Mielipide

Uskomaton suoritus

LIIGA / Kolumni
Enää ei tarvitse keskustella kuka oli näiden finaalien suurin sankari. Pelillisesti finaalit eivät olleet yhtään sen kummallisempia kuin mikään muukaan niin sanottu normaali finaalisarja, mutta tämä ottelusarja jää historiaan. Ei Oulun Kärppien ansiosta, vaan Niklas Bäckströmin vuoksi.

Bäckström rikkoi polvensa Sweden Hockey Gamesissa helmikuun alussa ja huilasi koko loppu runkosarjan. Jo silloin supistiin, että hänen jalkansa ei ole kokonaan kunnossa ja että Kärpät joutuvat lähtemään pudotuspeleihin ykkösvahtinaan Pekka Rinne. Allekirjoittanut mukaan lukien monet kuittasivat ne vain hölynpölyinä siinä vaiheessa kun Jokereita vastaan maalin suulle luisteli Bäckström. Ei se nyt kovin kipeältä näyttänyt… Totuus oli jotain muuta, kuten mies itse Jatkoajalle kultahumussa paljasti. Nyt edessä on puolen vuoden huili.

Jos Kärpät olisivat joutuneet luottamaan pudotuspeleissäkin Pekka Rinteeseen, olisi noutaja tullut jo ensimmäisellä kierroksella. Sen tiesi jokainen, niin Rinne, Palsola, Heikkilä, Bäckström kuin kiekkoa televisiosta seuraava Pihtiputaan mummokin. Riski oli otettava. Kuten Heikkilälle, myös Bäckströmille tämä saattoi olla ainoa mahdollisuus voittaa mestaruus.

Rikkinäisellä polven ristisiteellä pelaaminen on yhtä helvettiä, jokainen voi mennä kokeilemaan. IS Veikkaaja listasi taannoin SM-liigan finaalien historian suurimmat sankariteot. Bäckströmin tämän keväinen suoritus painuisi nyt sillä listalla kakkoseksi. Heti Risto Jalon perään.

Lääkärit antoivat hänelle peliluvan ja totesivat, että tuon pahemmaksi ei polvi voi mennä. En ole lääkäri, mutta voisin veikata, että 30 vuoden päästä siihen polveen sattuu joka päivä. Ja paljon. Silloin se kaapin perukoilla oleva mitali lämmittää, ja muistot mestaruudesta lämmittävät vielä enemmän.

Oulun Kärpät ansaitsivat mestaruutensa, olivat paras joukkue kuluneella kaudella, mutta silti Kärppien suurin nimi oli Niklas Bäckström.

On se vaan kova jätkä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös