu saattaa hyvinkin siivittää molemmat koviin suorituksiin.

Thomasia voi pitää joko loistokaappauksena tai pienoisena kysymysmerkkinä. Vuoden 1998 IFK:n mestarijoukkueessa Thomas esitti erinomaisia otteita, mutta toisaalta tuon joukkueen takana Jari Halmekin olisi voittanut mestaruuden. Seuraavana keväänä Thomas sananmukaisesti hävisi kullan päästämällä Mika Alatalon lerppulaukauksen ratkaisevassa finaalissa selkänsä taakse. Tuon kevään maalivahtihahmo oli kiistatta Miikka Kiprusoff.

American Hockey League on kuitenkin maalivahdille kova liiga, jossa alle kahden maalikeskiarvo ja yhdeksän nollapeliä eivät käy keneltäkään helposti. Thomasin prosentit olivat viime kaudella liigan toiseksi parhaat. Kunto on siis kova.

- Mun mielestä oli selvää, että viimevuotiseen maalivahtitilanteeseen oli reagoitava. Kesken kautta tuli tämä Thomaksen nimi, ja hänestä tuli varmaa tietoa. Hänellä on takanaan yksi loistava kausi ja yksi vähän heikompi kausi, mutta kyllä me luotetaan hänen kohdalla tuohon viime vuoden AHL-näyttöön. Kyllä Häkkinen-Thomas on aika hyvä parivaljakko tulevaan Sm-liigaan myhäili päävalmentaja Hannu Jortikka.

Pakisto huutaa liideriä ja papua

Huippupuolustaja jäi Jokereilta hankkimatta. Raimo Summanen on joskus todennut, että mestarijoukkueella täytyy olla huippumaalivahti, huippupuolustaja ylivoimaa pyörittämään ja huippusentteri pelejä ratkomaan. Jokereilla täyttyy kolmesta ehdosta tällä hetkellä valitettavasti vain ensimmäinen. Puolustuksen lisävahvistukset on tällä erää suljettu pois NHL-kortin ollessa vielä jakamaton.

Kari Martikainen tuo edelliskauden puolustukseen annoksen lisää taitoa, varsinkin right-puolen sellaista. Jokereiden viime kauden ylivoimapelin ratkaisumahdollisuudet kapenivat oleellisesti rightin miesten puuttuessa viivalta. Martikaisen lisäksi Jokereilla on vahvan keskitason pelaajia yllin kyllin ja potentiaalisia viilettäjiä valmiina breikkaamaan. Syvyyttä kuitenkin riittää sikäli, että kaikki kahdeksan puolustajaa ovat osoittaneet olevansa liigatason pelaajia. 1-2 pelaajan loukkaantuminen ei vielä heiluttele pakistoa.

Mutta kuka siirtäisi vastustajat mainion maalivahtikaksikon edestä pois ja antaisi Thomasin ja Häkkisen tehdä työtänsä rauhassa? Romuluisemman lakaisijapakin rooliin Jokereilla on tällä hetkellä heittää vain yksi rutinoitunut puolustaja: Markus Kankaanperä. Jo viime kaudella Kankaanperä oli suuressa arvossa, mutta Jokereiden muskelisektori on entisestään kapeampi. Fyysinen puolustuspelaaminen on Jokereiden avainongelmia kauteen lähdettäessä.

Laitureita vaikka muille jakaa

Hyökkäysrintamalle Jokerit keräsi suuren arsenaalin pelaajia. 14 jo julkaistua pelaajaa sekä Somervuori ja mahdollinen Metropolit takaavat ainakin kovan kilpailun pelipaikoista. Hyökkäyksestä löytää paljon positiivista, mutta perusongelma on tuttu: potkua riittää, mutta kuka säihkyy, räiskyy ja ratkaisee?

Sentteriosasto, jota ei siis Metropolitin tilanteen myötä saada selväksi kuin vasta kauden kynnyksellä, näyttää ainakin leveämmältä kuin viime vuonna. Nelosena pelaa selvästi Arto Kuki, Tapparasta siirtynyt luottomies, jonka voi uskoa olevan yksi liigan parhaista nelosista. Kakkosen ja kolmosen tonteilla kisaavat konkari Petri Pakaslahti ja nuori suomalainen suurlupaus Valtteri Filppula. Monet haluaisivat nähdä Filppulan korvamerkityllä kakkossentterin paikalla, mutta Jokereissa peliaika täytyy ansaita. Mikäli Filppulan urakehitys jatkuu suotuisana, on kuitenkin varsin todennäköistä, että mies kiilaa kakkossentterin arvokkaalle paikalle.

Mutta onko Quinn Hancock sitten riittävän kovan tason ykkössentteri mestarisuosikille? Jos Metropolitin ei Jokereissa pelaa on Hancockilla valtavat paineet niskassaan. 44 pistettä Lukossa viime kaudella ovat niitä kuuluisia edelliskauden pisteitä, joita jokerifanit ovat saaneet tuijotella tilastoissa ihmetellessään vahvistusten vaisuutta kentällä. Mutta vain aika voi näyttää Hancockin taidot kovassa paikassa. Mestaruussuosikin statukseen Jokerit todella tarvitsisi Metropolitin. Kaikki kunnia Hancockille, mutta lähelläkään Metropolitin tasoa miehen on vaikea uskoa olevan.

Laitahyökkääjiä Jokereilla on reserveiksi asti. Tämä lieneekin paikallaan, kun vanhempien pelaajien loukkaantumisherkkyys on nähtävissä. Petri Variksen polvea operoitiin viimeksi viime viikolla, kun muu joukkue harjoitteli Vuokatissa.

Edellisen tiedotustilaisuuden kantava teema oli sitoutuminen tekemään työtä nöyrästi joukkueen menestyksen eteen. Siihen ei sisälly peliaikojen vertailu. Moni kokenut pelaaja löytää itsensä väkisinkin kolmos- ja nelosketjusta.

Maalintekotaitoa pitäisi joukkueessa nyt olla jonkin verran enemmän viime vuoteen verrattuna. Terveenä ollessaan Marko Jantunen on selvä ykkösketjun mies. Vielä julkistamaton paluumuuttajakandidaatti on iskenyt viimeisen neljän kauden aikana 79 maalia. Tomek Valtosen ura on nousujohteessa, viime kauden lukema 16 voi vielä entisestään jatkaa nousuaan. Timo Vertala ja Toni Dahlman ovat lopullisen läpimurron kynnyksellä. Suuri musta hevonen on Teemu Kuusisto, joka viime kaudella voitti Mestiksessä kaiken mahdollisen ja iski 35 maalia.

Mutta kuka iskee kuin Timo Pärssinen, Kai Nurminen, Petr Tenkrat, tai kuin vuoden 2002 Frank Banham ja Vladimir Machulda? Jää nähtäväksi. Potentiaalia pitäisi Sm-liigaan kuitenkin kylliksi olla varattuna. Niin on vain ollut ennenkin. Epätodennäköistä, mutta silti mahdollista on myös erään 452 NHL-maalia urallaan iskeneen laitahyökkääjän pelaaminen Jokereissa.

Uusia kuvioita myös kaukalon ulkopuolella

Tiedotustilaisuudessa Matti Virmanen paljasti myös Jokereiden uuden osastrategian lehtereiden täyttämiseksi. Ensi kauden katsojatavoite on Jokereilla edelleen 9500 ihmisessä ottelua kohden. Yleensä tyhjillään oleva pohjoispäädyn yläkatsomo muutetaan yritysten käyttöön tarkoitetuksi 1000 hengein VIP-katsomoksi omine ravintoloineen ja sisäänkäynteineen. Otteluissa olisi sitten kulloinkin oma otteluisäntä isännöimässä tuota katsomonlohkoa. Tämän operaation toivottu vaikutus Areenan tunnelmaan on vähintäänkin kyseenalainen.

Fanikatsomon suhteen jokerijohdossa toivotaan värikkään ja äänekkään katsomonosan laajentumista edelleen leveämmällle. Fanilauman laajentuminen on kuitenkin asia, johon ei voida hintapolitiikkaa lukuun ottamatta vaikuttaa. Jokerifanit ovat kuitenkin viimeisen muutaman vuoden aikana syntyneet uudestaan ja Areenalla on tunnelmassa laskevista katsojamääristä huolimatta mahdollisuudet parannukseen, jos joukkue uusine ja vanhoine jokerinaamoineen herättää yleisön. Päädyn fanien määrätietoista työtä tunnelman parantumiseksi on ollut hienoa katsella, vaikka osittain päätykatsomon toiminta jakaakin edelleen mielipiteitä.

Miten kävi?

Sm-liigan taso pelaajien nimekkyydellä mitattuna tuntuu heikkenevän vuosi vuodelta. Sveitsi, Ruotsi ja Venäjä imevät yhä voimakkaammin kovia nimiä. Lopullisesti Jokereiden arsenaalin leveyttä voi arvioida vasta verrattaessa muiden joukkueiden kesätauon saaliiseen. Naapuriseuran hallissa on oltu tähän asti varsin hiljaa Jokereiden metelöidessä keskitason vahvistuksillaan.

Jokerit jäi viime kaudella liigan kovimpien joukkueiden kyydistä hankintapuolella. Eikä nuorempia pelaajia enää saada houkuteltua entiseen tapaan pääkaupunkiin maaseudulta. Tämän kauden satsausten vaikutus tässä hierarkiassa nähdään, kun suurimmat kilpailijat saavat kokoonpanonsa valmiiksi.

Väliarvioinnissa voitaneen sanoa, että Jokerit onnistui viimeisenkin nimen paljastuessa hankintapuolella välttävästi, mutta tyhjäksi jäivät edelleen parit keskeiset saappaat, joihin nyt toivotaan jonkun kykenevän astumaan. Positiivista tänä vuonna Jokereiden kannalta sentään on se, että tällä kertaa tärkeitä saappaita ei tyhjene NHL-peikon myötä kauden kynnyksellä. Jokainen pestattu pelaaja on pelaamassa ensi kauden Jokereissa. Ehdottomaksi plussaksi voitaneen laskea myös maalivahtiosaston saattaminen asianmukaiseen kuntoon.

Hankittujen pelaajien vetovoima mitataan absoluuttisesti kausikorttien ja irtolippujen myynnissä. 90-luvun tähtien toivotaan tuovan 90-luvun katsojat takaisin. Paluu juurille onkin kiistaton. Kauden avausottelussa pelaavassa kokoonpanossa luistelee toistakymmentä jokerisydämen omaavaa pelaajaa. Ainakin tässä tavoitteessa seurajohto on siis onnistunut. Mutta tuovatko vanhat naamat ja uudet juniorit menestystä onkin kokonaan toinen juttu. Sarkaa tulee Hannu Jortikalla joka tapauksessa riittämään joukkueen kypsyttelyssä valmiiksi mestaruuskamppailuun, ja vain mestaruudesta kamppaileva Jokerit vetää katsomot täyteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle