A-juniorien mestari ratkeaa lauantaina

LIIGA / Artikkeli
Tapparan ja JYPin finaalisarja on ollut mannaa kiekkofanille: hurjaa yritystä, komeita maaleja, yli-inhimillisen hurjaa yritystä, taklauksia, kovaa mutta rehtiä peliä, jännitystä, tunnelmaa. Ottelusarja saa päätöksensä viidennessä ja ratkaisevassa finaaliottelussa maamme vanhimmassa jäähallissa Tampereen Hakametsässä lauantaina alkaen kello 16.00. Kaikki viittaa siihen, että hienolle sarjalle on tulossa myös arvoisensa päätös. Jatkoaika jututti valmentajia päivää ennen ottelua.
JYP tasoitti voitot

Lue tästä torstain neljännen ottelun raportti[lue lisää]

Sarjaa on leimannut rehti peli sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. Valmentajilla on ollut ja on edelleen vain hyvää sanottavaa vastustajasta. Jatkoaika esitti muutaman kysymyksen sekä JYPin Petri Mattilalle että Tapparan Juha Juujärvelle perjantaina.

Onko sarja ollut sellainen kuin odotit?

- On ollut. Meillä oli jo runkosarjassa tasaisia vääntöjä Tapparan kanssa, vaikkemme silloin onnistuneet niitä voitoiksi kääntämään. Nyt olemme pari kertaa onnistuneet siinä. Tämä on ollut sellaista peliä, jota osasin odottaa, kun tunnen Tapparan johtoryhmää ja heidän arvojaan: rehtiä, reilua ja fyysistä pelaamista, jossa urheilullisuus on päällimmäisenä. Sanoisin, että sellaista vastustajaa kunnioittavaa pelaamista, mikä ei valitettavasti ole itsestään selvyys tänä päivänä, Mattila toteaa.

- Kyllä hyvin pitkälle. Tässä on kaksi aktiivista jääkiekkoa pelaamaan pyrkivää joukkuetta, joilla on taitoa pelata kentän molemmissa päissä. Silloin pelit ratkeavat pieniin asioihin. Molemmilla joukkueilla on lisäksi valtava voitontahto, se on näkynyt jokaisessa pelissä. Eli jos näyttää, että hallitseva osapuoli jää yhtäkkiä tahtotasossa jälkeen, niin se voi hyvinkin olla juuri niin - molemmat pystyvät kaivamaan sieltä vielä ylimääräisen vaihteen, Juujärvi miettii.

Sarjassa on nähty pelkkiä kotivoittoja, ja suurin osa yleisöstä on nähnyt vain toisen kaupungin otteluita. Tuloksellisesti ero kaupunkien välillä on ollut suuri - tiistaina Tappara vei Tampereella 4-1, ja torstaina JYP Jyväskylässä 5-2. Mikä sitten on ollut se suuri ero esimerkiksi näiden kahden ottelun välillä?

- Mielestäni olimme Tampereellakin pelissä hyvin mukana, jopa hallitsimme sitä, mutta väärillä osa-alueilla. Eli hallitsimme niitä osia pelistä ja kentästä, joilta ei juuri maaleja tehdä. Vastaavasti Jyväskylän ottelussa pääsimme hyvin kiinni pelin ytimeen, ja tahto ja taito sitten riitti siellä ratkaisuihin, Petri Mattila arvioi.

- Keskialueen pelissä nämä ottelut ovat paljolti ratkenneet, eli siinä että minne pelin painopiste saadaan käännettyä. Molemmat joukkueet karvaavat hyvin, ja silloin korostuu irtokiekkojen ja kaksinkamppailujen voittaminen. Tampereella pystyimme voittamaan niitä hyvin, mutta Jyväskylässä kaksinkamppailut sitten kääntyivät järjestään JYPille. Kun kaksinkamppailupelaaminen on heikkoa, niin silloin saadaan vain yksittäisiä hetkiä jolloin on mahdollisuus ratkaisuihin, Juujärvi pohtii ja jatkaa, että Tappara nukkui onnensa ohi neljännessä pelissä:

- Suurin ero näiden pelien välillä tuli meidän omasta pelaamisestamme. JYP pystyi molemmissa peleissä kuitenkin luomaan painetta meidän päätyymme ja pitämään kovaa vauhtia, mutta meillä tuli Jyväskylässä selvä notkahdus. Olimme ottavana osapuolena alusta asti, ja sitä omaa pakettia oli todella vaikea pitää kasassa, kun sarja piti laittaa poikki. Siinä tuli vaikeuksia keskittyä olennaiseen, Juujärvi linjaa.

Tahto ratkaisee

Entäpä sitten se klassinen kysymys: Mihin ratkeaa lauantain viides finaali?

- Kyllä tämä pitkälti tahtotason asia on. Pelillisesti kysymys on ennen kaikkea siitä, kumpi pystyy viemään peliä laadukkaammille tekopaikoille. Nyt on pystyttävä vieraskentälläkin ruoskimaan itsensä sinne parhaille tekopaikoille, ja puristamaan tehot ulos. Tällainenhan on upea paikka pelaajalle osoittaa sitä omaa kasvamistaan urheilijana, Mattila hehkuttaa.

sivujuoni

Sama mies on viheltänyt kaikki finaalit - ja vähän päälle [lue lisää]

-Toiveissa on tietysti, että siellä on tuomari joka viheltää selkeästi ja tasapuolisesti, ja joukkueet ratkaisevat pelin pelaamalla. Uskon, että näin käy, ja siinä tapauksessa uskon myös että molemmilta löytyy vielä yksi vaihde lisää. Sen jälkeen liikutaan klassisissa asioissa: tahtotaso, ratkaisut yksittäisissä tilanteissa, päättäväisyys. Jos ei ole taitoa, ei pysty ratkaisuihin - mutta jos ei ole tahtoa, ei pääse edes yrittämään niitä ratkaisuja, Juujärvi puolestaan miettii.

Kotietu on näytellyt suurta roolia tässä sarjassa. Onko sen merkitys jotenkin suurempi, kun puhutaan nuorista pelaajista?

- Sanoisin, että joukkueesta se on kuitenkin kaikilla tasoilla kiinni. Meille yleisöstä on ainakin kotipeleissä ollut etua, olemme saaneet käännettyä sen tuen voimavaraksi. Mutta ei voi sanoa, että vieraspeleissä yleisöstä olisi vastaavasti haittaa - pelaajahan kentällä aistii sen tunnelman, mutta ei siellä kuunnella kenelle yleisö huutaa. Tai sanotaan niin, että jos sitä aletaan kuuntelemaan, niin silloin se peli on hävitty, Mattila toteaa.

- Sanotaan näin, että nämä pelaajathan rikkovat koko ajan omia rajojaan. Ja kun takana on pitkä runkosarja ja 13 playoff-ottelua, niin siinä kohtaa se yleisön antama tuki ja paine auttavat pelaajan sisäistä halua rikkoa niitä rajoja. Pääkopastahan se lähtee, ja täytyy muistaa, että nämä pelaajat eivät kukaan edes tiedä, missä omat rajat väsymyksen keston ja pelaamisen tason suhteen menevät, Juujärvi sanoo.

Tapparan A-nuorten toiminnasta ja siitä, miten joukkue on onnistunut muillakin osa-alueilla kuin kilpailumenestyksen suhteen on kirjoitettu Jatkoajassa jo aiemmin paljon. Näin ollen on kysyttävä Mattilalta, miten kausi heidän osaltaan on tässä suhteessa mennyt:

- Täytyy antaa porukalle kiitettävä arvosana. Urheilullisen menestyksen lisäksi meillä on moni pelaaja mennyt huimasti eteenpäin ja osa on päässyt kokeilemaan liigapelejäkin - Tenkanen, Hyyppä, Laukkanen, Kovanen... Mutta kiitos tästä kuuluu ennen kaikkea pelaajille. Valmennushan antaa vain puitteet, kyllä esimerkiksi nämä pelaajat jotka ovat liigaryhmään nousseet, ovat itse tehneet sen hurjan työn, samoin kuin joukkueenakin on tehty, Mattila kiittelee.

Kaikki jotka suinkin mahdutte, änkekää halliin!

Sarjan kuluessa on huomattu sama asia, joka käy selvästi ilmi edellä olevista vastauksistakin. Finaalijoukkueiden valmennusjohdot ovat samoilla linjoilla monessa asiassa. Yhdestä asiasta vallitsee liikuttava yksimielisyys:

- Toivottavasti Tampereella on paljon yleisöä, Mattila toivoo. Tällainen on kuitenkin ainutlaatuinen kokemus pelaajalle.

- Yleisön mukana olo tässä sarjassa on ollut todella hieno asia jo senkin takia, että yleisön edessä pelaamista ei voi mitenkään harjoitella. Se on vain koettava, ja tässä tulee kaikille pelaajille arvokasta kokemusta. Toivottavasti lauantainakin on meteliä hallissa, Juujärvi päättää.


Muut jutut A-juniorien pudotuspeleistä:

25.3. JYP taisteli sarjan viidenteen otteluun

23.3. Tappara teki maalit, JYP työt - sarja katkolle

21.3. JYP taisteli kahden maalin takaa voitot tasoihin

20.3. Tappara jyräsi vakuuttavasti voittoon A-nuorten 1. finaalissa

18.3. Tappara finaaliin JYPin seuraksi, Jokerit pronssiotteluun

16.3. JYP finaaliin, Tappara veitsi kurkulle

14.3. Välierissä dramaattiset ratkaisut

13.3. Toinen välieräpäivä: Tappara vie sarjan katkolle, JYP tasoittaa

11.3. Tappara ja HIFK voittoihin A-nuorten välierissä

9.3. Jatkoon myös HIFK ja JYP

8.3. Tapparan ja Jokerien A-juniorit välieriin

7.3. A-junioreissa kaikki ottelusarjat jatkuvat sunnuntaina

4.3. Toisella puolivälieräkierroksella tasoiteltiin voittoja

2.3. Pudotuspelit pyörähtivät käyntiin

» Lähetä palautetta toimitukselle